Radní kraje debatovali se starosty z Orlickoústecka a Svitavska                         


Česká Třebová – Jednání s vládou o rozpočtovém určení daní, změny v systému čerpání evropských peněz, připravovaná fúze nemocnic, investice do regionálních silnic, to byla hlavní diskutovaná témata radních kraje se zástupci měst a obcí Svitavska a Orlickoústecka. Tradiční setkání se tentokrát uskutečnilo v Kulturním centru v České Třebové.
Rozpočtové určení by mělo být od roku 2015 ke krajům vstřícnější
     Informoval o tom starosty na základně posledního jednání s vládou hejtman Martin Netolický. „Usilujeme pouze o návrat k jednotnému podílu na sdílených daních ve výši 8,92 procenta, tedy k situaci roku 2011. Je to logický a především oprávněný požadavek. Snížení podílu na dani na 7,86 procenta z dílny tehdejšího ministra financí Kalouska náš kraj ročně připravilo o 200 milionů korun. Spočítali jsme, že za roky 2012 – 2014 přišel kraj o více než půl miliardy korun. Jsou to peníze, které bychom chtěli použít na spolufinancování evropských projektů a investice do regionu,“ vysvětlil Netolický, který věří, že bude potřebná novela zákona účinná již od 1. ledna 2015.
Ekonomická kondice nemocnic se zlepšila. Posílí je fúze
Situaci ve zdravotnictví se v letošním roce podařilo konsolidovat. Podle 1. náměstka hejtmana Romana Línka je to výsledek společného postupu všech pěti nemocnic akutní péče, z nichž tři působí na Orlickoústecku a Svitavsku. „Nemocnice vykazovaly roční ztrátu v průměru 150 milionů korun. I díky společnému postupu vůči pojišťovnám a tomu, že se podařilo vyjednat doplatky i z minulých let, skončily letos nemocnice pouze ve ztrátě 2,5 milionu korun. Ukazuje se, že jednotné řízení a připravovaná fúze jsou krokem správným směrem. Na konci roku budeme mít jednu silnou společnost, s majetkem ve výši půl miliardy korun,“ řekl náměstek Roman Línek. Podle hejtmana Martina Netolického má sjednocené řízení nemocnic potenciál zejména ve vztahu k pojišťovnám. Hejtman také dementoval spekulace o tom, že by měla být v některé z nemocnic omezená péče. „Jedná se o centralizaci řízení, nikoliv péče. Lidé budou chodit do nemocnice, na kterou jsou zvyklí. Všech pět nemocnic se navíc bude podílet na obnově zdravotnické techniky z Regionálního operačního programu, počítáme i s jejich zapojením do programu Zelená úsporám. Když si k tomu připočtete podmínku pětileté udržitelnosti projektů, je jasné, že nikdo nehodlá nemocnice zavírat,“ ujistil starosty o záměrech kraje hejtman Netolický.
Stovky milionů jdou do silnic v regionu
Náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek hovořil o investicích ve výši 240 milionů do silnic II. a II. třídy v kraji v letošním roce. „Na Orlickoústecku a Svitavsku v současnosti realizujeme celkem pět projektů modernizace silnic II. třídy. Jedná se o I. etapu rekonstrukce II/312 Králíky – křižovatka Červený Potok, dále modernizace silnic II/368 Třebařov – Staré Město, II/314 a II/311 Horní a Dolní Čermná, dále pak II. etapu silnice II/360 Polička – křižovatka na Sebranice a konečně II/371 Chornice průtah,“ vypočítal náměstek Dušek. Radní Ludmila Navrátilová zodpovědná za investice a majetek kraje v této souvislosti upozornila, že kraj zpřísnil podmínky u výběrových řízení, přesto se mu v soutěžích daří dosahovat úspor. „Na zlepšení kvality silnic máme k realizaci připraveno dalších 14 investičních projektů v celkové výši 900 milionů korun,“ doplnila radní Ludmila Navrátilová.
Novinky v čerpání peněz z Evropské unie
Hejtman přítomné informoval o schválení dokumentu Dohody o partnerství vládou, ze které budou vycházet konkrétnější podmínky čerpání evropských peněz. „Dohoda o partnerství počítá s regiony, což považuji za důležité. Podle původního návrhu předchozí vlády měly být regionu téměř úplně vynechány,“ upozornil Netolický. Podrobněji se k novému programovacímu období evropských fondů vyjádřil krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Zdenek Křišťál: „Systém čerpání bude nastavený jinak. Bude fungovat územní dimenze, budou zpracovány integrované nástroje, pomocí kterých se bude čerpat z programů.“ V novém programovém období se počítá i místními akčními skupinami, budou v novém programovacím období dokonce významnější. Do MAS by mohlo směřovat až 30 miliard korun,“ sdělil krajský radní Zdenek Křišťál.
Povinné přijímací zkoušky na střední školy
Náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová hovořila o přihláškách a jednotných přijímacích zkouškách na střední školy. „Doufám, že povinné přijímací zkoušky budou od příštího školního roku ve všech krajích. V našem kraji se maximálně osvědčily,“ prohlásila náměstkyně Pernicová.  
Program obnovy venkova i letos
Krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil upozornil na nový zákon upravující trh se dřevem a z něj vyplývající povinnosti. Připomněl také možnosti čerpání dotací z Programu obnovy venkova: „Pardubický kraj i letos podpoří Program obnovy venkova. Přijali jsme 451 žádostí. Celkem vyplatíme 35 milionů korun. S termínem proplácení dotací z POV obcím bude však nutno počkat až po projednání na dubnovém zastupitelstvu.“
Sportu je třeba pomoci z peněz z VHP
O grantech na cestovní ruch a sport hovořil krajský radní René Živný. Upozornil na problémy v systému financování sportu. „Musím na vás apelovat, aby finanční prostředky, které jako obce obdržíte z výherních hracích automatů, směřovaly do podpory sportu. Bez těchto peněz se řada sportovních klubů, které dříve tyto peníze dostávaly přímo, obejde jen těžko,“ požádal starosty Živný.
Dobrá spolupráce v sociálních službách
Spolupráci s obcemi při zajišťování sociálních služeb si pochvaloval krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. „Těší mě, že některé obce a města přistoupily na nepsanou dohodu o poměru spolufinancování sociálních služeb z rozpočtu obcí,“ ocenil přístup obcí Šotola. Přítomné také informoval, že financování těchto služeb bude letos podstatně lepší, protože ministerstvo práce a sociálních věcí na ně přidělilo o 1,2 miliardy korun více než loni. „Pardubický kraj z toho dostane 385 milionů korun, o 30 milionů více než loni. Druhá dobrá zpráva je, že se tyto finance rozdělují už na začátku roku a nenechávají poskytovatele sociálních služeb v nejistotě,“ vysvětlil Pavel Šotola.