ZPRÁVY Z AKCE UKLIĎME SMYSLOVĚ NAUČNOU STEZKU A STUDÁNKY

Clean Up the World (Ukliďme svět) je mezinárodní kampaň, v jejímž rámci organizují skupiny dobrovolníků na celém světě úklid svého okolí, parků, cest, břehů řek a potoků, chráněných území, likvidaci černých skládek. Smyslem akce však není pouze uklízet, ale přimět lidi k zájmu o stav životního prostředí. V České republice je koordinátorem kampaně Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Generální partner kampaně Nadační fond Veolia podporuje vybavení pro úklid..
Základní organizace ČSOP  Podorlicko z České Třebové připravila na sobotu 5.dubna  2014,  úklid smyslově naučné stezky „Údolím Skuhrovského potoka“ a studánek, které se na trase nacházejí.  Úklid byl organizován z několika stran naučné stezky. Jedna skupina dobrovolníků začala úklid podél cesty od kurtů v Rybníku do Srnova, druhá skupina vyrážela od studánky Bukovka. Obě skupiny shromáždily odpady v pytlích na stanovišti u totemu. Zde na účastníky čekalo opékání špekáčků jako odměna.  Třetí skupinu tvořili mladí dobrovolní hasiči ze Skuhrova. Ti zajistili úklid od Skuhrova po studánku Karlovu a podél potoka zpět do Skuhrova. Odvedli velký kus práce, protože právě v blízkosti Skuhrova a v přírodní rezervaci Třebovské stěny bylo odpadků nejvíce. Některé byly tak objemné, že je nebylo možné dát do pytlů a bylo nutné je shromáždit na hromadu k dodatečnému odvozu.  Mezi nálezy byly také monitor počítače, disk kola, pneumatiky, kočárek, sedačky. Celkem bylo sebráno 14 pytlů odpadků, vyčištěno 5 studánek a pramenů. U pramenů ochránce přírody mile potěšila častá setkání s mloky skvrnitými a u studánek bylo příjemným překvapením vybavení hrníčky, které jsem někdo ze studánkářů věnoval.
 Akce se zúčastnilo 32 dobrovolníků. Konečný odvoz odpadků zajistila Obec Rybník a se svozem pytlů pomohl pracovník formy Lesy ČR.s.p. Ing P. Fric. Pytle a pracovní rukavice poskytl Nadační fond Veolia, upomínkové samolepky a občerstvení poskytlo ČSOP.
Ve srovnání s úklidem stejného území v roce 2012 lze říci, že odpadků je na naučné stezce o něco méně, lidé se chovají k přírodě šetrněji.
Stále se přesto jinde objevují nová místa černých skládek, kde se nacházejí i nebezpečné odpady. Ve strmém břehu nad řekou Třebovkou na Podhorce je to například rozbitá televize. 
Veřejnost v České Třebové se může připojit do akce Ukliďme svět  ještě 23.4.2014,  kdy pořádá ZO ČSOP Zlatá studánka úklid břehů Třebovky.