Slavnostní večer na kterém byly předány Ceny města Kohout 2013 a Ceny starosty se konal ve velkém sále Kulturního centra v pátek 18. dubna večer. Slavnostního večera byla přítomna delegace z naší partnerské obce Horní Lhota u Opavy vedená starostou obce Ing. Jaroslav Bergerem. Program večera tradičně uváděl Jan Čenský, který si přízně organizátorů sportovních i společenských akcí pořádaných v našem městě velmi váží a rád k nám přijíždí.  Řekl to také ve svých moderátorských vstupech a rozhovorech s oceněnými osobnostmi města. S blahopřáním všem oceněným vystoupil starosta města Jaroslav Zedník. Tak jako v minulých letech, tak i letos, připravili organizátoři krátké medailonky, ve kterých dali slovo především samotným oceněným osobnostem. A co se nestačilo říci v medailonku, to poté vyplynulo z rozhovoru, ve kterém Jan Čenský podrobil všechny, kteří si přišli pro cenu, "křížovému výslechu". Ocenění Kohout 2013 jako v minulých letech navrhovala sportovní a kulturní komise města, udělení  dalších ocenění navrhli starostovi města zastupitelé. Ceny jsou opět výtvarné práce vysoké umělecké hodnoty z keramické dílny Ladislava Šicha.

Fotoreportáž u udělení cen města:


Jaroslav Fiurášek, ocenění získal za celoživotní práci ve sportu, v kuželkářském oddílu  TJ Lokomotiva Česká Třebová a zejména pak za trenérskou práci s mládeží, které dlouhodobě věnuje velkou část svého volného času. Díky jeho působení se v oddíle kuželek podařilo vychovat z obyčejných kluků kvalitní kuželkáře, kteří dosahují na sportovních zápoleních pozoruhodné výkony.


Volejbalový tým mladších žáků T.J. Sokol Česká Třebová II. dosáhl v roce 2013 pozoruhodných výsledků ve všech sportovních soutěžích, kde působil. Pod vedením trenérů Lubomíra Vašiny a Dr. Olejára vyhráli Český pohár, stali se Mistry ČR , byli oceněni jako nejlepší sportovní kolektiv mládeže v našem orlickoústeckém okrese.


Martin Šebela - ocenění získal za systematickou práci v oblasti historie našeho města. Mimo své zaměstnání se dlouhodobě věnuje literatuře faktu zaměření na historii  posledního století, získává všechny dostupné informace z této doby a třídí je a publikuje. Vydal sérii pozoruhodných publikací o historii jednotlivých částí České Třebové, kterou by nám mohlo závidět leckteré město. Za svou práci byl již také oceněn udělením regionální  Prémie Miroslava Ivanova za rok 2009, kterou udílí Klub autorů literatury faktu a Správa odkazu Egona Ervína Kische při Obci spisovatelů v Praze. Pravidelně publikuje články o historii města a jeho posobnostech v Českotřebovském zpravodaji.  V loňském roce 2013 vydal II. díl publikace Z historie Bezděkova a okolí. V předchozích publikací se zaměřil např. na starý Trávník, historii továrny Primona, v současné době mapuje českotřebovské živnosti a obchody.  Dokumentuje i události a změny současné podoby města, téměř na každé akci jej potkáte s fotoaparátem.
 
Prof. RNDr. Pavel Kovář, CSc. Je univerzitním profesorem na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity v Praze a pochází z našeho kraje. Narodil se v Ústí nad Orlicí v budově orlickoústeckého nádraží,  do České Třebové se přistěhoval v době školní docházky, vystudoval zde gymnázium.  Dodnes do České Třebové pravidelně týdně dojíždí, převzal do své péče zahradu v Malém Přívratu. Spolupracuje se zdejším gymnáziem a zdejší ZOP ČSOP Podorlicko. Po roce 1990 je činný i ve "velkém" veřejném prostoru, kde se setkává a spolupracuje s předními osobnostmi veřejného života a zejména odbornou veřejností z kruhů kolem Akademie věd. Od mládí působí i literárně.  Mimo poezie se věnuje próze, ve které právě využívá svých odborných znalostí a kontaktů na veřejný prostor, často konfrontuje starší a nové pohledy na rozvoj vědy i politiku. Publikuje i v Českotřebovském zpravodaji. Rád se vrací i do svého mládí. Zvláště úrodný byl právě loňský rok 2013, kdy v českotřebovské knihovně pokřtil hned dvě své publikace "Každou nohou v jiné době" a  "Radost z chůze", které byly odbornou kritikou dobře přijaty.


Radovan Švarc získal cenu starosty města. Je studentem českotřebovského gymnázia, který po celou dobu studia na škole dosahuje vynikajících výsledků. Navíc úspěšně reprezentuje školu a tím i město Česká Třebová na školních olympiádách různého zaměření, zejména v matematice. V loni se stal druhým nejlepším řešitelem celostátního kola Matematické olympiády největší obtížnosti, i když věkem zatím patřil do sexty. Postoupil na celosvětové klání v Kolumbii, kde získal bronzovou medaili. Také v letošním roce pokračuje ve vynikajících výsledcích. Celostátní kolo MO se letos konalo ve dnech 23.-28. března v Ostravě na tamní Vysoké škole báňské. Po slavnostním vyhlášení výsledků bylo 10 nejúspěšnějších studentů pozváno na pětidenní výběrové soustředění do Kostelce nad Černými lesy. Na každý den byly vyhrazeny přibližně čtyři hodiny na 3-4 příklady. Obtížnost, počet i druh úloh se každý den lišily, jediné, co měly společné, bylo, že byly těžší než většina úloh v celostátním kole MO. Po pěti soutěžních dnech byla vybrána šestice nejlepších, postupujících do mezinárodního kola, které se bude v červenci konat v Kapském Městě v Jihoafrické republice. Mezi nimi i Radovan Švarc.


František Kajetán Zedínek. Českotřebovský hudební pedagog a uznávaný hudební skladatel působí v České Třebové od své vojny na začátku padesátých let, po celou dobu svého aktivního zaměstnání působil jako učitel na zdejší Lidové škole umění a to velmi aktivně. Vedl také pěvecký soubor českotřebovských učitelek, dirigoval na koncertech orchestrálního sdružení Smetana. V roce 1959 uvedl českotřebovskou operu Obrázky z hor, která měla ve své době velký ohlas, mnoho skladeb (včetně dětské opery) složil pro děti. Dlouhou dobu dirigoval školní smyčcový orchestr, který v době jeho působení realizoval mnoho zedínkových skladeb. V srpnu loňského roku oslavil v plné síle neuvěřitelné devadesátiny. Ještě dnes provází hudbou v obřadních síních města během života všechny věkové kategorie občanů. Ve městě je velmi oblíben, získal již všechna ocenění, která město Česká Třebová uděluje: Cenu Města Kohout, cenu starosty a bylo mu také uděleno čestné občanství. V letošním roce mu byla udělena Cena starosty města již podruhé.


Delegace z obce Horní Lhota vedená starostou Ing. Jaroslavem Bergrem společně s bývalým starostou Jiřím Páskem

 

               Kulturní program slavnostního večera:  Ondřej Havelka & Melody Makers v programu PERLY SWINGU