Českotřebovský deník 89/2014  (10.4.)                                   
Kamionová doprava trápí občany Semanína a okolních obcí 

Semanín (9. 4. 2014) – Kamiony z kontejnerového překladiště společnosti METRANS, a. s., neúměrně zatěžují silnice II. a III. třídy (II/358, III/35847) a ztěžují život lidem v obcích Semanín, Rybník, Třebovice a Němčice. Hejtman Martin Netolický se dnes proto rozjel do Semanína, aby slyšel názory starostů přímo na místě.
„Dohodli jsme se na společném postupu. Do konce dubna svolám k jednomu stolu všechny dotčené strany. Vedle zástupců obcí, logistického centra a Správy a údržby silnic Pardubického kraje budou pozváni také pracovníci odboru dopravy Litomyšle, kteří mají u dotčených silnic na starost dopravní značení a možná omezení,“ shrnul jednání hejtman Martin Netolický. Pozvánku dostanou také úředníci z odboru dopravy obcí s rozšířenou působností České Třebové a Ústí nad Orlicí. Hejtman bude na toto téma jednat také s krajským ředitelem policie, po kterém bude chtít, aby se zde zvýšila četnost kontrol kamionů. Podle starostů kamiony některé úseky projíždějí i přes omezení a často velmi rychle. Objem kamionové dopravy několikanásobně překračuje počty, které vedení společnosti METRANS slibovalo. „Na tento problém jsem upozorňoval již v květnu loňského roku při slavnostním otevření překladiště. Všichni si krátí cestu směrem na Semanín. Moje obavy se bohužel naplnily. Za pravdu mi dávají také občané z této oblasti. Sepsali kvůli tomu i petici,“ sdělil hejtman Netolický.
Podle něj je situace kritická a je třeba ji okamžitě řešit. „Překladiště přispělo ke stabilizaci situace okolo železničního uzlu a udržení pracovních míst v regionu, toho si velmi vážíme. Jednoznačně je však třeba řešit stávající dopravní situaci. Musíme společně najít řešení do doby, než bude dokončena kvalitní infrastruktura v podobě R35 a jejích přivaděčů,“ vysvětlil Netolický.
 
Setkání Rady Pardubického kraje se starosty východní poloviny kraje se konalo v České Třebové

Ve středu 9. dubna odpoledne se dle plánu konalo ve velkém sále českotřebovského Kulturního centra po roce další jednání představitelů Pardubického kraje s představiteli obecní samosprávy z okresů Svitavy a Ústí nad Orlicí. Zúčastnili se jí všichni členové Rady Pardubického kraje  a také vedoucí odborů Krajského úřadu v čele s ředitelem úřadu.  Jednání mělo stanovený program, po krátkém úvodu hejtmana Martina Netolického předkládali zprávy za své gesce jednotliví krajští radní a vystoupili také někteří vedoucí odborů. Důležité informace ohledně plnění rozpočtu kraje na letošní rok podal jak Martin Netolický, tak vedoucí finančního odboru Ing. Oldřich Felgr, který také informoval starosty o novinkách v oblasti účetnictví. Dobře se vyvíjí  výběr DPH, naopak neplní se zatím daň z příjmu právnických osob a daň ze závislé činnosti. Pozitivní zprávou pro příští rok je změna rozpočtového určení daní, kde má být podle příslibu ministra financí zvýšeno procento z DPH na původní hodnotu před snížením v r. 2012. Pro Pardubický kraj to má být zvýšení příjmu až o 200 mil. Kč.v Dobrou zprávou bylo také vypořádání hospodaření minulého roku, které  přineslo do krajské pokladny cca 160 mil. Kč.   Postupně se pak probírala otázka zdravotnictví (Ing. Roman Linek) - především příprava fúze pěti krajských nemocnic do společného celku. Mělo by to přinést výhodnější pozici při jednání s pojišťovnami a další organizační úspory, rozhodně se nejedná o přípravu na zrušení akutní péče v některé nemocnici.  Ing. Jana Pernicová hovořila o problémech školství, kde předložila demografické křivky popisující situaci v našem kraji a také konkrétně v jednotlivých oblastech pověřených měst v okresech Svitavy a Ústí nad Orlicí. V této souvislosti se zaměřila na problematiku středních škol. Letos vychází z 9. tříd sice o několik desítek více žáků než loni, avšak ubude silný ročník letošních maturantů, těch má být v kraji až o 800 více než těch, kteří přijdou do I. ročníků.   Přijímací zkoušky jsou letos povinné nejen  v našem Pardubickém kraji, ale i ve všech  krajích, se kterými náš kraj sousedí. Nemělo by to tedy mít vliv na odliv žáků za snazším studiem mimo kraj.  Nyní se přijímací zkoušky na střední školy právě připravují, každý žák měl možnost podat přihlášky na dvě školy, proto je těžké z počtu podaných přihlášek soudit, kolik jich nakonec na danou školu v září 2014 nastoupí. Přesto Ing. Pernicová uvedla problémy na některých všeobecně vzdělávacích školách - gymnáziích v Hlinsku, Jevíčku, Moravské Třebové a v Žamberku, kde je nyní podobně jako loni málo podaných přihlášek od 50 do 80 vždy pro dva první ročníky. (Pro srovnání má Gymnázium Česká Třebová pro dvě třídy 127 přijatých přihlášek). Problémy s počtem podaných přihlášek jsou ale i na dalších typech středních škol, na obchodních akademiích a také na některých zdravotnických školách. 
Za oblast cestovního ruchu podal zprávu radní p. Živný. Hovořil o krajských grantových programech pro sport, který má jen omezenou výši částkou cca 5,5 mil. Kč. Apeloval  na zástupce samospráv obcí , aby využívali alespoň částečně rozpočtové příjmy z poplatků za výherní hrací přístroje pro sport a další volnočasové aktivity, obce zde mají větší možnosti než Pardubický kraj.  Částku okolo 1 mil. Kč věnuje kraj pro informační centra. V této oblasti cestovního ruchu je důležité také využití evropských dotací. byly podány příklady  příspěvků pro různé regiony  agentury, např. Orlické hory a Podorlicko získá  tímto způsobem asi 2,5 mil. Kč.
Za oblast dopravy hovořil Ing. Dušek jednak o dopravní vlakové i autobusové obslužnosti. Dřívější počet stížností se nyní snížil, přesto ještě není úplná spokojenost a některé změny se připravují, nebudou však velké.   Ing. Dušek hovořil také o investicích do silniční sítě a přípravě stavby R35 a jejich přivaděčů. Na území Pardubického kraje jich nakonec bude 13, daleko více, než by bylo třeba v jiných státech. Tato oblast se právě nyní dotváří,  ve čtvrtek 10. 4. bude schvalován poslední úsek trasy R35 kolem Litomyšle. Pak bude celá trasa R35 v kraji již definitivně určena a bude možné připravovat stavbu jednotlivých úseků. Je snaha zajistit financování přivaděčů z finančních prostředků SFDI, kraj na tento účel peníze nemá, sotva mu to stačí na základní údržbu silnic 2. a 3. třídy v kraji, investiční prostředky získává zpravidla z dotačních programů EU. Výhodná půjčka, která byla realizována umožňuje hradit spoluúčast kraje na dotačních programech. Na jednání vystoupili i další radní za úsek zemědělství a investic, sociální oblast, regionální rozvoj, proběhla diskuze, kde odpovídal např. také ředitel Správy a údržby Pardubického kraje Ing. Němec a proběhl řada dalších jednání  v kuloárech. K jednání vydá Pardubický kraj dne 10.4. vlastní tiskovou zprávu. 
K článku patří fotografie Luboše Kozla, zachycující  jednání v českotřebovském Kulturním centru.  Česká Třebová leží přesně v centru dvou zmíněných okresů a má do obou stejně výhodné dopravní spojení, proto byla opakovaně vybrána za místo jednání. Blízko Kulturního centra bylo k dispozici také podzemní parkoviště na Terminálu Jana Pernera s velkou kapacitou, ve středu 9/4 odpoledne bylo daleko více zaplněno než v jiné dny....                                                                                                Milan Mikolecký

Podnikatelé Pardubického kraje mohou opět poměřit síly v celorepublikovém klání 

Někdo s podnikáním začal doma v garáži a nyní své výrobky vyváží do celého světa, jiný přišel s nápadem, který nyní kopíruje asijská konkurence. Podnikatelé mají opět možnost podělit se o své zajímavé příběhy s ostatními a zvítězit v celorepublikovém podnikatelském klání. Devátý ročník soutěží Vodafone Firma roku 2014 a GE Money Bank Živnostník roku 2014 právě začíná.
Přihlásit se mohou malé a střední firmy působící v České republice s nejméně dvouletou účetní historií a s obratem do 1,5 miliardy korun a živnostníci, kteří jsou minimálně jeden rok vlastníky platného živnostenského listu nebo jiného oprávnění k podnikání dle právních předpisů. Prvním krokem k celorepublikovému titulu je vítězství v krajském kole. Právě díky tomuto širokému záběru ve všech regionech celé České republiky jsou soutěže jedinečné. Krajský vítěz posléze v celostátním kole reprezentuje nejen sám sebe, ale celý region. Zatímco u Živnostníka roku rozhoduje o pořadí v kraji porota na základě podnikatelských příběhů, u vítěze Firmy roku je důležitým faktorem také tzv. finanční „scoring“, který hodnotí finanční stabilitu společností.
„Víme, že uspět na trhu není snadné. Víme, že přijít s revoluční myšlenkou chce inspiraci. Víme, že podpora a zkušenosti jsou k nezaplacení, a proto Vodafone podporuje soutěž Firma roku již po sedmé. Jsme rádi, že podnikatelům můžeme dát příležitost ukázat, co umějí, předvést svoje know-how a sdílet zkušenosti. Nejsme jen poskytovatelem telekomunikačních řešení, podporujeme podnikání malých i větších firem. Jste-li hrdí na své úspěchy v podnikání, přihlaste se do soutěže Vodafone Firma roku 2014, rádi vás uvidíme,“ uvedla obchodní ředitelka pro firemní zákazníky společnosti Vodafone Czech Republic Milena Linhartová.
V roce 2013 se v Pardubickém kraji přihlásilo 211 firem a 221 živnostníků. Nejlepší firmou Pardubického kraje se loni stala společnost Příhoda, jež vyrábí tkaninová potrubí a vyústky určené pro použití v budovách jako součást vzduchotechnických zařízení. „Myslím, že vítězství nás povzbudilo a ukázalo nám, že nás živí nejen práce, ale že jsme oceňováni i okolím,“ uvedl ředitel společnosti Zdeněk Příhoda. Titul nejlepšího živnostníka si odnesl cukrář a pekař Pavel Janoš, který pokračuje ve více než stoleté tradici cukrářské výroby jeho rodiny. Zabývá se pečením medových perníků, které se dostaly až na stůl papeže Benedikta XVI, britské princezny Anny nebo hudební skupiny Smoke.