Českotřebovský deník 95/2014 (17.4.)                                    
Kristýna Tomášová míří do Houstonu  

Na začátku měsíce května bude studentka gymnázia Kristýna Tomášová reprezentovat Českou republiku na mezinárodním vědeckém soustředění v americkém Houstonu. Se svým výzkumným projektem Kultivace Trametes versicolor DSMZ 1977 a produkce enzymu lakázy  bude mít možnost soutěžit na světovém klání mladých vědců I-SWEEEP. Na soutěž se v loňském školním roce úspěšně nominovala z celostátního kola Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež AMAVET.
I-SWEEEP je mezinárodní olympiádou vědeckých projektů určenou pro nadané studenty středních škol. Téměř 400 účastníků z 65 zemí světa prezentuje výsledky svého často mnohaletého bádání ve třech hlavních kategoriích Energy, Environment a Engineering, zaměřených na oblast energetiky, ekologie a pokročilého inženýrství.  Vlastnímu úspěchu předcházela Kristýnina roční stáž v biochemické laboratoři holdingu Contipro v Dolní Dobrouči. Do stáží, probíhajících pod vedením školitelů z řad zaměstnanců této firmy, se na základě studijních výsledků a vlastní motivace mohou každoročně zapojit vybraní studenti středních škol regionu. O mimořádné kvalitě výzkumu prováděném v Contipru svědčí i fakt, že dalším finalistou, který bude Kristýnu na soutěž doprovázet, je její kolega z laboratoře Ondřej Hubálek, student letohradského gymnázia. V rámci pětidenní návštěvy Spojených států amerických budou moci studenti kromě obhajoby svých projektů navštívit houstonské Muzeum přírodních věd nebo Johnsonovo vesmírné středisko NASA.                                  Dana Řehořová
 
Středoškolská odborná činnost na gymnáziu 

Studenti 7.A Gymnázia Česká Třebová Dominika Kubištová a Martin Bednář v minulých dnech úspěšně obhájili své práce před odbornou porotou v okresním kole Středoškolské odborné činnosti, kterou letos pořádal DDM Svitavy. Oba skončili na druhém místě, každý ovšem ve své kategorii. Oba tedy postoupili do kola krajského.
Martin nazval svou práci Multifunkční dopravní terminál Jana Pernera v České Třebové a soutěžil s ní v oboru Stavebnictví, architektura a design interiérů.
Dominika se pustila do vyhledávání výtvarných prací a informací o soukromém i profesním životě Stanislava Víši, soutěžila tedy v kategorii Teorie kultury, umění a umělecké tvorby.
Za oba soutěžící děkujeme konzultantkám prací paní Jitce Pekové a paní Ludmile Marešové-Kesselgruberové.
Dále děkujeme za čas a spolupráci paní J. Víšové a její rodině.
Protože v práci o S. Víšovi se jedná hlavně o katalogizaci jeho výtvarných prací, děkujeme dále za ochotu a vstřícnost MUDr. Fialové, paní M. Demelové a panu M. Habrmanovi.    Eva Vašinová

 

Premier League na obrazovkách KT!  

Slovak Sport.tv a Slovak Sport.tv 2 HD od 16.4.2014 v nabídce KT CZ. Na své si přijdou fanoušci Premier League a dalších fotbalových lig, ale i severoamerické hokejové NHL, házené, atletiky a tenisové WTA Tour.
Oba programy Slovak Sport.tv se stanou součástí Základní nabídky – digitál i balíčku S-sport.
SLEDOVÁNÍ TV - televize ve Vašem tabletu, notebooku, mobilu nebo Smart TV
KT CZ Vám přináší novou službu, díky které máte možnost sledovat více jak 35 televizních programů a poslouchat více než 25 rozhlasových stanic přímo ve Vašem tabletu, chytrém mobilním telefonu, počítači i na ostatních zařízeních s Androidem.
Více na: www.ktcz.eu
 
Zvítězí u Vás AXN Black nebo AXN White?  

Od 16.4.2014 si můžete vybrat - AXN White se dnes stalo součástí Základní nabídky – digitál. AXN White ví, jak najít a prozkoumat tajemství a záhady, jak budovat napětí, opravdu zaujme a překvapí - ať už nabídne kriminální skládanky nebo emocionální intriky. AXN White nabídne seriály a filmy ze Spojených států i Evropy s inspirativními příběhy a silnými postavami jako jsou např. Klientův seznam, Grand Hotel a mnohadílné "návykové" seriálové řady zahrnující More than Anything, Life Lines a Heartland.
Ukončení vysílání programu ANIMAX
K 31.3.2014 bylo ukončeno vysílání večerního programu ANIMAX společností AXN Sony. V tomto čase by měl být dle dostupných informací v průběhu měsíce května 2014 spuštěn program C8. O termínu spuštění a obsahu programu Vás budeme informovat.
                                                                                                                           Váš tým KABELOVÉ TELEVIZE CZ s.r.o.