Českotřebovský deník 87/2014 (7/4)                                       

Studentka gymnázia postupuje do celostátního kola olympiády ve španělštině

Čtyři studentky španělštiny českotřebovského gymnázia se zúčastnily 26. března 2014 v Pardubicích krajského kola konverzační soutěže ve španělském jazyce. Všechny se umístily na velmi dobrých místech a prokázaly tak výbornou úroveň znalosti jazyka. V kategorii do dvou let studia španělštiny obsadila Denisa Foglová 5. místo a Tamara Vaňousová 3. místo. V kategorii nad dva roky studia získala 2. místo Natálie Kufová, na 1. místě se umístila Silvie Gorroňová a bude reprezentovat naše gymnázium, město i Pardubický kraj v celostátním kole. Toto nejvyšší kolo soutěže se bude konat 22. května 2014 v Praze v Institutio Cervantes za tradiční přítomnosti zástupců ambasád španělsky mluvících zemí v ČR. Všem zúčastněným studentkám děkuji za jejich píli a přeji mnoho dalších úspěchů. Tomáš Kupka, Gymnázium Česká Třebová 

 

 
Latinská soutěž

Ve středu 19. března 2014 jsem se zúčastnila v Praze zemského kola olympiády v latinském jazyce. Součástí testu byly otázky z latinské gramatiky a kultury a také překlad krátkého článku z oblasti mytologie do češtiny. V silné konkurenci všech českých krajů jsem skončila na 8. místě z 24 zúčastněných. Sice jsem nepostoupila do republikového kola, ale i tak jsem se svým umístěním velmi spokojená. Chtěla bych touto cestou také poděkovat svému vyučujícímu Janu Wątrobovi za přípravu a doprovod na tuto soutěž.
Anna Dolinová, septima
Ekozáchody na veletrhu

Vážení přátelé soužití s přírodou, loni jsme v ekocentru Podorlicko pořádali besedu o ekozáchodech. Řada z Vás se na mne obracela s omluvou, že se nemohou akce zúčastnit, ale o problematiku mají zájem. Nyní máte šanci ! Na výstavě STAVÍME, BYDLÍME v Ústí nad Orlicí. bude expozice ekozáchodů.  Výstava se koná ve dnech 9. a 10. dubna v Domě kultury.  Stánek s kompostovacími záchody je před vchodem po levé straně.  H. Grundová předsedkyně ZO ČSOP Podorlicko

Velikonoce na zámku v Pardubicích již potřetí


Pardubice (4. dubna 2014) – Víte, jak se vyrábí řehtačka? Ochutnali jste už pučálku a boží milosti? V neděli 13. a pondělí 14. dubna budete mít jedinečnou příležitost zažít autentické tradice spojené s Velikonocemi. Pardubický zámek již potřetí ožije oslavou svátku jara a i letos slibuje bohatý program. Akce začíná v neděli v jednu hodinu odpoledne a bude pokračovat v pondělí od 8.30 do 15 hodin. „Naši studenti vyrábějí nádherné věci. Připraví materiál a nechají návštěvníky vyzkoušet, jaké to je, když se jim pod rukama rodí řehtačky, proutěné pomlázky nebo třeba zdobená vajíčka. Tedy kdo si u jednotlivých škol co vyrobí, to si odnese domů,“ říká náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. Připomíná také, že zvláště nejmenší návštěvníky jistě okouzlí živá kůzlata, jehňata, selata, krávy i koně a další zvířata v ohradě na prvním zámeckém nádvoří. Své řemeslo tam předvedou například truhláři, fotografové, kováři. Poblíž budou včelaři prodávat med. Vnitřní malé nádvoří pardubického zámku bude patřit hlavně gurmánům, mlsounům a milovníkům tradičních receptů. Provoní ho tradiční velikonoční cukroví známé jako boží milosti, staročeské jídlo z naklíčeného hrachu zvané pučálka, velikonoční beránci a další pamlsky. I v období půstu bude možné si zakoupit domácí uzené, klobásky a jiné pochutiny od žáků potravinářských škol. Vedle tradičních jídel si lidé budou moci odnést ze zámku pomlázky a malovaná vejce, řehtačky i jarní dekorace. Správnou výrobu perníku jim představí čarodějnice z Perníkové chaloupky.

Východočeské muzeum připravilo komentovanou fotodokumentaci z terénního výzkumu velikonočních obchůzek s jidášem, což je autentický regionální jev, zapsaný v roce 2012 do Národního seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. Příležitost nahlédnout do historie dá výstava velikonočních pozdravů na pohlednicích z počátku 20. století.

Studentky ze Svitav a pracovníci Krajské knihovny připravili velikonoční dílnu. „Děti si vyzkouší různé techniky zdobení vajec a perníčků či výrobu jarních dekorací. Tvořit se bude i ve Východočeské  galerii. V jejích prostorách bude pro děti i dospělé připravena příležitost vyzkoušet si dekoratérské postupy úprav velikonočního stolu nebo aranžování jarního osení. Zahradníci je navíc ozdobí jarními květinami. Jedním z předmětů, které si děti na velikonoční oslavě vyrobí a odnesou domů, budou svíčky z voskových plátů nebo v loňském roce oblíbené ozdoby z mandlového těsta,“ vyzdvihuje další aktivity Jana Pernicová.

K příjemné atmosféře přispějí i tanečníci z TJ Sokola Kostěnice. Českou besedu zatančí v neděli v 14.30 a v 15.30 hodin v prostoru rytířských sálů.  Termín konání: Neděle 13. 4. 2014 od 13 hodin – pondělí 14. 4. 2014 od 8.30 do 15 hodin Vstup zdarma.