Českotřebovský deník 109/2014 (2.5.)                                    
Květinový den 

Ve středu 14. května můžete opět potkat českotřebovské skauty a skautky v městě při spolupořádání již 18. ročníku veřejné sbírky Český den proti rakovině 2014 – dříve známe jako Květinový den.
Za rozhodnutím Ligy zvolit hlavním tématem roku 2014 prevenci plicní rakoviny stojí statistická čísla, která dokládají vzestup výskytu rakoviny plic o 1,5 % ročně. Každým rokem je to více než 6 500 nových onemocnění!
Nejvýznamnějším rizikovým faktorem je bezpochyby aktivní kouření.  Právě kouření je podle střízlivých odhadů odpovědné za 30–40 % všech úmrtí na rakovinu, na vzniku karcinomu plic se podílí v 90 %.  Cigaretový kouř totiž obsahuje nejméně 5000 chemických látek, z toho přinejmenším 65 je rakovinotvorných.  Proto je u kuřáků několikanásobně častěji diagnostikována nejen rakovina plic, ale také chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), nádory ústní dutiny a jícnu, slinivky břišní, močového měchýře atd.
Rakovina plic patří bohužel k onemocněním, která jsou diagnostikována až v pozdních stadiích, což snižuje vyhlídky na úplné vyléčení.
Liga proti rakovině Praha proto vyzývá: NEKUŘTE!
Pomozte Lize realizovat své programy a přispějte při sbírce alespoň dvacetikorunou za žlutou kytičku.
Můžete také zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS KVET na číslo 87 777. 
DĚKUJEME VÁM!

 

Od 1. 5. 2014 zastává funkci primáře ORL oddělení MUDr. Josef Hájek

V roce 1993 složil státní závěrečnou zkoušku na Fakultě všeobecného lékařství v Hradci Králové, Univerzity Karlovy a ve stejném roce nastoupil do Orlickoústecké nemocnice, a.s. jako lékař na oddělení ORL. V roce 2000 složil atestaci druhého stupně v oboru otorinolaryngologie a ve stejný rok byl také jmenován zástupcem primáře tohoto oddělení. V naší nemocnici pracuje MUDr. Hájek již 21 let a za tuto dobu se vypracoval ve zkušeného operatéra a uznávaného odborníka ve svém oboru. Absolvoval také řadu odborných školení se zaměřením na management ve zdravotnictví a od března roku 2011 vykonává zároveň funkci náměstka léčebné péče v Orlickoústecké nemocnici, a.s.
Poté co naše řady náhle opustil primář MUDr. Radomír Lána, proběhlo výběrové řízení, při kterém byl, jako nejlepší z uchazečů, vybrán MUDr. Josef Hájek.
Dne 1. 5. 2014 byl jmenován na pozici primáře otorinolaryngologického oddělení Orlickoústecké nemocnice, a.s. Přejeme mu tedy i nadále mnoho profesních úspěchů a spokojených pacientů.
MUDr. Jiří Řezníček. ředitel Orlickoústecké nemocnice, a.s.

 

Gymnázium úspěšné v soutěži Ekologická olympiáda

Ekologická olympiáda je soutěž středoškoláků z České republiky zaměřená na porovnání znalostí a dovedností v oblasti ekologie, ochrany přírody a péče o životní prostředí. Soutěže se účastní tříčlenná družstva. Českotřebovské gymnázium se soutěže účastnilo poprvé a reprezentovaly jej tři studentky z 1. C. Nikola Dočkalová, Monika Fajtová a Petra Píšová. Rozhodnutí účastnit se krajského kola soutěže vyžadovalo nejenom prokázat vědomosti ve školním výběru, ale také rozhodnout se, zda oželet nejoblíbenější studentskou akci Majáles. Ten se v České Třebové konal ve stejný den jako krajská soutěž. Nicméně studentky se rozhodly vydat do krajského klání.
Na úvod soutěže účastníky přivítala povzbudivým projevem Ing. Jana Pernicová, náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči. Mgr. Simona Vylíčilová z Regionálního muzea Chrudim seznámila soutěžící s pravidly a úkoly soutěže.
V krajském kole museli všichni zvládnout poznávání živočichů, rostlin a nerostů, zvládnout test z ekologie a předvést doma připravený plakát na téma invazní rostliny. Potom soutěžící čekal průzkum v terénu podél chrudimského náhonu. Zjištěné informace pak do nočních hodin zpracovávali do počítačové prezentace. Museli navrhnout náměty zlepšení stanovišť stezky, rozpočet těchto zlepšení, manuál průvodce pro školy. Další den se konala obhajoba těchto návrhů před odbornou komisí. Muzeum připravilo i prohlídku jednotlivých expozic. Vyhlášení soutěže bylo napínavé. Na 1. místě se umístilo družstvo Gymnázia Chrudim, na 2. místě Gymnázium Lanškroun a na 3. místě Gymnázium Česká Třebová.   Hana Grundová
 
 

Regiony v popředí zájmu vlády a prezidenta

Praha/Pardubice (1. 5. 2014) – V úterý večer a ve středu v poledne se hejtmani setkali s nejvyššími ústavními činiteli. Nejprve diskutovali aktuální otázky s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministryní pro místní rozvoj Věrou Jourovou, aby pak již podruhé v tomto období zavítali na pracovní jednání s prezidentem republiky Milošem Zemanem na Pražský hrad. Ústředním tématem jednání byla role regionů při čerpání evropských fondů v období 2014-2020. Debatovali také o nutných legislativních změnách pro výkupy pozemků či rozpočtové určení daní. V obou případech si hejtmani mohli pochvalovat konstruktivní přístup.
„Zájem o rozvoj regionů se vůbec nedá srovnat s přístupem Nečasovy vlády a prezidenta Klause. V osobách premiéra Sobotky a prezidenta Zemana máme dnes spojence, kteří se zajímají o naše problémy a jsou našimi opravdovými partnery při hledání potřebných systémových změn na úrovni státu ve vztahu k regionům,“ srovnal přístup ústavních činitelů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Kraje chtějí pomoc žadatelům o dotace dostat více do regionů
Hlavním tématem jednání byla role regionů ve vztahu k čerpání evropských peněz v programovém období 2014-2020. Ty s premiérem Sobotkou a ministryní pro místní rozvoj Věrou Jourovou diskutoval nejvíce hejtman Martin Netolický, který je v této oblasti hlavním vyjednavačem regionů. „Upozornili jsme v této souvislosti představitele vlády, že nám stávající situace připomíná scénky z britského seriálu Jistě, pane ministře, kdy se politici dohodnou na nějakém řešení, ale úředníci se mu snaží všemi prostředky zabránit. Je pochopitelné, že když dva roky pracovali na nějakém systému, tak se těžko smiřují se změnami. Premiér a paní ministryně jsou pro mě garanty posílení role krajů, měst, obcí a místních akčních skupin v rámci tzv. územní dimenze, která ovšem musí doznat řady změn,“ vysvětlil hejtman Netolický. Podle něho kraje nepožadují nic jiného, než financování záležitostí, které jsou v kompetencích krajů. „Tedy rozvoj a financování sítě nemocnic akutní a následné péče, sociálních služeb, silnic II. a III. třídy, středních škol a spolupráci s podnikatelským sektorem,“ doplnil hejtman.
Součástí debaty byla také příprava tzv. Evropského domu, který by byl v každém kraji partnerem pro žadatele o dotaci z evropských fondů. „Evropský dům by byl místem, kde by žadatel dostal od úředníka detailní informaci o dotačních možnostech. Přirovnáváme tuto službu k centrálnímu příjmu. Je to cesta ke zpřístupnění evropských fondů široké veřejnosti, protože si všichni uvědomujeme jejich komplikovanost,“ vysvětlil Netolický záměry krajů. Mezi zástupci regionů a vlády vznikla předběžná dohoda na tom, že kraje budou připravovat Akční plány strategie regionálního rozvoje, ve kterých budou přesně popsány priority krajů pro čerpání a koordinace chystaných podpor. Dodejme, že z celkové alokace pro Českou republiku v období 2014-2020 se pro kraje počítá s čerpáním evropských peněz ve výši 80-100 miliard korun.
S prezidentem debatovali o rozpočtovém určení daní a urychlení výstavby R35
Prezident republiky Miloš Zeman se na středečním pracovním obědě zajímal o spolupráci vlády s kraji, kterou ještě před rokem hodnotil jako nedobrou. „Informoval jsem prezidenta detailně o jednání s ministrem financí Andrejem Babišem o navýšení procenta sdílených daní až na úroveň z roku 2011, kdy jeho předchůdce Miroslav Kalousek připravil kraje o čtyři miliardy korun. Pro Pardubický kraj je tato ztráta v příjmech kalkulována na 200 milionů korun ročně. Je vidět, že vláda nás nebere jako soupeře, ale uvědomuje si rozsah úkolů krajů, které musí být dostatečně financovány,“ sdělil hejtman Martin Netolický. Z regionálních témat zmínil zejména stav příprav tranzitní komunikace R35. „Spolu s kolegy z Olomouckého a Královéhradeckého kraje jsme informovali prezidenta o katastrofální dopravní situaci na silnici I/35. Požadujeme proto na vládě legislativní změny, které by odblokovaly výkupy pozemků potřebných pro dokončení výstavby R35, kterou má vláda ve svých prioritních silničních stavbách,“ uzavřel Netolický.
Prezident Miloš Zeman seznámil hejtmany se svým záměrem zahájit druhé kolo návštěv po českých a moravských regionech. Hejtman proto předpokládá prezidentskou návštěvu v Pardubickém kraji nejpozději v říjnu letošního roku. 
Název Nové Sudety pro česko-polskou spolupráci neohrozí, bude změněn

Meziměstí (1. 5. 2014) – Shodli se na tom v tomto týdnu zástupci čtyř krajů spolu s maršálkem Dolnoslezského vojvodství Cezarem Przybylským na společném setkání Euroregionu Glacensis v Meziměstí na Broumovsku. Kontroverzní název „Nové Sudety“ vzbudil vášnivou debatu, která se zcela vymykla původnímu záměru pojmenovat Evropské seskupení územní spolupráce (ESÚS) podle historického geografického názvu keltského původu. Nový název pro spolupráci regionů bude hledat společná pracovní skupina.
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický na pracovním jednání vysvětlil polským partnerům historické souvislosti a argumentaci některých zastupitelů v českých krajích. „Osobně jsem přesvědčen, že k rehabilitaci tohoto pojmu došlo již v 90. letech minulého století. Tato značka měla být počátkem nové etapy přeshraniční spolupráce česko-polských regionů,“ řekl hejtman Martin Netolický. Představitelé českých regionů se shodli, že mnohem důležitější je připravit se na budování infrastruktury a rozvojových projektů v daném území. Proto požádali polské partnery o pochopení a spolupráci při hledání nového názvu. „Položil jsem si tři základní otázky. Zdali spolupracovat chceme, zdali spolupracovat potřebujeme a zdali se na spolupráci těšíme. Na všech těchto třech otázkách panovala pozitivní shoda. To nás vede k zamyšlení nad názvem, který nebude vyvolávat takové vášně a hlavně bude vystihovat společné územní a historické vazby,“ shrnul hejtman Martin Netolický.
Již v příštím týdnu by se kvůli novému názvu měla sejít společná pracovní skupina. Pardubický kraj v ní bude zastupovat radní René Živný. Červnová krajská zastupitelstva by pak měla schválit zakládací dokumenty již s novým názvem. „Na všem mě nejvíce mrzí, že místo toho, abychom řešili obsah a přípravu již konkrétních projektů, tak se zabýváme spíše formou. Věřím, že se podaří nalézt uspokojivé řešení a v červnu bude jasno,“ uzavřel hejtman Netolický.
Jednání se za českou stranu zúčastnili také místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák, hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michal Symerský a členka Rady Libereckého kraje Ivana Hujerová.
 
Projekt ReStEP chce vytvořit systém v obnovitelných zdrojích

Pardubice (30. 4. 2014) – Obnovitelné zdroje energie existují všude, ale v každé lokalitě jsou jiné podmínky. Někde víc svítí slunce, jinde zase silněji fouká vítr. Projekt ReStEP (Regional Sustainable Energy Policy – regionální udržitelná energetická politika) si dal za cíl systematizovat různorodost obnovitelných zdrojů a vytvořit komplexní srozumitelnou a snadno využitelnou mapu těchto zdrojů. Projekt byl představen poprvé v úterý 29. dubna právě v Pardubickém kraji.
„Boom obnovitelných zdrojů energie přinesl řadu problémů – nesystémovou podporu některých z nich, chybné odhady, nehospodárnost výroby či chaotický rozvoj. Projekt ReStEP si klade za cíl řadu těchto negativních průvodních jevů, když ne odstranit, tak na ně upozornit a rozvíjet energetiku z obnovitelných zdrojů systémově,“ pochválil projekt krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. „Pardubický kraj byl prvním, kde byla představena výsledná podoba projektu ReStEP, který vzniká už od roku 2011,“ dodal Václav Kroutil.
Projekt reaguje na chaotický nárůst rozvoje obnovitelných zdrojů energie z počátku tohoto desetiletí, který nebral v úvahu regionální odlišnosti či negativní důsledky využívání těchto zdrojů. Hlavním cílem projektu je vypracovat a zavést do praxe novou komplexní metodu urbanistického managementu a územního plánování pro navrhování energetických záměrů, a to především z hlediska efektivního využití přírodních zdrojů a reálné ochrany životního prostředí. Do konce roku 2015 by proto měla být spuštěna interaktivní online mapa obnovitelných zdrojů na portále www.restep.cz.Dejme příležitost obnovitelným zdrojům energie tam, kde pro to máme podmínky, a nebude to narušovat ekologickou stabilitu krajiny,vyzval při této příležitosti radní Kroutil.
Projekt je podpořen z dotačního programu Evropské unie LIFE+. Jeho nositelem je Česká zemědělská univerzita v Praze a v projektovém týmu jsou například Ministerstvo životního prostředí, Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy či CZ Biom – České sdružení pro biomasu.
Výstava Zločin a oběti chce prolomit mlčení o obětech trestných činů

Pardubice – Netradiční výstavu s názvem Zločin a oběti bude ve dnech 5. až 16. května 2014 hostit budova bývalé pardubické reálky. Výstava pořádaná Bílým kruhem bezpečí, pobočkou v Pardubicích, má za cíl poskytnout návštěvníkům informace o nových právech obětí i existujících zdrojích možné pomoci. Proto představí provokující až šokující exponáty s cílem prolomit mlčení o obětech trestných činů. Nad výstavou převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Každý trestný čin je pro oběť velmi stresující zážitek, největší dopady na oběti pak mají pochopitelně nejzávažnější trestné činy násilného charakteru, například loupežné přepadení, těžké ublížení na zdraví, znásilnění a podobně. Pro tyto oběti je pomoc dobrovolníků Bílého kruhu bezpečí naprosto nepostradatelná a proto si jejich činnosti velmi vážíme a dlouhodobě ji podporujeme,“ uvádí radní pro sociální věci Pavel Šotola.
V rámci výstavy se budou konat i dva doprovodné programy pro odbornou veřejnost. V pondělí 5. května to bude přednáška s diskuzí na téma Zákon o obětech trestných činů a dítě jako oběť trestného činu. Lektorkami budou prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová a ředitelka pražského Dětského krizového centra Zora Dušková. Přednáška bude zaměřena na práva obětí dle zákona o obětech trestných činů, ochranu práv dětí jako obětí trestných činů a psychické dopady trestných činů na děti a cesty k jejich minimalizaci.
Druhá přednáška s diskuzí 13. května bude zaměřena na téma Oběti a média. Přednášet budou Miroslav Vaňura, redaktor TV Barrandov a Michal Urban z katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. V rámci přednášky se lektoři zaměří na Právo oběti na soukromí versus zájem médií na informování veřejnosti, uchopení tématu obětí v médiích, hranice etiky a podobně.
Výstava se koná v Sále Jana Kašpara v budově bývalé reálky na Krajském úřadu Pardubického kraje a je ji možné navštívit každý pracovní den od 8 do 18 hodin. „Pro školy v rámci výstavy nabízíme po vzájemné domluvě i krátké diskuzní besedy k tématu obětí trestných činů, jejich práv a možnosti pomoci,“ vysvětlil jednatel pardubické pobočky Ladislav Tomášek.
Bílý kruh bezpečí pomáhá obětem trestných činů v Pardubicích již 15 let. Nabízí služby psychologů i právníků a snaží se zmírnit stopy, které na klientech setkání se zločinem zanechalo. Nabízí své služby obětem, svědkům trestných činů, případně pozůstalým po obětech trestných činů. Jedná se o právní, sociálně-právní poradenství a psychologickou a emocionální podporu těmto lidem. Klienti najdou pardubickou pobočku na ulici 17. listopadu 237 (Dům služeb) v Pardubicích. V případě potřeby je možno pracovníky kontaktovat na telefonu 732 923 462 nebo na e-mailu bkb.pardubice@bkb.cz.
 
Letohradský student už má nabídky na stipendia i do Číny

Pardubice (2. 5. 2014) – Držitel zlaté medaile ze soutěže vědeckých talentů v Pekingu a student letohradského gymnázia Václav Kotyza zavítal v doprovodu ředitele školy Vratislava Šembery na hejtmanství. O jeho výzkumný projekt se zajímal Martin Netolický, který mu poděkoval za výbornou reprezentaci kraje a popřál mnoho úspěchů v další prestižní mezinárodní soutěži INTEL ISEF 2014 v Los Angeles, kam se nadějný mikrobiolog chystá již 11. května.
„Chtěl jsem osobně poznat tohoto talentovaného studenta. Je příjemné vidět, že nám v kraji vyrůstá člověk, který má obrovský vědecký potenciál a snaží se propojovat vědu s praxí. Vědci sice nezaplňují náměstí fanoušky, ale o to více je třeba si jejich práce vážit. Záleží nám na tom, aby se mohl dále rozvíjet, nabídl jsem mu proto pomoc kraje s financováním odborné literatury, která je v našich podmínkách jen obtížně dostupná,“ sdělil hejtman Martin Netolický. Student Václav Kotyza spolupracuje s firmou Contipro, která se zabývá výzkumem, vývojem a biotechnologickou výrobou aktivních látek pro kosmetický a farmaceutický průmysl. Hejtmanovi podrobně vysvětlil svou tříletou vědeckou práci, která spočívá ve vývoji léčebných vlivů glukózy na zastavení šíření infekcí a hojení vředů u diabetiků.
Hejtman Martin Netolický se zajímal také o další plány tohoto mimořádně nadaného člověk. Václav Kotyza má prozatím jasno, chtěl by studovat medicínu, ale rád by využil i nabídky Číny na stipendium, dalších nabídek se pravděpodobně dočká i po soutěži ve Spojených státech. Na soutěži ho čeká konkurence 1200 projektů. Na medicíně ho nejvíce láká možnost propojit praxi s vědeckým výzkumem, navíc je rád v kontaktu s lidmi. Typického vědátora byste v něm hledali těžko. Ve volném čase vyhledává sport, dokonce píská jako rozhodčí ve fotbalovém krajském přeboru mužů. Občas si ještě zahraje na housle.
Elektronická čtečka knih a okurkové žvýkačky
Mladý mikrobiolog dostal jako poděkování od hejtmana Martina Netolického elektronickou čtečku knih, aby mohl studovat další cizojazyčné prameny i v elektronické podobě. Ani Václav Kotyza nepřišel na kraj s prázdnou, hejtmanovi věnoval originální balíček okurkových žvýkaček a nezapomněl ukázat i zlatou medailí z Pekingu.