TOP 09 v Pardubickém kraji:
Představuje kandidáty, jedná o problémech regionu           

Členové výkonného výboru TOP 09 se v pondělí vydali do Pardubického kraje. Před prvním z řady výjezdních zasedání poslanci TOP 09 navštívili různá místa v regionu, aby se seznámili s problémy, které oblast tíží. Na tiskové konferenci potom zástupci TOP 09 představili první pětici kandidátů, kteří se budou ucházet o hlasy v komunálních volbách v Pardubicích.

 

„Jsem rád, že vedení TOP 09 zavítalo hned v počátku právě do Pardubického kraje. Pomáhá tak upozornit na zásadní problémy regionu, ať už se jedná o dopravní témata jako je dostavba R 35 a dopravní obslužnost pro občany kraje nebo problematiku krajského zdravotnictví, zejména pak zajištění péče v jednotlivých částech regionu, financování a sloučení všech nemocnic do jedné akciové společnosti,“ řekl poslanec Jiří Skalický.
Právě s problematikou R35 se blíže seznámila skupina poslanců specializujících se na dopravu. V Informačním centru dopravních staveb ve Vysokém Mýtě debatovali o výstavbě této klíčové dopravní tepny. Jejich kolegové, kteří se zabývají sociálními věcmi, se zase v Chrudimi setkali se zástupci neziskových organizací a sociálních firem z regionu, další se odpoledne seznámí s chodem firmy Metrans.
Do Pardubic přijel také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a první místopředseda Miroslav Kalousek. Oba podpořili kandidáty, kteří se budou ve městě ucházet o voličské hlasy v podzimních komunálních volbách.
TOP 09 kandiduje do pardubického zastupitelstva letos podruhé. Poprvé byla úspěšná a získala 4 zastupitele, z toho 2 zástupci TOP 09 nyní pracují jako radní města. V letošních volbách je TOP 09 rozhodnuta přesvědčit voliče a získat pro další období 5 mandátů. Do voleb proto vstupuje se silnými osobnostmi a silným programem.  
Po více než čtyřletém fungování v Pardubicích mohu zodpovědně prohlásit, že jsme zavedenou fungující stranou s jasným programem, který je konzistentní a jehož priority se nemění dle aktuální situace, nebo nálady. Zároveň si uvědomuji, že každé komunální volby jsou zejména o osobnostech, které chceme voličům nabídnout na naší kandidátce. Jsme rádi, že se nám podařilo získat celou řadu kvalitních kandidátů - členů TOP 09, ale také nestraníků,“ uvedl předseda regionální organizace TOP 09 Pardubice a lídr kandidátky Jan Němec.
 
Klíčové body volebního programu TOP 09 pro Pardubice:
Smysluplné čerpání investic – Chceme vytvořit zásobník projektů, včetně jejich ceny. Tím jasně deklarovat, co město udělá v dalších 4 letech a občané mají možnost naše sliby a práci kontrolovat.
Nový územní plán umožňující rozvoj – V současném návrhu není dostatek ploch pro rodinné domy i podnikatelskou výstavbu, což omezuje rozvoj města a znamená budování satelitů i vysoké ceny pozemků. To chceme změnit. Nenuťme občany stavět mimo město, dojíždět za prací i kulturou a platit daně mimo Pardubice.
Průhledné a koncepční financování sportu a kultury – Hokej má velký přínos pro město i jeho propagaci. Chceme se jím zabývat koncepčně a z pohledu dlouhodobé stability. Nehodláme rozhodovat o veřejných penězích pod tlakem, přesouvat je do polosoukromé společnosti a oddalovat řešení problémů.
Zlepšení dopravní infrastruktury – Chceme stavět cyklostezky a zklidnit dopravu městě. Cyklisté a pěší mají mít přednost, tento druh přirozené dopravy podpoříme stavbou odstavných parkovišť, nebo parkovacích domů pro kola. Našim cílem je také stavba obchvatů.
Levnější a efektivnější samosprávu – Náš model znamená kvalitnější služby pro občany a úsporu 20 milionů korun za rok. Chceme zlepšit kvalitu služeb občanům za méně peněz. Snížíme počet úředníků a zastupitelů, a také počet volených politiků placených na plný úvazek.
 
Medailonky kandidátů:
Společné motto: „Dynamické a progresivní město – město pro všechny“
 1.     Jan Němec, 42 let  Jan Němec působí v Pardubicích jako radní a zastupitel za TOP 09. Je členem představenstva společnosti EBA a.s., která provozuje letiště v Pardubicích. Aktivně se podílí na práci komise pro cestovní ruch a budovaní zahraničních vztahů města, věnuje se problematice energetických úspor. Při práci na pardubickém magistrátu je jeho cílem uplatňování zásad transparentnosti a zodpovědnosti. Jeho životním krédem je dělat správné věci a nebýt lhostejný k společenským problémům
Jan Němec pracoval jako manažer v Pojišťovně České spořitelny, dále zastával čtyři roky funkci oblastního ředitele společnosti Generali v Pardubicích. Spolu se svou rodinou poté odjel do Velké Británie, kde mimo jiné působil jako manažer pobočky HSBC Bank plc. v Bathu. Po návratu do České republiky pracoval 4 roky jako provozní ředitel společnosti zabývající se personalistikou v oblasti farmacie. Byl také předsedou představenstva společnosti Dostihový spolek a.s.
 
2.     Ing. Libor Slezák, CSc, 61 let   Libor Slezák strávil téměř celý svůj život v Pardubicích. Obhajobou dizertační práce ukončil studium na ČVUT. Od té doby je zaměstnán ve firmách TESLA a ERA, kde se věnuje radiolokaci.  Do komunální politiky vstoupil 3 roky po sametové revoluci. V městských volených orgánech funguje téměř nepřetržitě již 22 let a jeho motivace zůstává podobná jako na začátku – kdo chce politiku změnit k lepšímu, měl by se jí sám zúčastnit. V roce 1994 se stal primátorem města Pardubic.
Libor Slezák se považuje za stoupence tradičních hodnot, jakými je zodpovědnost za svou rodinu, obec, stát a civilizaci. Jeho představa o Pardubicích je neměnná - jde mu o město prosperující, dynamické, rostoucí, nepřeregulované, kde se člověk s hlavou a dvěma rukama vždy uplatní.
 
3.     PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D., 59 let  Jiří Skalický se narodil v Ústí nad Orlicí, ale téměř celý svůj život žije v Pardubicích. V roce 1978 absolvoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Pracuje v Pardubické krajské nemocnici, kde je již dlouhá léta primářem oddělení klinické biochemie a diagnostiky. Na pardubické univerzitě působí také jako pedagog.
Dlouhodobě se věnuje pomoci druhým v rámci jedné z největších mezinárodních charitativních organizací LIONS club a podporuje různé charitativní projekty. Je také prezidentem Dostihového klubu v Pardubicích. Více než 10 let byl předsedou představenstva společnosti East Bohemian Airport a.s., která provozuje civilní mezinárodní letiště v Pardubicích.  Do politiky vstoupil v roce 1998, kdy se stal zastupitelem a radním města. Od roku 2010 je poslancem Parlamentu ČR, kde je členem Výboru pro zdravotnictví a Výboru pro obranu. Od roku 2010 je členem Správní rady VZP, od března 2014 jejím místopředsedou.  Jeho hlavním cílem v komunální politice je zlepšit podmínky pro rozvoj města a pro kvalitu života jeho obyvatel. Konkrétně se chce zaměřit na rozvoj Pardubické krajské nemocnice, na kvalitní zpracování územního plánu a na projekty zaměřené na životní prostředí.
 
4.     Ludmila Ministrová, 52 let   Ludmila Ministrová je původní profesí chemická laborantka. V současnosti podniká v oblasti služeb občanům Pardubic a ve stavebnictví. V roce 1998 založila Stavební společnost L. M. s.r.o.  Již deset let je členkou dozorčí rady SPID Handicap, který i finančně podporuje. Dále osobním i materiálním přispěním spolupracuje s Dětskými domovy v Pardubicích a Chrudimi, s pardubickým Klokánkem a také Domovem pro seniory v Pardubicích. Právě sociální oblast ji velice zajímá a i v politice by se ráda ubírala tímto směrem. 
 
5.     MDDr. Michal Pražan, 25 let   Michal Pražan je rodákem z Pardubic. Po ukončení studia na Gymnáziu Dašická plynule navázal studiem oboru zubní lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Lékařskou fakultu absolvoval v roce 2013.  V současné době provozuje stomatologickou ordinaci v Pardubicích na Dubině. Je členem správní rady obecně prospěšné společnosti PAP, o.p.s., která je provozovatelem pardubického aquacentra. V komunální politice se snaží uplatňovat 4 základní teze – transparentnost, otevřenost, úspora a odpovědnost.  
 

Další část pracovního dne strávili členové vedení TOP 09 v České Třebové