ZUŠ potřebuje  prostor pro rozvoj a vlastní sál

Ředitel ZUŠ MgA. Bohuslav Mimra píše zastupitelům před pondělním  jednáním
Vážení zastupitelé,
obracím se na vás s naléhavou prosbou. Ve svém programu jednání ZM budete mít mj. i záležitost záměru prodeje pozemku označeného jako st.p.č. 864 zastavěná plocha a nádvoří, jehož součástí je budova čp. 800 a pozemku označeného jako st.p.č. 865 zastavěná plocha a nádvoří, jehož součástí je budova čp. 801, dále viz. Usnesení Rady města č. 381 ze dne 14.4.2014.
Pro upřesnění uvádím, že předmětné budovy těsně navazují na hlavní budovu Základní umělecké školy v Kozlovské ul. 775 v České Třebové. Po celou existenci naší školy se s touto lokalitou vždy počítalo pro přístavbu vlastního koncertního sálu, který je pro každou ZUŠ s počtem žáků nad 400 naprostou nutností. Vždyť také většina ZUŠ podobných parametrů svůj vlastní sál má. První studie vznikla již za působení jednoho z prvních a velmi vážených ředitelů, p. Antonína Šimečka. Poslední studii vytvořil velmi významný ing.arch. Jindřich Smetana z Prahy, který svoji vizi, včetně makety navrhovaného objektu, představil na radnici za přítomnosti Komise městského architekta. Všichni si řešení sálu velmi pochvalovali, ale tehdy to z finančních důvodů bylo odloženo. Velkou výhodou by také bylo, že by se náklady zlevnily tím, že by bylo zázemí pro účinkující v navazující stávající hlavní budově ZUŠ.
V současné době je situace naprosto odlišná, mnohem příznivější, co by se týkalo finančního zatížení Města. Od příštího roku 2015 se opět otevře další období rozdělování evropských fondů. Přesto, že ještě nejsou zcela upřesněna všechna pravidla, je téměř jisté, že v tomto případě by schéma jednotlivých podílů vypadalo následovně, tak, jako v minulém období: 60–65 % nákladů EU, 20% stát, 15-20 % Město.
Vážení zastupitelé, vlastní sál pro ZUŠ je skutečně nutný pro další rozvoj školy. Někdo bude možná argumentovat, že máme možnost využívat zdarma hlavně Malou scénu a ostatní městské sály, ale situace je jiná. Pro kvalitní práci musíme mít v sále, nebo v přilehlé budově potřebné zázemí a prostory pro uskladnění technického vybavení pro soubory a orchestry (notové pulty, notový archiv apod.) každodenní volný přístup kvůli častějším zkouškám všech oddělení, hlavně klavíristů, před jednotlivými vystoupeními. Není možné trvale zkoušet pouze 1 x před hud. besídkou a dalšími hudeb. projekty. Vinou absence vlastního sálu jsme byli nuceni upustit od výuky velmi atraktivních předmětů – hra na dva klavíry, hra na cembalo, které by se muselo na koncerty přenášet z hlavní budovy, na což samozřejmě nemáme personál a hlavně by se nástroj za krátko zcela zničil.
Naprosto nutný je sál, resp. vlastní prostorné jeviště pro výuku a rozvoj Literárně dramatického oboru.
Za stávajících podmínek je také velmi těžko akceptovatelné, že musíme na začátku kalendářního roku odeslat plán akcí školy, tzn. že nás to velmi omezuje pružně reagovat na vzniklé situace a možnosti, mladé pódium a další nenadálé akce.
Závěrem vás chci za sebe a pedagogy naší školy, ale především za vyučované děti a jejich rodiče moc poprosit, neberte nám prosím tuto možnost pro další rozvoj školy, nebo své rozhodnutí odložte alespoň do příštího roku. ZUŠ měla vlastní sál dlouhá léta v tehdejším Dělnickém domě, ze kterého jsme museli odejít do budovy na Tyršově náměstí. Pokud se to nyní prodá, možnost přístavby sálu, která je vzhledem k situování budov zcela logická, bude navždy ztracena.
Věříme všichni ve vaše moudré a vstřícné rozhodování.
                                                                                            
MgA. Bohuslav Mimra  ředitel ZUŠ Česká Třebová
V České Třebové 25.4.2014