V pátek 7.3. proběhl v hale při Základní škole Nádražní fotbalový trénink ''Létajících trenérů''. Projekt Létajících týmů trenérů organizuje Fotbalová asociace České repuliky a jedná se o program pro rozvoj práce s mládeží, která nemá v historii českého fotbalu obdoby a navazuje na změny, které se udály v posledních dvou letech. Přechod na malé formy fotbalu se vším, co k tomu patří, oslovování rodičů ke spolupráci, změna zaměření v jednotlivých trenérských licencích a další detaily. Trenéři létajících týmů na hřištích s dětmi ukážou zásadní směry, kterým by se měly děti a trenéři ve fotbalu ubírat. Součástí je vždy diskuze s trenéry a přenášení přímo k nim informací, které získali na seminářích, vyšších trenérských licencích, ale i zahraničních stážích. Takové ukázkové tréninky jsou otevřené i pro trenéry ostatních klubů a vlastně i ostatních věkových kategorií, protože většinou to co je náplní tréninku v přípravkách, má své podstatné uplatnění i ve starších kategoriích, i když s nějakými úpravami.
Do České Třebové již zavítali podruhé, a to na pozvání Fotbalového klubu. Podzimní návštěva byla zaměřena na rozvoj a směřování fotbalu pro kategorie žákovské. V pátek byl tento trénink zaměřen na kategorii přípravek, a to zejména pro začínající chlapce, kteří se seznamují s prvními fotbalovými krůčky.
 
A jaké byly tedy hlavní činnosti, které byly předvedeny a jejich detaily diskutovány?
cvičení na individuální činnost s míčem – každý má míč
zábavná cvičení na rozvoj rychlosti, koordinace,síly a pohybové hry (stimulují všeobecný i fotbalový rozvoj zábavnou formou)
fotbalové hry a cvičení jeden proti jednomu fotbal dvojic až pětic, průpravné hry....
 
Do České Třebové přijeli tyto trenéři Ladislav Matras, Mirza Rahimič, kteří vlastní mládežnickou profesionální trenérskou licenci a šéftrenér mládeže pro Pardubický kraj Jiří Kovárník. Trénink byl veden s mladší přípravkou ''B'' a po ukázkovém tréninku proběhla diskuze s trenéry a rodiči, kde jim bylo vysvětleno a zodpovězeno mnoho dotazů.
Ohlas od kluků byl velice pozitivní a trénink se všem líbil. Také létající trenéři byli spokojeni s chlapci a jejich trenéry.

 

Fotografie z tréninku v hale ZŠ Nádražní ulice: