Českotřebovský deník 119/2014 (13.5.)                                  
 
Přečetla jsem si váš příspěvek Piáno u nádraží a vybavil se mi okamžitě název fillmu "Mravnost nade vše". 

Je to smutné a není mi jasné, komu to piáno může vadit.  Podle mě to je zpestření a s rušením nočního klidu, když opouštějí hospody a herny rozveselení lidé, se to určitě srovnat nedá. Zdravím a tentokrát nekritizuji VV
 
Aktuální nabídka volných míst v CZ LOKO 

Zámečník (strojírenská výroba) - Jihlava Zámečník (podvozky)  Česká Třebová Elektronik - Česká Třebová Konstruktér - Nymburk, Jihlava, Česká Třebová Lakýrník - Česká Třebová Lakýrník - Jihlava Mechanik servisu kolejových vozidel - Česká Třebová Elektromechanik - Jihlava Elektromechanik - Česká Třebová Obráběč kovů - Česká Třebová Zámečník - svářeč (plechaři) - Česká Třebová Mechanik motorových lokomotiv (vzduchaři, závaz armatur) - Česká Třebová Mechanik servisu kolejových vozidel - Most

2. pekený kilometr se běží ve středu 14.5:  Těšíme se na velkou účast i na vaše výkony.

Schola u sv. Prokopa v Dlouhé Třebové pořádá  Noc kostelů

pátek 23.5.2014 od 20.30 hodin v kostele sv. Prokopa
 
V programu účinkují:
·      schola u sv. Prokopa a její sólisté
·      flétnový soubor Gracie se svými hosty
·      Martin Lamplot – kronikář obce
·      Barokteto – Brandýs nad Orlicí
Zprávičky  ze  školičky 

Znáte vesničku Třebovice ?  Že tamtudy projíždíte ? Pak jistě víte, že hned první budova vlevo je ZŠ.
Možná jste si jí všimli, protože v posledních dvou letech dostala nový kabát a okna a moc ji to teď sluší.  Úpravy se netýkaly  pouze  fasády, ale i vnitřku. Konečně se vyměnily odpady a elektroinstalace – mnohaletá bolest této budovy -  a nové počítače i 2 interaktivní tabule , které jsme před 3 lety získali obhájením projektu  EU , netrpí  stálými výpadky jističů.
Ale sebekrásnější  budova ještě nedělá školu školou. To musí lidé v ní – ať učitelé, provozní pracovníci a  ti nejdůležitější – školáci.  Jak ti ,,opravdoví“, tak i  ,,Dráčci“  předškoláčci  i  ti nejmenší  - ,,Sluníčka“.
30. 4.  ale na zahradě MŠ   neběhaly žádné děti, zato zde byla spousta čarodějnic, čarodějů, ba i kostlivců a  skřítků. Při bližším pohledu bylo jasné, že se tyto bytosti rozdělily do 6 skupin. V každé byli zástupci starší – a tedy i zkušenější generace čarodějnic  či čarodějů , kteří pomáhali čarodějnickému potěru plnit úkoly zadané zasloužilými a tedy nejvýše  postavenými čarodějkami.
Museli prokázat schopnost létat na koštěti mezi kužely, prolézt černou dírou, zvládnout bludiště, cvičit skok v pytli a také svůj postřeh při skládání hlavolamů. Za odměnu si pak všichni pochutnali na opečeném buřtíku.
Netrvalo dlouho a čarodějničky i čarodějíčkové se změnili  na myšky, pejskyba i  medvěda. To když hráli maminkám k jejich svátku  pohádku ,,Boudo, budko“.  Ti starší si připravili pohádku ,,Císařovy nové šaty“  a stali se z nich rádcové,   krejčíci , kněžny a dokonce tu byl i císař!  
 
Další zase maminkám zazpívali a přednesli  básničky .
Všichni jsme moc litovali, že neštovice  donutily zůstat mnohé děti v postýlkách, a tak prvňáčci a druháčci nemohli předvést svůj country tanec. Maminky ale o něj nepřijdou, protože , jak se stalo již tradicí, žáci MŠ a  ZŠ budou mít  vystoupení  i v listopadu.
Když se podívám zpátky  na téměř končící školní rok, opět se podařilo naplnit záměr našeho výukového programu  a jeho název ,,Škola plná života“ jej plně  vystihuje .
Plavání pro dobrou věc – soutěž v plavání pro osoby s mentálním postižením

Krytý plavecký bazén v Ústí nad Orlicí 12. 5. 2014 hostil 45 účastníků ve 4. ročníku soutěže Plavání pro dobrou věc. Soutěž je připravená pro klienty zařízení sociálních služeb pro osoby s mentálním postižením v Pardubickém kraji. Stacionář v Ústí nad Orlicí a městská společnost TEPVOS jsou hlavními pořadateli.
 
„Pozvání přijaly podobné organizace jako je náš Stacionář.
Sjeli se účastníci z těchto míst:
-       Domov na zámku Bystré u Poličky,
-       Domov pod hradem Žampach,
-       Domov pro osoby se zdravotním postižením Slatiňany,
-       Berenika, o.p.s. - Vysoké Mýto,
-       Diakonie Čáslav 
-       Speciální základní škola, MŠ a praktická škola ÚO
-       Stacionář Ústí nad Orlicí.  
Všichni účastníci byli oceněni, obdrželi tašku s drobnými cenami, diplomy a první místo v každé kategorii Fidorkovou medaili“ uvedla ředitelka Stacionáře v Ústí nad Orlicí Radka Vašková.  
Soutěžily dvě skupiny, rozdělené na plavce a neplavce. Na začátku bylo krátké rozplavání, poté se plavci kvalifikovali dle věku a závod proběhl rozřazením podle výsledků kvalifikace. Pro neplavce byly připravené hry a soutěže ve vodě, přenášení předmětů, lovení pomůcek a hraček, zdolávání překážek a chůze ve vodě.   
„Krytý plavecký bazén nabídl pro všechny účastníky soutěže využití dalších aktivit v areálu bazénu. Například parní kabiny, vířivku, tobogán. Jako pořadatelé a partneři soutěže spolupracujeme se Stacionářem pravidelně a jsme rádi, že jsme mohli podpořit městskou neziskovou organizaci“ řekla vedoucí úseku Rekreační služby městské společnosti TEPVOS Veronika Krajová.  
Vyhlášení vítězů se konalo v prostoru občerstvení, následně po soutěži. Účastníci si odnesli dárky partnerů a pěkné zážitky z pobytu v bazéně, ale také novou zkušenost, samostatné zvládnutí aktivit v jiném prostředí a na pokyny jiných pracovníků, což přispívá k jejich integraci.
 
EFA 2014: Na své si přijdou i milovníci rychlých aut

Východní Čechy Na tradiční vrtulníkovou a aviatickou výstavu European festival of Aviation se v letošním roce mohou těšit také milovníci rychlých aut. V rámci výstavy si totiž mohou prohlédnout například legendární závodní speciál Praga R1.  „Našimi hlavními návštěvníky jsou rodiny s dětmi. Výstava je pro ně zajímavým doplněním letecké show, jakou není možné jinde v České republice vidět. Chtěli jsme našim návštěvníkům přinést něco nového, proto jsme výstavu doplnili i o rychlá závodní auta. Věříme, že okruhový speciál Praga R1 nenechá žádného tatínka chladným,“ usmívá se Daniel Tuček, pilot ze společnosti DSA, která patří mezi tradiční pořadatele akce. Klíčovým prvkem výstavy sportovních aut bude právě Praga R1. Návštěvníci mohou vidět i další sportovní vozy včetně známých vozů Caterham, které patří k nejobdivovanějším sportovním vozům všech dob.
Do Hradce se slétne světová špička. V rámci letecké show a výstavy se diváci mohou těšit na světovou vrtulníkovou špičku. Uvidí vše od ultralehkých vrtulníků a vírníků různých značek, přes moderní vrtulníky světových výrobců typu Airbus Helicopters, Bell nebo Robinson až po vrtulníky Armády České republiky nebo americký bojový vrtulník Cobra.   „Můžeme potvrdit i velkou různorodost vystavovaných strojů. Ty mají od 450 kilogramů až po 13 tun. Úplnou novinkou na českém trhu bude výstava nové generace vrtulníku Bell 407 a zejména Bell 429 ve verzi pro leteckou záchrannou službu,“ doplňuje zajímavosti Tomáš Suchánek, pořadatel akce ze společnosti DSA. V rámci přehlídky budou mít návštěvníci možnost sledovat například hromadný zásah při nehodě, kdy bude najednou provádět záchrannou akci 5 vrtulníků. „Secvičení tohoto čísla je velmi náročné. V běžné praxi fungují piloti spíše individuálně. Pět vrtulníků najednou, které koordinují záchranu, je opravdu unikátním jevem. Ukazuje kvalitu českých pilotů,“ uzavírá Daniel Tuček.
 

Studentky uspěly s módními kolekcemi London a Dot 


Pardubice (13. 5. 2014) – Červánky v očekávání, London, Dot. To jsou názvy úspěšných módních kolekcí tří maturantek Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí, které v dubnu uspěly na prestižní soutěži Módna línia mladých ve slovenském Prešově. O jejich tvorbu se zajímala i náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, která je pozvala do sídla Pardubického kraje, aby jim poděkovala za skvělou reprezentaci regionu a popřála jim mnoho úspěchů v dalším životě. Trojice studentek – módních návrhářek zaujala v konkurenci dalších 18 škol a 520 soutěžních modelů. Na návštěvu hejtmanství je doprovodil i ředitel školy Zdeněk Rössler a vyučující Ludmila Skokanová. Lucie Paslerová zvítězila v kategorii pláště a kožichy s kolekcí Dots, jejímž hlavním motivem byly obří puntíky. Kristýna Černá vyhrála kategorii vycházkové oděvy s kolekcí London, inspirovanou hlavním městem Velké Británie. Marie Štrychová uspěla s původně klauzurní prací na téma netradiční svatební šaty, ve které vymyslela oblečení pro těhotnou nevěstu s názvem Červánky v očekávání. Skončila na třetím místě v kategorii společenské oděvy.  „Jsem nadšena originalitou tvorby studentek oboru oděvní design. Důležité ale také je, aby absolventi měli možnost uplatnění a zároveň i svou představu, co by chtěli v životě dělat,“ komentovala ukázky prací studentek náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. „Líbí se mi, že Střední škola uměleckoprůmyslová dokáže dobře propojit jednotlivé obory,“ přidala náměstkyně chválu školy, jejíž studenti se zhostili i role fotografa a modelek. Hudbu pro prezentaci modelů připravil student 2. ročníku školy.