Skautské křtiny na Křetince                                                    

V sobotu 26. dubna se konala na vodní nádrži Křetinka u Letovic netradiční akce 5. oddílu vodních skautů z České Třebové. Za téměř letního počasí se slavili křtiny nových plachetnic třídy Optimist, vyrobených vlastními silami rodiči členů vodáckého oddílu. Při této příležitosti převzali slavnostně od kapitána oddílu Oldy Pešiny žluté skautské šátky nejmladší členové klubu. Poté se již chopili svých nových "optíků", které následně pokřtili symbolickým spuštěním na vodu. Kapka šampaňského samozřejmě také nechyběla. Poté pokračoval ceremoniál požehnáním narychlo vyškoleného "faráře" Martina Brejchy, jednoho z tatínků-brigádníků, který nechyběl na žádné brigádě a významně tak přispěl k výrobě nových lodí. V rolích čtyř sudiček, které popřáli lodím zejména zodpovědnou posádku a klidné vody, vystoupili maminky malých vodních skautů. Lodě se pak vydali za Neptunovým člunem na symbolický malý okruh po Křetince. Škoda jen, že tolik nefoukalo a skauti se tentokrát neobešli bez pádlování. Po společném obědě se pak opět vydali na vodu, tentokráte už za slabého větru. Kapitánovi Oldovi Pešinovi jsme položili několik otázek:

Kdo se podílel na výrobě nových lodí a jak dlouho vám to trvalo?
Na plachetnicích lodní třídy OPTIMIST jsme pracovali s rodiči skautů z posádek Ledňáčků a Aligátorů z pododdílu Lonníci dvě zimy, vždy od ledna  do dubna skoro každou sobotu a neděli dopoledne.
Prací se zúčastnili alespoň jednou brigádou všichni rodiče, někteří více, někteří méně, jeden tatínek doma vyráběl stěžně, ráhna a kování, druhý převařil přívěsný vozík tak abychom na něm mohli Optiky převážet, další zase přispěl 2x finanční částkou na nákup materiálů, a všem bych jim chtěl poděkovat.

Kdo vás sponzoroval?
V kritických chvílích nám přispěl sponzorským darem,  tatínek  Boxera, pan Ondřej Doležal

U příležitosti křtu dostali skautské šátky nejmladší členové. Jak dlouho jsou na palubě?
Skautské šátky dostalo 11 nováčků z posádek Mečounů a Rejnoků z pododdílu Plavčíci, kteří přišli do oddílu na podzim r. 2013. Jinak registrovaných členů máme 35.

Kde je budete nové lodě hlavně kotvit, pokud budou na vodě?
Na vodě kotvit nemohou, ale chtěli bychom, ještě letos, postavit loděnici, tak abychom mohli Optíky i s dalšími loděmi mít přes zimu uskladněné. Předpokládané místo pro loděnici je u Skauského domova ve Farské ulici, ale to je ještě mnoho práce a spousta peněz, které zatím nemáme.

Jak často s nimi plánujete tuto sezónu jezdit?
Plachtit budeme vždy o víkendech.  Letos začínáme, díky těmto novým plachetnicím určených pro žákovské kategorie, s výukou a tréninkem plavby na plachetnicí s 11 vlčaty (chlapci 6-11 roků) a 13 skauty (12 - 14 roků).

Děkujeme za rozhovor a přejeme lodím i posádkám vítr v plachtách!                                                                                        PS