Českotřebovský deník 88/2014  (9.4.)                                     
Špičky TOP 09 budou jednat v České Třebové 

V pondělí 14.4. 2014 navštíví poslanci TOP 09 a členové vedení této strany různé podniky a instituce v našem kraji. Do
České Třebové přijedou dvě skupiny poslanců. Jedna skupina dam, která přijede z Chrudimi, se zajímá o oblast sociální politiky, školství atd. V jejím programu v České Třebové je naplánována odpoledne  návštěva družstva Orlík a následně i návštěva nově vznikající alternativní základní školy ,,Na rovině", v ulici Pod Jelenicí 657, kde se seznámí jak s pedagogickým záměrem, tak i s problémy, které jsou s otevřením pobočky školy od nového školního rok spojeny. Další skupina poslanců a členů vedení TOP09 se pak vypraví do loni otevřeného logistického terminálu společnosti Metrans.  V České Třebové - v Národním domě - se pak uskuteční jednání výkonného výboru, večer bude následovat akce pro veřejnost v českotřebovském hotelu Bravo (Politika se dělá také u piva). Pozvánka je také na facebooku.
Přednáška o umělé inteligenci

Dne 28. března proběhla na českotřebovském gymnáziu přednáška pana Ing. Pavla Škrabánka, Ph.D. z Univerzity Pardubice na téma umělé inteligence se zaměřením na aplikaci ve videohrách. Této přednášky se účastnili studenti oktávy a nahradila pro ně standardní dvouhodinovku výpočetní techniky. Žáci byli seznámeni především s problematikou pathfindingu, tedy navigace postavy řízenou umělou inteligencí ve virtuálním prostředí. Přednáška byla podložena prezentací, která názorně ukazovala příklady a prostředky k optimálnímu řešení daných situací. Pro některé ze studentů se jedná o informace, které by jim mohly o něco zjednodušit práci na vysoké škole, zatímco pro ostatní byla přednáška alespoň lehkým zpestřením každodenní školní výuky. Přednášku uzavřela diskuse s Ing. Petrem Doleželem o studiu na Fakultě elektrotechniky a informatiky pardubické univerzity.  David Lazárek, 8.A
 
Koloběžkové závody na MŠ U koupaliště

Letos, tak jako každoročně, jsme Měsíc bezpečnosti - duben, zahájili koloběžkovými závody na naší školní zahradě. Děti si zopakovaly získané vědomosti, jak fungují dopravní předpisy, značení a semafory přímo v praxi. Zlatá medaile pro všechny vítěze se nádherně leskla každému na krku, jelikož nás jarní sluníčko hladilo svými paprsky celé sportovní dopoledne.
                                                                                                                            Kolektiv MŠ U Koupaliště Česká Třebová

Městská knihovna informuje:

Městská knihovna Česká Třebová upozorňuje na změnu v otvírací době dne 30. dubna 2014 ve středu bude knihovna i pobočka Parník otevřena do 16 hodin. Děkujeme za pochopení a užijte si pálení čarodějnic :-)
Aktuální informace: http://knihovna.ceska-trebova.cz
V budoucí alternativní základní škole Na rovině zahájili stavební úpravy

Škola bude umístěna v II. nadzemním podlaží, do kterého bude vybudován nový samostatný vchod, budují se oddělená sociální zařízení pro chlapce a dívky, vznikla nová šatna. Ve školních atelierech se připravuje zvyšování světlé výšky úpravou podhledů. Škola se připravuje i po pedagogické stránce, pořádají se zde také kurzy pro předškolní děti (angličtina). V příznivém jarním počasí probíhají i na zahradě....
Dotazník - pověsti České Třebové a jejího blízkého okolí

Jsem studentkou VOŠ pedagogické v Litomyšli a píši Absolventskou práci, ve které se zaměřuji na pověsti týkající se města Česká Třebová a okolí. Do práce je zahrnut dotazník, jehož odpovědi poslouží k již zmiňované práci. Dotazník je zcela anonymní a cílem je zjistit, jaké pověsti jsou pro obyvatele města Česká Třebová (nebo osoby ve městě pracující, studující ...) známé, či neznámé. Prosím o vyplnění celkem dvanácti otázek dotazníku na následujícím odkazu: http://login.oursurvey.biz/dotaznik-9781
Litomyšlský kruh

Před dvaceti lety, ve dnech 15. a 16. dubna 1994, se v Litomyšli uskutečnila schůzka sedmi středoevropských prezidentů, první svého druhu. Český prezident Václav Havel pozval své kolegy, slovenského Michala Kováče, slovinského Milana Kučana, maďarského Arpáda Gőncze, německého Richarda von Weizsackera, rakouského Thomase Klestila a polského Lecha Walesu, aby po skončení studené války znovu nastartoval přátelské vztahy mezi zeměmi ve střední Evropě. U příležitosti 20. výročí tohoto setkání se město Litomyšl ve spolupráci se společností Smetanova Litomyšl, příspěvkovou organizací Zámecké návrší, Smetanovým domem, Státním zámkem Litomyšl a Knihovnou Václava Havla rozhodlo v sobotu 12. dubna 2014 uspořádat konferenci Litomyšlský kruh. Záštitu nad konferencí přezval ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek.  Program akce:
 
PROGRAM KONFERENCE:
10:00, kongresový sál zámku
•   tisková konference a slavnostní otevření výstav:
•   Srdce pro Václava Havla (zámecké sklepení)
•   obnovená expozice soch Olbrama Zoubka (zámecké sklepení)
•   výstava fotografií a dokumentů ze "Setkání sedmi prezidentů" (kongresový sál zámku)
•   Daniel Pešta: Genetické kódy - Můj deník s V.H. (kongresový sál zámku)
•   Petr Hájek: Trojúhelník (zámecká jízdárna)    Vstup na výstavy volný, 10:00 - 18:00 hod.
 
11:00 - 13:00, zámecký pivovar
PANEL I: KULATÝ STŮL - SEDM PREZIDENTŮ  ZAČÁTEK FENOMÉNU „LITOMYŠL"?
Hlavní diskutující: Zdeněk Lukeš, Marta Smolíková, David Vávra, Jiří Kuděla,
Jiří Brýdl, Jakub Skalník, Miroslav Brýdl, Michal Kortyš moderuje: Pavlína Kvapilová
 
14:00 - 15:30, kongresový sál zámku
PANEL II: VÁCLAV HAVEL, VIZIONÁŘ V POLITICE
Hlavní diskutující: Karel Schwarzenberg, Jacques Rupnik, Jindřich Šídlo, Josef Pleskot, Jan Macháček moderuje: Pavlína Kvapilová registrace na recepce@smetanovalitomysl.cz
 
16:30 - 18:00, kongresový sál zámku
PANEL III: VÝZNAM SETKÁNÍ SEDMI PREZIDENTŮ PRO STŘEDNÍ EVROPU
Hlavní diskutující: Miroslav Kunštát, Petr Drulák, Jacques Rupnik,Luboš Dobrovský
moderuje: Pavlína Kvapilová registrace na recepce@smetanovalitomysl.cz
 
19:00, klenutý sál pivovaru
VÁCLAV HAVEL: ZAHRADNÍ SLAVNOST
Divadlo Na tahu


Jednání členů Sdružení obcí Orlicko s předsedou Akademie věd ČR a hejtmanem Pardubického kraje

V pátek 11.4.2014 od 10.00 se v Kramářově chatě na Suchém vrchu uskuteční pracovní jednání starostů členských obcí Sdružení obcí Orlicko s představiteli Akademie věd ČR v čele s jejím předsedou  prof. Ing. Jiřím Drahošem, DrSc., dr. h. c. a s představiteli Pardubického kraje v čele s jeho hejtmanem JUDr.Martinem Netolickým, Ph.D.
Toto pracovní jednání je součástí aktivit více jak 20-ti leté spolupráce Sdružení obcí Orlicko s ústavy Akademie věd ČR. V minulém období i v současnosti řešila  a řeší řada výzkumných ústavů Akademie věd ČR  vědecké úkoly, které se týkají otázek kvality  života a  přírody regionu Orlicko. Za pozornost stojí např. několik výzkumných úkolů zabývajících se důsledky poválečného vysídlení a nového osídlení v regionu Králicka nebo výzkumné úkoly zaměřené na negativní vliv průmyslové a zemědělské činnosti na životní prostředí  regionu Orlicka před rokem 1989. K takovým úkolům patří např. monitorování a vyhodnocování hladiny těžkých kovů- zejména rtuti v rybím osídlení Tiché Orlice.  Páteční pracovní jednání bude věnované prezentaci několikati  v současnosti řešených výzkumných úkolů a dále otázkám rozvíjení a zkvalitnění další spolupráce Sdružení obcí Orlicko a Pardubického kraje s Akademii věd ČR.
Petr Fiala, předseda Sdružení obcí Orlicko
 
Den Pardubického kraje oživí Komenského náměstí i Zámek

Pardubice (4. 4. 2013) – Pardubický kraj se v souvislosti s oceněním osobností kraje za rok 2013 vrátil k tradici pořádání krajských dnů. Ty budou putovat po různých částech kraje a vyvrcholí vždy předáním cen. Tento rok se začíná v krajském městě 16. dubna. Zajímavý program pro veřejnost se uskuteční od 10 do 18 hodin z velké části přímo na Komenského náměstí a v budovách krajského úřadu. Další akce jsou připraveny v Krajské knihovně a na Zámku Pardubice, vstup je zdarma.
„Chceme představit kraj lidem trochu populárním způsobem, proto je zveme na komentované prohlídky úřadem i na Čaj o páté s radními. Tam se mohou v příjemném prostředí zeptat u šálku čaje na to, co je zajímá,“ říká hejtman Martin Netolický, který některé ze skupin provede osobně.
Do reálky také na promítání a na výstavu
Po celý den se bude promítat v sále Jana Kašpara. Ke zhlédnutí budou medailonky oceněných osobností, různé zajímavosti z kraje, ale také hraný film Obchodníci, který se v loňském roce natáčel v Pardubickém kraji. V předsálí pak bude k vidění výstava velkoformátových fotografií s názvem Po stopách moderní architektury Pardubického kraje.
 
Za zážitky, mlsáním a pak rovnou na Sněžník
Stánky na Komenského náměstí pozvou zájemce na ochutnávky oceněných regionálních potravin a nápojů. BESIP připravil zážitkové zdolání trati v takzvaných opilých brýlích, které simulují 1,5 promile alkoholu za volantem. Ukázky své techniky tu představí hasiči, policisté a záchranáři, chybět nebude ani horská služba. Ta se určitě bude hodit i při výstupu na nejvyšší horu Pardubického kraje. Králický Sněžník bude pro tentokrát přítomen před reálkou ve fotografickém ateliéru a bude možné jej zdolat s nejrůznějšími rekvizitami a pořídit si okamžitou vrcholovou fotografii. Ti nejvtipnější „horolezci“ mohou získat ceny.
 
Do knihovny také za historií
Ke Dni Pardubického kraje se připojily i jím zřizované kulturní instituce. Krajská knihovna pozvala na návštěvu všechny generace zájemců o literaturu, ale tentokrát také o historii. Na komentovaných prohlídkách totiž představí i jindy nepřístupná sklepení, která vydala zajímavé archeologické nálezy.
 
Zámek v růžové
Velké růžové čtvrtky pokryjí nádvoří Zámku Pardubice. Studenti pardubického gymnázia Dašická tu budou vytvářet 35 metrů čtverečních velkou zvětšeninu obrazu Karla Malicha Ruce. Výstava k 90. narozeninám tohoto umělce bude otevřena zdarma ve Východočeské galerii.
Východočeské muzeum pak mimořádně zpřístupní protiatomový kryt a kapli Tří králů, která sloužila rodině Pernštejnů.