Marek Švestka - úspěšný českotřebovský judista nyní působí v Olomouci 
Rok 2013 byl poslední dorosteneckou sezónou úspěšného českotřebovského judisty  a nyní i českého juniorského reprezentanta  Marka Švestky, který je již několik let pravidelně vyhodnocen mezi nejúspěšnějšími českotřebovskými sportovci. Letos se v závěru února tohoto vyhodnocení nemohl zúčastnit. Ještě v první polovině loňského roku startoval na turnajích jako registrovaný člen o.s. JUDO Česká Třebová, loni již byl byl však platným členem týmu Juda Hranice na Moravě, které vyhrálo dorosteneckou ligu. 

Do judistického oddílu T.J. Sokol jej v deseti letech přivedl jeho otec.  Dnes říká, že to bylo dobré rozhodnutí, Marek získal v českotřebovském oddílu dobré podmínky pro svůj rozvoj a měl zde dobré trenéry, mohl se účastnit mnoha  turnajů a soutěží. Zde začal v oddíle mláďat, prvním trenérem byl Miroslav Vebr. Prožil zde svá žákovská a dorostenecká léta. Dnes, když je již členem Judoklubu Olomouc, by chtěl za  trenérské vedení a rady všem v českotřebovském klubu Juda poděkovat. Bez zde získaných dovedností a technik (a také svého talentu a vůle) by se jistě mezi reprezentanty nedostal.

Velká změna  nastala před nástupem do deváté třídy, kdy vznikla možnost hostování a tréninku v Olomouci. Nejdříve jej do Olomouce vozil jedenkrát týdně tatínek, pak padlo rozhodnutí, že bude bydlet v Olomouci a navštěvovat tamní školu.  Bylo to šťastné rozhodnutí. Marek tuto změnu ustál a změna se projevila na podstatném zlepšení ve sportovních výkonech. Marek dnes navštěvuje v Olomouci gymnázium, školní povinnosti se mu zatím daří skloubit s vícefázovým tréninkem i s častými pobyty na soustředěních a turnajích, také v zahraničí.

Za všechno hovoří přehled jeho úspěšné individuální sportovní činnosti v roce 2013

Světový pohár Brémy – Ger                                       9. místo
Evropský pohár Zabreb-Cro                                      9. místo
EYOF – Olympiáda mládeže – Holandsko                 5. místo
MS Miami USA – nominovaný jako jediný dorostenec z Česka
Český pohár dorost - Teplice                                     1. místo
Český pohár muži - Teplice                                        3. místo
MČR juniorů Jičín                                                      3. místo
MČR dorostu váha 81 kg                                          1. místo
MČR dorostenecká liga                                             1. místo
 

Na nejvyšším stupni MČR dorostenců

V anketě českých odborníků a trenérů vyhlášen nejlepším dorostencem roku 2013 (viz fotografie)  a nominován na sportovce Pardubického kraje. V loňském roce 2013 člen reprezentace dorostu a v letošním roce 2014 je členem juniorské reprezentace.
Samostatnou kapitolou  v rozvoji tohoto sportovce byla účast na čtrnáctidenním soustředění v Japonsku na univerzitě Tsukuba na v prosinci 2013, kam jela celá česká reprezentace juniorů. "Poznal jsem, že v Japonsku, výuka juda o něčem jiném, zde již chlapci a
dívky od 12 let znají techniku na vysoké úrovni," říká Marek. Takových soustředění absolvuje Marek Švestka dvanáct do roka. Jako člen juniorské reprezentace  má určité výhody, má svého trenéra Mgr. Jiřího Štěpána a lékařský dozor, ovšem bez pomoci sponzorů by však  financování všech těchto akcí, kterých se účastní, nebylo možné. V České Třebové mnoho štědrých sponzorů bohužel nemáme, myslím však, že dobré sportovní výsledky by bylo vhodné ocenit. Takovým oceněním je jistě i zařazení mezi nejlepší sportovce města a okresu.
 
SOUSTŘEDĚNÍ – MEZINÁRODNÍ KEMPY 2013
 
LEDEN –  kondice běžky Vysoké nad Jizerou -         
Mittersill – AUT  -   soustředění kimono
ÚNOR   -  Wladislavovo - Polsko  - Polská juniorská reprezentace – soustředění kimono
BŘEZEN - Nymburk – CZE   GOING FOR GOLD (cesta zlatem)  - mezinárodní kemp muži -         
Zagreb - CRO  - mezinárodní kemp dorostenců
DUBEN  - Coimbra – POR  -   mezinárodní kemp dorostenců -         
Teplice – CZE  -   mezinárodní kemp dorostenců 
KVĚTEN - Bielsko Biala – POL  -   mezinárodní kemp dorostenců
ČERVEN - Leibliz – AUT  -   mezinárodní kemp juniorů
ČERVENEC - Banská Bystřice – SVK o   mezinárodní kemp juniorů
Liberec – CZE  -   mezinárodní kemp juniorů
ZÁŘÍ - USK Praha – CZE  -   soustředění U23
ŘÍJEN - USK Praha – CZE  -   soustředění juniorů
PROSINEC  - Japonsko – Tokio  -   mezinárodní kemp juniorů
 
Jaké plány má Marek Švestka v letošním roce 2014?
 
"Letos jsem postoupil do kategorie juniorů a budu soutěžit v kategorii do 81 kg. Tento přestup znamená  nové zdatné soupeře, větší konkurenci. v kategorii dorostenců již nemohu startovat. Mám tedy především v plánu trénovat, plnit tréninkové plány a sbírat zkušenosti na soustředěních a turnajích  např. v rámci Evropského poháru, km jezdí jen nejlepší reprezentanti. V červnu se bude konat Mistrovství ČR. Zde bych chtěl jako svůj cíl vytyčit získání třetího místa. Chtěl bych se pokusit vybojovat si nominaci na Mistrovství Evropy juniorů a také na Mistrovství světa juniorů, které se bude letos konat na Floridě. Na Floridě jsem již loni v srpnu na Mistrovství světa již byl, ovšem ještě v kategorii dorostenců...."
 
Markovi Švestkovi děkujeme za reprezentaci našeho města, přejeme hodně zdraví, sportovní úspěchy a také dostatečnou podporu sponzorů. To vše si za svou dosavadní práci zasluhuje.                                                            (Milan Mikolecký, foto archiv)