Českotřebovský deník 103/2014 (24.4.)                                  
Kraj hledá vrcholového manažera na řízení nemocnic

Pardubice (24. 4. 2014) – Kraj chce najít do září letošního roku nového manažera do funkce generálního ředitele nebo generální ředitelky Nemocnic Pardubického kraje. O spojení pěti nemocnic akutní péče do jedné akciové společnosti v čele s generálním ředitelem rozhodlo výraznou většinou hlasů už únorové zastupitelstvo. Rada nyní potvrdila vyhlášení výběrového řízení. Jeho vítěz by se měl své funkce ujmout nejpozději v lednu příštího roku, uzávěrka přihlášek je 15. června 2014.
„Chtěli bychom nalézt špičkového odborníka s vizí, který bude pro kraj jako jediného akcionáře garantem naplnění jeho cílů v oblasti akutní lůžkové zdravotní péče,“ říká hejtman Martin Netolický.
„Po uchazečích budeme chtít návrh koncepce řízení a rozvoje akciové společnosti,“ vysvětluje 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který je v radě zodpovědný za zdravotnictví a pokračuje: „Měli by mít konkrétní představy nejen o řízení společnosti, ale také o jejím rozvoji, prioritách v odborné, ekonomické, investiční a personální oblasti, ale měl by si být také vědom rizikových faktorů a vazby vedení společnosti na akcionáře.
Výběrové řízení bude inzerováno v celostátním i lokálním tisku, na pracovních portálech i v odborných periodikách. Plný text najdou zájemci samozřejmě na úřední desce a na webových stránkách Pardubického kraje.
 
Kraj investuje několik miliard především do modernizace silnic a energetických úspor

Pardubice (24. 4. 2014) – Radní kraje dnes doplnili seznam investičních projektů v souhrnné hodnotě 4 miliard korun. Na financování projektů využijí zejména dotace z evropských fondů (například ROP NUTS II Severovýchod, OPŽP), úvěr poskytnutý Evropskou investiční bankou, ale i finanční prostředky z rozpočtu Pardubického kraje na rok 2014. „Peníze jsou určeny na modernizace silnic II. a III. třídy, na úsporná opatření v budovách škol, nemocnic, ale i na investice do sociálních ústavů nebo kulturních zařízení. Jedná se celkem o 48 projektů, které budou realizovány do konce roku 2018,“ shrnul hejtman Martin Netolický.
Z úvěrové smlouvy, o které rozhodli krajští zastupitelé v prosinci loňského roku, vyplývá, že úvěr nepřekročí částku 1,2 miliardy korun. Plánované dotace ze zdrojů Evropské unie mají činit přibližně 2,5 miliardy korun.
„Nejsem zastáncem úvěrů, ale EIB kraji nabídla velmi výhodné podmínky. Úvěr je určen striktně na investice a bude sloužit především k předfinancování projektů, které nám následně z velké části uhradí unie. Kraj má na tyto investice ze svého rozpočtu připraveno 300 milionů korun. Většina projektů je teprve na začátku, vše zatím financujeme z vlastních zdrojů. Požadavek na čerpání úvěru očekáváme nejdříve na podzim letošního roku,“ informoval hejtman Netolický kolegy z rady kraje. „Podle našich předpokladů bude banka požádána v první tranši v celkové výši o 500 milionů korun,“ doplnil vedoucí finančního odboru krajského úřadu Oldřich Felgr.
 
Projekt eHealth jde do finále

Pardubice (24. 4. 2014) – Evropský projekt, který řeší elektronizaci zdravotnictví Pardubického kraje například v Odborném léčebném ústavu Jevíčko, v Albertinu Žamberk, ve Vysokomýtské nemocnici nebo v Nemocnici následné péče v Moravské Třebové, pokračuje podle plánu. Hotovo by mělo být ve všech zařízeních do dubna roku 2015.
„Využíváme možnost zapojení evropských fondů z Integrovaného operačního programu do modernizace a rozšíření nemocničních informačních systémů, laboratorních informačních systémů, zavedení elektronického podpisu pro možnost vystavování elektronických receptů a také pro logistiku léků a zdravotnického materiálu,“ vysvětluje 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Systémy umožní například sledovat on-line výdaje na pacienta, zvýší bezpečnost dokumentace, propojí jednotlivé provozy včetně stravovacího a konkrétně třeba v Moravské Třebové rozšíří možnosti komplexního zpracování dat v laboratořích.
 
 
Kraj podporuje plošné zavedení přijímacích zkoušek 

Pardubice (24. 4. 2014) - Pardubický kraj byl v roce 2011 jedním z průkopníků zavedení povinných přijímacích zkoušek pro maturitní obory středních škol. Vzhledem k tomu, že se zkoušky osvědčily a letos se konají už počtvrté, vítají představitelé kraje iniciativu ministra školství Marcela Chládka řešit přijímací zkoušky centrálně. Jednou z výtek, kterým kraj v minulých letech čelil, byla totiž skutečnost, že v sousedních krajích se žáci mohli dostat na střední školy bez přijímacích zkoušek a to mohlo některým školám na hranicích Pardubického kraje uškodit.„Impulzem k zavedení povinných přijímacích zkoušek byla snaha udržet kvalitu středních škol i při klesajícím počtu žáků v populačních ročnících,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, která u spuštění jednotných přijímaček byla s tehdejším hejtmanem Radko Martínkem.  „S příznivou odezvou jsme se setkali na většině středních škol a také na základních školách, kde se žáci v závěrečných ročnících začali mnohem svědomitěji připravovat,“ dodává náměstkyně.„Já sám jsem z generace, kdy jsme všichni skládali přijímací zkoušky na střední školy a nikdo na tom neviděl nic mimořádného,“ doplňuje hejtman Martin Netolický a pokračuje: „Prozíravost tohoto kroku se ukázala v momentě, kdy byly zavedeny jednotné maturitní zkoušky. V tu chvíli měli slabší žáci, kteří by přes síto přijímacích zkoušek neprošli, problém a nakonec místo výběru jiného typu školy zakončeného třeba výučním listem zůstali bez vzdělání.“Pardubický kraj se zasazuje také o změnu způsobu financování regionálního školství. „Dosud je jediným kritériem počet žáků, proto se jich jednotlivé školy snaží nabrat co nejvíc. Chtěli bychom, aby byla zohledněna také kvalita škol a potřeba jednotlivých oborů na trhu práce,“ konstatuje hejtman Netolický.Od větší spolupráce škol se zaměstnavateli se odvíjí také možnost profilování potřebných oborů v regionech a snížení nezaměstnanosti absolventů. Zatím však stát firmám možnost zapojení do praktického školství nijak neulehčil. „V tom se máme co učit od sousedního Německa a Rakouska,“ říká Martin Netolický.

 

Záchranáři dostali letos vyšší dotace


Seč (24. 4. 2014) – Tradiční neformální setkání se záchranáři Pardubického kraje hostila ve středu 23. dubna Vodní záchranná služba Českého červeného kříže na stanici Seč. Hejtman Martin Netolický jim přijel předat smlouvy o poskytnutí dotací na letošní rok. Kraj tak přispěl téměř půl milionem korun na vylepšení vybavení celkem jedenácti organizacím, které pomáhají chránit lidské životy v regionu.

„Podařilo se nám o třetinu zvýšit částku, kterou dobrovolným záchranářům přispíváme. Bohužel i přesto se tyto tzv. ostatní složky integrovaného záchranného systému potýkají s finančními problémy,“ informoval hejtman Martin Netolický. Rada Pardubického kraje schválila letos pro tyto spolky částku 445 tisíc korun. „Zástupci ostatních složek integrovaného záchranného systému na setkání hodnotili loňský rok a představili své letošní plány. Hlavním tématem byly právě finance. Dobrovolní záchranáři totiž slouží ve svém volnu, bez nároku na mzdu,“ dodal hejtman, který na Seči zástupcům těchto organizací předal smlouvy o přidělení dotací.

Oblastní spolky Českého červeného kříže využijí peníze z dotace například na zakoupení skládacích nosítek, elektrocentrály, GPS či záchranářských batohů. Horská služba použije prostředky pro své stanice na Dolní Moravě a v Čenkovicích na automatizovaný defibrilátor a záchranné saně.

Nafukovací člun s laminátovým kýlem si tak díky dotaci 70 tisíc korun pořídí místní skupina Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Chrudim. „Za tu záplatu jsme rádi, ale myslím, že třeba ten motorový člun bychom měli dostat vlastně od státu,“ posteskl si vodní záchranář Zdeněk Pavlík ze stanice Seč.

Vybavení si vylepší také občanské sdružení PATRIOT – klub vojáků v záloze, RESCUE Pardubice nebo Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje, občanské sdružení 201. Pardubice a místní skupina Vodní záchranné služby Pastviny.

Přehled ostatních složek IZS:

Horská služba České republiky, o. p. s. (HS ČR)

Záchranná organizace s právním postavením obecně prospěšné společnosti. Zajišťuje profesionální pomoc návštěvníkům hor po celý rok. Řídí a provádí pátrací a záchranné akce, provádí značení cest a nebezpečných oblastí a nepřímo se tak podílí i na podpoře rozvoje regionu. V rámci kraje jsou zřízeny dva okrsky HS ČR, a to v Čenkovicích, patřící pod oblast Orlické hory, a v Horní Moravě, patřící pod oblast Jeseníky. Obě střediska jsou z pohledu kraje i nejvýznamnějšími středisky zimních sportů, ve kterých došlo v posledním období k masivní výstavbě infrastruktury.

Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje (ZBK Pk)

Dobrovolné a nezávislé občanské sdružení, které je členem Asociace záchranných brigád kynologu České republiky. Činnost je v České republice zabezpečována jednotlivými záchrannými brigádami organizovanými v územní působnosti krajů. Členové ZBK Pk se svojí dobrovolnou činností připravují především na vyhledávání a záchranu osob.

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže (VZS ČČK)

Dobrovolné a nezávislé občanské sdružení, které je kolektivním členem Českého červeného kříže. Činnost VZS ČČK je zabezpečována místními sdruženími. Na území kraje působí dvě sdružení - MS VZS ČČK Pastviny na vodní nádrži Pastviny a MS VZS ČČK Chrudim na vodní nádrži Seč. Členové sdružení zajišťují pomoc návštěvníkům obou rekreačních center, provádějí pátrací a záchranné akce na vodních nádržích a poskytují i první pomoc a základní ošetření úrazů.

Český červený kříž (ČČK)

Humanitární občanské sdružení působící na celém území České republiky. Jeho činnost je zaměřena zejména na oblast humanitární, sociální a zdravotní. Ve smyslu Ženevských úmluv je pomocnou organizací vojenské zdravotní služby. Jeho postavení a hlavní úkoly jsou upraveny zákonem č. 126/1992 Sb., o ochraně znaku a názvu Červeného kříže a o Československém červeném kříži, ve znění pozdějších předpisů. Činnost ČČK je potřebná a nezastupitelná zejména v oblasti proškolování dětí, mládeže i dospělých v poskytování první pomoci a předlékařské pomoci nebo při zajišťování zdravotnického dohledu na hromadných sportovních a společenských akcích. V rámci kraje jsou zřízeny čtyři oblastní spolky s právní subjektivitou (dále jen „OS ČČK"), které působí na území jednotlivých okresů. Jedná se o OS ČČK Chrudim, Pardubice, Svitavy a Ústí nad Orlicí. Každý oblastní spolek má zřízenou Humanitární jednotku ČČK předurčenou k pomoci složkám IZS v případě vzniku mimořádných událostí a krizových situací.

PATRIOT - klub vojáků v záloze Pk, o. s., a 201. Pardubice, o. s.

Dvě občanská sdružení, která sdružují vojáky v záloze, zejména příslušníky Aktivní zálohy Armády ČR, ale i další zájemce, kteří se připravují na pomoc občanům při mimořádných událostech a krizových situacích. Sdružení spolupracují s profesionálními složkami IZS a s ostatními výše uvedenými nestátními neziskovými organizacemi.

Rescue Pardubice, o.s.

Záchranářská organizace, která vznikla v srpnu 2005 z podnětu profesionálních i dobrovolných zdravotníků. Jejím hlavním cílem je přibližovat poskytování první pomoci laické veřejnosti různých věkových skupin a osobám se zdravotním znevýhodněním. Sdružení vedle pořádání vzdělávacích kurzů, seminářů a školení pro školy, zajišťuje zdravotní dohled na sportovních, kulturních a společenských akcích a úzce spolupracuje se složkami IZS.

 

V Mýtě se pokusí o větší spolupráci škol a zaměstnavatelů

Pardubice (23. 4. 2014) – Vyšší odborná škola stavební a střední škola stavební Vysoké Mýto a Integrovaná střední škola technická ve Vysokém Mýtě jsou z pohledu zástupců kraje, města i 13 významných zaměstnavatelů v regionu perspektivní. Nabízejí totiž obory, o které je u firem zájem. Přesto se obě školy zejména vlivem negativního demografického vývoje potýkají s velkým úbytkem žáků. Bez hlubší spolupráce se zaměstnavateli je kraj při stávajícím způsobu financování středního školství udrží jen obtížně. Pomoci v jejich stabilizaci by měly dvě nově ustavené pracovní skupiny složené ze zástupců škol, zaměstnavatelů, města a kraje.
„Předpokládáme, že nám obě pracovní skupiny předloží návrhy řešení ve variantách do konce září letošního roku, a to nejenom pro školní rok 2015/2016, ale i ve střednědobém výhledu. Kraj již vyčerpal všechny možnosti provozních úspor prostřednictvím majetkových směn s městem, centrálních nákupů energií a mobilních služeb. Nyní chystáme ještě centrální nákup softwarových licencí pro krajská zařízení. Neseděli bychom tu, pokud bychom měli možnosti dalších úspor,“ řekl na úvod setkání hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Upozornil také na skutečnost, že je třeba systémových změn v resortu školství na úrovni státu.
Inspirace v systému odborného vzdělávání v Rakousku a Německu
Šéf kraje vidí cestu především ve využití prvků systému duálního vzdělávání známého z Rakouska a Německa. „Pořád slýchám, a to i od některých úředníků, že model duálního vzdělávání nemůže v našich legislativních podmínkách fungovat. Není to pravda. Příklady lze hledat v Letohradě, ale i Třemošnici, kde se prvky duálního vzdělávání daří uplatňovat. Dobrým příkladem je také společnost Rehau spolupracující se Střední odbornou školou ve Svitavách v oboru mechanik plastikářských strojů,“ uvedl hejtman Netolický příklady úzké spolupráce a pokračoval: „Potřebujeme aktivní přístup zaměstnavatelů a jejich větší účast na tvorbě vzdělávacího programu, systému stipendií a na zajišťování odborných praxí. Žáci by měli mít vizi dobrého pracovního uplatnění, bez naplnění těchto parametrů obstojí školy jen těžko,“ apeloval Netolický.
Pracovní skupiny dostanou jako námět k přemýšlení také příklady fungující praxe, která již v některých částech kraje fungují. „Jedná se o vzor smlouvy o poskytnutí příspěvku na studium a budoucí zaměstnání uzavřený mezi firmou, žákem a jeho zákonným zástupcem, ale také rámcovou smlouvu o spolupráci mezi školou a zaměstnavatelem či smlouvu o zajištění odborné praxe. V žádném případě nechceme nikoho do ničeho nutit, je to především námět pro firmy a školy,“ vysvětlil hejtman Netolický.
Účastníci jednání se shodují v tom, že je třeba studijní obory na obou školách více propagovat, právě v návaznosti na možné uplatnění absolventů ve firmách v regionu, v případě oboru vodař i po celé republice. „Jedním z důležitých úkolů pracovních skupin bude nalezení způsobů a forem většího zapojení firem do propagace studijních oborů na obou školách. Rodiče dětí na základních školách musí vidět, jak to ve firmách chodí, co obnáší konkrétní řemeslo, a že jejich děti mají před sebou perspektivu dobrého pracovního uplatnění,“ shrnuje náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství Jana Pernicová. Město Vysoké Mýto zajistí schůzku výchovných poradců se zástupci podniků, aby si mohli udělat větší představu o potřebách zaměstnavatelů ve vztahu k budoucím absolventům a mohli tak lépe směřovat rodiče.
Zaměstnavatelé mají o školy zájem. Potřebují kvalitní absolventy
Zaměstnavatelé si uvědomují závažnost situace a mají o školy zájem. Se školami již dnes spolupracují a nebrání se úvahám o prohloubení. Miloš Huryta zastupující Krajskou hospodářskou komoru Pardubického kraje upozornil na důležitost kvality vzdělání absolventů a riziko odchodu firem z regionu, pokud nezískají odborníky připravené také po praktické stránce. Problém vidí také v malé motivaci firem ze strany státu, aby se více zapojovaly do vzdělávacího procesu. Zaměstnavatelé jednoznačně volají po zvýšení kvality absolventů, někteří z nich budou v blízké budoucnosti potřebovat nové zaměstnance, aby mohly pokrývat poptávku. To se týká například společnosti Brück AM Zámrsk, s. r. o. IVECO Czech Republic zase potřebuje kvalitní lakýrníky a strojní zámečníky.
 
Jednání s Pardubickým krajem, řediteli škol a městem Vysoké Mýto se účastnili zástupci těchto subjektů:
·         C. I. E. B., s. r. o., Brandýs nad Orlicí
·         IVECO Czech Republic, a. s., Vysoké Mýto
·         Brück, a. s., Zámrsk
·         LDM, s. r. o., Česká Třebová
·         Tvarmetal, s. r. o., Vysoké Mýto
·         CZ LOKO a. s., Česká Třebová
·         Agrostav Ústí nad Orlicí, a. s.
·         STRABAG, a. s.
·         Povodí Labe, s. p.
·         Veolia Environmental – Institut environmetálních služeb, a. s.
·         Sdružení oboru vodovodů a kanalizací České republiky
·         VAK Hradec Králové, a. s.
·         VAK Pardubice, a. s.
·         SUDOP Praha, a. s.
·         EUROVIA VINCI, a. s.
Krajská hospodářská kom