Českotřebovský deník 99/2014  (20.4.)                                   
Italští dobrovolníci z Agrate Brianza obdivovali úroveň sociální péče v našem městě
V pondělí 14. dubna 2014 odjela po pětidenní návštěvě našeho města skupina dobrovolníků „Gruppo Sociale“ z italského družebního města Agrate Brianza vedená místostarostkou paní Karolinou Perkmann.
Dobrovolníci z Agrate byli při svém pobytu seznámeni s tím, jakým způsobem je pečováno o seniory v našem městě a o fyzicky či mentálně postižené občany ve městě a v okolí. paní místostarostkou Ing. Žáčkovou a paní JUDr. Evou Gibišovou, vedoucí sociálního odboru MěÚ, navštívili Dům pro seniory v Bezděkově, ÚSP na Žampachu a v českotřebovském stacionáři měli možnost zažít i kus běžného dne tak, jak tam probíhá. Všichni členové delegace vyjádřili obdiv k úrovni péče o seniory a postižené.
Tím, že všichni byli ubytováni v českotřebovských hostitelských rodinách, poznali i způsob, jak běžně žijeme u nás doma.
Ludmila Rašnerová  sekretariát starosty města
 
 
Zapojte se do vytváření budoucnosti města Česká Třebová

Vážení občané,
v souvislosti s tvorbou „Strategického plánu rozvoje města Česká Třebová 2014-2020“ si Vás Město Česká Třebová ve spolupráci se společností ErsteGrantikaAdvisory, a.s. dovoluje vyzvat k předložení návrhů rozvojových záměrů (projektů), které by přispěly k rozvoji města dle Vašich představ. Rozvojový záměr by měl být definován co nejkonkrétnější podobě (jaký problém je třeba řešit, jaký je Váš návrh řešení). Pro vymezení problému a řešení prosím využijte formulář (viz níže).
Strategie představuje dlouhodobý efektivní nástroj pro úspěšné řízení rozvoje města Česká Třebová.  Strategie je postavena na čtyřech klíčových prioritách, které se stanou předmětem podpory v časovém horizontu roku 2014-2020:

 

1.     PRIORITA: Centrum konkurenceschopného regionu (ekonomický rozvoj a zaměstnanost)
Ukázka projektů: podnikatelský inkubátor; vytvoření databáze nevyužitých nebytových prostor k pronájmu; spolupráce škol s místními podniky
 
2.     PRIORITA: Environmentální udržitelnost (doprava a životní prostředí)
Ukázka projektů: podpora projekčních prací na obchvatu města;optimalizace systému veřejné dopravy;rekonstrukce ulic Slovanská a Nádražní; příprava parkovacích ploch soukromým investorem;vybudování cyklostezky Česká Třebová - Rybník a podpora pokračování cyklostezky do Lanškrouna; zateplení MŠ Vinohrady; zřízení kompostárny
 
3.     PRIORITA: Zkvalitnění podmínek života občanů a podpora resortu zábavy a relaxace (veřejné služby, bezpečnost a rozvoj cestovního ruchu)
Ukázka projektů: revitalizace Nového náměstí; podpora prevence kriminality; modernizace vybavení škol; příprava projektu regionální knihovna; nové zázemí a dopravní hřiště v areálu Benátky; vybudování Orlicko-Třebovského bike resortu; dobudování areálu Na Skalce; podpora zajištění připojení obyvatel města na vysokorychlostní optickou síť; zastavovací studie (příprava pozemků k výstavbě RD) - lokalita Rudoltičky II,  lokalita Pod Březinou II
 
4.     PRIORITA: Efektivní úřad a partnerství
Ukázka projektů: aktualizace územního plánu a regulačního plánu; aktivní spolupráce s osadními výbory; spolupráce v rámci uzavřených partnerství (svazky obcí, MAS)
Priority i doposud formulované projektové záměry byly stanoveny na základě socioekonomické analýzy města a také výsledků průzkumu potřeb občanů města Česká Třebová realizovaného v minulém roce. Priority budou naplňovány prostřednictvím konkrétních projektových záměrů, které máte možnost nyní předložit i Vy.
Vaše náměty tedy prosím zaměřte na výše popsané priority. Seznam doposud formulovaných záměrů můžete nalézt zde.
 
Formulář v elektronické podobě je dostupný zde.
Vaše náměty prosím vyplňujte do 11.05.2014. Případné otázky prosím zasílejte na kontaktní e-mail: kasparkova@grantika.cz
 
Využijte proto tuto příležitost a seznamte nás s Vaší představou
o budoucí podobě a funkčnosti města Česká Třebová.
Věříme, že věnujete čas k vyplnění formuláře a zapojíte se tak aktivně do procesu rozvoje města Česká Třebová. 

                                                                                                   Jaroslav Zedník,  starosta města

Rok 2014 začal v CZ LOKO restrukturalizací
Kolejová výroba se soustředí do České Třebové, sériová posílí v Jihlavě 

Organizace výroby a řízení některých procesů dozná letos v akciové společnosti CZ LOKO významných změn. Kolejová výroba se koncentruje pouze do České Třebové a v Jihlavě se místo ní posílí a rozšíří sériová výroba paketů nových lokomotiv.   „Jde o opatření, která jsou součástí našeho strategického plánování, a dříve nebo později by k nim došlo. Kvůli poklesu zakázek ve střední Evropě, včetně Česka, který byl počátkem roku dramatický, jsme tyto změny urychlili," vysvětluje Josef Bárta, generální ředitel a předseda představenstva CZ LOKO. Např. objem zakázek od obou národních dopravců ČD a ČD Cargo se už druhým rokem za sebou na celkových tržbách společnosti podílí pouhými třemi procenty. Ani silný export, který loni dosáhl téměř jedné miliardy korun, ale tyto propady plně nenahradí.
Nečekaný úbytek zakázek na tomto teritoriu proto urychlil specializaci obou hlavních provozoven, které umožňuje efektivnější řízení než dosud. provoz kolejové výroby proto během dubna v Jihlavě skončil a tato práce, včetně výroby speciálních drážních vozidel se přesunula do České Třebové. Z ní.se do Jihlavy naopak dostane výroba pneubloků která doplní už zavedenou produkci dalších modulových bloků. V obou případech je klíčové zvládnout přenos technologií a know-how. S těmito zásadními změnami souvisí rovněž přesuny činností, jako je logistika, rozpis a tok materiálu, závoz do výroby nebo jeho objednávání. Akciová společnost ČZ LOKO tak pokračuje v nastavování těch nejefektivnějších procesů podporujících hledání vnitřních úspor, neboť tlak zákazníků na cenu se nemění a je trvalý.
Organizační změny o přeuspořádání výrobních provozů byly přijaty k 1. únoru a v jejich rámci bylo pro nadbytečnost zrušeno i několik pracovních míst. Další, nová, ale už vznikají například v provoze Elektrických točivých strojů. „Fluktuace zaměstnanců je součástí personalistiky a nejslabší pak v takových situacích odchází. Sedm let firma rostla, přibírala a zaškolovala nové lidi, nyní jsme museli jejich počet omezit. Spolu s odbory jsme řešili každé místo, několikrát se stav zaměstnanců přepočítával, ale úbytek zakázek byl neočekávaně prudký a nedal se vyřešit k úplné spokojenosti všech," poznamenává personální ředitel Tomáš Brancuzský.
Utajené úspěchy sportovců z CZ LOKO 

Poněkud v utajení zůstávají pozoruhodné výsledky zaměstnanců CZ LOKO, kteří se ve svých sportech dokázali v nedávné době prosadit i v zahraničí. Lukáš Janda (manipulační dělní CZ LOKO) na otevřeném mistrovství Evropy v brazilském jiu jitsu v portugalském Lisabonu skončil ve váhové kategorii do 100,5 kg na 5. místě a proti loňsku si polepšil o jednu příčku. Z bojů o medaile zápasníka DSC Gym Třebovice vyřadila podle expertů špatně načasovaná technika na ruku. V klíčovém zápase prohrál na škrcení přes kimono. I tak znalci oceňují velký pokrok v technických dovednostech. Lukáš Janda je vyučený opravář zemědělských strojů a v CZ LOKO pracuje pět let. Bojové sporty považuje za úžasnou zábavu, které se věnuje už osmnáct let poté, co ho do tělocvičny přivedl v patnácti bratr. „Začali jsme trénovat podle videokazet a časem si založili i vlastní klub," vrací se do svých začátků. O valetudu říká, že to je desetiboj v bojových sportech. Vzniklo v Brazílii kolem roku 1920 a v překladu z portugalštiny znamená "dovoleno vše". Takže to je opravdu sport pro tvrdé chlapy, kde se užívají klasické zápasnické páky, škrcení, podmety, podrazy nohou a samozřejmě i klasické boxerské údery. Jde tedy o jeden z nejtvrdších bojových sportů, kterému se věnují také junioři. Těm se v Třebovicích jako trenér věnuje i Lukáš Janda spolu s Davidem Sedlákem, vicemistrem Evropy 2014. Jejich svěřenci v únoru v v Rožnově pod Radhoštěm na turnaji získali dvě první, dvě druhá a jedno třetí místo. Ještě úspěšnější byl elektromechanik CZ LOKO a karatista Michal Čáslavský, který vloni získal v Japonsku titul mistra světa v kategorii junioři černé pásy (ka-ta+bunkai) a v soutěži tříčlenných družstev 3. místo (kata kumiwaza). Karatista z České Třebové byl součástí českého pětičlenného týmu, který na šampionátu získal celkem osm medailí. Vedle nich čeští zástupci přivezli i dobrou zprávu, že příští světový šampionát v roce 2015 bude v České republice.
 
Lyžařské hry CZ LOKO byly tradičně v Čenkovicích 

Místo v původním, únorovém, termínu se 3. Lyžařské hry CZ LOKO konaly až počátkem března, ale i tak se jely v Čenkovicích díky péči pořadatelů ze Ski klubu Česká Třebová a jeho předsedy Jiřího Zapletala na velmi dobré trati. Pravda, okolí se díky teplé zimě, už chystalo na jaro, ale sjezdovka byla výborně připravená. Do dvoukolových závodů na ní vyjelo 55 lyžařů z řad zaměstnanců holdingu CZ LOKO, ale úskalím branek jich s úspěchem projelo jen 28. Proto třeba kategorie chlapců do 16 let neměla vítěze. Nikdo nebyl v cíli klasifikován....
 
Pozvánka na 53. ročník trampského volejbalu 

T.O. Kondor pořádá
53. ročník trampského volejbalu a
12. ročník Memoriálu Mirka Hurta.
Místo konání: kurty TJ Sokol Rybník.
Termín: 31. května 2014, začátek 8:30 hodin.
Dobrou náladu,
fyzičku
a hudební nástroje s sebou!!!

 

 

Po skončení turnaje vyhlášení výsledků
a posezení pro osady.