Českotřebovský deník 91/2014  (11.4.)                                   
Výkonný výbor TOP09 budou v jednat v pondělí 14.dubna v českotřebovském Národním domě

Mimo  jednání, které začne v 17 hodin, stihnou poslanci a další členové výkonného výboru v České Třebové také další zajímavý program. Po přivítání starostou města Jaroslavem Zedníkem na radnici od 13:30 do 14 hodin budou rozděleni na dvě skupiny. Jedna skupin a navštíví společně se starostou města logistický terminál Metrans. Druhá skupina, kterou budou tvořit poslankyně Markéta Adamová (*1984, zastupuje hl. město Praha, ale narozena v Litomyšli, absolventka gymnázia Svitavy), Nina Nováková (*1954, Brandýs nad Labem, bývalá zástupkyně ředitelky gymnázia) a MUDr. Jitka Chalánková (*1957, Olomouc, dětská lékařka, dříve KDU-ČSL, působila i jako náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje) společně s volenou členkou výkonného výboru za Pardubický kraj Vladislavou Michalovou (*1977, zdravotní sestra Chrudim) pak podle odsouhlaseného programu navštíví Výrobní družstvo Orlík, odkud není daleko do připravované alternativní základní školy "Na rovině" pod Peklákem, kde se členky skupiny seznámí s pedagogickou, ekonomickou a technickou přípravy nové pobočky základní školy s pedagogikou Montessori, která od září zahájí provoz.  Odtud pak přejedou do firmy IMS - Drašnar, s.r.o., která zaměstnává ve městě ne nepodstatný počet 140 pracovníků a v loňském roce  byla oceněna jako druhá nejlepší firma v Pardubickém kraji.
 
Dlouhodobě pronajmu byt 2 + 1 v Č. Třebové, sídliště Trávník. Dům i byt jsou po celkové rekonstukci. Zděné jádro, kuchyňská linka včetně spotřebičů. Kontakt 604 294 730 nebo j.dobroucky@seznam.cz
Zajímavé putování po jarních plevelích u Ekocentra Podorlicko

Předsedkyně ZO ČSOP Podorlicko Hana Grundová s dalšími spolupůracovníky připravila pro zájemce "poučné" putování s přehlídkou jarních plevelů, které zde rostou po loni provedené navážce zeminy.  Jak je vidět, tak zajímavá akce může vzniknout s minimálními náklady. Sukcesní ruderální společenstvo bylin můžete shlédnout i přes nový plot  u ekocentra Podorlicko, viz fotografie.
 
 
Zastupitelstvo Pardubickégho kraje podpořilo cyklostezky i bezpečnější fotbalové branky

Největší část pomyslného koláče dotačních peněz na rozvoj cestovního ruchu letos půjde do budování infrastruktury pro cykloturistiku. Dotace dnes schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje. „Více než jeden a půl milionu korun půjde do oblasti cykloturistiky. Náš kraj má v této oblasti velký potenciál, abychom ho však mohli plně využít, potřebujeme k tomu budovat potřebnou infrastrukturu,“ objasnil krajský radní pro cestovní ruch René Živný.
 „Vůbec největší částka – jeden milion korun – je určena na výkupy pozemků pro Labskou stezku na území kraje. Podporu půl milionu korun dostane vybudování nového cyklopointu Terezka u řeky Morava a 150 tisíc korun pasportizace a obnova cykloznačení v regionu Toulovcovy Maštale. Větší bezpečnost pro cyklisty přinese přeložení cyklotrasy číslo 18 v  rámci projektu Česko jede, na které poputuje přes 200 tisíc korun,“ shrnul schválené příspěvky radní René Živný. Podporu ve výši 200 tisíc korun dostal i projekt Regionu Orlicko-Třebovsko, kde chtějí vyhotovit podrobnou studii na možný vznik bike resortu.
V grantovém programu Podpora budování infrastruktury cestovního ruchu v Pardubickém kraji bylo zastupitelstvem podpořeno 14 subjektů částkou 1,5 milionu korun, mezi jinými například město Pardubice s projektem městského navigačního systému (150 tisíc korun), Sdružení obcí Toulovcovy Maštale s projektem obnovy Toulovcovy rozhledny (200 tisíc korun) či město Seč s úpravou turistické stezky podél Sečské přehrady (150 tisíc korun).
Bezpečnější branky pro malé fotbalisty
V oblasti sportu a volnočasových aktivit schválilo zastupitelstvo dotaci z rozpočtu kraje ve výši 300 tisíc korun na výrobu fotbalových branek pro sdružení Pardubický krajský fotbalový svaz. „Zvýší se tak bezpečnost na fotbalových hřištích. U těchto branek totiž nehrozí, že by se na někoho převrátily. Celkem budou nakoupeny fotbalové branky za 600 tisíc korun, kraj zaplatí polovinu a druhou přidá fotbalový svaz,“ vysvětlil krajský radní pro sport, cestovní ruch a volnočasové aktivity René Živný.
Pardubický kraj chce pořádat zimní dětskou olympiádu
Zastupitelstvo podpořilo návrh přihlášky k pořadatelství Her VII. zimní Olympiády dětí a mládeže České republiky 2016 do výběrového řízení vypsaného Českým olympijským výborem. Předpokládané náklady kraje jako organizátora ODM 2016 jsou vyčísleny na částku čtyři miliony korun.

 

Pardubický kraj ze svého rozpočtu podporuje sociální oblast 

Pardubice (11. 4. 2014) – Další granty ve výši 3,2 milionu korun do sociální oblasti schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje. Pardubický kraj i pro letošní rok vyčlenil finanční prostředky ze svého rozpočtu na podporu sociálních a s nimi souvisejících služeb.  Celkem pro letošní rok bylo již schváleno 24 milionů korun na podporu těchto služeb, a to pro 140 projektů ve třech oblastech – na sociální služby 20,8 milionu korun (např. pro pečovatelské služby, denní stacionáře, osobní asistenci apod.), pro služby navazující na sociální služby 2,6 milionu korun (podpora dobrovolnictví, podpora dopravy pro seniory a zdravotně postižené, potravinová pomoc) a na podporu prorodinných aktivit 600 tisíc korun (většinou podpora mateřských center na území celého kraje).
 „Letošní rok je pro oblast sociálních služeb po několika problémových letech rokem příznivějším díky vyšším dotacím ze státního rozpočtu,“ řekl radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. „V Pardubickém kraji je stabilní síť sociálních služeb, kterou je důležité udržet. Z těchto důvodů je také nezbytná finanční participace na financování sociálních služeb z obecních rozpočtů a také z rozpočtu Pardubického kraje.  Stabilní fungování sociálních služeb je pro nás prioritou, a proto se každoročně podílíme na jejich spolufinancování,“ dodal radní Šotola.
 
Cvičení Povodeň 2014 prověří připravenost obcí

Pardubice (11. 4. 2014) – Na začátek příštího týdne je naplánováno cvičení Povodeň 2014. Je součástí komplexní preventivní přípravy zaměřené na prověření činnosti orgánů a organizací, které se podílí na protipovodňové ochraně občanů a nemovitého majetku v územích ohrožovaných záplavou.
„Máme namodelovanou situaci přirozené povodně na Orlickoústecku a Lanškrounsku.  Zprávy o vývoji situace bude postupně uvolňovat vodohospodářský dispečink podniku Povodí Moravy a pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Brně a Hradci Králové. Chceme zjistit, jak jsou obce schopné rychle reagovat, spolupracovat se složkami krizového řízení a zpracovávat a uvolňovat informace,“ prozrazuje hejtman Martin Netolický, který je předsedou bezpečnostní rady kraje a řídí zasedání krizového štábu kraje.
Cvičení bude řídit místopředseda povodňové komise Pardubického kraje, krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. „Cílem cvičení je prověřit reálnost zpracovaného Povodňového plánu Pardubického kraje, dílčích povodňových plánů obcí včetně jejich elektronické formy,“ vysvětluje radní Kroutil a dodává: „Cvičení Povodeň 2014 samozřejmě otestuje i funkčnost protipovodňových opatření, komunikaci složek integrovaného záchranného systému, povodňových orgánů a orgánů krizového řízení.“
Termín provedení cvičení
Cvičení se odehraje v reálném čase v pracovní době ve dvou dnech – 14. a 15. dubna 2014. Bylo zahájeno už 10. dubna 2014 hydrometeorologickou rozehrou tak, aby byl umožněn „přirozený“ vývoj povodňové situace.
 
Města a obce Pardubického kraje zapojené do cvičení
Za ORP Lanškroun:
• Město Lanškroun (Ostrovský potok),  • Obec Damníkov (Lukovský potok)  • Obec Luková (Lukovský potok) 
• Obec Ostrov (Ostrovský potok)  • Obec Rudoltice (Lukávka)   • Obec Žichlínek (Moravská Sázava)
 
Za ORP Moravská Třebová   • Město Moravská Třebová (Třebůvka, Kunčinský potok)  • Obec Linhartice (Třebůvka)  • Obec Vranová Lhota (Třebůvka)
Za ORP Svitavy  • Město Svitavy (Svitava)  • Město Březová nad Svitavou (Svitava)  • Obec Brněnec (Svitava)