Českotřebovský deník 106/2014  (29.4.)                                 

Čarodějnice ve školní jídelně při ZŠ Habrmanova 

Půlnoc mezi posledním dnem dubna a prvním dnem května byla zvláštním předělem, který lidé naplňovali tancem a očistnými rituály. Z prastarých keltských časů se nám zachovaly rituální oslavy rostlin, stromů – obzvláště břízy, lásky, ale i očista zapalovanými ohni.
30. dubna se pálením ohňů u nás i v dalších Evropských zemích slaví Filipojakubská noc – lidově řečeno: „ČARODĚJNICE“. Naše jídelna si pro Vás na tento den připravila malou návštěvu středověké kuchyně. Nahlédneme spolu pod pokličku kuchařů na hradech, ale i prostých lidí v podhradí.
Co se tehdy jedlo? Maso, drůbež, ryby, zvěřina, ovoce, zelenina, luštěniny, obilniny a téměř ke všemu chléb.Základní stravou prostých lidí byla především polévka, která se jedla i několikrát denně, stejně tak i různé kaše z obilovin nebo luštěnin. Kořenilo se solí, kmínem, jalovcem, divokou cibulí a česnekem nebo koprem.
Abychom Vám navodili tu správnou středověkou atmosféru, proměníme naší jídelnu ve středověkou krčmu a naše milé kuchařky Vás budou obsluhovat v kostýmech.
Menu:    Polévka z purkmistrovy slepice s krupkami
    Pečený pstruh od Dolního mlýna, chlebenek
    Kostky z jelení kýty Poněšického pána, čočka pro mlsnou hubu
    Pečená žebra na medu z rychtářovy svině, zelný salát s křenem, chlebenek
    Halušky s jablky na karamelu sypané tvarohem, maštěné máslem
    Pro ty co nemusí maso, spousta salátového lupení a trávy                            
                                                                                                                     Dostálová Jarmila, vedoucí školní jídelny

Přívratský košt 

Na sobotu 26. dubna dopoledne zorganizovali přívratští už 2. ročník Jarní vyjížďky aneb než začne sezóna, setkání jezdců a koní na statku U Kubů se společnou vyjížďkou a doprovodnými soutěžemi. Odpoledne se na statku uskutečnil 1. Přívratský pálenkový košt v
kategoriích slivovice a ostatní pálenky, vydařenou sobotu zakončilo večerní posezení. Soudě podle zúčastněných, včetně přespolních možná vzniká nová tradice...
 
 
Využití Malé scény  

Na základě podnětu zabývajícího se potřebou vybudování  sálu a zkušebny v rámci přístavby k budově ZUŠ v Kozlovské ulici 775 na místě k demolici odsouzených sousedních domů, zjišťovalo vedení města možností využití Malé scény pro ZUŠ. Podle informace ředitele Kulturního centra  využívá pravidelně KC budovu (jeviště, klubovny sál)  na pronájem DDM Kamarád a pro kroužku loutkářů Čtyřlístek vždy v pondělí od 14,30 do 20,00 hodin. Dále je Malá scéna využívaná dále pak pro různá představení pro školy a pro koncerty KPH.  V ostatní dobu je k dispozici pro potřeby ZUŠ  a to nejen pro pravidelně sjednaný pronájem prostor, tak i pro jakékoliv aktuální potřeby. Existuje možnost úschovy hudebních nástrojů a potřeb (kulis atd.)  Veškerý  pronájem prostor pro ZUŠ nemusí ZUŠ hradit ze svých nákladů, ale je hrazen  v rámci rozpočtové kapitoly školství z rozpočtu města, tzn. že sama škola využívá prostory v Malé scéně zdarma a nijak to nezvyšuje náklady školy. Stejně by to bylo i tehdy, kdyby škola potřebovala časový prostor pro sebe v Malé scéně zvětšit.  Volný časový prostor pro intenzivnější využívání Malé scény existuje, je zde možnost umístit např. dva klavíry a umožnit tak společnou výuku hry na dva klavíry, což běžně ve školních prostorách možné není.  
Naopak  provoz jakéhokoliv vlastního sálu by podstatně zvýšil provozní náklady školy a podle zásad financování musel by vést  jak ke zvýšení příspěvku města na ZUŠ tak i ke zvýšení školného, což by mohlo odradit další žáky. Kolik by to asi stálo je možné odvodit od částky, kterou dnes vynaloží ročně Kulturní centrum.   Celkové náklady na energie pro Malou scénu činí ročně cca 330 000,- Kč.

Upozornění pro návštěvníky knihovny
Dne 30.4. bude otevřeno na všech odděleních pouze do 16 hodin.
Pobočka Parník bude v tento den uzavřena.

  • Rada Asociace krajů se připravovala na jednání s vládou


    Olomouc (28. 4. 2014)  - Jedenácté zasedání Rady Asociace krajů ČR v Olomouci se neslo v duchu příprav na jednání s vládou České republiky a prezidentem Milošem Zeman, které se uskuteční v tomto týdnu v Praze. Hejtmani debatovali o příštím plánovacím období čerpání evropských fondů, rozpočtovém určení daní, ale i systému financování sociálních služeb.

    Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického si v otázce plánování čerpání evropských fondů vláda musí uvědomit, že ministerstva řídí ministři a ne úředníci „V současné době připomínkujeme další důležité dokumenty vzešlé z jednání vlády. Ty podle názoru hejtmanů musí doznat změn a brát ohledy na postoje samospráv, ať už krajů, nebo například měst a obcí,“ shrnul závěry jednání hejtman Martin Netolický. Ten naopak velmi oceňuje příslib vlády ve vztahu ke změnám rozpočtovému určení daní. „Velmi si konstruktivního přístupu vlády vážíme. Kraje usilují pouze o návrat k jednotnému podílu na sdílených daních ve výši 8,92 procenta, tedy k roku 2011. Spočítali jsme, že za roky 2012 – 2014 přišel kraj o více než půl miliardy korun. Jsou to peníze, které bychom chtěli použít na spolufinancování evropských projektů a investice do regionu,“ vysvětlil Netolický.

    Hejtmani se také zabývali komplikovanou situací ve financování sociálních služeb. Podle předsedy AKČR Michala Haška nezbývá krajům v tuto chvíli nic jiného, než apelovat na předsedu vlády. „Problematika se musí začít řešit co nejdříve, aby se neprodlužovalo současné provizorium a konečně se tak stabilizovala situace kolem financování sociálních služeb všech krajů,“ objasnil Michal Hašek. Dalším tématem byla doprava. „Podpoříme záměr zrychlit přípravu silničních staveb a budeme s Vládou ČR spolupracovat například i v otázkách mýtného,“ vypíchl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil dvě klíčové oblasti v dopravě. Hejtmani také v průběhu setkání ocenili rozhodnutí vlády, které povede ke stabilizaci ve zdravotnictví. „Je to krok správným směrem a pro kraje je to jednoznačně pozitivní zpráva,“ uzavřel Hašek.  

     

    Krajští hasiči budou mít dvě závodní stříkačky 


    Moravská Třebová (29. 4. 2014) - Požární sport patří v našem kraji k nejpopulárnějším. Od letošního roku budou nejlepší družstva soutěžit se dvěma adekvátními stříkačkami potřebnými pro vrcholové soutěže. Hejtman Martin Netolický včera předal Josefu Bidmonovi, starostovi Krajského sdružení hasičů Pardubického kraje, darovací smlouvu na 200 tisíc korun na pořízení již druhé motorové přenosné požární stříkačky Rosenbauer Fox III.

    První stříkačku mohli hasiči pořídit díky daru kraje už na podzim loňského roku, letos na jaře k ní přibude další. „Na závodech musejí být stříkačky pro soutěžící družstva srovnatelné, proto jsme se rozhodli investovat i do druhého zařízení,“ vysvětlil důvod druhého daru hejtman Martin Netolický. „Stejně jako první stříkačka bude i tato k dispozici žákům Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích. Žáci oboru požární ochrana ji budou moci používat při výuce,“ dodal hejtman.

    „Jsem rád, že nyní máme srovnatelné vybavení s nejlepšími kraji a že umožní nám to kvalitní přípravu na nejvyšší soutěže,“ konstatoval Josef Bidmon, starosta  Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (KSH ČMS).

    Přípravy na mistrovství světa v požárním sportu jsou v plném běhu

    Letos v červenci bude krajské sdružení za podpory Pardubického kraje organizovat ve Svitavách mistrovství světa v požárním sportu mládeže. Konat se bude od 13. do 20. července pod záštitou prezidenta Miloše Zemana, hejtmana Martina Netolického a starosty Svitav Davida Šimka. Sejde se na něm na 350 sportovců a členů realizačních týmů z 12 až 15 zemí světa. Jedná se o kategorie od 13 do 18 let a od 18 do 23 let. Poprvé v historii budou závodit i dívky. Hejtman se zajímal o stav příprav na šampionát. „Jedná se o velmi náročnou akci na organizaci. Očekáváme účast sportovců z celého světa. Je v našem zájmu, aby se akce vydařila a byla dobrou reprezentací nejenom hasičů, ale i kraje a obcí zapojených do organizace. Rozpočet mistrovství je 6 milionů korun a kraj na něj přispěje jedním milionem korun,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický svůj zájem o akci.

    „Připravujeme se na tuto událost už od loňského roku,“ řekl starosta Krajského družení hasičů Josef Bidmon. Závodit se bude po celý týden. Na programu jsou 4 disciplíny – výstup na věž, štafety na 400 metrů s překážkami, běh na 100 metrů s překážkami a požární útok. „Česká republika obhajuje z minulého mistrovství v Rusku zlato v týmové kategorii dorostenců a bronz v juniorech. Máme i mistry světa v požárním útoku a v běhu na 100 metrů s překážkami. Rozhodně patříme ke světové špičce,“ zdůraznil Josef Bidmon.