Českotřebovský deník 94/2013 (15.4.)                                    
Hotel Bravo: politika u piva jen v malém

Zatímco na prvním "setkání u piva" s Karlem Schwarzenbergem  nebylo v restauraci hotelu Bravo ani hnutí a většina návštěvníků hostů musela stát, v pondělí 14. 4. to neplatilo, i když s Karlem Schvarzenbergem přijely další osobnosti našeho politického života, byť v současnosti představovaly  parlamentní a tedy nevládní opozici.  Počet diskutujících z řad veřejnosti se dal počítat na prstech, nevěřím, že byl lidi odradilo počasí.  "Aspoň na chodník před hospodu jste mohli dát nějaký poutač, zlobil se bývalý ministr Kalousek.  propagace však byla, ne sice dokonalá, ale v rámci možností a to i finančních.  Třeba na facebooku se přihlásila řasa lidí, ale nepřišli.  A tak mezi nejhorlivěji diskutující byli zástupci nově vznikající alternativní základní školy Na rovině, kteří obhajovali svůj projekt již odpoledne s poslankyněmi TOP09  a využili i večer všech možností k tomu, aby svůj projekt dále popularizovali a vnesly do povědomí všech přítomných, aby se obecně vědělo, o jaký projekt se jedná, v jakém bodě svého záměru se nacházejí a co všechno ještě budou muset zajistit a připravit, aby dosáhli svého cíle. Kéž by takový "tah na branku"  měli i další, kteří se u nás ve městě snaží prosadit své dobré myšlenky a záměry.  Nosným tématem návštěvy  špiček TOP09 v České Třebové byla doprava. Jak nakonec v České Třebové jinak. A tro nejen doprava železniční, často se skloňovalo slovo kontejner a to převážený na vagónech ale i na kamionech.  právě kamiony s kontejnery zaplavily silnice v okolí města, ačkoliv při stavebním řízení se tento vliv dopravy vůbec nehodnotil. nyní je tento fenomén tady a je třeba co nejrychleji realizovat opatření, která zajistí bezpečnost dopravy i na našich silnicích. Pomoci může dálnice R35, která však bude nejdříve za 5 roků.  během této doby bude počet kontejnerů  v pohybu na silnicích v okolí jistě ještě narůstat. nespokojeni jsou nejen u nás, v Semaníně, ale také v Litomyšli, kde se kontejnerová doprava kříží s "památkovým provozem UNESCO" na zámeckém návrší. Právě tudy se jezdí  z České Třebové do Litomyšle a dále do Čech. Mluvil jsem na toto téma s Litomyšlanem Pavlem Severou, který také jako člen vedení TOP 09 přijel  na pivo hovořit o politice. Uznal, že Litomyšl zachrání  R35 realizovaná co nejdříve a současně tak, aby doprava od Třebové vedla přímo na dálnici, nikoliv přes město.  V plánech to je, ovšem jde i o rychlost stavby. Bude-li dálnice (a obchvat Litomyšle)  přece jen do 5 let, tak to rozhodně neplatí pro přivaděče a stížnosti na kamiony v okolních budou jen stoupat. Záchrana bude jen v administrativním opatření, které přikáže kamionům jezdit po silnicích I. třídy,. tedy I/14 a I/43, budou však mít delší trasy....    (mm)

Zástupci našeho ledního hokeje na mezinárodním turnaji v Mostě

Dva hráči z našeho Hokejového oddílu TJ Lokomotiva, Stanislav Ruda a Vojtěch Švub, se o víkendu zúčastnili mezinárodního turnaje EASTER CUP v Mostě. Nastoupili za východočeský výběrový tým  East Bohemia. Za spoluhráče jim byli stejně staří borci z Lanškrouna, Chocně, Třebechovic, Jaroměře, Nového Města n.Met. a Hradce Králové. S týmem, v silné konkurenci třinácti různých klubových či výběrových týmů z České republiky, Německa, Ruska a Běloruska, se jim podařilo probojovat až do semifinále, kde podlehli po boji 2:5 Vimperku. V boji o bronz s výběrem Německa, po dobře rozehraném utkání, též nakonec prohráli 0:3 a obsadili tak nepopulární 4.místo. Přes mírné zklamání z „bramborové medaile“, to byla pro kluky velmi cenná zkušenost. Možnost zahrát si hokej, proti kvalitním soupeřům z Evropy, se často nepodaří.  
11.-13.4. Easter cup 2014- kat.2002/03 
Pořadí: 1.místo  HK Lipeck (Ru), 2.místo  HC Vimperk (Cz) 3.místo  Hockey Select Germany (D)
 
Jarní úklid sídliště Borek

Pobočka Naděje Česká Třebová uspořádala v sobotu tradiční akci „ Ukliď svoje sídliště“ . Skupinka asi 40 dětí s pomocí několika dospělých uklidila sídliště od nepořádku. Během dvou hodin sbírání jsme naplnili skoro celý velkoobjemový kontejner. Za poskytnutí pytlů a kontejnerů děkujeme firmě Ekobi. Jan Holub Naděje Česká Třebová.
 
Nemocnice jsou v lepší ekonomické kondici, zaznělo na tripartitě

Pardubice (14. 4. 2014) – V jednacím sále rady na krajském úřadu v Pardubicích se včera sešli hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a jeho 1. náměstek Roman Línek se zástupci zaměstnavatelů a odborů. Hlavními tématy jednání krajské tripartity byla zlepšená ekonomická situace nemocnic poskytujících akutní péči a jejich plánovaná fúze do jednoho silného subjektu. Triparita se zabývala také otázkami nezaměstnanosti, ale i středoškolského vzdělávání či dopravy.
„Diskuze se zástupci zaměstnavatelů a odborů je pro nás vždy velmi zajímavá a přínosná. Poskytuje nám důležitou zpětnou vazbu k rozhodnutím, která někdy nejsou vůbec jednoduchá. Jedním z velkých témat dnešního setkání bylo zdravotnictví. Jsem rád, že zástupci tripartity vnímají naše kroky ve zdravotnictví pozitivně,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Zástupci zaměstnavatelů a odborů se dozvěděli, že se kraji podařilo situaci ve zdravotnictví konsolidovat. Podle Netolického se jednoznačně osvědčil společný postup nemocnic při vyjednávání s pojišťovnami. „Například Pardubická krajská nemocnice, která měla vždy největší finanční problémy, dokázala letos hospodařit s kladným výsledkem. Sjednocení řízení nemocnic a společné nákupy ukazují, že jsme se vydali správnou cestou. Fúze je správným krokem. Nemocnice si budou moci v případě potřeby pomoci nejenom ekonomicky, ale také personálně,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
Náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek upozornil, že nemocnice vykazovaly v minulosti roční ztrátu v průměru 150 milionů korun. „I díky společnému postupu vůči pojišťovnám a tomu, že se podařilo vyjednat doplatky i z minulých let, skončily letos nemocnice pouze ve ztrátě 2,5 milionu korun. Na konci roku budeme mít jednu silnou společnost, s majetkem ve výši půl miliardy korun,“ řekl náměstek Roman Línek. Kraj již začal s obnovou přístrojového vybavení v nemocnicích a plánuje další investice. „Máme připraveny investice do přístrojového vybavení ve všech pěti nemocnicích za čtvrt miliardy korun. Jedná se o největší investice za posledních deset let,“ doplnil Línek.
Zástupci zaměstnavatelů a odborů dostali informace o problémech s výkupy pozemků potřebných pro výstavbu R 35, jednáních se starosty o přivaděčích k této stavbě, ale i investicích do silnic II. a III. třídy v kraji. Debatovalo se také o školství, vývoji počtu dětí na středních školách a přijímacích zkouškách.
 
Přibývá nezaměstnaných na Pardubicku
O nezaměstnanosti v roce 2013 a prvním čtvrtletí 2014 v Pardubickém kraji informoval ředitel Úřadu práce Petr Klimpl. V kraji je v evidenci úřadu práce 27 tisíc uchazečů o zaměstnání. Problémem je dlouhodobá nezaměstnanost. Na Svitavsku mírně klesla, naopak přibývá nezaměstnaných na Pardubicku.