Českotřebovský deník 93/2014 (14.4.)                                    

Pondělí 14. června odpoledne se to v České Třebové a Národním domě jen hemžilo špičkami strany TOP09. 

Podávaly se jabkance

Strana uspořádala od 17 hodin v Národním domě schůzi svého výkonného výboru. Tomu předcházela dopolední předvolební akce v Pardubicích a odpolední exkurze do českotřebovských podniků a organizací: terminál Metrans, Družstvo Orlík,  soukromá alternativní ZŠ Na rovině, IMD - Drašnar, s.r.o. a navíc také přijetí na českotřebovské radnici. Na Staré náměstí se řada hostů ještě vrátila na večerní akci Politika u piva spolu s předsedou strany Karlem Schwarzenbergem,  místopředsedou Miroslavem Kalouskem, nebo bývalým ministrem zdravotnictví MUDr. Leošem Hegere, Helenou Langšádlovou, Pavlem Lukšou a Markem Ženíškem. Přítomna byla i většina poslanců této strany, ale také např. bývalý poslanec KDU_ČSL Pavel Severa. Z českotřebovských členů TOP 09 se jednání zúčastnil Prof. Ing. Václav Cempírek a Pavel Doubrava. Jednání pozdravil také starosta města Česká Třebová Jaroslav Zedník, který přivítal členy výkonného výboru v našem městě, popřál zdar jednání. Jako pozornost pak zajistil podávání českotřebovské speciality - jabkanců, které podle originálního receptu vyrobil na objednávku starosty města Spolek od sv. Kateřiny. Českotřebovská specialita všem  účastníkům chutnala výborně. Jednání předcházely další akce o kterých bude zvláštní článek.
 

Na Velký pátek do divadla do Národního domu

TRIARIUS Česká Třebová uvádí
hru Jana Procházky, Karla Kachyni a Josefa Jana Kopeckého:
Kočár do Vídně        
pátek 18/4 2014 v 17.00 a ve 20.00 hod v Národním domě                                  
 
Komorní psychologické drama o zaslepenosti nenávisti, pomsty a neporozumění.
Nadčasové podobenství o lásce a krutosti, které usiluje o nečernobílé vidění skutečnosti.
Nejpomalejší road movie všech dob.
Děj se odehrává na jižní Moravě těsně před koncem 2. světové války.
Jeden den Kristě oběsili Němci manžela.
Nebojoval proti nikomu.  Zabili ho pro výstrahu.
Krista nenávidí německé vojáky i celou válku.
Druhý den ji donutí dva rakouští zběhové, aby je odvezla na svém žebřiňáku do Rakouska… režie: Josef Jan Kopecký 
 
Na Velký pátek 18.4. se také předávají ceny města

začátek v 19.00 hodin KC - velký sál
SLAVNOSTNÍ VEČER 
u příležitosti předání Cen Města Česká Třebová osobnostem roku 2013
Program:  Ondřej Havelka & Melody makers:  PERLY SWINGU
Průvodní slovo: Jan Č e n s k ý  Vstupné Kč 150,—
Předprodej vstupenek v Inf. centru MěÚ a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
 
Na Velký pátek budou tedy v České Třebové dva zajímavé kulturní podniky:

Můžete navštívit divadlo v Národním domě (Kočár z Vídně v podání Triariaod 17 a 19:30 hodin) a swingový koncert  Ondřeje Havelky & Melody Makers od 19 hodin v Kulturním centru. Můžeme k tomu ještě připočítat  Čtení bible na Staré náměstí, které se loni velmi vydařilo a můžeme se těšit na jeho neméně úspěšné opakování... Začíná v deset hodin. 
 
Připravuje se převod budovy gymnázia na Pardubický kraj

Českotřebovské gymnázium je poslední v kraji, jehož budova nepatří  zřizovateli, tedy Pardubickému kraji. Po loňské předvánoční snaze utlumit gymnázium ve Vysokém Mýtě  a spojit se stavební průmyslovkou, která sídlí v budovách Pardubického kraje vysokomýtští zastupitelé rychle převedli budovu gymnázia kraji. Nyní přichází na řadu ještě poslední dvě školy,  jejichž budovy patří městům a to v České Třebové a v Lanškrouně. Aby bylo dosaženo jednotného vztahu ke všem školám v kraji nyní Pardubický kraj jedná s  městskými orgány o převedení budovy  českotřebovského gymnázia do majetku kraje a nemuselo tak za budovu platit nájem.  Konkrétně v České Třebové se jedná o částku 754 tis. Kč, kterou ovšem Město Česká Třebová opět dává na stavební opravy a úpravy budovy, v posledních letech  dokonce ještě ve vyšší částce, než je hodnota získaní z pronájmu budovy.  město Česká Třebová je ochotno  dohodu o převodu budovy na Pardubický kraj uzavřít, ovšem s podmínkou, že zde bude Pardubický kraj zřizovat a provozovat gymnázium, jinak by musel zase tuto školní budovu vrátit bezplatně zpět do našeho městského majetku.  K tomuto převodu  se bude vyjadřovat rada města i zastupitelstvo, očekává se však, že  převod budovy proběhne (s výše uvedenou podmínkou) bez komplikací. 

 

Studenti gymnázia v celostátních kolech předmětových olympiád 


Ve čtvrtek 27. března 2014 se student gymnázia Vojta John zúčastnil krajského kola dějepisné olympiády. Do krajského kola postoupil jako nejlepší mladý historik z našeho okresu a potvrdil, že historie je jeho zálibou. S velmi obtížným testem, který prověřil jeho vědomosti a znalosti získané z odborné literatury, se totiž popasoval skvěle! Umístil se na výborném druhém místě, které mu zajistilo postup do celorepublikového kola, které se bude konat na konci května v Ostravě. Je třeba podotknout, že tímto umístěním porazil v celém našem kraji stovky studentů, kteří se jednotlivých kol této soutěže zúčastnili. Vojtovi upřímně blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci našeho gymnázia. Jan Wątroba

 

Celostátní kolo matematické olympiády se tento rok konalo 23.–28. března v Ostravě na tamní Vysoké škole báňské. Soutěžilo se ve dvou dnech, každý den byly určené 4,5 hodiny na tři úlohy. Krom toho místní organizátoři připravili mnoho exkurzí po různých zákoutích Ostravy – od návštěvy dolu až po kulturní zážitek v divadle. Po slavnostním vyhlášení výsledků bylo 10 nejúspěšnějších studentů pozváno na výběrové soustředění do Kostelce nad Černými lesy. Tam se po pět dní opět soutěžilo, každý den byly vyhrazeny přibližně čtyři hodiny na 3–4 příklady. Obtížnost, počet i druh úloh se každý den lišily, jediné, co měly společné, bylo, že byly těžší než většina úloh v celostátním kole. Po pěti soutěžních dnech byla vybrána šestice nejlepších, postupujících do mezinárodního kola, které se bude v červenci konat v Kapském Městě v Jihoafrické republice.                                                              Radovan Švarc

 

Autor článku skromně zapomněl dodat, že v konkurenci převážně starších studentů skončil třetí a v šestici těch nejlepších ho čeká výlet do Kapského Města. Přejeme mu spoustu báječných zážitků, včetně těch matematických.

 

Setkání starostů obcí Sdružení obcí Orlicko s předsedou Akademie věd ČR a krajským hejtmanem 

V pátek 11.4.2014 se sešli v Kramářově chatě na Suchém vrchu starostové obcí Sdružení obcí Orlicko s představiteli Akademie věd ČR v čele s jejím předsedou  prof. Ing. Jiřím Drahošem, DrSc., dr. h. c. a s představiteli Pardubického kraje v čele s jeho hejtmanem JUDr.Martinem Netolickým, Ph.D. Jednání se zúčastnili zástupci polského partnera Orlicka okresu Kladsko.
Po přivítání hostů předsedou Sdružení obcí Orlicko panem Petrem Fialou a úvodních slovech předsedy Akademie věd ČR a hejtmana Pardubického kraje, byly v rámci tohoto setkání předneseny příspěvky týkající se projektů, které jak Orlicko, Pardubický kraj a zejména vědecké ústavy  AV ČR řeší v regionu Orlicka a Pardubického kraje.  Na jednání byly např. prezentovány výsledky dlouholetých výzkumů, které se týkají ekologických zátěží z bývalých průmyslových provozoven na Králicku nebo výzkumy zaměřené se vlivu změn v hospodaření na život rybího osídlení ve vodách Pastvinské přehrady.
Předseda Orlicka Petr Fiala zdůraznil stále větší potřebu provázanosti práce ústavů AV ČR s reálnými potřebami regionu a také potřebu  zapojit do této dlouholeté spolupráce s AV ČR děti a mládež ze škol obcí Orlicka.
Zajímavou byla i prezentace výsledků návrhů protierozních a protipovodňových opatření v regionu Orlicka či prezentace sanace bývalé průmyslové skládky v Dolní Lipce. Na závěr jednání předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš potvrdil mimořádný zájem na pokračování spolupráce Akademie věd ČR se Sdružením obcí Orlicko a s Pardubickým krajem a to zejména z důvodu realizace výzkumných úkolů přímo na území jednotlivých regionů. Hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický vyzdvihnul význam výsledků a zjištění jednotlivých výzkumných úkolů pro činnost Pardubického kraje při další odborné péči o své území. Zájem na pokračování úspěšné spolupráce vyjádřili na závěr setkání všichni zúčastnění.
 
Letohradský zámek slaví dvacet let od rekonstrukce

O tom, jak se měnil letohradský zámek v proměnách času, vypráví stejnojmenná výstava otevřená druhý dubnový týden v zámeckých prostorách. Expozici připravenou  k dvacátému výročí od jeho rekonstrukce otevřeli tři porevoluční starostové Letohradu, Petr Šilar, Vladimír Tomek a Petr Fiala.  Zazněly vzpomínky na počátek devadesátých let dvacátého století, kdy se  zastupitelé odhodlali investovat desítky milionů korun  do obnovy této barokní dominanty. Slova senátora Petra Šilara jednoznačně vystihují atmosféru tehdejší doby: „Měli jsme  představu, ale mlhavé přísliby.“  Havarijní stav zámku  vyžadoval rychlé rozhodování, proto se  město  letech pustilo do obnovy za téměř sedm desítek milionů korun. „Historie jednoznačně potvrdila, že rozhodnutí zastupitelů investovat do obnovy zámku, bylo správné. Zámek žije, slouží vzdělávání i cestovnímu ruchu a  přispívá k oživení života ve městě.  Byl  to  velmi dobrý počin a z pohledu tehdejších poměrů  krok vyžadující značnou dávku odvahy,“  poděkoval starosta Fiala všem, kteří se na obnově podíleli.   
Dodal, že ani současným zastupitelům není osud zámku lhostejný. Vloni podpořili výměnu střešní krytiny na jižním křídle zámku předpokládá budoucí pokračování na dalších křídlech, aby naši potomci nemuseli obtížně hledat cestu jak naložit s památkou.  Složitou volbu, před níž stálo polistopadové vedení města,  popsal Vladimír Tomek: „Získali jsme  dědictví,  a nevěděli, co si počít s chátrajícím zámkem. K tomu,  abychom se pustili do rekonstrukce připravované již od osmdesátých let, nás podnítil  městský architekt Zdeněk Auer i samotná paní hraběnka Anna Stubenbergová, která  vždy tvrdila, že na letohradském zámku prožila ta nejlepší léta svého života.“ Expozice není pouhým průřezem dějinami letohradského zámku.  Zaměřuje se na výjimečné osobnosti a seznamuje s méně známými fakty. V sobotu 26. dubna nabízí zámek doprovodný program - malířský plenér a komentovanou výstavu o zámku. PO celý den budou brány všech památek dokořán.     
 

Zahájení čtyřdenní výstavy zdobených vajíček v Lanškrouně


V neděli 13.4. po dlouhých a pracných přípravách vedoucí i členové svazu tělesně postižených ČR místní organizace Lanškroun mohli vajíčka postupně shromážděná konečně vystavit a porota hodnotila.

Na IV. Ročníku soutěže o „Nejkrásnější vajíčko Lanškrounska“ se letos sešlo 328 vajíček od 34 autorů z 15 obcí, nejvzdálenější autorka je ze Šumperka. Na chodbě Domova důchodců v Lanškrouně byla na stoly rozmístěna všechna vajíčka i s čísly, bylo třeba výstavku různě upravovat, na 4 stolech jsou výrobky na prodej, perníkové velikonoční motivy, košíky,zvířátka z korálků a další výrobky. Každé vajíčko, které je na prodej je označeno cedulkou, aby si návštěvníci při prohlídce mohli vybrat,

Porota složená ze zástupců města Lanškrouna a svazu invalidů, jejímiž členy byla i starostka Lanškrouna paní Švarcová, vedoucí muzea p.Borkovcová pan farář Czendlik a zástupci okresního výboru svazu invalidů i další organizace pro handicapované hodnotila několik kritérií, třeba i originální nápad, kvalitu provedení a další hlediska. Ve 14 hodin po zahájení proběhlo vystoupení dvou skupin dětí, děti z DD v Černné přednášely s hudebním doprovodem a děvčata ze školy z Lanškrouna předvedla moderní taneční sestavu.  

Po kulturním programu a poradě poroty proběhlo vyhlášení výsledků, ceny budou autorům poslány a vajíčka, která se umístila byla vystavena na jednom ze stolků zvlášť, aby byla pohromadě. Nejkrásnějším vajíčkem Lanškrounska se stalo pštrosí vejce prořezávané jako košíček s několika slepičími  ozdobně vrtanými vejci, autorkou je paní Renata Motlová ze Šumperka, je zároveň nejvzdálenějším autorem. Na druhém místě se umístila v kategorii dospělých paní Jarka Rejentová, na třetím paní Milena Kazanová. Za originalitu získala umístění paní Renata Kristová a zvláštní ocenění paní Lada Pouková. V kategorii dětí se na prvním místě umístil devítiletý Vojtěch Pouk. Autoří jsou různého věku, děti se účastnily 3, nad 60 let se účastnilo 6 autorů a nad 70 osm autorů, jak je vidět, něco pěkného vytvořit baví v každém věku.

Mezi tím si už návštěvníci, kteří se na zahájení přišli podívat prohlíželi vystavené výrobky, někdy velmi originální, nebo si koupit různé drobnosti pro radost.  Mohli  se podívat a  vyzkoušet si u dvou dráteníků, pana Šindeláře a kastelánky ze Zámečku K.Š., jak se drátuje, podívat se jak se vyrábí pomlázky nebo si zkusit malování vajíček voskem u paní Jindřišky, která každoročně svoji dovednost na zahájení také předvádí. To se hlavně dětem, ale i dospělým velice líbilo.

Zahájena byla další velice pěkná výstava která potrvá až do středy, vždy od 9.00- 17.00 hodin v Domově důchodců v Lanškrouně. Každý se může přijít podívat, co dokáží šikovné ruce.  Výrobci, z nichž většina má nějaký zdravotní handicap nelitují námahy ani času a vymýšlí stále nové vzory a spojení materiálů, používají tradiční nebo moderní techniky a největší radost mají, když se jim výrobky podaří a návštěvníkům líbí a nezáleží na tom, jestli jim je   9 nebo přes 70 let.

Veliké poděkování patří všem,kteří tuto výstavu  jakkoli podpořili a pomohli s její přípravou. Tato výstava je akce dobrá už proto, že spojuje handicapované i zdravé tvůrce a návštěvníkům nabízí velmi poutavou podívanou na tradiční vajíčka zdobená někdy velmi originálními technikami.                                                                                                                        Krasava Šerkopová             


Umělecko průmyslová škola slaví: Prešov ve znamení medailových žní

Ústí n. O. /Prešov – S trojicí kolekcí vyrazili zástupci Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí na prestižní soutěž Módna línia mladých do Prešova. V konkurenci dalších osmnácti škol a při celkovém počtu 520 soutěžních modelů sice mohla ústecká výprava působit skromně, kvantitu však v tomto případě vyvážila a dokonce převýšila kvalita. „Čekal jsem, že se umístíme alespoň s jednou kolekcí. Větší optimista jsem ale nebyl,“ připouštěl krátce po vyhlášení pořadí ředitel školy Zdeněk Rössler.
Dosažené úspěchy totiž překonaly nejen jeho tajná přání.
Třikrát „na bedně“
Trojice maturantek-oděvních návrhářek shodně získala medailová umístění, ve dvou případech dokonce nejvyšší! Takovou procentuelní úspěšností se 11. dubna nemohla žádná škola s výjimkou ústecké v Prešově pochlubit. Lucii Paslerovou vynesla na zlatý stupínek kolekce plášťů s názvem Dot, odborná porota přiřkla první místo také kolekci vycházkového oblečení London studentky Kristýny Černé. Úspěch „umprumky“ umocnila ještě třetím místem Marie Štrychová, která v kategorii společenské oděvy zabodovala se svatebním modelem pojmenovaným Červánky v očekávání.
Z takového úspěchu měla pochopitelně radost také vyučující Ludmila Skokanová, která už od podzimních měsíců všem svým svěřenkyním vydatně pomáhala. „Je to obrovské překvapení a zároveň satisfakce, srdce mi během vyhlašování tlouklo závratným tempem. Samozřejmě jsem děvčatům přála úspěch, nejeli jsme se jen zúčastnit,“ zmínila očividně šťastná pedagožka a pochvalovala si také atmosféru v „týmu“: „Byla perfektní, velký kus práce odvedly i naše modelky, stejně tak fotograf a také studentky, které se na přípravě modelů podílely.“
Úspěch v silné konkurenci je pro ústeckou výpravu dvojnásob cenný v tom, že mu předcházely nepříjemné momenty. Místy i kuriózní. „Ještě v Ústí jsme nešťastnou náhodou nechali jedno ze zavazadel. Během samotné soutěže jsme se museli vyrovnat s nelehkými podmínkami, jinak precizní pořadatelé nám nechali minimum místa na přípravy. Modelky se musely česat, malovat a převlékat v neskutečně stísněných prostorách, až jsme se málem dotýkali jeden druhého,“ přidala „pohled do šatny“ Ludmila Skokanová z pedagogického sboru školy.
Kam po maturitě? Cesty se různí
Účast na prešovské soutěži byla pro trio maturantek poslední reprezentací domovské školy. Již za několik málo týdnů, pokud úspěšně složí „zkoušku dospělosti“, se jejich cesty budou ubírat odlišným směrem. Lucie Paslerová, pro kterou bylo prvenství v nabité konkurenci velkým překvapením, pomýšlí na další studia. „Ráda bych studovala angličtinu, rozhodně budu zkoušet vysokou školu v Praze a také vyšší odbornou školu zaměřenou na oděvářství,“ prozradila své další plány úspěšná reprezentantka.
Kristýna Černá místo výletu do Prešova věnovala čas tvorbě maturitní práce. O úspěchu se tak dověděla na dálku. „Smsku mi poslala kamarádka. Byla jsem samozřejmě šťastná, první místo jsem ani nečekala,“ uvedla studentka, která se Módne línie mladých účastnila už potřetí. Jak dodala, po maturitě se s oděvním designem loučit nehodlá. „Dostala jsem se na vysokou školu do Plzně, obor Fashion design. U návrhářství tedy zůstanu,“ řekla.
To Marie Štrychová, třetí úspěšná účastnice, se už poohlíží po vhodném zaměstnání, věnovat se podle svých slov chce po maturitě jinému oboru. V jejím případě je zajímavostí fakt, že soutěžní model byl původně klauzurní prací. „Nepočítala jsem s tím, že se někdy bude šít. V Prešově jsem byla vůbec poprvé, přivezli jsme tam hezké kolekce a uspěli,“ dodala ještě.
Za rok? Pokud budou nápady...
Pro ústeckou školu je pronikavý úspěch velkým povzbuzením. Podle slov ředitele SŠUP hned v několika ohledech. „Jednak jde o pozitivní prezentaci školy na veřejnosti, dále propagaci oboru uvnitř školy. Je to vhodný signál pro žáky a motivace pro pedagogy, že je dobré být aktivní a tvořit zajímavé věci. Výsledek je zajímavý také po našeho zřizovatele, protože právě s prešovským regionem má Pardubický kraj uzavřené partnerství,“ sčítá pozitiva Zdeněk Rössler.
Zda budou Ústečtí obhajovat medailové posty i za rok, je ještě ve hvězdách. Předpoklady podle vyučujících rozhodně jsou. „Teď jen záleží, zda se objeví nějaké nosné, kreativní nápady,“ konstatuje Jana Salabová, další z pedagožek, která se na přípravě kolekcí pro prešovské klání podílela. (jp)