Pardubický kraj poprvé ocenil osobnosti                              

Pardubice (17. 4. 2014) – Den Pardubického kraje vyvrcholil večer slavnostním oceněním osobností kraje na Zámku Pardubice. Sváteční atmosféru dotvořily krásné skleněné plastiky pro laureáty, nově navržené medaile, fanfáry studentů pardubické konzervatoře a především příběhy všech oceněných v krátkých filmových medailoncích. Na hlavní ocenění dosáhli architekt Miroslav Řepa, folkloristé Yvona  a Petr Rybovi a propagátorka ex libris Marie Sedmíková. Ceny jim předávali hejtman Martin Netolický, 1. náměstek Roman Línek a Zdena Rabasová, vdova po hejtmanovi Michalu Rabasovi.
„Krátce po vzniku současné krajské samosprávy jsme začali uvažovat o tom, jakou formou poděkovat lidem, kteří se zasloužili o rozvoj kraje a kteří propagovali jeho dobré jméno, nebo těm, kteří jako neprofesionálové zachraňovali zdraví nebo životy. Vznikly proto dvě ceny, jejichž nositele vybíráme společně s veřejností,“ vysvětlil počáteční myšlenku ocenění hejtman Martin Netolický. „V prostorách rytířských sálů přijímali Pernštejnové nejvzácnější návštěvy. My máme tu čest poděkovat zde vzácným lidem,“ přidal se 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Symbolem poděkování jsou skleněné plastiky z dílen pardubických výtvarníků, ve kterých si světlo pohrává se symbolem písmene D a nápisem Děkujeme. Svého prvního držitele našla i medaile hejtmana.
Jako první si cenu odnesl Václav Doubal z Trhové Kamenice, který neohroženě zachránil nevidomou sousedku z hořícího domu. S neskrývaným dojetím přijal děkovný list hejtmana i cenu médií. Medaili hejtmana za biatlonistu Ondřeje Moravce, který výborně reprezentoval Českou republiku a Pardubický kraj na zimních olympijských hrách v ruském Soči a přivezl tři medaile, převzala jeho manželka Veronika.
Cenu Michala Rabase za záchranu si za svou odvahu, ale i skromnost odnesla teprve sedmnáctiletá gymnazistka Veronika Kolafová z Vyhnálova u Doudleb nad Orlicí. Loni při cyklistickém tréninku viděla zkolabovat ženu a neodkladnou resuscitací jí zachránila život.
Ceny Za zásluhy o Pardubický kraj byly uděleny tři. Jako první převzal skleněnou plastiku uznávaný architekt a rodák z Pardubic Miroslav Řepa. Mezi jeho největší úspěchy patří Československý pavilon na Světové výstavě v Montrealu, Městské divadlo ve Zlíně či spolupráce na rekonstrukci Městského divadla v Pardubicích. Na jeho působení v roli kurátora na velkých výstavních projektech na Pražském hradě vzpomínal historik umění Zdeněk Lukeš a jako pokračovateli tradic architektů první republiky mu připil na zdraví architekt a divadelník David Vávra.
Stejné ocenění převzali folkloristé Yvona a Petr Rybovi z Dolní Čermné, kteří se už více než čtvrt století věnují podorlickému folklóru a přispívají k obnovení a udržení zájmu o podorlické tance a zvyky. Pořádají mezinárodní taneční festival Čermenské slavnosti.
Oceněna byla také odbornice na ex libris Marie Sedmíková, která stála od 70. let minulého století u zrodu chrudimské tradice výstav těchto drobných grafik používaných k označení knih. Už od počátku se tamější Kabinet ex libris pod jejím vedením podílel na všech přehlídkách soudobého českého ex libris.  (foto_architekt Řepa přebírá cenu)
 
Ocenění Pardubického kraje
Pardubický kraj od roku 2014 oceňuje významné osobnosti nebo právnické osoby spjaté s naším regionem prostřednictvím dvou cen a jedné medaile. Nositele cen nominuje veřejnost, udělení schvaluje Zastupitelstvo Pardubického kraje. Ocenění je poděkováním za přispění k rozvoji kraje, rozšiřování jeho dobrého jména nebo za výjimečný skutek.
 
Cena Za zásluhy o Pardubický kraj – je určena osobnostem, kolektivům nebo organizacím za mimořádnou činnost pro rozvoj kraje a za zásluhy o kraj. Ocenění získávají uměleckou skleněnou plastiku, odznak se stužkou a pamětní diplom.
 
Cena Michala Rabase za záchranu – je určena osobnostem, kolektivům nebo organizacím za mimořádné nebo dlouhodobé zásluhy v oblasti záchrany života, zdraví nebo jiných významných hodnot. Ocenění získávají uměleckou skleněnou plastiku, odznak se stužkou a pamětní diplom.
 
Medaile hejtmana – je udělována hejtmanem Pardubického kraje vybraným osobnostem za jejich zásluhy v oblasti propagace kraje ve světě nebo významným hostům při jejich návštěvě našeho regionu. Ocenění získávají medaili se stužkou a pamětní diplom.
 
Cena médií – byla udělena zástupci regionálního Deníku, Českého rozhlasu Pardubice a Východočeské televize V1, a to jednomu z nominovaných na Cenu Michala Rabase za záchranu.
 
Tvůrci cen  designéři Pavel Ševčík a Darina Lepišová a sklář Ota Svoboda.