Českotřebovský deník 81/2014 (1.4.)                                     


Sbírka pro azylový dům pro matky s dětmi v Koclířově

V pátek 28.3 2014 v 10:00 hod.se uskutečnil odvoz věcí, které nasbíraly děti ze základní školy na Parníku v České Třebové. Děti během pár dnů nasbíraly několik desítek pytlů s hračkami a věcmi, které budou v azylovém domě velmi dobře využity. Sbírka se loni konala v hasičské zbrojnici, letos se koná v gesci reklamní agentury na českotřebovském Tyršově náměstí.  O spolupráci v uspořádání sbírky byl osloven ředitel Základní školy Ústecká Mgr. Stanislav Beneš, který  vyšel pořadatelům sbírky bez jakéhokoliv zaváhání vstříc. Děti dostaly lístečky s instrukcemi o pořádání sbírky a nakonec nashromáždily bezmála 40 pytlů, které zaplnily automobil. Vypůjčené vozidlo Škoda Felicia PICKUP z firmy Kplus bylo  plně využito. Majiteli vozidla p. Královi maminky děkují za bezplatnou výpůjčku vozidla, stejně jako dětem za nasbírané věci a za organizační pomoc řediteli parnické školy.  

 

Modernizace průtahu Pardubic t.j. ulic Jana Palacha a 17. listopadu vypukla  

Pardubice (1. 4. 2014) – První etapa zásadní modernizace ulic Jana Palacha a Teplého v Pardubicích byla dnes zahájena. Uzavírka úseku silnice č. II/324 od křižovatky s ulicí Svobody po křižovatku s ulicí Teplého potrvá do 1. června. Celá modernizace za 53 milionů korun skončí nejpozději v listopadu.
„Přípravě této stavby a jejímu rozdělení na etapy jsme věnovali mimořádnou pozornost. Doufám, že dnes i v dalších dnech bude provoz klidný a plynulý. Jsme připraveni spolu s městem a Policií České republiky všechny případné problémy operativně řešit,“ prohlásil na zahájení rekonstrukce hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Doufám, že stavba bude provedena kvalitně, řádně a včas. Poslední etapa má skončit 2. listopadu, ale jako investor doufáme, že to bude dříve,“ konstatoval s tím, že požádal všechny obyvatele Pardubic o shovívavost: „Neustále jsme terčem kritiky, že v našem kraji není dobrý stav silnic II. a III. třídy. Ve chvíli, kdy začneme rekonstruovat tyto komunikace, se ale objeví vždy kritika kvůli dočasným dopravním omezením. Prosím proto všechny o pochopení.“
Náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek už všechna místa upozorňující na dopravní omezení projel i s novináři v předstihu a osobně je zkontroloval. „Vyzývám všechny, aby využili velmi dobře označených objízdných tras v obou směrech a pokud možno i svých nohou a bicyklů, protože všem nám to může jen prospět,“ doplnil hejtmana Jaromír Dušek. „Dočkáme se kvalitního povrchu, který vydrží velmi dlouho. Tato investice je jedna z mnoha, které bude Pardubický kraj na komunikacích II. a III. třídy letos realizovat. Celkem jde o projekty za v řádech stovek milionů korun,“ dodal Jaromír Dušek.
Provoz městské hromadné dopravy a vozidel integrovaného záchranného systému bude v celém úseku probíhat bez větších omezení. Dopravní podnik města Pardubic se s Pardubickým krajem dohodl, že až na úplné výjimky bude stále jeden pruh otevřený pro MHD.
V I. etapě je zcela uzavřen úsek od křižovatky s ulicemi Staňkova a. Svobody po křižovatku se silnicí číslo II/322 (ulice Teplého/ Pichlova) bez křižovatek. Přejíždění z a do ulice Staňkova a ulice Svobody, stejně jako z a do ulice Teplého a ulice Pichlovy zůstalo tedy umožněno. Tento úsek je uzavřen s úplným vyloučením provozu mimo MHD, IZS v obou směrech.
Objízdná trasa pro I. etapu je vedena obousměrně ulicemi Teplého – Lexova – kpt. Nálepky – Demokratické mládeže a současně ulicemi Pod Břízkami – S. K. Neumanna – Pichlova na původní trasu.

 

 

Do Skutče se vrací Gabriela Demeterová

„Hvězda 3. tisíciletí“ - houslistka, violistka, sólistka světových orchestrů, první česká finalistka a absolutní vítězka Mezinárodní houslové soutěže Yehudi Menuhina v Anglii, členka umělecké rady Akademie múzických umění v Praze, držitelka ocenění „Žena roku 2005“ v soutěži prestižního časopisu Prague Leaders Magazin; to jsou přízviska a některá nejvýznamnější ocenění houslové virtuosky Gabriely Demeterové. Její mistrovství mohli festivaloví návštěvníci poprvé ocenit v březnu roku 2010, kdy vystoupila s Komorní filharmonií Pardubice ve velkém sále Kulturního klubu Skuteč. Po čtyřech letech se jméno Gabriely Demeterové objevilo v programu festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč podruhé. V neděli 6. dubna 2014 se slavná houslistka představí vedle souboru Baroccco sempre giovane v poutním kostele na Chlumku v Luži. „Hudba a kostely patřily odjakživa k sobě. Posvátnou atmosféru těchto míst vnímá velice citlivě i publikum,“ řekla k připravovanému koncertu G. Demeterová. Soubor Barocco sempre giovane je složený ze spousty úžasných hudebníků, které baví kvalitní klasika a tou beze sporu je i program, který společně zahrajeme v rámci skutečského festivalu v Luži,“ dodala Demeterová.
Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč se shora uvedeným koncertem přehoupne do své druhé poloviny. Do 4. května, kdy při slavnostním zakončení zazní slavná Beethovenova 9. symfonie, nabídne ještě operu G. Verdiho La traviata a dva hudební projekty na zimním stadionu (Vnagelisovo Dobytí ráje a Vivaldianno). Alfred Strejček se Štěpánem Rakem zaplní kostel ve Skutči a koncert věnovaný A. Dvořákovi proběhne v kostele v Chrasti.
 
Luže: Vyžití pro volný čas nabízejí i malá města

Luže/Košumberk – Malá města jsou často pro své obyvatele útočištěm pouze na přespání. Veškerý život obyvatel se odehrává ve větších městech poblíž. Jiným směrem se rozhodli jít představitelé města Luže, kteří pro své občany připravili za poslední rok řadu možností pro kulturní vyžití a nabízí tak svým obyvatelům příležitosti, jak trávit volný čas přímo v jejich bydlišti.
Za poslední roky zde  hodně investovali do zdejšího hradu, rozšířili jsme expozice, zpřístupnili dosud uzavřené prostory a hrad  dovybavili, aby se zde mohly konat různé kulturní akce. Díky tomu se návštěvnost zvedla z 1200 návštěvníků v roce 2010 na neuvěřitelných 7300 v roce 2013.
Město se chopilo také pořádání kulturních akcí. Na hradě pravidelně v létě promítá kino a pořádá divadelní představení. Ve sportovním areálu a na náměstí pořádá různé koncerty a zavedlo tradiční vánoční trhy. Trhy s čerstvými výrobky se letos dále rozšíří do pravidelných dnů během celého roku. Pro seniory během roku pořádá koncerty a setkání.
V místní sokolovně vedení města provedlo velké úpravy za 3 miliony korun. Město zároveň přišlo se zajímavým nápadem. Chce podporovat vztah mladých občanů ke kultuře a k aktivnímu využívání volného času. Začalo pořádat ve zrekonstruované sokolovně koncerty začínajících kapel, jakými jsou například skupiny Slepá idea nebo Nekřič.
Město přeje i sportu  Do investic zahrnulo město Luže i stavbu kryté tribuny na fotbalovém stadionu za 800 tisíc korun. Diváci si tribunu chválí, výrazně se zlepšila návštěvnost fotbalových utkání. Fotbalový stadion tak aktuálně pojme 120 diváků.