Českotřebovský deník 102/2014 (23.4.)                                  
Brankařská hokejbalová škola v České Třebové

Sluncem ozářené českotřebovské hřiště přivítalo na zelený pátek mladé hokejbalové brankáře a dokonce i jednu brankářku. Celkem tedy 13 brankových strážců se sešlo na jednodenním kempu s jednoznačným cílem se zlepšit pod vedením trenérských specialistů. Z domácích „kohoutů“ se zúčastnili Tomáš Martinásek, Vojta Vostrčil a Jana Palánová.
Specializovanou brankářskou průpravu vedl Ondřej Almaši, jako šéftrenér brankářské školy. Přijel i hlavní organizátor akce Martin Komárek a pomocnou rukou jim byl Jan Ptáček. Střelbu zajistili starší žáci domácí Třebové.
Hráči byli rozděleni do dvou skupin dle výkonnosti. Čtyřfázová příprava složená ze dvou dopoledních a dvou odpoledních tréninků, byla jako již tradičně doplněna o závěrečný videorozbor tréninků, který připravil Martin Komárek.  Do skvělého oběda v místní restauraci Bohemia se hráči věnovali rozvoji základních brankářských činností jednotlivce. Odpoledne se k brankářům přidali střelci. Trenér Almaši pracoval s každým brankařem zvlášť a učil nejen základy brankářské techniky, ale i taktiky. Individuální plán rozvoje každého s brankářů nechyběl, a tak se každý z účastníků dozvěděl, v čem konkrétně je potřeba se zlepšit a jakých chyb se naopak vyvarovat. Brankáři bez ohledu na věk, výkonnost či pohlaví makali na maximum a trenéři s nimi byli velmi spokojeni.

 

Pojeďte s námi v létě do CHORVATSKA na Makarskou rivieru 

Jedeme ve 2 termínech:  26.6. -   6.7.2014  /8 nocí čtvrtek ve 20,00 hod.-neděle/
a v srpnu    22.8. - 31.8.2014 /7 nocí  /pá - ne/
ubytování v Baška Voda nebo Tučepi nebo Gradac v apartmánových vilách
každý apartmán má vlastní kuchyň, soc. zařízení, terasu nebo balkon
apartmány jsou vzdálené od pláží 100-200m, pláže jsou oblázkové s pozvolným vstupem do moře
strava: vlastní, možnost stravování v restauracích blízko apartmánů, lze zajistit  polopenzi za Kč 2 700,-/os.
doprava: autokarem odvezeme vás z České Třebové
cena: Kč 5 900,-/osoba (dítě do 3 let Kč 2 300,-  dítě 3-12 let Kč 5 600,-)
Zajišťujeme pronájem apartmánů v Chorvatsku, celé pobřeží Jadranu lze zakoupit libovolný počet nocí, ceny již od Kč 280,-/os. noc

Cestovní agentura CAM s.r.o. , Ústí nad Orlicí, M.R. Štefánika 234
telefon:606 748 616   e-mail:mankova@ckm-tour.cz  
www.ckm-tour.cz
 
S rozhodováním v evropských volbách pomůže Volební kalkulačka 

Praha, 23. 4. 2014 – Voličům pomůže při rozhodování v květnových evropských volbách jako již tradičně Volební kalkulačka. Jedná se o internetový test, který porovnává odpovědi uživatele na relevantní otázky s názory politických stran a kandidátů. Dnes ji na tiskové konferenci představilo sdružení KohoVolit.eu. Loni volební kalkulačky použily více než 2 miliony voličů.
„Pro evropské volby jsme připravili hned dva volební testy. Volební kalkulačka porovnává odpovědi uživatele a všech politických stran kandidujících v  evropských volbách. Obsahuje 30 otázek o důležitých tématech, kterými se nově zvolení europoslanci budou zabývat. Výsledky kalkulačky je rovněž možné porovnat se stranami kandidujícími v jiných zemích EU,“ říká Michal Škop, matematik a zakladatel KohoVolit.eu.
„V druhé z nich, tzv. Inventuře hlasování, si voliči mohou vyzkoušet 30 skutečných hlasování z uplynulého funkčního období Evropského parlamentu. Následně se dozví, jak se s nimi shodují čeští i zahraniční europoslanci,“ dodává Škop.
Na základě odpovědí stran můžeme za nejvíce „euroskeptické“ označit Svobodné, DSSS či Věci veřejné. Naopak pro zachování či rozšiřování pravomocí Evropské unie se nejčastěji vyslovuje ČSSD, ANO či Strana zelených. Stávající europoslanci ČSSD rovněž nejčastěji hlasovali „proevropsky“ během funkčního období 2009-2014.
Před posledními prezidentskými volbami Volební kalkulačku použilo na 1,2 milionu uživatelů a před sněmovními volbami téměř 1 milion. Výzkumy přitom ukazují, že 20-25 % uživatelů se kalkulačkou řídí, tzn. hlasuje pro politickou stranu či kandidáta s největší shodou.
„Kalkulačka letos obsahuje zcela nové funkce. Uživatelé si např. mohou kalkulačku sami obarvit a snadno vložit na svůj web či blog. Dále je možné uložit její výsledek a později se k němu vrátit, aniž by bylo nutné znovu vyplňovat všechny otázky,“ uzavírá Škop.

 

 
Firmy potřebují absolventy technických oborů. Školám ale chybí žáci i peníze

Žamberk Přizpůsobit oborovou nabídku a školní vzdělávací programy středních škol potřebám zaměstnavatelů, dále prohlubovat vzájemnou spolupráci formou odborné přípravy žáků přímo ve firmách, zkvalitnit práci kariérních poradců v základních školách a především pravdivě informovat rodiče žáků o uplatnitelnosti absolventů středních škol na trhu práce. To jsou hlavní výstupy z jednání, které se uskutečnilo v úterý 22. dubna 2014 ve Střední škole obchodu, řemesel a služeb v Žamberku. Zástupci Pardubického kraje v čele s náměstkyní hejtmana Janou Pernicovou, města Žamberk, Krajské hospodářské komory, Úřadu práce, školy a dvou největších zaměstnavatelů v regionu tímto setkáním reagovali na složitou situaci středních odborných škol v této části kraje. Vlivem demografického poklesu se totiž snížil počet žáků. V případě hostitelské školy dramaticky - ze 410 na současných 276.  „Při současném systému financování regionálního školství, kdy jsou peníze od státu na platy učitelů odvislé od počtu žáků, je ohrožena sama existence některých škol,“ upozorňuje náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Pravidelná jednání s řediteli škol a jednotlivými partnery v oblasti zaměstnanosti a rozvoje lidských zdrojů patří již neodmyslitelně k náplni její práce. „Pokles se nejvíce projevil v maturitním oboru Obchodník a v učebním oboru Kuchař. Částečně je tento pokles kompenzován relativně vysokým zájmem o obor Cukrář, který škola vyučuje od roku 2012,“ říká ředitelka Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Žamberku Zuzana Pecháčková. Škola se snaží s nelehkou situací vyrovnat. Věnuje se celoživotnímu vzdělávání a ověřování znalostí v rámci tzv. profesních kvalifikací, obory vzdělání propaguje úspěšnou účastí v řadě soutěží, spolu s městem pořádá tradiční Svátky dřeva, učitelé hovoří se žáky základních škol i jejich rodiči.
Hlavní příčinu současného stavu vidí generální ředitel společnosti Bühler CZ, s.r.o. Žamberk, zabývající se výrobou strojů a zařízení pro potravinářský průmysl, Jiří Appeltauer v nedostatečné komunikaci mezi zaměstnavateli a státem a jako příklad dobré praxe nabízí zkušenosti ze Švýcarska. Na schůzce v Žamberku znovu zdůraznil potřebu technicky vzdělaných zaměstnanců ve strojírenských oborech pro nově budovaný provoz. “Okamžitě můžeme přijmout padesát kvalifikovaných lidí, v dalším období budeme potřebovat minimálně deset vyučených lidí ročně,“ říká. Firma je připravena dále rozvíjet spolupráci se střední školou v Žamberku, podílet se spolu s učiteli na tvorbě školních vzdělávacích programů a nadále nabízet prohlídku jednotlivých provozů výchovným poradcům, žákům 5. - 9. ročníků základních škol i jejich rodičům. „Region na úpatí Orlických hor je průmyslovou zónou Evropy. Strojírenství, ale třeba i stavebnictví, zde má dlouhou tradici. Do Žamberka by se proto měl vrátit strojírenský obor vzdělání, který tu již od roku 1968 citelně chybí,“ uzavírá Jiří Appeltauer.
Účastníci jednání se dohodli na konkrétních krocích, které budou v dalším období realizovány .“Znovu se potvrdilo, že je nutná úzká spolupráce všech zainteresovaných stran, od vedení města přes základní školy až po úřad práce, dále spolupráce s výchovnými poradci základních škol v regionu, spolupráce vedení školy a firem při zapojování odborníků do výuky, při organizování odborné praxe nejen pro žáky, ale i pedagogy nebo podíl zaměstnavatelů na úpravě školních vzdělávacích programů. Především ale škola musí nabídnout učební obor, který zajistí firmám žádané profese, absolventům jistotu práce a regionu další rozvoj,“ hodnotí význam schůzky Jana Pernicová, která rovněž uvítala přislíb zaměstnavatelů ještě důrazněji propagovat profese, které mají v regionu budoucnost.
Další podobná jednání se v nejbližší době uskuteční na Králicku a Moravskotřebovsku.