Českotřebovský deník 113/2014 (6.5.)                                    

TANEČNÍ ŠKOLU ČEKAJÍ MISTROVSKÉ SOUTĚŽE

Taneční škola Česká Třebová prošla soutěžním sítem regionálních kol, kde získala postupy na mistrovství Čech, ze kterých se jí podařilo postoupit na Mistrovství ČR. Postup si vybojovali:
- taneční skupina Angels s choreografii The Game (mistrovství ČR Taneční skupiny roku Praha)
- taneční skupina DVK A s choreografii Marnivé sestřenice (mistrovství ČR Taneční skupiny roku Praha)
- taneční skupina Wings s choreografii Andělé rozchodů (mistrovství ČR Czech dance organization Kladno)
- taneční skupina Spiders s choreografii Hip Hop Mims (mistrovství ČR Czech dance organization "BEAT STREET" Brno)
- taneční skupina Ženy s choreografii Nová doba (mistrovství ČR Svazu učitelů tannce Litoměřice)
Celkově se na mistrovství ČR nominovalo 102 tanečníků z Taneční školy. Přejeme všem, aby v nadcházejících bitvách obstáli co nejlépe.

Česko jede a kraj pomáhá přeznačit dálkové cyklotrasy

Česká Třebová (6. 5. 2014) -  Krajský radní pro sport, cestovní ruch a volnočasové aktivity  René Živný dnes spolu se starostou Svitav Davidem Šimkem a zástupci Klubu českých turistů projel dálkovou cyklotrasu č. 24 nazývanou Svitava, a to v úseku z České Třebové do Letovic v Jihomoravském kraji. Je to jedna z dálkových cyklotras vedoucích Pardubickým krajem, které procházejí přeložením a přeznačením v rámci projektu Česko jede.
„Chceme společně zjistit, co ze základní infrastruktury nám chybí k tomu, abychom umožnili bezpečný průjezd cyklistů na této cyklotrase a abychom mohli tuto novou spojku mezi Pardubickým a Jihomoravským krajem nechat proznačit,“ řekl radní. Zástupci měst Česká Třebová a Svitavy sdělili, že tato trasa je připravená, město Svitavy ještě řeší nejlepší průjezd městem. Na území Jihomoravského kraje se v současnosti buduje základní infrastruktura cyklotrasy a průjezdy kritickými úseky. „Vyznačení bude provedeno ve spolupráci s Jihomoravským krajem a budeme se snažit zároveň vyřešit i logo a oficiální název cyklotrasy,“ dodal radní.
Trasa č. 24 vede z České Třebové přes Svitavy do Blanska, kde se napojuje na cyklotrasu EUROVELO 9 Balt – Jadran (Gdaňsk – Pula 1 930 km), na území Pardubického kraje je téměř 48 kilometrů.
Pardubickým krajem vede celkem pět dálkových cyklotras, jedná se ještě o č. 2 Labskou stezku, č. 14 (Hrádek n/N - Liberec – Hradec Králové – Ústí n/O –  Lanškroun – Zábřeh na/Mor.), č. 18 (Hlinsko – Choceň – České Petrovice) a č. 22 Hřebenovka.
Labskou stezku přeznačil za finanční podpory Pardubického kraje Klub českých turistů vloni, takže nyní se jede po č. 2 téměř od pramene Labe až do Hamburku. „Snažíme se o dobudování cyklostezky Mechu a perníku mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, která je součástí Labské stezky, snad se to v dohledné době podaří,“ konstatuje Živný.
Letos po letní sezóně kraj plánuje nechat přeložit a přeznačit část dálkové cyklotrasy č. 18 do uzlu Orlického cyklo&in-line království (úsek Choceň – Žamberk). „Cílem této změny je převést cyklisty ze silnic na vybudované cyklostezky, tím zvýšit jejich bezpečnost a zároveň jim umožnit jet malebným údolím podél meandrující Tiché Orlice. Zkuste se po nich projet také a uvidíte, že se tam vrátíte!“ doporučil radní. Propagaci dálkových cyklotras bude mít na starosti evropský projekt Cesty krajinou, který připravuje mapové průvodce, mobilní aplikace a webové stránky v několika jazykových mutacích.
 
přihlašte projekty do BURZY FILANTROPIE ve svitavách a ústí nad orlicí

Pardubice – 5. května 2014
Od 28. dubna mohou neziskové organizace působící v okrese Svitavy a Ústí nad Orlicí přihlašovat svoje projekty do tradičních Burz filantropie, které i tento rok pořádá Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci s Pardubickým krajem. Možnost zapojení do této unikátní filantropické aktivity je otevřena až do 30. června. Neziskovky tak mohou opět získat finance a další podporu potřebnou k realizaci svých projektů.
Formulář pro přihlašování projektů je možné stáhnout na webové adrese www.nevladky.cz v sekci Burza filantropie. Na stejném místě lze získat i inspiraci díky prezentaci úspěšných projektů z minulých ročníků burzy, která pravidelně probíhá taktéž v Pardubicích a Chrudimi. Po uzavření přihlašování bude možné na stejné webové stránce i přímo hlasovat o jednotlivých projektech v obou burzách. Ten nejpopulárnější doplní další projekty, které vyberou sami donátoři z řad zástupců firemního sektoru a veřejné správy. Finále svitavské burzy proběhne 15. října v Litomyšli, orlickoústecké poté 22. října v samotném Ústí nad Orlicí.
V obou okresech se Burzy filantropie konají již potřetí, mnoha neziskovým organizacím jsou tak dobře známé, díky minulé účasti. Šanci uspět mají ovšem i nováčci. Finanční nebo materiální podpora přitom není jedinou odměnou, kterou si z burzy odnesou. „Neziskovky mají taktéž unikátní možnost prezentovat svou činnost a navázat bližší vztahy se zástupci firemního sektoru i veřejné správy. V minulosti jsme mohli sledovat mnoho organizací, které touto cestou nalezly dlouhodobé partnery. Rád bych proto vybídl všechny neziskové organizace Svitavska a Orlickoústecka k přihlášení do letošního ročníku burzy. Věřím, že už samotná účast bude pro ně přínosná,“ dodává Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální věci a neziskový sektor.  Neziskovky se budou moci taktéž 11. června v Litomyšli zúčastnit přípravného semináře pro přihlášené z obou okresů. Zde mají šanci nanečisto představit svůj projekt, procvičit si tak svoje prezentační dovednosti a získat užitečnou zpětnou vazbu na svůj výstup. „Přípravné semináře pořádáme již druhým rokem. Je znát, že díky nim kvalita prezentovaných projektů stále roste,“ uvádí Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka.
 
ZACINA CTVRTY ROCNIK ANKETY ALEJ ROKU 2014 - S ATRAKTIVNEJSIM WEBEM 

PARDUBICKY KRAJ - Stovky a tisice aleji od Ase po Jablunkov cekaji na "sve" fotografy, kteri zachyti jejich krasu, pribeh a zivot. A jedna z nich se stane pomyslnou kralovnou stromoradi v Cesku. Arnika totiz zahajuje uz ctvrty rocnik soutezni ankety Alej roku 2014, letos s mottem "Aleje spojuji lidi, mista i epochy". Nominovat sve fotky muze do 15. zari kdokoli na novem, prehlednem webu http://alejroku.cz. Soutez je otevrena amaterskym i profesionalnim fotografum, kteri nezapomenou pripojit k nominaci pribeh, jez se s aleji poji. Od 23. zari pak budou uzivatele webu svymi hlasy rozhodovat, ktera krajinna dominanta ziska letosni titul.
Lonskou krajskou Aleji roku 2013 na Pardubicku se stalo lipove stromoradi Na valech v Policce, ktere lemuje hradby i cast Synskeho rybnika. Aleji patri i bronzova pricka v celkovem poradi. Nominaci do internetove ankety poslal Jiri Coufal. Nominacni karta aleje je na http://alejroku.cz/2013/alej-na-valech (fotky lze uzit jen s uvedenim autora a odkazem na web http://alejroku.cz)
"Aleje nabizeji nevidany turisticky potencial vsem mestum a obcim, kde se nachazeji. Casto spojuji vyznamna historicka mista s prirodnimi zajimavostmi. Slouzi jako orientacni bod, lide i zvirata v nich hledaji v lete ochranu pred ostrym sluncem a jsou dulezitymi biokoridory. Aleje spojuji lidi, mista i epochy a presne to je i letosnim mottem ankety a tipem, co by lide v alejich mohli fotit. Verim, ze nase anketa privede lidi do aleji a ukaze i jejich krasu a vyznam," popisuje vyznam aleji i ankety vedouci kampane Zachranme stromy RNDr. Marcela Klemensova ze sdruzeni Arnika.
"Stromy pro nas delaji mnohem vice, nez se na prvni pohled zda. Jejich prinos si uvedomime hlavne tehdy, kdyz prochazime pod klenbami aleji nebo vonavym lesem. Prala bych si, abychom jich v krajine meli stale vice a aby nam mely co rici. Stromy samotne se vsak branit neumi, coz me primelo, abychom jim s firmou Audit Dane CZ pomohli cestou z naseho pohledu nejefektivnejsi, tedy podporou organizace, ktera se jim venuje," rika reditelka generalniho partnera ankety Alej roku Ing. Jana Mouckova ze spolecnosti Audit Dane CZ.
Soucasti ankety je i samostatna fotosoutez, do ktere postupuji vsechny prihlasene fotografie. Jejim partnerem je spolecnost Epson. Nejkrasnejsi fotografie pak vybere odborna porota slozena z patronu ankety, zastupcu partneru a fotografu.
"Velmi se nam libi myslenka zachovani aleji jakozto fenomenu ceske krajiny. Stromoradi lemujici ulice jsou totiz castym objektem profesionalnich i amaterskych fotografu, kteri svymi citlivymi objektivy umi zachytit jejich krasu i zivotni pribeh. Jsme radi, ze se spolecnost Epson muze podilet na teto ankete a venovat jejimu vitezi velkokapacitni fototiskarnu Epson L800, ktera tiskne fotografie ve vysoke kvalite, s dlouhou zivotnosti a velmi nizkymi naklady," uvedla za spolecnost Epson, partnera fotosouteze, Ing. Katerina Bradacova, ktera je Marketing Coordinator CZ & SK.
Do soutezni ankety mohou lide prihlasit "svou" alej prostrednictvim webovych stranek www.alejroku.cz. Kazdy muze zaslat 1-3 fotografie (nejlepe ve formatu JPEG), ke kterym pripoji strucny popis a duvod, proc si alej zaslouzi pozornost.
Pokud Vami nominovana alej nebo Vase fotografie zvitezi ve kterekoliv z kategorii, muzete se tesit na hodnotne ceny partneru soutezni ankety. Let balonem od firmy HaBalon ceka na toho, kdo nominuje viteznou alej. Tiskarnu na fotografie dostane od firmy EPSON autor nejlepsi fotografie. Mezi cenami nechybi ani knizni tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holeckove knihy Aleje od nakladatelstvi Mlada fronta, neco "na zub" od PRO-BIO, poukazy na fotograficke sluzby od Centra FotoSkoda nebo vstupenky a permanentky do Botanicke zahrady hl. m. Prahy a arboreta vystaviste Flora Olomouc a mnoho dalsich.
V lonskem rocniku ankety Alej roku 2013 bylo:
  - 61 nominovanych aleji z cele republiky;
  - 21,1 % hlasu pro viteznou Jedovnickou alej;
  - 7 086 hlasu odevzdano v internetove ankete.
Arnika chrani aleje jiz nekolik let. Iniciovala vznik petice "Zachranme stromy" pozadujici lepsi zakonnou ochranu aleji a stromu v krajine i ve mestech. Petici podporilo vice nez 35 tisic lidi. Take diky nim se podarilo prosadit novelu zakona a zrusit vyjimku, ktera umoznovala silnicarum kacet stromy u silnic bez povoleni. Arnika take vytvorila prvni celostatni statistiku a upozornila, ze behem poslednich nekolika let od silnic v Ceske republice zmizelo vice nez 150 tisic stromu.
Lide, kteri jeste nemaji svou oblibenou alej, se mohou k vyletum inspirovat v mapach a letacich Arniky: Vyznamne a pamatne aleje Olomouckeho kraje, Vyznamne stromy strednich Cech a Prahy, Aleje Zlinska - dedictvi nasi krajiny, Aleje Olomoucka - dedictvi nasi krajiny a Aleje Vysociny - dedictvi nasi krajiny.
 

 

Jedlý les v Apolence již roste  


Pardubice (6. 5. 2014) – Víte, co to znamená jedlý les? Představte si zahradu, která místy připomíná divočinu. Stromy, keře a byliny se pěstují v kombinacích tak, aby se navzájem podporovaly. A většina rostlin patří k jedlým druhům.  Právě tak by měla v budoucnu vypadat permakulturní zahrada Jedlý les občanského sdružení Apolenka, vybudovaná za podpory dárců prostřednictvím burzy filantropie. Slavnostně byla otevřena minulý týden.

„Jsem rád, že burza filantropie přispěla k realizaci dalšího projektu v Apolence. Toto sdružení patří k velmi aktivním neziskovým organizacím v Pardubickém kraji a díky dobrým nápadům se mu daří oslovovat donátory. A tak těsně vedle relaxačního parku vyroste jedlý les,“ chválil aktivity občanského sdružení Pavel Šotola, radní Pardubického kraje pro sociální věci a neziskový sektor. „Oba projekty významně přispějí k rozšíření atraktivity a zázemí celého areálu Apolenky,“ ocenil význam projektu Pavel Šotola, který zasadil jeden ze stromů společně s ředitelkou Koalice nevládek Pardubicka Janou Machovou.

Svůj strom vysadil každý z donátorů. Jedlý les je založen na principech a designu permakulturních, tedy trvale udržitelných, zahrad. Tvořit ho bude asi 60 druhů jedlých stromů, keřů, polokeřů i bylin. Každý exemplář je označen popisnou tabulkou se základními informacemi o rostlině. Tato zahrada doplní celkový obraz fungování zemědělské usedlosti založené na chovu hospodářských zvířat.

„Vidím veliký přínos a prostor pro rozvoj další spolupráce mezi nestátními organizacemi, podnikateli, zemědělci, státní správou a dobrovolníky. Tento projekt se nám podařilo realizovat díky společenské odpovědnosti donátorů,“ neskrývala radost z povedeného projektu Jolana Štěpánková, ředitelka sdružení Apolenka.