SKI KLUB Česká Třebová – sezóna 2013/2014                   


Sjezdaři SKi KLUBU zakončili lyžařskou sezónu třídenním lyžováním začátkem dubna na Pitztálském ledovci. Sezóna 2013 – 2014 byla jedna z nejhorších za několik posledních let co se týká sněhových podmínek a možností tréninku v bránách. Sice se začalo na rozdíl od let minulých lyžovat v Čenkovicích již 7.12.2013 a nemuseli jsme jezdit za prvním sněhem do vzdálenějších lyžařských středisek, ale technického sněhu bylo málo a přírodní za celou zimu téměř žádný. Místo plánovaných tří tréninků týdně se trénovalo pouze 2x týdně a pokud byly závody tak lx týdně. A to ještě bez možnosti postavit trať. Situace se zlepšila až únoru 2014, kdy se podařilo dát do provozu lyžařský svah v České Třebové. Za celou zimu se podařilo postavit trať obřího slalomu pro účely tréninku pouze 4x a to až ke konci zimy. To se nutně projevilo na výsledcích, především u nejmenších závodníků v nejmladších kategoriích. Řada závodů v ČR byla zrušena, nebo přeložena na pozdější termíny. Pokud se podařilo uspořádat závod Lyžařského poháru Vysočiny, účast byla většinou téměř 300 závodníků od nejmenších po dospělé. V Poháru Orlických hor od nejmenších po starší žáky startovalo i více jak 200 závodníků. Závodů se zúčastňovali závodníci z oblasti Jizerských hor, Krkonoš, Vysočiny, Jeseníků a jižní Moravy. Přesto se našim některým závodníkům podařilo zajet velmi dobré výsledky.

V celkovém hodnocení Poháru Orlický hor byla nejlepší Zdeňka Hicklová, která skončila v kategorii ml. žákyň na 5. místě z 24 hodnocených závodníků, když ve dvou závodech skončila těsně na čtvrtém místě, v dalším na 5. místě a v posledním po zaváhání na 11. místě. Velmi dobrého výsledku dosáhla i Hájková Kateřina ve starších žákyních, která celkově obsadila 6. místo, když v jednom ze závodů skončila na 3.místě.

V celkovém hodnocení Lyžařského poháru Vysočiny  byla opět nejlepší Zdeňka Hicklová, která skončila celkově na 3. místě z 18 hodnocených závodníků, když ve dvou závodech obsadila 2. místo a v jednom 4. místo. Stejného výborného výsledku dosáhl v mužích Milan Hickl, který si jedním

4. místem a vyrovnanými výkony ve zbývajících závodech zajistil v celkovém hodnocení 3. místo z 

86 hodnocených závodníků. Na výborném 4. místě skončila v kategorii předžáci Tereza Hamplová

z 51 závodníků. Stejně se umístil ve starších žácích i Petr Stolín.

Mimo výše uvedené závody krajského přeboru Pardubického kraje a Vysočiny jsme se zúčastnili v omezeném počtu Štítu města Chrudimi v Jablonci n/J, kde Zdeňka Hicklová ml. obhájila loňské

1. místo, Stolín Petr obsadil stejně jako v ženách Zdeňka Hicklová st., rovněž 1. místo.

 

Závody Českého poháru Masters byly postupně rušeny, stejně jako FIS Masters v Rokytnici n/J. Odjet se podařilo pouze 6 závodů Českomoravského poháru /Skiserie Masters/. Dvou z nich se zúčastnili Hicklová Zdeňka st.( kat.C 3) a Dostál Oldřich ( kat. B 8) a oba v obou závodech obsadili 1. místo.

Vrcholem závodů Masters v ČR jsou dvoudenní závody Internacional Fis Masters Cup v Peci pod Sněžkou. V obou závodech Hicklová Zdeňka st. v kat.C 3 obsadila 1. místo,  Dostál Oldřich v kat. B 8 skočil první den na 7. místě a druhý den na 3. místě.  Navíc Hicková Zdeňka v ženách (C )

dosáhla první den 2. a druhý den 3. nejrychlejší čas.

 

Také letos na sjezdovku Javor dorazily takřka dvě stovky sjezdařů ze všech koutů zeměkoule, a tak mohli diváci na svahu potkat lyžaře z Řecka, Velké Británie, Francie, Rakouska, Německa, Polska, Slovenka, ale také USA, Austrálie či Nového Zélandu a Kanady. Nechyběli však ani domácí muži a ženy a právě česká výprava nakonec, co do výsledků, byla v jubilejním desátém ročníku nejúspěšnější. Alespoň do počtu získaných pohárů, které náležely vždy třem nejlepším sjezdařům v každé kategorii.

Zdeňka Hicklová a bývalý člen Ski klubu Švarc Ladislav se zúčastnili Mistrovství USIC,

které se uskutečnilo 23.2. – 1.3.2014 v Kazachstánu ve středisku Shymbulak a svými výkony přispěli

k velmi dobrému umístění, jak v jednotlivcích, tak týmovému mezi železničáři z 9 zemí.

 

Oldřich Dostál