Českotřebovský deník 92/2014 (13.4.)                                    

Jiří Kadavý & Martin Strakoš = vynikající koncert  KPH 

Málokdy máme možnost přivítat na koncertech Kruhu přátel hudby Třebováka. Stalo se tak  na 474. českotřebovském hudebním večeru, na kterém vystoupil v klavírním recitálu Jiří Kadavý  a uvedl navíc svého hosta, fagotistu Martina Strakoše.
V pátek 11. dubna to velká událost hodná velkého sálu Kulturního centra. Slušná návštěva a vynikající úroveň obou interpretů a především také vynikající klavír, ten v Malé scéně jeho kvalit nedosahuje. Už kvůli jeho kvalitám stálo za to přesunou koncert do tohoto sálu. Když se před lety po rekonstrukci kupoval, stál asi 350 tis. Kč, dnes má hodnotu trojnásobnou.  Málo obvyklé bylo také poslouchat fagot jako sólový nástroj, jako na tomto koncertu. Byl to zážitek, který potvrdí každý, kdo z koncertu odcházel. Oběma interpretům je třeba za jejich výkony poděkovat. (Foto J. Kadavý)
 
 
Sraz krásných aut u rudoltického Zámečku se vydařil  

Proměnlivé počasí  se v sobotu 12.4. přeci jen umoudřilo a tak se všem účastníkům srazu aut zn.Rover, MG i ostatním na Zámečku líbilo. Po příjezdu se nejdříve šlo na prohlídku věže i sklepení,které se účastnilo 73 zájemců. V prvním patře si mohli prohlédnout knoflíkovou sbírku, ke které také svými knoflíky přispěli, a dozvěděli se o pohnuté historii zámku.
Měli také jako vůbec první možnost prohlédnout si rovných 100 kilo vážící sbírku knoflíků, kterou na Zámeček darovala vnučka pana Hugo Štěpánka, který měl v letech   1910 – 1969 obchod s galanterií v Jablonném nad Orlicí. Provozoval ho až do své smrti, dožil se  krásných 91 let. Tento dar je vystaven prozatímně, jsou to knoflíky v původním balení, z Rakouska, Francie i  bývalého Československa, v různých malých krabičkách nebo na platech a dá dost práce udělat z takového množství pěknou výstavní expozici. V dalších patrech využili vyhlídky do okolí, v návštěvní mapě přibyla spousta špendlíků i na vzdálených místech republiky. Při prohlídce rozsáhlého sklepení trochu vymrzli, je tam nyní 5 stupňů, ale nakonec se všem na Zámečku líbilo. V návštěvní knize přibyl pěkný zápis a vlastně se zahájila sezona i když toto setkání pořádal Roverclub.
Mezi tím dvě děvčata měřila přítomná nejdelší auta, protože pro řidiče nejdelšího, nejstaršího a nejmenšího auta jsem měla připravenou drobnou odměnu. Nakonec byl výsledek zajímavý, nejmenší auto, Mini č. 28. jménem Rosťa bylo zároveň nejstarší, z r. 1982 a nejdelší auta byla dvě,č.32 Kamil a č.26 Stans.  Všichni dostali drobnou odměnu, magnetku auta zlaté, nebo v případě nejstaršího stříbrné barvy a ještě nějakou drobnost.  Pak jsem udělala anketu, návštěvníci hádali, kolik knoflíků nalepily děti z dětského domova ze Znojma na náš knoflíkový kočárek a nejlepší odhad měl majitel nejmenšího a nejstaršího auta, ten se nakonec umístil třikrát, tak má na co vzpomínat. Vyhlášením výsledků skončila první část setkání a pak už si každý mohl dělat co chtěl,někteří účastníci odjížděli už domů, hlavně ti, kteří to mají daleko.
Bylo to pěkné zahájení sezóny, pro Zámeček i pro pořadatele i všechny účastníky, příště to jistě ještě s pořadateli vylepšíme. Potěšilo mě, že se i prohlídka líbila a byly kladné ohlasy i když nefunguje občerstvení. A musím zde moc poděkovat všem, kteří pomohli s přípravou. Právě o tomto víkendu se rozhoduje, kdo bude novým hostinským na Zámečku a já doufám, že to konečně bude ten pravý. Když se dokáže vypořádat s nelehkými provozními podmínkami a udrží občerstvení, které je velice potřeba ve stálém provozu, na Zámečku bude návštěvníkům i mě zase o něco lépe.                                                              Krasava Šerkopová
 
Fotbalové výsledky z víkendu 

Heřmanův Městec -  FK Č. Třebová   0 : 1 A mužstvo - krajský přebor
Načešice - FK Č. Třebová B  2 : 3  I. A třída
Dorost:  FK Č. Třebová - Dvůr Králové n. Labem 2 : 3
 
Na pátečním setkání s letohradskými olympioniky byla i Lea Johanidesová

Setkání se konalo na zaplněném Václavském náměstí v letohradě v pátek v pozdním odpoledni. dění popisují fotografie Luboše Kozla, přítomen byla také starosta města Letohrad p. Fiala a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
 
 

Víte jaký je rozdíl mezi americkým a evropským úředníkem?

No, ten americký je "potomkem" šerifů, které si osadníci najímali za vlastní peníze proto, aby udržovali pořádek, vyžadovali dodržování pravidel v městečku a aby si za ty jejich peníze najímali pomocníky, a s nimi chytali a věšeli gaunery, kteří ohrožovali jejich životy a majetky...
A úředník evropský? No, ten je přímým potomkem panského drába, který byl placen vrchností za to, že honil s bičem poddané na robotu! (Rail)