Českotřebovský deník 98/2014 (19.4.)                                   

Uklizená Třebovka na Zámostí  hodná pochvaly

Obracejí se na mne občané a chválí provedený úklid v korytě Třebovky na Zámostí kolem mostu v Lidické ulici. Dávám jim za pravdu, s loňským stavem, kdy bylo koryto u mostu plní nánosů  a nepořádku, se to nedá srovnat. Jen aby to vydrželo.  Na základě stížnosti podané po loňské Jabkancové pouti, kdy davy proudící po mostě  poukazovaly na nepořádek v  korytě, kterým se "chlubíme" návštěvníkům města bylo provedeno místní šetření a na základě něho i opatření spočívající v těsnější spolupráci s podnikem Povodí Labe, kterému koryto Třebovky patří. proběhlo jednání a již v březnu byly také zahájeny čistící práce. Současně byly upřesněny investice, které se mají  na katastru města v korytě Třebovky udělat. Jde vlastně jen o rekonstrukci jezu u budovy Domova důchodců. Existuje snaha Povodí Labe, aby jezy ve  městě přešly od  Povodí Labe městům a obcím, které se mají ovšem starat nejen o funkčnost jezu, ale i o celou oblast, ve které jez vodu zadržuje. Fotografie jsou z 8. dubna 2014
 

Bývalá točna autobusů "u Primony" nepotřebná - co s ní uděláme?

Kolem "točny" bylo několik autobusových zastávek, dodnes zde stojí jejich označníky bez vylepených jízdních řádů, podobně i jinde ve městě, např. v Palackého ulici na Parníku. Jen autobusy u nich již nezastavují. přitom mají pro automobilový provoz označníky zastávek svůj význam vlastně jako dopravní značky.  Nikoho  ale zřejmě nezajímají.  Celá plocha "autobusového nádraží Primona" by se dala dnes využít nějak jinak. Kolem "točny" jsou značky ze zákazem vjezdu, možná zbytečně. Stálo by za to využití této plochy přehodnotit, navazuje na hlavní ulici a obchodní hodně navštěvovanou zónu města. Jde o plochu v majetku města, mohl by zde být parčík nebo parkoviště, dosavadní stav vypadá velmi provizorně.

O celonárodním čtení bible v České Třebové píše senátor Petr Šilar na facebooku:  

Pod celostátní záštitou ministra kultury Daniela Hermana, se konalo na Velký pátek veřejné čtení Bible. Pod mou "menší" záštitou, proběhlo čtení na Starém náměstí v České Třebové.  Cílem čtení je připomenout smysl Velikonoc a upozornit na Bibli jako naše společné kulturní a duchovní dědictví. Jde nám o Bibli neboli Knihu knih, která je nejčtenější knihou světa. Chceme udržet její odkaz, protože naše kultura odedávna stojí na křesťanských hodnotách. Při té příležitosti jsem se krátce zastavil na českotřebovské radnici. Zde jsem se setkal se svou bývalou spolužačkou ze zemědělské střední školy v Lanškrouně a nyní již dlouholetou místní místostarostkou Jaromírou Žáčkovou a starostou města Jaroslavem Zedníkem. Českotřebovská akce Celonárodní veřejné čtení Bible, odpoledne pokračovalo průvodem městem se zastávkami u jednotlivých církví, které mají ve městě své sídlo.
 
7. Českotřebovské BLEŠÍ a FARMÁŘSKÉ TRHY

Zveme Vás na 7. Českotřebovské BLEŠÍ a FARMÁŘSKÉ TRHY, které se budou konat 17.5.2014 (sobota) od 14:00 do 18:00.
Přijďte opět prodávat, nakupovat nebo se pobavit do našeho právě rozkvétajícího se parku Javorka.
Bleší trhy se v tomto roce rozrůstají o FARMÁŘSKÉ TRHY, kde budete mít možnost nakoupit různé kvalitní potraviny od mléčných výrobků po sazeničky rajčat, neboť je pro nás důležité podporovat regionální prodej potravin a výrobků z našeho okolí. Ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Vám představíme projekt osvěty třídění a recyklace.  Dále se těšte na různé aktivity jak pro dospělé tak i pro děti díky Rodinnému centru ROSA a dalším občanským sdružením či spolkům, které představí svou činnost rámci trhů.  Přijít může opravdu každý nakupovat,  prodávat či vyměňovat staré i novější věci, které Vám leží bez povšimnutí na půdě a to  za ceny, které si sami určíte.
Další trhy se budou konat společně s akcí pro děti HURÁ PRÁZDNINY 14.6. 

SRDEČNĚ VÁS TAKÉ ZVEME DO PROSTOR PŘEDNÁDRAŽÍ ČESKÉ TŘEBOVÉ, KDE BUDE PIÁNO, V RÁMCI PROJEKTU ,,PIÁNA NA ULICI"  Martin Saifrt

K ROZHLEDNĚ PO DEVATENÁCTÉ

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na neděli 18. května 19. ročník jarní cykloakce „K rozhledně Andrlův chlum“. Start je od 8,00 do 10,00 hodin z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí, cíl všech tras je u rozhledny na Andrlově chlumu do 20 hodin. Nejkratší osmikilometrová trasa je vypsána pro pěší i cyklisty, pro vzdálenější účastníky je vhodná i cílová jízda. K rozhledně dojedou po vlastní ose a svoji trasu doloží několika razítky. Nejdelší trasa 175 kilometrů je určena zkušeným cykloturistům, vede z Ústí nad Orlicí do České Třebové, Litomyšle, dále přes Choceň, Doudleby nad Orlicí, Vamberk, Slatinu nad Zdobnicí, Rychnov nad Kněžnou, Týniště nad Orlicí, Albrechtice, Borohrádek, Dobříkov, Sruby, Jehnědí, Sloupnici do cíle k rozhledně. Ostatní cyklotrasy 45 – 60 – 80 – 120 – 140 kilometrů jsou od nejdelší odvozeny. Pro obzvlášť otrlé jedince bude v cíli připraven výstup po 183 schodech na čtyřiatřicet metrů vysokou vyhlídkovou plošinu, ze které lze shlédnout čtvrtinu „Království českého“ s překrásnými partiemi Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků. Výška Andrlova chlumu je 559 metrů nad mořem. Každý účastník obdrží vkusně řešený diplom. Akce se doposud zúčastnilo 14040  cykloturistů.    Pozor – mládež do 15 let se může akce zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby. Dodržuj zákon 361/2000 o pozemních komunikacích! Akce je pořádána za finanční podpory Města Ústí nad Orlicí.  MR.
Stříbrná krasavice   Foto: M. Richter
 
Tři koncerty Řetůvanky v květnu v České Třebové ! 

Vážení přátelé dechové hudby!
Dovolujeme si Vás tímto pozvat na koncerty dechové hudby Řetůvanky, které se uskuteční v nejbližším období. První takovou akcí dechové hudby je koncert v pivovaře Faltus v České Třebové, který se uskuteční dne 10.5. v rámci oslav 2. výročí otevření. Koncert se uskuteční v odpoledních hodinách. Následně hned druhý den 11.5.v neděli Vás všechny zveme do parku Javorka Česká Třebová, kde se uskuteční již tradiční koncert DH ke Dni matek. zde začínáme ve 14,30 hod. Dalším a to velkým vystoupením dechové hudby je koncert v kostele sv. Jakuba v České Třebové v rámci celostátní akce Noc kostelů, který se uskuteční dne 23.května v 18 hodin. Řetůvanka zde vystoupí se svým hostem Janou Ženkovou - soprán a se svými vokálními a instrumentálními sólisty. Srdečně Vás zveme na naše koncerty a těšíme se hlavně na setkání s Vámi při poctivé a krásné dechové hudbě, která je stále tím naším národním pokladem i když v poslední době z řad mnoha lidí, zatracovaným.  
 
JIROUŠKOVÁ OBHÁJILA TITUL VICEMISTRYNĚ REPUBLIKY V AQUATLONU

V sobotu 15.března se ve Zlíně konalo Mistrovství České republiky v aquatlonu. Na tratích 400m plavání a 5km běh si vedla dobře českotřebovská triatlonistka Jana Jiroušková. Start plavání se ji bohužel nepovedl, smeknutí při skoku do vody ji přidalo penalizaci 20vteřin, ale i tak vyrážela na běh s odhodláním doběhnout co nejvíce soupeřek, které měla před sebou. Vše vyšlo. V cíli z toho bylo 2.místo v kategorii 20-39 let, celkově byla na 4.místě. Na stupně vítězů ji doprovodila dcera Terezka, která mamince celý závod fandila. MR.  Foto: Archiv ČtřZ
 

VÝZVA PRO TANEČNÍ SKUPINY Z ČESKÉ TŘEBOVÉ

V rámci programu Týdne sportu každoročně vystupují taneční soubory. Tímto  vyzýváme všechny místní tanečníky či taneční soubory, kteří mají zájem vystupovat na Týdnu sportu, aby se zkontaktovali s p. Šárkou Prossovou  prossova@atlas.cz.
OBLÍBENÝ ČESKOTŘEBOVSKÝ UČITEL ZDENĚK HÜBNER SE VRÁTIL DO ANDALUSIE

Základní organizace ČSOP Zlatá Studánka Česká Třebová pozvala v pondělí 14. dubna milovníky dálav do Červenky. Pořadu „PO ROCE  VÁNOCE…ANEB NÁVRAT DO ANDALUSIE“ se s velkým přehledem ujal pan učitel tělem i duší Mgr. Zdeněk Hübner. Ve třídě kde od 18 hodin přednášel odpoledne, vyučuje a tak byla rybka ve vodě…  Cestovatel uskutečnil tuto zajímavou cestu s kolegou, kdy jindy než o prázdninách. Tentokrát vánočních 23. prosince 2013 až 1. ledna 2014. Pozorní návštěvníci tak vyslechli podrobný výklad, rovněž shlédli desítku úžasných snímků. Krom jiného: Starobylou Córdobu, mešita, římský most, bílá města (Olvera, Grazalema, ARCOS de la Frontera (katedrála, vánoční stromek, rybí trh), JEREZ DE LA FRONTERA (starý most), korkovníky, pohoří Serrania de Ronda, bílá města (Genal, Atajate), RONDA (město na útesech, aréna), E. Hemingway MÁLAGA (Picasso), ALMERÍA (přístav, Alcazaba - největší arabská pevnost Andalusie), Cabo de Gata (mys), BAEZA a ÚBEDA (UNESCO - renesanční města), pohoří Guadarrama (Silvestr nad Madridem), Silvestr v Madridu: náměstí Puerta del So a další skvosty.
Závěrečný bouřlivý potlesk byl odrazem vysoce kvalitní přednášky pana magistra Hübnera.  M. Richter
Pan učitel Zdeněk Hübner          Foto: M. Richter