Českotřebovský deník 82/2014 (2.4.)                                      
Zábrany pro obojživelníky letos u Přívratu nejsou

Tah obojživelníků začal letos velmi brzy a to velmi masově.  proto je třeba zodpovědět dotazy veřejnosti, proč letos ochránci přírody záchranný transport obojživelníků nezajišťují. PO několika jednáních se bohužel ochráncům přírody nepodařilo sladit potřeby firmy a možnosti donátorů a zajistit tak včasnou výstavbu zábran. Jednalo se s firmou, která zábrany staví, se zástupci města, obce Přívrat i se radila také kancelář ČSOP.  Doufejme alespoň, že letošní teplé počasí povede k tomu, že tah bude rychlý a krátký a počet usmrcených obojživelníků nižší.  Při průjezdu po silnicích kolem Přívratu je však bohužel rozježdění žáby vidět. Je to jistě i proto, že tudy nyní vede objížďka Ústí n. O. Řetová/Řetůvka Sloupnice atd, přes Andrlův chlum se nyní nejezdí. A tak to žáby odnesou.... Snad je útěchou, že tah žab již pomalu končí.
 
SVOZ TŘÍDĚNÉHO ODPADU PŘÍMO OD RODINNÝCH DOMU - NOVÁ SLUŽBA v ÚSTÍ N.O.     

Od l. l .2014 je systém svozu tříděného odpadu ve městě Ústí nad Orlicí plně ve správě firmy EKOLA České Libchavy s.r.o. Spolu s městem Ústí nad Orlicí se společnost snaží zefektivnit třídění. V závěru roku 2013 byla vybudována nová zpevněná místa pro kontejnery a zvony na tříděný odpad v ulicích: Lanšperská, Letohradská, Cihlářská, J. a J. Kovářů, Okružní, Dukelská 2x, Na Výsluní, Pickova, Wolkerova, Sv. Čecha, Třebovská, Písečník. Všechna kontejnerová stání jsou již osazena novými kontejnery na papír (modré), plast (žluté) a stávajícími zvony na bílé (bílé) a barvené sklo (zelené). Do konce června 2014 bude provedeno mytí všech zvonů na sklo firmou EKOLA České Libchavy s.r.o. Průběžně se bude vyhodnocovat efektivnost jednotlivých míst, která budou případně posilována o další nádoby a to i z důvodu, aby kontejnery nebyly přeplňovány a netvořil se okolo nich nepořádek. Dle smlouvy má sice svozová firma povinnost uklízet kontejnerová stání v okruhu 2 m od zbytků tříděného odpadu, nicméně udržování pořádku je dobrá vizitka nás všech. Pytlovaný sběr tříděného odpadu již nyní provádí v rámci soutěží žáků i některé naše základní školy. Např. v základní škole v Kerhar-ticích zvítězil žák se sesbíranými úctyhodnými 3500 ks plastových lahví! Každý rok tak rádi podobné snahy žáků našich škol oceňujeme knihami s přírodovědnou tématikou z rozpočtu odboru životního prostředí.Věříme, že i rodiče našich žáků ocení další novou formu třídění odpadu s pomyšlením, že každé 1% váhy, které se z popelnic ve městě vytřídí šetří cca. 56 tisíc Kč z rozpočtu města, tedy našich daní.
Mgr. Jiří Holubář - místostarosta města Ústí nad Orlicí
Mgr. Tomáš Kopecký - odbor životního prostředí městského úřadu Ústí nad Orlicí
Ing. David Černý - ředitel EKOLA České Libchavy s.r.o.
 
Poznámka. Podobný svoz tříděného odpadu v pytlích z ulic rodinných domků je i v jiných městech,y např. ve Vamberku. Snažil jsem se již dříve o to, aby se tato inovace vyzkoušela i u nás v České Třebové. Byl jsme odmítnut s tím, že máme systém likvidace odpadu dostatečně dokonalý, že  Ekobi vlastně nemá na to ani nákladní auto a že by to zvýšilo další náklady.....    Možná nás nyní příklad z Ústí n.O. přivede  ke změně názoru.  Zatím bude dobré počkat na výsledky z Ústí n.O., není třeba se ihned ve všem "opičit"..... 
 
Nová služba - pytlovaný sběr papíru, plastu a nápojových kartonů tetrapak od rodinných domů 

Provozovatel systému svozu firma EKOLA České Libchavy s.r.o. se rozhodl od května 2014 nabídnout obyvatelům rodinných domů novou službu sběru tříděného odpadu formou pytlovaného sběru. V týdnu od 31.3.2014 bude provozovatel svozu distribuovat zdarma přímo každé bytové jednotce v rodinných domech pytle na plast (žluté) 12 ks/rok a pytle na papír (modré) 12 ks/rok. Pytle na nápojové kartony (oranžové) jsme získali z podpory firmy Ekokom a budou k dispozici zdarma zájemcům na odboru životního prostředí Městského úřadu v Ústí nad Orlicí v množství l balení (25 ks)/2 roky na bytovou jednotku. Občané budou moci pytle s vytříděným plastem a papírem v barevně odlišených pytlích umístit v den svozu před dům. Svoz pytlovaného sběru bude probíhat jednou za čtyři týdny, vždy odděleně v pondělí papír a ve středu plast a nápojové kartony.
 
Množství odpadu vyprodukovaného občany města: čísla nějak nesedí 

Čísla z uvedené tabulky byla zveřejněna na webu města www.ceska-trebova.cz v březnu t.r.:
Množství v tunách 5701 5676 5782 8211 14045 6690
Kalendářní rok 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Odpovídá to následujícímu grafu:

Navýšení v letech 2011, 2012 a 2013  je podle zveřejněného zdůvodnění způsobeno realizací větších projektů a také počátkem přijímání stavebních odpadů do sběrného dvora.  S tímto zdůvodněním ale nelze souhlasit. Největší nárůst nákladů spojených s likvidací odpadu byl v loňském roce 2013, kdy rozpočtová náročnost provozu sběrného dvora  stoupla proti roku 2012 o cca 37% ,  z původně plánovaných 4,5 mil. Kč (skutečnost roku 2012) na 6,55 mil. Kč (skutečnost roku 2013). Podle výše zveřejněné tabulky však celkové množství odpadu kleslo na polovinu!  Je zde zřejmý nesoulad, považuji za nutné jej vysvětlit. Znamenalo by to, že byly do nákladů na provoz sběrného dvora započteny ještě nějaké jiné další náklady !  (mm)



3. ROČNÍK MaRS – 24 hodinový maratón s roztroušenou sklerozou  

RO Roska Ústí nad Orlicí se v letošním roce zapojila do 3.ročníku MaRS – 24 hodinového maratonu s roztroušenou sklerozou, pořádaného pod záštitou NF Impuls, který podporuje léčbu pacientů s RS.  Do akce se přihlásilo 11 regionálních organizací Roska z ČR a probíhala tak, že se po celých 24 hodin střídaly týmy složené z pacientů, lékařů, sester, rodinných příslušníků, přátel či VIP osobností ve cvičení kruhového tréninku.  Naše organizace se konkrétně zapojila 1 hodinou pohybové aktivity. Cvičili jsme v sobotu 8.3.2014 od 12 hod. v krásné tělocvičně GOLEM GROUP v Letohradě pod vedením naší cvičitelky Evy Srbové.
Motem MaRSu 2014 byla skládačka ( puzzle ) – ke cvičení v Praze se formou štafety postupně připojily přihlášené regiony po celé republice.Jednotlivá cvičební místa byla propojena pomocí webových kamer a telemostů a každá organizace se v určeném čase přihlásila svou originální zdravicí.Celkem se v ČR zapojilo 630 cvičenců.  Celou akci jsme si všichni užili s radostí, sešli jsme se, zacvičili si a odnesli si příjemné zážitky.Cvičení a pohybová aktivita jsou pro onemocnění RS nezbytné a jsme rádi, že jsme pro to sami něco udělali.  Už dnes se těšíme na další ročník maratonu.  Hana Pauková
 
Honza Betlach bude vystavovat na veletrhu STAVÍME - BYDLÍME v Ústí n.O. 

  • Veletrh Stavíme - bydlíme bude 9. a 10. dubna v ústeckém Kulturním domě. Expozici - stánek přibližující problematiku kompostovacích záchodů a nabídku současných možností bude Honza Betlach prezentovat vlevo před vchodem  do budovy. Honza zve na veletrh všechny, kteří to myslí s přírodou dobře.
  •  
    Výstava Třikrát o textilu zahajuje zítra

    Ústí n. O. – Hned trojice výstav bude zahájena zítřejší vernisáží v prostorách městského muzea v Hernychově vile. 3. dubna od 17 hodin budou představeny expozice věnované významné postavě ústeckých dějin Janu Rollerovi, druhá výstava pak představí rozmanité šicí troje. Trojici pak doplňuje produkce zdejší Střední školy uměleckoprůmyslové, konkrétně oboru Textilní a interiérový design.
    Výstava 3 × O TEXTILU bude v prostorách Městského muzea Ústí nad Orlicí k vidění do 18. května letošního roku.(jp)
     
    POZVÁNÍ  NA JARNÍ  SETKÁNÍ NA NOVÉM ZÁMKU U LANŠKROUNA 

    V sobotu 12.4. odpoledne od cca 15 hodin se na Novém zámku u Lanškrouna uskuteční setkání aut veteránů zn.Rover a Mini i dalších anglických značek.  Pod názvem Východočeský otvírák toto zahájení sezony se akce koná pod záštitou občanského sdružení Roverclub.cz.Začátek je v 9.00 v Moravské Třebové a odpoledne účastníci přejedou na Zámeček. Jestli v té době bude možné zajistit alespoň základní občerstvení se zatím neví.  Na tato setkání jezdívá cca 30 vozů a bude to jistě zajímavá ukázka z minulosti v dnešní  době moderních aut. Podívat se může přijít každý, koho krásná stará auta zajímají.  Pořadatel také slíbil dovézt knoflíky do zámecké sbírky.
     
    O NEJKRÁSNĚJŠÍ VAJÍČKO V LANŠKROUNĚ 

    V neděli 13.4. od 14.00 bude slavnostní zahájení výstavy a soutěže o „Nejkrásnější vajíčko lanškrounska“ v Domově pro seniory v Lanškrouně.  Už 4.ročníck této výstavy pořádá místní organizace Svazu tělesně postižených ČR o.s. z Lanškrouna. Vernisáž s vyhlášením autorů tří nejkrásněji ozdobených vajíček a doprovodný program zahájí třídenní výstavu. Součástí prvního dne bude i kreativní dílna a každý si bude moci vyzkoušet některé způsoby zdobení, třeba malování voskem, drátování a další.
    Úroveň předchozích ročníků byla velmi dobrá, vajíček zdobených různými technikami bývá kolem 150. Vystoupí děti z DD a soubor z Anenské Studánky.  I tato soutěž a výstava dokazuje, že i přes zdravotní handicapy může být člověk velmi šikovný a tvořivý.Je to další zajímavá akce a setkání, která má návštěvníkům co nabídnout.   Výstava potrvá do středy 16.4 vždy od 9.00-16.hodin v přízemí Domova pro seniory v Lanškrouně.                                                                              Krasava Šerkopová
     
    Muzikál Píseň písní v Knapovci

    Zveme Vás na Květnou neděli 13. dubna 2014 v 15.00 hod. do knapoveckého kostela na muzikálové představení Píseň písní na motivy mystického textu ze Starého zákona. Autorským muzikálem navazuje litomyšlský soubor na úspěšný projekt Živé pašije, se kterým se představil v knapoveckém kostele v roce 2012. Píseň písní je příběhem o hledání Boží lásky, o míjení se a zrání, o překážkách a zkouškách, které dva lidi ve světě rozdělují. V projektu účinkuje přes padesát mladých hudebníků, sólistů, herců, tanečnic a zpěváků z Litomyšle.Po představení zveme na občerstvení v duchu českých velikonoc z dílny knapoveckých cukrářek. Zároveň probíhá celé odpoledne v budově mateřské školy prodejní výstava velikonočních dekorací učitelek, maminek a dětí. Akce je podporována městem Ústí nad Orlicí v rámci projektu Knapovecký rok.

    Jana Staňková, Knapovec 122

    P.Vladislav Brokeš, děkan

     
    Biatlonová reprezentace se setká v Letohradě se svými fanoušky

    Město Letohrad a  Klub biatlonu Letohrad pořádají v pátek  11. 4. 2014  na letohradském náměstí setkání s olympioniky a sportovními osobnostmi. Přivítání úspěšných českých reprezentantů na ZOH v Soči odstartuje v 16.45 hodin na Václavském náměstí v Letohradě mladý zpěvák, kytarista a klavírista Voxel.   O své zážitky ze zimní olympiády se přijdou podělit vedle držitele tří olympijských kovů Ondřeje Moravce také  Michal Šlesingr, Lukáš Kristejn, Michal Krčmář a komentátor Roman Dostál. Určitě nebude chybět Klára Moravcová.  Účast potvrdil držitel olympijského stříbra Jaroslav Soukup.  Pro toho, kdo se chce o biatlonu dozvědět více, bude v  prostorách zámku bude otevřena výstava o letohradském biatlonu a jeho cestě k olympijským medailím nazvaná Z LOMU AŽ NA OLYMP (11. 4. 2014 – 20. 4. 2014).  
     

    Děti ze základní školy ve Vysokém Mýtě se mohou těšit na nové sportovní vybavení


    Základní škola Vysoké Mýto získala první místo v soutěži „Sport školám“ v Pardubickém kraji a dostane 50 000 Kč na nákup sportovních potřeb. Více pohybu a sportu čeká děti ze Základní školy Vysoké Mýto z Pardubického kraje. Ta se spolu s dalšími 42 školami z kraje zúčastnila akce „Sport školám“, kterou pořádala společnost Procter & Gamble společně se sítí prodejen Penny Market. Vítězná škola vzešla z hlasování zákazníků řetězce, které probíhalo od 10. ledna do 6. března na webových stránkách www.sportskolam.cz nebo přes sms zprávy. Zástupci obou firem předali paní ředitelce a dětem ze školy šek na 50 000 Kč, které jsou určené na nákup sportovního vybavení.  „Za všechny hlasy, které nám pomohly k vítězství, všem děkujeme. Nové vybavení přispěje k podnícení přirozených a spontánních aktivit našich dětí," říká ředitelka školy Monika Bystřická Mandíková. „Naší dlouhodobou filozofií je podpora sportu mládeže. I proto jsme se rozhodli uspořádat akciSport školám“. Myslíme si, že právě na základní škole si děti získávají silné vazby ke sportu. Věříme, že si děti nové vybavení užijí a sport se stane přirozenou součástí jejich života,“ doplňuje Juraj Králik ze společnosti Procter & Gamble.  „Jsme rádi, že i díky našim zákazníkům mohou školáci z obdarovaných škol sportovat s novým sportovním vybavením“, dodává Daniel Novotný, vedoucí oddělení marketingu PENNY. Aktivity „Sport školám“ se zúčastnilo 549 škol celé České republiky. Systémem hlasování byla v každém zúčastněném kraji vybrána vítězná škola, která obdržela 50 000 Kč na nákup sportovního vybavení.