V Kulturním centru to voní levandulí, historií a uměním                                   

  • Ve středu 9. dubna podvečer se ve výstavní síni Kulturního centra Česká Třebová v nádražní ulici konala vernisáž výstavy fotografií českotřebovského rodáka Dr. Josefa Zavřela "116 zastavení v Provance". Fotografické materiály byly získány na několika pobytech autora v jižní Francii  a zejména z loňského letního pobytu. Vycházejí z výtvarných znalostí  o zemi, její historii a zejména o umělecké historii, zobrazují to, co obvykle zůstává turistům utajeno, kam se při krátkých pobytech nedostanou. I když jsem se pokoušel předložit čtenářům  webové stránky alespoň něco z vystavených obrázků, není možné  řadu snímků dobře reprodukovat pro odrazy osvětlovacích těles a nevhodné úhly snímku. Náhledy obrázků jsou tedy jen pozvánkou na výstavu, kterou je třeba prožít osobně ve výstavní síni, opravdu se to vyplatí.  Vystavené fotografie  mají dobře vybrané motivy, barevní i grafické řešení, přinášejí pohodu, ale poučení, srovnámí na fotografiích zachycenou skutečnost třeba s obrazy impressionisty Paula Cézanna namalované na stejném místě (Aix-en-Provance) před 130 lety.
  • Přesto, že Josef Zavřel již před několika  překročil  osmdesátku, je stále aktivním cestovatelem a fotografem.  Přesvědčil nás o tom na své minulé výstavě před dvěma lety i na té výstavě letošní.  A to mezitím během letošní zimy absolvoval více než měsíční cestování po Indonésii, kde se mimo jiné podíval i do samotného jícnu sopky a sbíral informace a samozřejmě také fotografický materiál o této zemi.  Mohu prozradit, že  s touto tématikou nás překvapí na své další výstavě, je dobře možné, že se uskuteční právě za rok v roce 2015.  Josef Zavřel se také velmi intenzivně pustil do pátrání po osudu dalšího českotřebovského rodáka Vladimíra Pácla, který pro zásadní nesouhlas s pobytem vojsk Varšavské smlouvy v Československu musel v roce 1970 emigrovat a který žil  v severoitalském městečku Malé v provincii Trento.  Díky jeho napojení na funkcionáře městečka a oblasti se zde také i za  přítomnosti Josefa Zavřela budou konat oslavy nedožitých devadesátin Vladimír Pácla.
  • To všechno zvládne a  "stále mladší" osmdesátník Josef Zavřel, jeho aktivity se zaměřují k jeho rodnému městu. Svědčí o tom také i to, že na závěr vernisáže výstavy předal ředitelce Městského muzea Mgr. Janě Voleské dar rodiny Josefa Zavřela - dvě práce českotřebovského malíře Viléma Brázdy, který byl přítelem rodiny Zavřelovy. Za dar, který obohatí muzejní sbírku obrazů ředitelka muzea poděkovala a slíbila, že se se darovanými pracemi bude moci českotřebovská veřejnost seznámit   na některé z dalších připravovaných výstav z muzejních  sbírek.
  • Josef Zavřel svoje výstavy pořádá i jinde. Výstava 116 zastavení v Provance se konala již loni na podzim ve výstavní síni na radnici v Praze 10 a do České Třebové se fotografie stěhovaly z další expozice v Bechyni.   (mm)
  •