Českotřebovský deník 101/2014 (22.4.)                                  

V průběhu března a dubna se v Pardubickém kraji pořádali basketbalové turnaje středních  a základních škol. První dvě okresní kola středních škol v chlapecké kategorii se uskutečnila v tělocvičně VOŠ a SŠT Česká Třebová Na Skále. Domácí družstvo v šesti zápasech pouze jednou prohrálo a zaslouženě postoupilo do krajského finále, které se konalo 15. dubna v Chrudimi. Finálové turnaje hrají vítězové okresních kol a konkurence je znát. Družstvo VDA se mohlo spolehnout na hráče místního SKB Česká Třebová a TJ Svitavy, ale na turnaji se v dresech našich soupeřů objevila i řada hráčů z BK Pardubice a BC Chrudim. Právě vysocí a zkušení hráči domácí Chrudimi nám sebrali šanci vybojovat zlatou medaili. Po nešťastné porážce o tři body jsme naštěstí zmobilizovali síly a deklasovali Gymnázium Dašická i OA a VOŠE Svitavy.
 
KONEČNÉ POŘADÍ :      1. SPŠ Chrudim                                                                      3   3   0     96 : 70     6 bodů
                                            2. VOŠ a SŠT Česká Třebová                                                 3   2   1   109 : 65     5 bodů
                                            3, Gymnázium Dašická Pardubice                                             3   1   2     73 : 90     4 body
                                            4. OA a VOŠE Svitavy                                                            3   0   3     45 : 98     3 body
 
ÚMRTÍ V DUBNU 2014 

Alžběta Brandejsová  nar. 1918  Třebovice
Jiří Novák nar. 1944 Česká Třebová
Marie Mitvalská  nar. 1915 Česká Třebová
Milada Stránská nar. 1934 Česká Třebová
Lubomír Jambora nar. 1949 Třebovice
Božena Adámková nar. 1916  Třebovice
Miloslav Borek nar. 1946 Anenská studánka
Josef Pavlíček nar. 1928 Česká Třebová
Zdeněk Hejl nar. 1953 Česká Třebová
Jindřiška Skřivánková nar. 1925 Česká Třebová
Josef Hájek nar. 1941 Česká Třebová
Michal Marcinčák nar. 1931 Česká Třebová
Miroslav Moravec nar. 1942 Česká Třebová
Stanislava Robová nar. 1932 Česká Třebová
Ján Palaščák nar. 1935 Česká Třebová
Ladislav Šťastný nar. 1943 Dlouhá Třebová
Jiří Paluda nar. 1941 Česká Třebová
Ivo Prax nar. 1955 Česká Třebová
Vilém Balcar nar. 1914 Rybník   Čest jejich památce !
 
Zemřel měsíc před svými 100. narozeninami 

Jde o pana Viléma Balcara, jehož výročí jsme si v České Třebové každoročně připomínali, i když nyní bydlel v rybníku. Pocházel však z České Třebové a zde jej hodně lidí znalo. Už se chystal oslavit svoji stovku, ale zdraví ho zradilo.    Dožil se však vysokého věku podobně jako další z jeho rodiny. Jeho sestra Filomena, která dlouhá léta žila v Dlouhé Třebové se dožila  dokonce 105 let....
Chystá se jubilejní XX. Rieter Cup 

První prázdninový týden bude v Ústí nad Orlicí patřit tradičně tenisu. Od pondělí 30. června do pátku 4. července se na místních antukových kurtech uskuteční jubilejní 20. ročník Rieter Cupu. Letošní turnaj bude již po osmnácté v řadě mistrovstvím České republiky v kategorii mužů a žen.

„Je to ojedinělá bilance. Pořádat dvacet let tenisový turnaj, na kterém se přitom 18 let hraje o domácí mistrovské tituly, to je důvod k oslavě. V letošním roce slaví i naše společnost, která právě před dvaceti lety prošla úspěšnou privatizací,“ připomíná generální ředitel společnosti Rieter CZ Ústí nad Orlicí ing. Jan Lustyk.

Firma, která se zaměřuje na vývoj a výrobu bezvřetenových dopřádacích strojů a která je dvě desetiletí součástí švýcarského koncernu Rieter, patří k největším průmyslovým zaměstnavatelům v Pardubickém kraji.

„Záštitu nad turnajem převzal hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický, Ph.D.. Věřím, že ve spolupráci s ústeckým tenisovým klubem připravíme všem hráčkám a hráčům pohodový turnaj. Největším přáním je samozřejmě příznivé počasí,“ říká pořadatel a ředitel Rieter Cupu Mgr. Vladimír Vaněk.

Obhájci mistrovských titulů jsou z loňského roku Jan Mertl (I. ČLTK Praha) a Zuzana Skočdopolová (LTC Pardubice).

Na letošním tenisovém šampionátu bude odehráno celkem 92 zápasů. Podrobnější informace na www.rietercup.cz     (re)

  

BIKEMARATHON  veřejný závod horských kol 


Rádi bychom vás pozvali na 7.ročník Generali-Sport Bárt BIKEMARATHONu, který se uskuteční v sobotu 17.5.. Start a cíl závodu je na letišti v Ústí nad Orlicí. Přihlásit k závodu se můžete od 9:00 do 10:30 hod. v místě startu nebo předem prostřednictvím internetu, případně na cykloprodejně Sport Bárt v Ústí nad Orlicí. Trasy: 50km (hlavní závod – start v 11:30), 22km (hobby jízda – start 11:00). V rámci závodů proběhne dětský den (soutěže pro děti, skákací hrad, …) pod vedením Rodinného centra Srdíčko, cyklistický závod Velká cena pro malé děti a testování kol.

Bližší info: www.bikemarathon.cz, nebo na tel.: 603 526 307. Přijďte, těšíme se na Vás.  Za pořadatele Jiří Holubář – Sport Bárt

XI. ROČNÍK FESTIVALU TOMÁŠKOVA A NOVÁKOVA HUDEBNÍ SKUTEČ

 

Skuteč, to jsou i galakoncerty a velké hudební projekty na zimním stadionu

 

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč dále překvapuje svým programem. Po operách, baletu, muzikálu a koncertech v kulturním klubu, muzeu či v prostorách kostelů nyní míří na skutečský zimní stadion. Po velkolepých ovacích, které sklidilo loňské uvedení koncertního pořadu Symphonic Queen, se letos návštěvníci mohou těšit na lahůdku v podobě slavného Dobytí ráje. Stejnojmenný film se stal hitem i díky geniální Vangelisově hudbě, která je ještě slavnější než film sám.

„Přípravy jsou pochopitelně náročnější než u pořadů uváděných v kulturním klubu. Na zimním stadionu se už pracuje víc jak dva týdny – odstranění plexiskel, vyčištění plochy, výstavba pódia. Čeká nás ještě nastěhování dostatečného počtu židlí, klavíru i stupínků pro sbor apod.  Koncert bude velkolepý a jeho návštěva určitě bude stát zato. Prodáno je přes 700 vstupenek,“ říká k organizaci koncertu Lenka Balounová z odboru kultury.

     Famózní a nezapomenutelné skladby z alba a filmu 1942: Conquest of Paradise na zimním stadionu ve Skutči v pátek 25. dubna od 21 hodin zazní v provedení orchestru Filharmonie Hradec Králové a Pražského filharmonického sboru, který patří ve svém oboru k nejprestižnějším tělesům i mimo ČR.  Jeho hlavním sbormistrem je Lukáš Vasilek. Zejména s hradeckou filharmonií má Skuteč velmi dobrou a dlouholetou spolupráci

„Ve Skutči vystupujeme rádi. Je důležité hrát ve velkých městech a slavných sálech, ale stejně tak je důležité dostat se k lidem, kteří by za normálních okolností dali přednost sledování televize. Hudba je fenomén a je skvělé, že díky Skutči se hudba dostává stále dál,“ říká o účinkování na festivalu ředitel Filharmonie Hradec Králové RNDr. Václav Derner.

     Jako sólistka na klavír se představí vynikající Helena Suchárová – Weiser, na dirigentském stupínku stane Andreas Sebastian Weiser.

Pardubická firma vyvinula radar pro armádu 

Pardubická společnost RETIA, a. s., dnes slavnostně předala 25. protiletadlovému raketovému pluku Armády České republiky (AČR) radar krátkého dosahu ReVISOR, v armádě používaný pod názvem průzkumné čidlo RVR. Radar uspěl ve všech parametrech několikaměsíčního důkladného testování armádou. Slavnostního předání se zúčastnila řada významných osobností, včetně hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, náčelníka generálního štábu AČR Petra Pavla a generálního ředitele společnosti RETIA Petra Nováka.
Zakoupení radaru krátkého dosahu ReVISOR je jedním z největších obchodů, které letos Ministerstvo obrany realizuje. Tento velmi účinný rada navržený, vyvinutý, ale i vyrobený pardubickou firmou. To byl i jeden z hlavních důvodů, proč se zúčastnil hejtman slavnostního předání v jižních Čechách. „Moje cesta na jih Čech je symbolickou podporou a důkazem, že si Pardubický kraj velmi váží takto významných zaměstnavatelů navazujících na více než šedesátiletou tradici vývoje vojenské výroby, zejména radarových a komunikačních systémů. RETIA má navíc na území regionu nejenom výrobní, ale zejména výzkumné pracoviště,“ vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Průzkumné čidlo RVR je teprve prvním z řady dodaných radarů, následovat by měly další, jeden kus by měla armáda obdržet ještě v listopadu letošního roku a další dva potom v roce 2015. 
Hejtman se zajímal i o další projekty pardubické Retie. „S ředitelem Petrem Novákem jsme hovořili také o chystaném projektu 3D radaru pro Armádu České republiky a ozbrojené síly Slovenské republiky. Věřím, že pardubická firma může uspět i v dalších armádních zakázkách,“ doplnil Netolický. Hejtman setkání využil rovněž k diskuzi s náčelníkem generálního štábu AČR Petrem Pavlem o aktuálních otázkách působení armády na území Pardubického kraje. 
O firmě
RETIA je technologickou společností se sídlem v Pardubicích, která vyvíjí, vyrábí a modernizuje radary, raketové prostředky, systémy velení a řízení, záznamové systémy, UWB lokalizační zařízení a komunikační systémy. Tyto produkty dodala a dodává AČR, NATO, a dalším vojenským i civilním zákazníkům v ČR i ve více jak 40 zemích světa. Zaměstnává více než 200 lidí, na vývoji se podílí více než stovka z nich. Spolupracuje například s Univerzitou Pardubice, Univerzitou obrany v Brně.