Českotřebovský deník 118/2014  (12.5.)                                 
Pozvánka CYKLO GLACENSIS 2014

Region Orlicko - Třebovsko připravuje na dny 16. a 17. května ve spolupráci se Sdružením obcí Orlicko, mikroregiony Vysokomýtsko, Lanškrounsko, městy Choceň a Náchod, DSO Regionem Orlické hory, Regionem Novoměstsko a s okresem kladským 13. ročník mezinárodní cyklistické akce CYKLO GLACENSIS 2014. Tato akce zahajuje cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí a koná se s finanční podporou zúčastněných regionů a Pardubického a Královéhradeckého kraje.
„Velmi si vážíme této akce, která každoročně přivádí do pohraničních oblastí mnoho cyklistických nadšenců. Jak jsem se přesvědčil, pojí je nejen sportovní výkony, ale také řada dlouholetých přátelství,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Význam akce zhodnotil také Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje: „Cyklistika je pro náš kraj jednou z klíčových oblastí, na které se v rozvoji turistického ruchu zaměřujeme. Je to dáno velkou tradicí Hradce Králové, jakožto cyklistického města, ale také faktem, že Královéhradecký kraj může cyklistům nabídnout terény všech obtížností, od nížin v okolí Labe až po hřebeny Krkonoš. Podobné akce pomáhají potenciál Královéhradeckého kraje patřičně zviditelnit“.
Cílem CYKLO GLACENSIS je také podpora regionálního cestovního ruchu. Akce se opakovaně koná pod záštitou 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka a za dobu svého trvání se k ní připojilo mnoho celebrit a osobností veřejného a politického života. „Letos jsem bohužel pro zranění nohy vyřazený z účasti, ale doufám, že se v příštích letech ještě na start vrátím, CYKLO GLACENSIS má totiž neopakovatelnou atmosféru,“ posteskl si Roman Línek, který jinak jezdí na kole i do práce.
13. ročník CYKLO GLACENSIS začíná v pátek 16. května 2014. Na české straně startují kmenové týmy cyklistů z 11 českých míst (Bačetín, Brandýs n.O., Česká Třebová, Choceň, Králíky, Lanškroun, Náchod, Nové Město n.Metují, Ústí n.O., Vysoké Mýto, Žamberk), společným cílem je místo symbolicky ležící v blízkosti česko-polské hranice, které se každým rokem střídá na české nebo na polské straně. V roce 2014 je cílem polská Nowa Ruda a její místní část Ludwikowice Kłodzkie.
Pro účastníky ze vzdálenějších startovních míst (Choceň, Česká Třebová, Brandýs n.O., Ústí n.O.) je zajištěna přeprava vlakem na části trasy z Chocně do Náchoda. Odtud budou týmy pokračovat po trasách v délce cca 70 kilometrů. Cyklojízdy se opakovaně účastní družstvo handicapovaných cyklistů z Domova pod hradem Žampach. Do cíle dojedou také polské týmy z 8 startovních polských měst, jejichž jízda je připravována paralelně polským partnerem. V areálu Harenda v Ludwikowicích Kłodzkich se sejde 300 cyklistů, pro které je připraven polskými partnery večerní společenský a kulturní program, ubytování a stravování. Návrat je individuální v průběhu soboty a neděle. Součástí projektu je propagační kampaň s propagačními materiály, letáky, plakáty, transparenty a účastnickými tričky.
Pořadatel a organizátor Region Orlicko-Třebovsko Vás srdečně zve.
 
Piáno u nádraží vadí - zatím je zavřené, snad ne navždycky 

Dnes v pondělí ráno byla na podatelnu českotřebovské radnice podána stížnost, petice občanů, kterým údajně vadí hluk  způsobený piánem na terminálu Jana Pernera.  reakce jsou už na facebooku asi v tom smyslu, že to je velmi ubohé, v České Třebové ovšem běžné.  Rozhodně se zde nejedná o porušení nočního klidu, vždyť v tu dobu je piáno zamčeno. Navíc v rozumné vzdálenosti od nástroje nikdo nebydlí. Chtěl bych vědět, co by stěžovatelé dělali v případě, že je v sousedství např. hudební škola. Velmi si pamatuji dobu, kdy se vyučovalo i na  dechové nástroje v dělnickém domě, který dříve patřil Lidové škole umění a všichni sousedé v Nádražní ulici to poslouchali. Pianino není přitom ani hlučné, slyšet může být jen ve speciálně tichých chvílích. Možná by stálo za to si také stěžovat na nádražní rozhlas, musí být jistě také hlučný.   Zatím je podle zprávy Martina Saifrta    piáno na týden zavřené. během této doby  budou iniciátoři této myšlenky jednat o kompromisu s městem a poškozenou stranou. Myslím, že je třeba přistupovat k problému s rozumem a poukazovat na jiná místa, kde je projekt "Piána na ulici úspěšně realizován". Názorů podporujících umístění piána  na dopravním terminálu je mnoho, proti se nikdo nevyslovil.  Bylo by dobré, kdyby  se problém podařil brzo urovnat smírem. Myslím, že umístěním piana  se žádná vyhláška města o nočním klidu neporušila a ani žádný zákon.  Z toho by bylo dobré vycházet. Piáno není umístěno nikomu "pod okny" a nemůže být obtěžujícím faktorem, jeho používání je spíše sporadické.  Nicméně stěžovatelé se najdou všude a někdy se jim dává větší význam než by bylo potřeba. Vzpomínám na některé sousedy pod Horami, kteří svými stížnostmi na hluk vlastně "poslali do kytiček" vybudované letní kino a celý amfiteátr byl v tu ránu  k ničemu....  (mm)
 
V sobotu 17. 5. se v Ústí na Orlicí na sídlišti Na Štěpnici otevře zbrusu nové dětské hřiště s motivy pohádkového Rákosníčka.  Takové máme v České Třebové již od loňského září

Den melanomu v poliklinice AGEL 

Cekam v cekarne Agel na to dni  melaomu. Je tady cca 25 lidi. Akce je absolutne organizacne nezvladnuta. Lidi se hadaji o poradi. Pritom by stacilo, kdyby se rozdavali cisla pri prichodu aby pacienti vedeli po kom pujdou na radu. Pokusil jsem se rozdat nejake poradi ale zpetne se neda urcit , kdo presne byl po kom a staci jedna hadajici se pani a veskera  snaha zpetne zorganizovat to, co ma organizovat Agel prichazi v nivec. Nerozumim tomu, jak muze byt dobra myslenka nabidnout lidem vysetreni  spatnou organizaci zbytecne znehodnocena. Prece muselo vedeni mistni  pobocky Agel vedet, ze o akci bude zajem a lépe se pripravit. Nervoznim
lidem zde nabizi nejaka dealerka leciv sve produkty, misto toho, aby bylo jasne stanovene poradi. Na muj dotaz, zda by sestricka nerozdala cisla mi  bylo odpovezeno, ze se mame v cekarne zorganizovat sami. Tak spatnou  organizaci jsem jiz dlouho nevidel.
Odesláno z iPhonu.....

 

Nabídka DDM Kamarád  


DDM Kamarád hledá vedoucí zájmových kroužku: Ekologie pro děti, Geocatching. V případě zájmu nás kontaktujte:  e-mail:  ddm.kamarad&centrum.cz nebo na telefonním čísle 777 292 242.

 

Příměstský tábor pro teenagery

DDM Kamarád pořádá příměstský tábor pro teenegery v termínu 4.8. -8.8.2014. Cena 1700,-Kč Cena zahrnuje vstupné, jízdné, pojištění, pedagogický dozor a materiál na tvoření. Starší děti se určitě nudit nebudou. Čeká je downhill – jízda na horských kolech a koloběžkách, motokáry, cyklovýlet a spoustu dalších zajímavých aktivit. Přihlásit se můžete v kanceláři DDM nebo na tel.č. 465 535 382 nejpozději do 30.6.2014.

 

Příměstský tábor pro děti 5 – 8 let

Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová připravuje příměstský tábor Kamarádi z Madagaskaru v termínu 30.6. – 4.7.2014, cena 1100,-Kč zahrnuje jízdné, vstupné, pedagogický dozor, materiál  a pojištění. Čeká nás týden plný her, zábavy, dobrodružství, tvoření a výlety. Přihlásit se a zaplatit částku 1100,-Kč můžete nejpozději do 13.6.2014 v kanceláři DDM Kamarád.

 

Den dětí

Dům dětí a mládeže zve děti a rodiče na Den dětí S Krakonošem do pohádky v neděli 1.června 2014. Začátek cesty před restaurací Na Horách od 15:00 – 17:00 hod. (v tomto čase můžete přijít kdykoli), poplatek 30,-Kč (děti do 3 let a doprovod zdarma). V případě deštivého počasí se akce ruší.

 

Besídka zájmových kroužků

Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová pořádá Besídku zájmových kroužků ve čtvrtek 5.6.2014 od 16:00 hod. v Malé scéně. Představí se děti z tanečních a hudebních zájmových kroužků. Před vystoupením si můžete prohlédnout výstavku výrobků dětí ze zájmových kroužků výtvarných. Připraveno bude také malé občerstvení. Vstupné dobrovolné.