Českotřebovský deník 96/2014  (17/4 2014)                           
Excelence středních škol 2013 – Gymnázium Česká Třebová třetí nejúspěšnější v kraji

Excelence středních škol je označení rozvojového programu, v jehož rámci jsou hodnoceni žáci a školy podle výsledků v předmětových soutěžích, olympiádách a přehlídkách. Základním cílem programu je podporovat talentované středoškoláky, kteří jsou schopni dosahovat vynikajících výsledků, prohlubovat jejich vědomostní úroveň a zvyšovat motivaci žáků i učitelů k účasti v jednotlivých soutěžích. Střední školy poté získávají v závislosti na úspěšnosti svých žáků v krajských, ústředních a mezinárodních kolech vybraných soutěží body a tomu odpovídající finanční prostředky.
Českotřebovské gymnázium se v silné konkurenci 25 středních škol umístilo na třetím místě, v rámci gymnázií obsadilo příčku druhou:
1. Gymnázium Pardubice, Dašická
2. SPŠE a VOŠ Pardubice
3. Gymnázium Česká Třebová
4. Gymnázium Chrudim
5. Gymnázium Litomyšl.
Děkujeme našim studentům na vzornou reprezentaci školy a přejeme jim hodně úspěchů i v letošním ročníku Excelence středních škol 2014.                                                                                                                                                                                            Dana Řehořová
 
Dramatický kroužek Gymnázia Česká Třebová zve všechny příznivce divadla na inscenaci malé autorské hry na motivy vlastní i shakespearovské. Hru s názvem Což takhle dát si divadlo uvidíte v sobotu 31. 5. 2014 od 18:00 v Malé scéně.                                  Na vaši návštěvu se těší studenti sekundy a tercie.
 
Kraj volá po stabilitě ve financování zdravotnictví 

Pardubice (17. 4. 2014) – V rámci dvoudenního výjezdního zasedání Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na Pardubicku se jednalo také na hejtmanství. Pohled kraje na situaci ve zdravotnictví, systém financování nemocnic poskytujících akutní lůžkovou péči či problematika přesčasové práce lékařů, to jsou jen některá témata, která dnes na jednání otevřeli hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a jeho 1. náměstek zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
Nejprve zamířili do největší nemocnice v kraji
Pracovní program začal hned ráno návštěvou Pardubické krajské nemocnice (PKN), a. s., která je největším zdravotnickým zařízením v kraji. První náměstek Roman Línek spolu s ředitelem PKN Tomášem Gottvaldem a předsedou představenstev nemocnic Pavlem Havířem představili fungování nemocnice zástupcům Zdravotnického výboru včele s Rostislavem Vyzulou. „Pardubická krajská nemocnice dokázala v roce 2013 hospodařit se ziskem 49 milionů korun. Dopadla tedy ze všech pěti nemocnic nejlépe. Bylo to dáno především vyššími příjmy z úhrad od pojišťoven, ale také vnitřními úsporami v zařízení,“ shrnul náměstek hejtmana Roman Línek. Podrobnější strukturu příjmů a výdajů nemocnice, ale také vizi budoucího fungování představil přítomným ředitel Tomáš Gottvald. Následovala prohlídka nemocnice. Zástupci výboru navštívili v doprovodu primářů například kardiologii nebo dětské oddělení, část delegace se seznámila s fungováním Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.
Debata o zdravotnictví byla konstruktivní. Padala spousta námětů
V jednání se pokračovalo na krajském úřadu v budově bývalé reálky, kde hejtman Netolický s náměstkem Línkem prezentovali zejména záležitosti nemocnic akutní péče a jejich celkovou konsolidaci, o které krajské zastupitelstvo rozhodlo v letošním roce. Pokud však mají nemocnice dlouhodobě hospodařit bez milionových dotací z rozpočtu kraje, je třeba alespoň ve střednědobém horizontu stabilizovat pravidla pro úhrady nemocnicím od pojišťoven. „Každoroční změny úhradové vyhlášky, které se navíc dělají na konci roku v listopadu nebo prosinci, stěžují situaci naším nemocnicím. Příkladem je právě Pardubická krajská nemocnice, kde jsme se z ročních ztrát 100 milionů korun dostali během jednoho roku do plusu 49 milionů. Naopak se ale zhoršila situace zase v jiných nemocnicích. Není možné, aby se úhradový systém měnil v takových objemech z roku na rok. Z dlouhodobého hlediska je takový systém obtížně udržitelný, je to problém všech poskytovatelů zdravotnické péče a tento problém musí být řešen systémově na úrovni státu,“ apeloval hejtman Martin Netolický. Další náměty pro jednání Zdravotnického výboru představil náměstek Línek: „Je třeba, aby sněmovna také přehodnotila zákonem stanovenou lhůtu splatnosti pohledávek do 30 dní. Nemocnice nemají reálnou šanci tuto lhůtu stíhat. Upozornili jsme také na problémy přesčasových prací ve zdravotnických zařízeních, ale i na blížící se problém nedostatku praktických lékařů,“ uzavřel Línek. Dalším projednávaným bodem byla také transformace akutní lůžkové péče v Pardubickém kraji.
Zdravotnictví v Pardubickém kraji ve stručnosti
·         Pardubický kraj zřizuje a zakládá celkem 15 zdravotnických zařízení
·         v těchto zařízeních pracuje 5260 zaměstnanců
·         jejich celkový obrat je téměř 4,3 miliardy korun
 
Den Pardubického kraje se slavil až do večera 

Pardubice (17. 4. 2014) – Jedinečné zážitky, setkání se zástupci krajské samosprávy, regionální laskominy i fotografie z imaginárního výstupu na nejvyšší horu kraje si včera odnesli ti, kteří přišli na oslavy Dne Pardubického kraje. Od rána pro ně byly připraveny nejrůznější akce na Komenského náměstí, v krajské knihovně, v muzeu a galerii na Zámku Pardubice. Hejtman Martin Netolický i jeho první náměstek Roman Línek prováděli návštěvníky po budově krajského úřadu.
Prohlídky přilákaly stovky lidí
V jednacím sále zastupitelstva kraje zájemcům přiblížili, jaké kompetence kraj má a co pro své obyvatele krajský úřad dělá. „Chceme lidem připomenout, co vše má kraj na starosti, co se mu daří a s čím jim může pomoci,“ vysvětil hejtman, který návštěvníky vzal i do své pracovny. Ukázal jim například svou oblíbenou knihu Budujeme stát pro 40 000 000 lidí od Jana Antonína Bati. Lidé se podívali i do sálu Rady Pardubického kraje, na oddělení krizového řízení a dalších zajímavých zákoutí včetně části budovy, kde za druhé světové války sídlilo gestapo. Obdivovali funkcionalistickou architekturu Ladislava Machoně a vystoupali také do krásného zasedacího sálu ve věži. „Tady zasedala rada, když ještě nebyl hotový současný sál v 1. patře," prozradil historicky první hejtman Pardubického kraje Roman Línek. Prohlídek se zúčastnily stovky lidí.
Se zástupci samosprávy se návštěvníci setkali i v závěru odpoledne. Kromě hejtmana a jeho 1. náměstka pozvali návštěvníky na šálek čaje o páté náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, radní Václav Kroutil a Zdenek Křišťál. V příjemné atmosféře odpovídali na všední i všetečné dotazy zájemců.
Komenského náměstí plné zábavy, soutěží i MLSů
U improvizovaného venkovního ateliéru, kterému dominovalo pozadí s fotografií Králického Sněžníku včetně kamenného slůněte a rozcestníku, se fotili účastníci "výstupu" na nejvyšší horu kraje. Vrcholové snímky jsou zveřejněny na facebooku Pardubického kraje, sbírají „lajky“ a nejvtipnější z nich vyhraje výpravnou publikaci Příběhy fotografů z Pardubicka.
Na Komenského náměstí byli od rána připraveni hasiči, zdravotníci, Český červený kříž, Besip, policie i horská služba. Každý si tak mohl natrénovat resuscitaci, přenos zraněného nebo si jen prohlédnout jejich vybavení. S rovnováhou mnohých si pohrála slalomová dráha mezi kužely, kterou bylo nutné zvládnout v „opilých“ brýlích, které simulovaly vnímání pod vlivem alkoholu.
Ty nejlepší pochutiny regionu se představily před budovou bývalé reálky. Po výrobcích oceněných značkou MLS Pardubického kraje se jen zaprášilo. Nechyběly perníky a sladkosti, uzeniny a nápoje.
Malich rozjasnil nádvoří zámku
Před vchodem do Východočeské galerie se nádvoří zbarvilo do růžova a vytryskla z něj energie. Malované ruce si ji nabíraly ze slunce na 35 metrů čtverečních velké zvětšenině obrazu Karla Malicha. Vytvořili ji studenti pardubického gymnázia Dašická. Poděkovat jim přišel hejtman Martin Netolický a všichni společně si energii z hotového obrazu v záplavě skutečného slunce svýma vlastníma rukama také načerpali. Obraz bude zdobit nádvoří i v následujících dnech, pokud potrvá pěkné počasí.
Návštěvníci také ocenili možnost bezplatně zavítat do kaple Tří králů nebo do běžně zavřeného protiatomového krytu v zámeckých valech, kam přišlo více než 350 lidí.
Krajská knihovna Pardubice otevřela zájemcům své veřejné prostory a ukázala jim i jindy nepřístupné památkově chráněné sklepy. Pro děti bylo připraveno veřejné čtení a výtvarná dílna, o které byl také velký zájem.
 
Cyklobus Železné hory vyjede už o víkendu   

Pardubice (18. 4. 2014) – Již o Velikonocích vyjede na svou trasu Cyklobus Železné hory. Až do konce září nabízí možnost dopravy nejen cyklistům, ale i turistům a dalším návštěvníkům kraje z Pardubicka a Chrudimska do atraktivní oblasti Železných hor.
Spoj vyjíždí každou sobotu, neděli a svátek v 8.45 z autobusového nádraží Pardubicích, přičemž do něj lze nastoupit i na Zborovském náměstí. Pokračuje do Chrudimi (9.10) a dále přes Slatiňany (9.20), Nasavrky (9.33), Trhovou Kamenici (9.45) a Horní Bradlo (10.08) na Seč, kam dorazí v 10.25. Po dojezdu přípojného spoje z Pardubic a Heřmanova Městce pak pokračuje až na Hoješín. Vystoupit lze na řadě zajímavých míst. Z Trhové Kamenice je to jen kousek do souboru lidových staveb na Veselý Kopec. Nebo lze navštívit rozhlednu Zubří. Seč je nejen známé letní středisko díky své přehradě, ale nabízí i další zajímavosti, jako třeba zříceninu hradu Oheb. Pro cykloturistiku je vhodná celá oblast.
„Provoz dalších cyklobusů v Pardubickém kraji bude zahájen na přelomu května a června a již nyní můžeme prozradit, že se chystá velká novinka. A sice zavedení přímého cyklobusu z Pardubic do Orlických hor,“ slibuje náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek.
Využitím cyklobusu lze překonat značný výškový rozdíl mezi rovinatou oblastí Pardubicka a Železnými horami a nechat se vyvézt o cca 300 nadmořských metrů výše. „Výlet na kole lze naplánovat tak, že není nutno se vracet do výchozího místa, jak tomu bývá v případě dopravy autem, ale je možné sjet zpět do nástupního místa. Nicméně i pro zpáteční cestu lze samozřejmě cyklobus využít,“ upřesňuje technolog veřejné dopravy krajského úřadu Martin Hájek.
Zpáteční spoj vyjíždí z Hoješína v 17.25, ze Seče v 17.35 a pokračuje přes Horní Bradlo (17.55), Trhovou Kamenici (18.04), Nasavrky (18.14) a Slatiňany (18.27) do Chrudimi (18.34) a Pardubic (18.55).
V autobusu platí tarif IREDO, např. cesta z Pardubic do Horního Bradla vyjde na 44 korun nebo z Chrudimi na Seč 30 korun. Při platbě čipovou kartou dostane cestující slevu 5 %. Poplatek za kolo činí 20 korun. Jízdní řád lze najít na http://portal.idos.cz/Data/pdf/L650555_131215_137861.pdf.