Českotřebovský deník 97/2014 (18/4)                                     


I v letošním roce se Česká Třebová připojila k Celonárodnímu čtení Bible. Tím se připomenulo, že Velikonoce jsou především o biblickém příběhu o Ježíšově vítězství nad zlem. A protože Bible nepatří té či oné církvi, aby si ji střežila,  je dobře, že její slova mohou poslouchat všichni lidé. Na českotřebovském Starém náměstí česly bibli desítky občanů, mladých či starší, mužů i žen od 10 do 15 hodin. Veřejné čtení Bible letos spolupořádaly církve bratrská a římskokatolická. Převzaly nad ním záštitu některé osobnosti veřejného života. Jmenujme např. senátora Petra Šilara, který také osobně na čtení do České Třebové přijel. Mnozí z těch, co přišli číst, se organizátorům zapsali, jiní přišli bez ohlášení a brzy dostali slovo, tedy možnost přečíst svou část bible. U stánku bylo možné také získat řadu materiálů o Bibli nebo přímo některé její překlady.
Po 15. hodině čtení skončilo, ale nikoliv biblický program.  Na náměstí se shromáždily desítky občanů dobré vůle, kteří se vydali ze Starého náměstí na Velikonoční "křížovou cestu" městem, která symbolicky propojila všechny křesťanské církve působící v našem městě a skončíla u rotundy svaté Kateřiny. Byla  připomínkou tradičních křížových cest v Jeruzalémě. V den, kdy si křesťané připomínají Ježíšovu smrt, se v průvod zastavil v našem městě na různých místech.  Na každém místě proběhlo Čtení písma, vztahující se k Velikonocům,  zazněla modlitba a píseň.
Ćtení bible na Starém náměstí - dopoledne 18/4


Snímky z první části Křížové veliknoční cesty městem 


5. Bleší trh „U malířů“ bude 8. a 10. května


nákup,výkup, prodej a výměna starožitností a sběratelských potřeb
Sklo - Porcelán - Obrazy  - Popelníky - Pohlednice  - Známky Fotografie - Šperky  
Knihy  a časopisy  - Sběratelství  - Potřeby pro domácnost  - Ostatní

KDE?   Malířství  K a K ,  ulice Na Splavě 61, Česká Třebová
KDY?   pátek 9. 5. 2014 8.00-18.00 hodin      sobota 10. 5. 2014 8.00-18.00hodin   Vstup ZDARMA!!!
Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek tel. 603503421
 
Peníze na koupi bytu, výstavbu domu, nákup pozemku, rekreační chyty, rekonstrukci bytu nebo rodinného domu  Vám pomůže získat Hypotéční banka. 

Volejte obchodního zástupce Hypotéční banky 747 001 734   Adolf Macek, ochodní zástupce Česká Třebová
 
PUTOVÁNÍ ZA TŘEBOVSKÝM KOHOUTEM 2014  

38. ročník dálkového turistického  pochodu včetně cyklotras je akcí dvoudenní, ale je možná účast i na libovolný den.
Akce je zařazena do mezinárodního kalendáře IW (Internationaler Volkssportverband - mezinár. org. pro lidový sport).
Prezentace a start: u budovy Gymnázia (Tyršovo nám.)  po oba dny od 6:00 do 9:30 hodin
 
Sobota 17.5. pěší trasy: 15,20,25,35 a 50 km, cyklotrasy: 20 až 100 km
Cíl u chaty Maxe Švabinského na Kozlovském kopci od 9.00 do 18.00 hod.  
 
Neděle 18.5. pěší trasy: 15,25,35 a 50 km cyklotrasy: 45 až 100 km
Cíl v Srnově u restaurace „Nad Hrází"od 9.00 do 18.00 hod.
 
Trasy sobotní, pěší vedou do oblasti „Semanínských stezek", cyklotrasy na Litomyšlsko a Svitavsko.
Trasy nedělní pěší i cyklo - jsou směrovány na NAUČNOU STEZKU „Údolím Skuhrovského potoka a Třebovských stěn".
Pěší trasy jsou vedeny většinou po turisticky značených cestách, cyklotrasy vedou po zpevněných lesních cestách a po silnicích.
Každý účastník obdrží na startu popis zvolené trasy. Turistická mapa: l : 50 000 Českomoravské mezihoří - Českotřebovsko.
 
POCHOD Pro děti i s rodiči

Na sobotu je připravena trasa přes OSADU KŘIVOLÍK s výstupem k rozhledně na Kozlovském kopci (6 km),
Na neděli je připravena obdobně dlouhá vycházka na Naučnou stezku „Údolím Skuhrovského potoka".
Start po oba dny u Gymnázia, od 7.30 do 11.00 hodin.
Odměna: Pamětní list, medaile nebo odznak putování v nové barvě.
 
Pozvánka na atletiku

Do Ústí nad orlicí bylo přiděleno I. kolo druhé atletické ligy mužů a žen. Bude se konat od 11 hodin a atletika to bude skutečně kvalitní. Startovat bude 6 družstev mužů a 8 družstev žen a na programu je celkem 34 disciplín. Startují oddíly z Čáslavi, Jičína, Pardubic, Svitav, Moravské Třebové, Trutnova, Týniště n. O. a Chrudimi. O první letošní ligové body budou bojovat muži i ženy pořádající Jiskry Ústí nad orlicí. Ligový program potrvá zhruba 4 hodiny.  Tfl.
 
Díky Bratislavo za Mandarinkovou izbu

V rámci jarního cyklu Divadelního předplatné, jsme mohli 14. dubna shlédnout komedii Mandarinková izba. To, co nám čtyři slovenští herci předvedli, byl úžasný herecký zážitek nejen pro nás diváky, ale jistě i pro herce na jevišti. Ráda bych především vyzdvihla herecký výkon Maroše Kramára, ale ostatní tři jeho spoluhráči mu více než úspěšně sekundovali. Tento pondělní večer jsme se v divadle bezvadně pobavili a vůbec nám nevadila milá slovenština. Toto představení bylo stejně jako nedávno uvedená "Králova řeč" byly pro nás svátkem ve všední den. Ještě jednou velké díky všem, kteří se o to zasloužili. Zdeněk a Marie Rouskovi
Hřebečský tunel bude příští týden uzavřen 

Pardubice (18. 4. 2014) – Od úterý 22. dubna 7.00 hodin do pátku 25. dubna 15.00 hodin bude uzavřen Hřebečský tunel. Důvodem úplné uzavírky silnice I/35 v tomto úseku je údržba – mytí tunelu po zimním období a zkoušky protipožárních zařízení tunelu.
Uzavírka platí pro veškerý provoz kromě vozidel integrovaného záchranného systému. Obousměrná objízdná trasa bude vedena po silnici č. III/368 26 (původní silnice I/35, která byla opuštěna po dokončení tunelu). Délka objízdné trasy je přibližně 3,5 kilometru, délka uzavírky dva kilometry. Objízdná trasa je podmínečně vhodná i pro nadměrnou přepravu. Pro zkrácení termínu uzavírky budou práce v tunelové troubě prováděny tak, aby celková doba uzavírky byla co nejkratší. Pokud to technologie provádění prací umožní, bude v nočních hodinách provoz v uzavřeném úseku silnice I/35 obnoven.
 
Banány a Evropská unie. Nevěřte všemu

Víte, jak souvisí zakřivení banánů se směrnicemi Evropské unie? Vysvětlit euromýty se rozhodli kandidáti do květnových voleb v Evropského parlamentu ve spolupráci s BUS TV. V centru Pardubic rozdávali tento týden půl tuny banánů s upozorněním, že ne všechno, co se o nařízeních unie říká, je pravda. A některé směrnice mohou být pro lidi zcela užitečné. Neodsuzujme směrnice unie bez znalosti věci. I my jsme Evropa, to je myslím hlavní poselství, které chceme lidem říct,“ říká lídr kandidátky TOP 09 a Starostů pro volby do EP Luděk Niedermayer. Jedna z prvních akcí před blížícími se eurovolbami překvapila stovky obyvatel Pardubic. Informovanější už ale mohli během posledních týdnů vidět videoklip v autobusech městské hromadné dopravy, který na euromýty a neobvyklý mítink upozorňoval. Lidé na Pernštýnské náměstí kromě oblíbeného ovoce a rozluštění jednoho z mýtů, diskutovali s kandidáty a získali i omalovánky pro děti s podobnou tématikou.
Část nadílky ovoce kandidáti věnovali do denního stacionáře pro autistické děti Lentilka a rovných 100 kilogramů banánů dostaly děti z dětského domova Veská v Sezemicích.
Budoucí voliči dorazili ve středu také na besedu s kandidáty v kavárně Evropa, kde od 17 do 19 hodin diskutoval lídr eurokandidátky a bývalý guvernér České národní banky Luděk Niedermayer, a také exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který na společné kandidátce TOP 09 a Starostů figuruje na druhém místě. Mluvilo se nejen o vizích a plánech kandidátů, ale také o dalších euromýtech, mezi které patří i zákaz úsporných žárovek nebo zabijaček.  A jak to tedy s nařízením „Čím rovnější, tím lepší banán“ doopravdy je? Zakřivení banánů sice o jejich kvalitě nic nevypovídá, ale jejich rozměry ano. Bez jasných parametrů by váš obchodník nezjistil, jak kvalitní zboží si objednal a jakou kvalitu vám nabízí. Podobnou normu navíc zavedlo Československo už před 31 lety, teprve před patnácti lety ji stát pozměnil tak, aby se více podobala té evropské.