Českotřebovský deník 114/2014 (7.5.)                                    

Ten čas tak rychle plyne…už je to týden ( píšu 3.5.) , co jsme  na Podhorce starostlivě kontrolovali oblohu. A proč nám tak záleželo na počasí ? Protože pejskaři z blízka i dáli měřili své síly v agility.  Řekněme si na rovinu – bláto pod nohama a voda za krkem, to nenadchne nikoho. Letos nám však štěstí přálo a bouřka milosrdně počkala, až závody skončí, my předáme ceny a uklidíme plac. Jak již bylo avizováno dříve, běhalo se ve 3 výkonnostech . Zvykat si na závody  přišlo i 6 štěňat.  Rozhodčí – pan Jiří Bláhovec - k nám přijel z Pardubic a postavil zajímavé parkury  vždy s ohledem na výkonnostní třídu. Většina si  velmi chválila hlavně druhý běh, ale pro mě nedopadl zrovna nejlépe. Byl totiž hodně běhavý a tak mě moje bláznivá Růža popoháněla nejen štěkotem, ale  i taháním za rukáv. Takže jsme do cíle doběhly bez dechu obě. Já ze snahy o rychlejší pohyb, ona z toho popohánění. Hlavní však je, že nás takto strávený volný čas baví. A protože je nás takových poměrně hodně, uspořádali jsme – tedy členové ZKO Podhorka- tyto závody. závodních dvojic  oba běhy zvládlo ve velmi dobrém čase a v 15,30 jsme mohli vyhlásit výsledky. Ty jsou  uveřejněny na www.podhorka.org – Závody .    Fotografie najdete tamtéž , ale v sekci ODKAZY – FOTO III.
Ceny v podobě granulí nám zčásti věnovala společnost Nativia s.r.o.  Letohrad a zčásti byly zakoupeny naší organizací ( mimochodem, mým pejsanům velmi chutnaly ), pro štěňata zkompletoval balíčky tým lékařů z Veterinární kliniky U Nádraží, finanční obnos věnovala autoškola Drumel, poháry , medaile + různé pochoutky pro psy a drobnosti pro psovody zakoupila  ZKO Podhorka. Za podporu děkujeme  i Měst.úřadu Česká Třebová.
A protože toto poděkování všem, kteří se podíleli na velmi zdařilém průběhu závodu vyjde ve Zpravodaji až v červnu, dovoluji si hned milovníky psích sportů pozvat na další závody určené široké veřejnosti a to na  Podhorský skok, který se koná 28.6.  opět na cvičišti ZKO Podhorka.  Kdo se chce podívat na závodníky , mezi kterými se mnozí pokusí složit jednu z 5 povinných zkoušek pro účast na MČR, ten musí přijít v neděli 29.6. na  Podhorské dvojzkoušky. Samozřejmě nezapomínáme ani na psí veterány, kteří i ve vyšším věku mají stále chuť skákat - jen už nemohou tak vysoko a tak dlouho jako jejich mladší kolegové. Ti mají své závodní běhy v přidruženém Veterán Hopu.  Tak tedy – poslední červnový víkend na cvičišti  ZKO PODHORKA  bude opět patřit agility.
Přijďte pobejt !                                                                                                              Za ZKO Podhorka Helena Chrastilová
 
Hřebečský tunel by mohl být otevřen od 9. května

Hřebeč - Kvůli technické závadě řídicího systému byl v pondělí uzavřen Hřebečský tunel na silnici I/35. Automobily místo objíždí po původní silnici III/36826. Důvodem je závada centrálního řídicího systému tunelu, který ovládá například videodohled, požární signalizaci a další technologie. Oprava může trvat i několik dní. Porucha byla způsobena výpadkem počítače pro řídicí systém ve velínu tunelu. Funkce řídíciho systému by mohly být provizorně obnoveny do pátku 9. května. Následně bude otevřen i tunel.

Pavel Stejskal je spoluautor česko -  slovenské knihy pro zájemce o železnici

Pavel Stejskal se stal "spoluviníkem" knihy k výročí slovenského železničního webu VLAKY.NET, který sletos laví 10 let. Tvůrci těchto stránek, vybrali od skoro 90 přispívatelů články a snímky a vytvořili narozeninovou knihu. V ní bude mít Pavel Stejskal hned 2 příspěvky. Knihu, či spíše vzorek si můžete prohlédnout na odkazu: http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/5290-Narodeninove-prekvapenie-Desatrocie-VLAKYNET/  I v tomto odkazu je jeden příspěvek Pavla Stejskala z České Třebové .
Jde o knihu, která byla vytvořena pro potěchu železničních zájemců. Měla by by vyjít tiskem někdy na podzs pracemi lidí, kterých je hlavním zaměstnáním práce na železnici v různých funkcích a které spojuje jedno – psaní…. Někdo píše básně, jiný fejetony, či celé knihy a romány.
V případě Pavla Stejskala tvůrce této knihy vybral  dva články s fotkami, které byly před časem uvedeny na „domovském“ webu Pavla Stejskala  www.klubfoticu.estranky.cz. V současné chvíli probíhají kolektury a vybírá se konečný název pro knihu.
Slavnostní setkání ke Dni Daruvaru pozdravil starosta Fiala 

Den Daruvaru, to byl důvod oficiální cesty letohradské delegace do partnerského města v Chorvatsku. Starosta Petr Fiala, místostarosta Jiří Chalupník a radní Iva Janoušková byli v pondělí 5. května 2014 přítomni slavnostnímu zasedání městské rady Daruvaru, jehož hosty byli mimo jiné předseda chorvatského parlamentu, ministr průmyslu, župan Bjelovarsko-bilogorské župy a starostové.
Bylo nám ctí se s tolika vzácnými hosty zúčastnit slavnostního zasedání rady města. Ve zdravici jsem potvrdil upevňování partnerství našich měst, vyjádřil radost ze vstupu Chorvatska do EU a společné příležitosti realizovat potřebné projekty pro zlepšování života občanů našich měst,“ shrnuje obsah svého vystoupení na slavnostním setkání starosta Fiala. „Od našich chorvatských partnerů a přátel se nám dostalo velmi srdečného přijetí.“
U příležitosti Dne Daruvaru chorvatská samospráva ocenila celou řadu místních občanů. Ocenění převzala mimo jiné daruvarská ženská pěvecká skupina Klapa Stentoria, kterou znají i letohradští posluchači z loňské návštěvy partnerů, kdy byla zpečetěna spolupráce o partnerství mezi městy Letohrad a Daruvar. Spolupráce s Daruvarem, kde žije nejpočetnější česká menšina v Chorvatsku, by podle starosty neměla zůstat jen na papíře. „Nabízíme finanční podporu našim spolkům, aby se mohly setkávat se svými protějšky,“ vysvětluje starosta, co vedlo město k rozšíření grantového systému, který by měl napomoci nastartování spolupráce spolků a organizací. „Věřím, že tento krok otevírá další cestu k navázání přátelství mezi lidmi.“  
Daruvar je partnerské město Letohradu od roku 2012. K smlouvě o partnerství mezi městy došlo na podnět daruvarského podnikatele Slavka Majdaka a jeho letohradského kolegy Ferdinanda Stejskala. Spolupráce o partnerství mezi Letohradem a Daruvarem byla podepsána v roce 2012 v Daruvaru a ratifikována o rok později v Letohradě.
 
Místo Nových Sudet bude NOVUM

Jelení hora (7. 5. 2014) – Zástupci čtyř českých krajů, Dolnoslezského vojvodství a české i polské části euroregionů Nisa a Glacensis se dnes v Jelení Hoře shodli na novém názvu uskupení pro přeshraniční spolupráci. Namísto kritizovaného názvu Nové Sudety vybrali latinské slovo NOVUM, které charakterizuje novou spolupráci devíti partnerů. Pardubický kraj na jednání zastupoval radní pro cestovní ruch René Živný.
Česká strana se na místě jednoznačně shodla, Poláci musí počkat na páteční vyjádření maršálka Dolnoslezského vojvodství. Vypadá to, že se nám tak brzo otevře další zajímavá cesta k rozvoji oblastí, kde je sice krásná příroda, ale kde zatím nebylo tolik prostředků,“ konstatoval po jednání Živný.
Evropská seskupení s právní subjektivitou představují novou možnost nadnárodní a meziregionální spolupráce a čerpání evropských dotací.  Členem sdružení NOVUM jsou kraje Pardubický, Liberecký, Královehradecký a Olomoucký, Dolnoslezské vojvodství a české i polské části Euroregionů Nisa a Glacensis. „Na tomto záměru jsme se dohodli už v roce 2011 a umožní nám čerpat evropské prostředky pro rozvoj příhraničních oblastí,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický už na dubnovém jednání zastupitelstva. Prostřednictvím seskupení mohou vznikat přeshraniční projekty sloužící rozvoji cestovního ruchu, životnímu prostředí, ochraně kulturního dědictví a podobně.
Úmluva o zřízení Evropského seskupení pro územní spolupráci NOVUM s ručením omezeným a jeho stanovy budou muset ještě projít schválením zastupitelstev všech zúčastněných partnerů a na české straně je bude potvrzovat také Ministerstvo pro místní rozvoj. Pokud vše bude bez problémů  a průtahů, mohla by se společná dohoda podepsat už na podzim letošního roku.
Puncovní úřad obdržel od ÚZSVM šperky a mince

Pardubice, 6. 5. 2014  - ÚZSVM, odbor Odloučené pracoviště Pardubice (Územní pracoviště Hradec Králové), předal Puncovnímu úřadu – Expozitura Hradec Králové, který jako orgán státní správy vykonává úkoly na úseku puncovnictví a zkoušení drahých kovů, šperky a mince v celkové hodnotě téměř 159 tisíc korun. ÚZSVM získal tyto cennosti na základě rozhodnutí soudu jako tzv. odúmrť ze tří různých dědictví. Odúmrť je v právním řádu České republiky obecně definována v zákoně č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, a to v § 1634 takto: „nedědí-li žádný dědic ani podle zákonné dědické posloupnosti, připadá dědictví státu a na stát se hledí, jako by byl zákonný dědic.“ Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá ze zákona č. 219/2000 Sb.,o majetku ČR a jejím vystupování v právních vztazích.
Výstava v pardubické reálce představila pomoc obětem zločinu 

Pardubice (5. 5. 2014) – Domácí násilí, nebezpečné pronásledování, znásilnění – to všechno jsou příklady kriminality, jejíž oběti někdy zůstávají stranou pozornosti společnosti. Výstava s názvem Zločin a oběti, kterou v přízemí bývalé reálky na Komenského náměstí v Pardubicích uspořádal Bílý kruh bezpečí, vyzývá nejen k odvaze vnímat oběti zločinu. Nabízí i návod, jak jim zprostředkovat pomoc. Zároveň poskytuje návštěvníkům informace o nových právech obětí i existujících zdrojích možné pomoci. Záštitu nad výstavou převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Velmi si vážím práce, kterou Bílý kruh bezpečí vykonává pro lidi, kteří se stali obětí trestného činu,“ poděkoval přítomným zástupcům organizace krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. „Tito lidé se stali terčem útoku na lidskou důstojnost a psychická zranění si často nesou po celý život. K vyléčení nebo alespoň k zmírnění následků potřebují oběti pomoc odborníků i svého okolí,“ konstatoval Pavel Šotola.
Slavnostního zahájení se zúčastnila i prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová a ředitel pardubické pobočky organizace Ladislav Tomášek. Bílý kruh bezpečí poskytuje obětem trestné činnosti bezplatnou odbornou a diskrétní pomoc. Vznikl už v roce 1991. Dnes působí na osmi místech v České republice. Provozuje intervenční centrum a dvě telefonické nonstop infolinky – jednu na pomoc obětem a svědkům trestných činů (Linka Bílého kruhu bezpečí - 257 317 110) a druhou obětem domácího násilí (DONA linka - 2 51 51 13 13).
Výstava Zločin a oběti potrvá do 16. května. V rámci doprovodného programu výstavy jsou plánovány i přednášky a semináře.  Na téma Oběti a média se bude debatovat 13. května 2014 od 10:00 do 11:30 hodin s televizním redaktorem Miroslavem Vaňurou a Michalem Urbanem z katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Kapacita sálu je omezena - z tohoto důvodu je nutno zájemce přihlásit na e-mail bkb.pardubice@bkb.cz.