Orlicko – Třebovský bike resort startuje                              

Jednáním starostů měst České Třebové, Ústí nad Orlicí a Litomyšle a starostů okolních obcí dne 10.března 2014 startuje projekt Orlicko – Třebovského bike resortu, jednoho z největších projektů tohoto druhu v České republice. Starostové se společně dohodli na pořízení úvodní podrobné studie v letošním roce, kterou zastřeší svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko.
 
Nápad vybudovat v krásné zalesněné krajině hřbetu mezi městy Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a Litomyšl síť propojených terénních stezek pro kola (tzv. singltrailů) vznikl již před dvěma lety a dostal se do regionální cyklokoncepce. Záměr počítá se čtyřmi lokalitami a nástupními místy, ze kterých budou vycházet okruhy různé obtížnosti. Nejlehčí trasy zvládnou i rodiny s malými dětmi, na nejtěžších trasách s překážkami si užijí i ti nejnáročnější bikeři a vyznavači adrenalinu. Terénními stezkami se rozumí upravené jednostopé cesty, budované z přírodního materiálu, jako je zaválcovaný štěrkopísek, lokálně i kámen nebo dřevo. Výchozími místy se zázemím jako je parkování, restaurace, ubytování, servis  s myčkou kol a informační servis bude Ústí nad Orlicí - Andrlův chlum, Peklák v České Třebové, Kozlov a Rybník. První tři budou stezkami vzájemně propojené. Celková délka tras je odhadnuta na 140 km a celkové náklady projektu na 60 mil. Kč. Výhodou sítě je snadná dostupnost pro téměř 100 tisíc zde žijících obyvatel i pro přijíždějící z dálky po hlavním železničním tahu nebo po silnici.
 
„Náš bike resort nebude mít vlastně konkurenci. Nejbližší singltraily jsou dnes v hůře dostupném příhraničí Jizerských a Rychlebských hor. My navíc nabídneme hned čtyři propojené areály, jeden zajímavější než druhý, v krásné přírodě, ke které se snadno přiblížíte. A se všemi službami, již dnes víme, kdo se jich chopí. V našem regionu si přijde na své každý. Může jet terénem nebo si vzít in-line brusle a vydat se na cyklostezky, relaxovat může v moderních bazénech a koupalištích našich měst. Ta kombinace a rozsah nabídky je prostě unikátní. Bude to skvělé pro místní i pro návštěvníky. Považujeme tento regionální projekt za stěžejní pro další léta a prostě jej chceme zrealizovat. Dohodli jsme se na tom všichni starostové na pondělním jednání. Podporu máme i z Pardubického kraje, který nám na studii přispěje“, řekl Jaroslav Zedník, starosta města Česká Třebová a leader projektu za samosprávu.  

 

A co na projekt Orlicko – Třebovského bike resortu říkají místní bikeři? Michal Boušek: „Jsem rád, že bude u nás. Já s klukama sjedu všechno, ale pro normální lidi bude fajn, když se budou moci dobře projet na kole v lese". Petr Morávek: "Jezdím tu roky a znám spoustu lesních cest. Nejvíc uvítám, že to bude všechno propojené a že opravdu nebudu muset vůbec na silnici. Zvláště se těším na náročnější singltraily“. Petr Pospíšil: "Jako biker znám spoustu drsných cest, ale s malými dětmi musíme spíš po asfaltu, a to je škoda. Cesta po lese je bude strašně bavit, na to se těším. Už aby to bylo."
Více informací:
RNDr. Renata Šedová, manažerka projektu, sedova@ohgs.cz , 603 956 870
Jaroslav Zedník, starosta města Česká Třebová, 603 277 696