Českotřebovský deník 116/2014 (9.5.)                                    
Česká Třebová bude hostit mezinárodní turnaj v mini hokejbalu žen 
V neděli 11. května se do hokejbalové arény v českotřebovských Benátkách sjede pravděpodobně 
historicky největší počet ženských týmu. Mimo týmu z pardubického a královéhradeckého regionu
dorazí Fretky z Nižboru a jihomoravské Medvědice z Kyjova. Punc mezinárodní akce přidá tým ze Slovenské Skalice,
který na minulém turnaji dělal čest svému jménu Rebels a to nejen tím, že zvítězil. Kromě domácího výběru v kterém by se měli objevit i dvě reprezentantky Linda Hiksová a Michaela Rullová se zúčastní Roštěnky z Přelouče z Pardubic dorazí Svítkov a Alfačky. Barvy Prachovic budu hájit místní Prachovky, výběr královéhradeckých žen a Laně z Letohradu. První buly by mělo být vhozeno v 8.30 a turnaj bude končit kolem 17.00 hodiny - hraje se za každého počasí. Partnerem turnaje je českotřebovská Mika a.s. a restaurant Bohemia. Přijďte se podívat bude se jistě na co koukat a to nejen hokejbalově.
Foto : http://ballct1213.rajce.idnes.cz/Turnaj_zen_Letohrad_28.10.2013/                                               Jaroslav Badzik
 
Skrývá Vaše znaménko melanom?
Nechte se bezplatně vyšetřit v Poliklinice Česká Třebová  

Česká Třebová, 9. května 2014: Poliklinika Česká Třebová, člen skupiny AGEL se i v letošním roce připojí k Evropskému dni melanomu a nabídne zájemcům bezplatná vyšetření. Lidé tak budou mít možnost nechat si prohlédnout znaménka a poradit se s odborníky, a to v pondělí 12. května od 13.00 do 16.00 hodin v kožní ambulanci. Zájemci mohou přijít bez objednání. Akce má za cíl poukázat na nebezpečí kožní rakoviny a podpořit prevenci vzniku těchto onemocnění.
Kožní melanom je jedním z nejnebezpečnějších nádorových onemocnění. Přestože se jedná o nádor v prvních fázích dobře viditelný a rozpoznatelný pouhým okem, lidé mu nevěnují pozornost. Melanom je zákeřný tím, že na rozdíl od jiných kožních nádorů začíná relativně brzy metastazovat do jiných orgánů. „S pokročilejším onemocněním klesá šance na uzdravení. Proto je důležitý včasný záchyt onemocnění, který je možný pouze pravidelným a důkladným kontrolováním vzhledu pokožky,“ říká MUDr. Růžena Vomočilová z kožní ambulance Polikliniky Česká Třebová, Zejména lidé, kteří mají na svém těle větší množství znamének, by měli dbát zvýšené pozornosti. „Také lidé, kteří mají světlou kůži či v jejichž rodině měl někdo kožní nádor, by neměli prevenci podceňovat,“ dodává lékařka.  Kromě prohlédnutí pigmentových útvarů na kůži lékaři rovněž poradí, jak moc se vystavovat v nadcházejících letních měsících slunečnímu záření. Melanom se může vyskytnout na jakékoliv části těla, nejčastěji se však nachází na plochách, které jsou vystaveny slunečnímu záření.   Za posledních třicet let stoupl v České republice počet melanomů více než čtyřikrát. Také ostatní druhy kožních nádorů se objevují oproti roku 1970 více než třikrát častěji. Takovýto trend je celosvětový, a proto vznikla v roce 1999 akce Evropský den melanomu, ke kterému se od roku 2001 každoročně připojuje i Česká republika.  
 
Slavnostní akt předávání maturitních vysvědčení absolventům maturitních ročníků českotřebovského gymnázia se bude konat 30. května ve 14.00 a 15.00 v obřadní síni Městského úřadu Česká Třebová.
 
VÝZVA
Vyjádření SPOUSTI, o. s. k situaci kolem nádražní budovy ve stanici Ústí nad Orlicí hlavní nádraží  

Jako aktivní členové občanské společnosti v Ústí nad Orlicí vyzýváme jak majitele budovy ústeckého hlavního nádraží, tedy České dráhy, tak zejména zhotovitele stavby, tedy firmu SŽDC, aby se neprodleně domluvily na krocích, které povedou k rekonstrukci této kulturní památky České republiky a následně tedy i k jejímu smysluplnému využití.
Po aktuálně probíhající stavbě „Průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí“, která nepočítá s řešením havarijního stavu nádražní budovy, zanikne přístupová cesta k objektu a zásadně se tak ztíží i možnost její rekonstrukce kdykoliv v budoucnosti. Z nezájmu dotčených státních institucí, tedy Českých drah, Správy železniční dopravní cesty i Ministerstva dopravy nebude profitovat nikdo a jakékoliv následné řešení (i kdyby jenom demolice kulturní památky) si ve výsledku vyžádá vyšší finanční náklady z veřejných rozpočtů, než by tomu bylo dnes. V tuto chvíli nemá valný smysl zaobírat se minulostí a hledat, kdy a kdo mohl udělat něco lépe. Pokud dnes nedonutíme zmíněné instituce pragmaticky řešit aktuální situaci, nebudeme mít ani nádražní budovu, ani kulturní památku, ani dobré jméno a navíc nás to všechny bude stát opět o poznání více finančních prostředků.
Při přemýšlení o současné situaci docházíme k přesvědčení, že možným řešením, je stále ještě rekonstrukce stávající historické a památkově chráněné budovy hlavního nádraží Ústí nad Orlicí. Opravená budova dá šanci městu a jeho občanům pro nalezení jejího nového využití. Rekonstrukce je tak nezbytným předpokladem k tomu, aby mohla být budova v budoucnu využívána. Bez zásadní rekonstrukce nastane situace, kdy vstupní bránu města Ústí nad Orlicí bude tvořit chátrající a opuštěná budova uprostřed moderního železničního koridoru. Takový památník dokládající nekompetentnost, nešetrnost, neúctu a nekomunikaci bude sice v první řadě ostudou národních institucí ČD a SŽDC, ale s dalekosáhlými důsledky pro Ústí nad Orlicí. Bude ostudou i nás, občanů Ústí. Národní instituce tak namísto toho, aby malému městu s řadou svých lokálních problému pomáhaly, ve zcela opačném duchu vytvářejí podmínky pro vznik nového železničního brownfieldu, jehož řešení nakonec nechají na patnáctitisícovém městě. Mnohokrát děkujeme!
Jako občanské sdružení jsme odhodláni této hrozbě čelit a vyvinout maximální úsilí k tomu, abychom přesvědčili zmíněné instituce o tom, že je i v jejich nejlepším zájmu, tomuto černému scénáři zabránit.  Jsme přesvědčeni, že obě instituce jsou povinny konat v součinnosti a zájmu občanů města Ústí nad Orlicí. Při stavbě „Průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí“ je investováno cca 900 miliónů korun z veřejných rozpočtů. Je tak pro nás nepochopitelné, že není v jejím rámci možné nalézt částku potřebnou k opravě této kulturní památky (údajně částka 40-50 mil. korun).
Vyzýváme firmy SŽDC a ČD, aby urychleně zasedly k jednacímu stolu a začaly jednat v zájmu města a jeho občanů. Vždyť i ve vizualizaci SŽDC je opravená historická budova! Vyzýváme všechna média, aby se dotčených institucí ptala, zda se starají o náš majetek s péčí řádného hospodáře a zda jsou peníze státního rozpočtu, stejně jako evropské dotace, využívány smysluplně. Ptejte se prosím, proč bude mít stavba za téměř 900 milionů ve svém centru kulturní památku v havarijním stavu?
Za SPOUSTI, o.s.  Mgr. Petr Kulhavý, předseda sdružení
 
Zájemci o pěstounství se sejdou v Hlinsku

Hlinsko (7. 5. 2014) – Pardubický kraj a občanské sdružení Amalthea, které pomáhá dětem, rodičům a pěstounům, opět hledají zájemce o pěstounskou péči. Všechny děti potřebují rodinu a v Pardubickém kraji žije stále mnoho z nich v ústavních zařízeních, která i při nejlepší snaze nemohou dětem nahradit individuální péči v přirozeném prostředí rodiny. V Hlinsku se v Café Mandala na Budovcově náměstí proto 14. května 2014 od 17 hodin uskuteční setkání pro zájemce o náhradní rodinnou péči. Bude spojené s besedou s pěstouny, kteří už děti v pěstounské péči vychovávají.
„Rodinné prostředí potřebují zažít i starší děti a také děti jiného než většinového etnika. Zrovna tak děti s různým stupněm postižení mají právo na to, aby žily v rodině – ať už vlastní nebo náhradní,“ poznamenal k setkání krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola. Úkolem pěstounů je nabídnout místo ve své rodině dítěti, které nyní vyrůstá v ústavu nebo se jeho rodina ocitla v těžké životní situaci a nemůže se o něj postarat. Pěstouni by měli navázat s dítětem bezpečný vztah, doprovázet ho v jeho radostech i starostech a být mu oporou při hledání vztahu k jeho rodičům i širší rodině.  Pěstouni jsou finančně podporováni státem, pěstounství je tedy do jisté míry také profesí přinášející finanční odměnu. Zároveň klade na pěstouny požadavky, které zajistí, že je dítě v pěstounské rodině v bezpečí a spokojené. Mezi takové požadavky patří povinnost spolupracovat s vlastní rodinou dítěte, vzdělávat se, být v kontaktu se sociálními pracovníky a podobně.
Setkání je otevřené všem zájemcům 
Další informace o pěstounské péči se zájemci dozví na webových stránkách hledamepestouny.cz.  Zástupci občanského sdružení Amalthea se s nimi také rádi setkají osobně. Setkání lze domluvit na telefonním čísle 773 952 819 nebo na e-mailu pestouni@amalthea.cz.
 
Plakátová kampaň podporuje mateřství a otcovství 

Pardubice (9. 5. 2014) – Možná jste při svých cestách ulicemi zaznamenali plakáty s červeno-žlutou květinou nebo duhovou postavou otce a dcerky. Cílem plakátové kampaně, která odstartovala v prvním květnovém týdnu a potrvá do konce června, je upozornit na důležitost rodiny, mateřství i otcovství a vztahy jejích jednotlivých členů – matek, otců, dětí i prarodičů. Organizuje ji Síť mateřských center v Pardubickém kraji, Mateřské a rodinné centrum Krůček Svitavy, Koalice nevládek a Pardubického kraje. Podpořil ji také krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.
Kampaň se koná v rámci celoroční akce Křídla a kořeny naší rodiny Sítě mateřských center jako příspěvek k 20. výročí Mezinárodního roku rodiny vyhlášeného OSN. Na plakátovacích plochách, na vývěskách nebo ve výkladních skříních se tak objeví letáčky ke Dni matek (11. května) a Dni otců (15. června 2014). Ke kampani se přidalo 24 mateřských a rodinných center v 22 obcích v kraji.
„Heslo kampaně je Udělej pro svou mámu a svého tátu něco, co neděláš každý den. Je to jednoduché připomenutí role nás dospělých vůči našim rodičům. Snad nám to pomůže se v této hektické době na chvíli zastavit a věnovat svůj čas nejbližším,“ uvedl krajský radní Pavel Šotola.
„Je jedno kolik nám je let, všichni jsme dětmi svých rodičů, máme je rádi a vážíme si jich. Uvědomit si a udělat něco, co neděláme každý den, přinese radost nám i našim rodičům“, doplnila Petra Benešová, koordinátorka Sítě mateřských center v Pardubickém kraji.
Ve svých městech vyvěsí plakáty Rodinné centrum Mozaika Letohrad, Rodinné centrum Litomyšl, Herna Sluníčko Pardubice, Rodinné centrum Pohoda Žamberk, Rodinné centrum Kašpárek Pardubice, Rodinné centrum Rosa Česká Třebová, Rodinné centrum Srdíčko Ústí nad Orlicí, Mateřské a rodinné centrum Krůček Svitavy, Rodinné centrum Radovánek Heřmanův Městec, Rodinné centrum Kubíček Přelouč, Mateřské a komunitní centrum Kocourek Březová nad Svitavou, Mateřské centrum Hlinečánek Hlinsko, Mateřské centrum Kamínek Choceň, Rodinné centrum Beránek Choceň, Rodinné centrum Jablíčko Jablonné nad Orlicí, Centrum pro rodinu Sluníčko Moravská Třebová, Rodičovské centrum Dubínek Pardubice, Rodinné centrum MaTami Polička, Mateřské centrum Medvídek Ústí nad Orlicí, Rodinné centrum Chvaletice, Rodinné a vzdělávací centrum Holoubek Holice, Mateřské centrum Emma Králíky, Mateřské centrum Tykadlo Vysoké Mýto a Rodinné centrum DaR Luže.
Slavíčkovy Kameničky mají stále své kouzlo

Pardubice (7. 5. 2014) – Dosud nejrozsáhlejší soubor děl českého krajináře Antonína Slavíčka inspirovaných Kameničkami v Železných horách sestavila pro svou  novou výstavu Východočeská galerie v Pardubicích. Díky Pardubickému kraji se podařilo také restaurovat a přepravit  na pardubický zámek divadelní kulisy, které umělec namaloval pro místní ochotníky při svém pobytu v Kameničkách. Náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jana Pernicová na vernisáži ocenila také současné fotografie Tomáše Kubelky, které zachycují neopakovatelnou atmosféru tohoto kraje.
Výstava je připravena ve spolupráci s Národní galerií v Praze, Galerií moderního umění v Roudnici nad Labem a řada obrazů je také ze soukromých sbírek. Zatím se nikdy nepodařilo shromáždit tak rozsáhlý soubor děl na téma Kameničky, jako v tomto případě. Mimořádně jsou  také v Pardubicích vystavena díla z majetku Regionálního muzea v Chrudimi. Jedná se o kulisy, které vytvořil Antonín Slavíček ve spolupráci s Bohuslavem Dvořákem pro ochotníky v Kameničkách. Náročný transport, který spočíval v navinutí opony na válec a v následném restaurátorském ošetření akademickou malířkou Hanou Vítovou, bylo možné realizovat díky podpoře náměstkyně hejtmana Jany Pernicové, která převzala nad výstavou záštitu. Jejich osud provázejí úsměvné historky, které  se našly ve Slavíčkově korespondenci J. V. Raisovi. O namalování kulis mistra požádal místní farář. Když se ze vsi odstěhoval, vyzvali místní hasiči oficiálním dopisem s úřední početí, aby kulisy svěřil do opatrovnictví jim, že je budou ochotníkům půjčovat, pokud budou hrát ve prospěch hasičstva. Slavíček jim však odepsal, ať kulisy přenechají ochotníkům a doufal, že si je moc nerozhněval. Nakonec zdobí podesty schodiště v hlinecké orlovně. Genius loci hledal v kraji kolem Kameniček také pardubický fotograf Tomáš Kubelka. Aniž by předtím viděl Slavíčkovy obrazy, nacházel velmi podobné okouzlení krajinou stoupající až do nebe s barevnými akcenty objektů osvětlených sluncem v různých částech dne. Výstava potrvá ve Východočeské galerii na Zámku Pardubice do konce srpna a poté bude přenesena do Karlových Varů.