Připravuje se další česko-italská spolupráce Česká Třebová - Malé   

Týká se působení českotřebovského rodáka Vladimíra Pácla, který po roce 1970 emigroval do Itálie a působil v italském městečku Malé (Val si Sole) v provincii di Trento. Vladimír Pácl byl dříve i členem výkonného výboru Mezinárodní lyžařské federace FIS a po emigraci byl (a dodnes je) tomto městečku velmi váženou osobou, podílel se za trvalém povznesení zdejšího kraje na úpatí Alp ve prospěch turistiky a sportu. Letos v únoru by oslavil svoje devadesáté narozeniny Po sametové revoluci se do Čech již nevrátil, požadoval svoji rehabilitaci, která mu byla v r. 1994 tehdejšími představiteli Svazu lyžování dosti netaktně odmítnuta.   Zemřel před deseti lety, když bohužel poslední léta svého života strávil po mrtvici na invalidním vozíku a bydlel v Malé v Domově po seniory, Denně ošetřován svou přítelkyní Anntonii Pini. 
Letos v červenci se bude konat v Malé od 22. - 27. 7. k nedožitým devadesátinám a desátému výročí úmrtí připomínka zásluh Vladimíra Pácla. (na vedlejší fotografii)
Bude to Festival "Su e Giù per i Monti" V  jeho rámci bude slavnostně otevřena Stezka Vladimíra Pácla a 26.7. se v Ronzone uskuteční Konference o Vladimíru Páclovi s jeho starými přáteli a sportovními šampiony v disciplínách orientačního sportu jehož tradici zde před 40 lety zakládal. První závod této nové tamní tradice se konal 27.7. 1974. 
Bude to tedy "40th Celebration in remembrance of first orienteering competition organized on 27.7.1974 by Vladimir Pacl".  
Pro tyto oslavy byl 1. března vytvořen vytvořen komitét (Comitato Vladimir Pacl), se kterým spolupracuje také místostarostka České Třebové Ing. Jaromíra Žáčková a českotřebovský rodák žijící v Praze Josef Zavřel. Do akce je zapojen také redaktor Českotřebovského zpravodaje Milan Mikolecký, který po léta Vladimíru Páclovi do italské emigrace v Malé zasílal výtisky Českotřebovského zpravodaje. Předsedou (Coordinator of Comitato Vladimir Pacl) tohoto komitétu je osmadvacetiletý Marco Rosa z města Trento a dalšími členy Antonia Pini - Sandro Recla - Fabiana Cappello - Bruno Paganini (Major of Malè) - Claudio Battisti - Davide Montanari - Sergio Bruni.  Mezi členy výboru je tedy také starosta městečka malé Bruno Paganini  (*1950).  a zástupce starosty z městečka Ronzone (leží také nedaleko v údolí  Slunce - Val di Sole) Sergio Bruni.

Členové výboru Vladimíra Pácla v Malé (1.3.2014).
Předseda výboru  Marco Rosa je druhý zleva, starosta Malé Bruno Paganini je čtvrtý zprava.

Česká Třebová připravuje k výročí Vladimíra Pácla vydání malé informační a propagační brožury, která vyjde v česko-italské mutaci právě k termínu oslav, které budou ve dnech 22. - 27. července. Úvodního dne se zúčastní také malá českotřebovská delegace. Starosta Malé, nabízí prostřednictvím  předsedy výboru Marco Rosy v dosud realizované korespondenci našemu městu také  partnerství - gemellaggio. Vzhledem k tomu, že Česká Třebová již v Itálii svého partnera má, není další takové institucionální  spojení pro město příliš reálné. Nicméně je velmi pravděpodobné, že představitelé Malé (a "Comitao Vladimir Pacl") ještě letos (možná v září) Českou Třebovou navštíví. V té době by mohla být v našem Kulturním centru  (nebo jinde) realizována  výstava o působení Vladimíra Pácla v orgánech FIS a v Itálii, která je dosud občanům našeho města málo známá. K jubileu našeho rodáka také píše Josef Zavřel informační brožuru, která by mohla být do září dokončena.
Vzhledem k tomu, že se u nás loni vytvořilo česko-italské  občanské sdružení Lingvia Group, nebylo by od věci, kdyby se další spolupráce Česká Třebová - Malé odehrávala právě na tomto půdorysu. Městečko Malé leží na velmi příhodném místě, (Vale di Sole, údolí Slunce) v provincii Trento, je to brána do italských hor.  I když se jedná o menší městečko, má např. 5 hotelů a penzionů.Ve znaku je jabloň s kořeny na stříbrném štítě symbolizující autonomní sílu, má čtyři větve jako na dvojitém kříži svatého Ondřeje a na větvích 8 jablek a 10 listů. Nad štítem je hradební korunka.
Do městečka Malé (viz dotografie) to od nás není až tak daleko, a mít zde své přátele by nebylo vůbec od věci. Krásná alpská velni dobře vybavená střediska jsou blízko, Madona di Campiglio (60 vleků a lanovek, 150 km sjezdovek) je po krásné serpentině vzdálena 20 km, další středisko Passo Tonale (30km). Daleko to není ani na Santa Cateriny (60km) nebo do Bormia (80km). Nejbližší je Madonna di Campiglio, jedno z nejstarších a nejznámějších středisek v Itálii, je mondénní městečko obklopené úžasnou scenérií, kterou tvoří dolomitský hřeben Brenta. Amfiteátr do půlkruhu propojených a pestrých, spíše však lehčích sjezdovek je spojen s Folgaridou a Marillevou a nově i Pinzolem. Všechny tratě jsou přístupné expresními lanovkami a vzájemně jsou pečlivě provázané spojovacími cestami, mosty a tunely. Výjezdy lanovkami jsou však kvůli rozloze areálu často zdlouhavé, kabinka na Grosté je jednou z nejdelších v Alpách.  
    MAPA OBLASTI