Informace z jednání rady Pardubického kraje dne 15/5                          

Českotřebovský  deník 123/2014 (15/5)
 
Krajský rozpočet se vyvíjí dobře

Pardubice  (15. 5. 2014) - Rada Pardubického kraje projednávala také hospodaření kraje v prvním čtvrtletí. Konstatovala, že zatímco příjmy v tomto období dosáhly 29,86 procent upraveného ročního rozpočtu kraje, výdaje pouze 21,52 procent.
„Je to dáno zejména tím, že jsme do letošního rozpočtu převedli úspory a nevyčerpané prostředky z roku 2013 určené na evropské projekty a pokračující investice,” vysvětluje 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „K nízkému čerpání výdajů dochází především u kapitálových výdajů na investiční akce, které se budou provádět v dalších čtvrtletích roku 2014.“ Největší objem běžných výdajů byl tradičně u kapitoly školství a mládeže, která využívá na provoz škol dotačních prostředků z MŠMT a dále u kapitoly dopravy a silničního hospodářství. Ta zajišťuje pokrytí prokazatelných ztrát z provozování základní dopravní obslužnosti a chod  Správy a údržby silnic Pardubického kraje. 
Nejlépe hospodařil ústav v Brandýse

Pardubice - Stejně jako v ostatních odvětvích, tak i ve zdravotnictví, předložily příspěvkové organizace radě kraje ke schválení svoje účetní závěrky a výroční zprávy za rok 2013. Jedná se o deset organizací - tři léčebné a rehabilitační ústavy, tři nemocnice dlouhodobé péče, tři dětská centra a zdravotnickou záchrannou službu. „Pozitivní zprávou je, že přes nelehké podmínky roku 2013 všech deset příspěvkových organizací hospodařilo  s kladným hospodářským výsledkem, který byl za všechny celkem 10,2 milionů korun. Pochvalu zaslouží  zejména Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí, který se podílí na výsledku téměř 50 procenty a dále Odborný léčebný ústav Jevíčko,“ konstatoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který má zdravotnictví na starosti. Zisk se většinou převádí do rezervního fondu nebo na úhradu ztráty minulých let.“
 
Nová vyhláška nahrává větším nemocnicím

Rada kraje také hodnotila výsledky pěti nemocnic akutní lůžkové péče za první čtvrtletí roku  2014. I tady byl konstatován pozitivní fakt, že v součtu jsou nemocnice mírně ziskové (+3,6 mil. Kč), zejména díky výsledkům Pardubické krajské nemocnice a Orlickoústecké nemocnice. Hospodaření se vyvíjí podle plánu, to znamená, že zisková bude nadále jen nemocnice v Pardubicích, ostatní budou i přes zlepšení výsledků na konci roku ztrátové. Díky nové úhradové vyhlášce se nemocnicím zvýšily tržby za zdravotní péči, bohužel se ale také zvyšují náklady na zdravotnický materiál. Ekonomická situace nedovoluje nadále zvyšovat mzdy zdravotníků, které se tak stále drží na úrovni minulých let.
„Za velký úspěch posledních 17 měsíců pokládám skutečnost, že se nám spolu s managementy nemocnic podařilo dostat jejich ekonomiku do řiditelného stavu. Věřím, že se tak nezopakují smutné zkušenosti minulých let, kdy kraj musel nárazově zachraňovat nemocnice až stamilionovými dotacemi,“ komentuje výsledky Línek a uzavírá: „Je naším společným úkolem tento trend udržet i v následujících letech.“
 
Pracovní tým pro fúzi nemocnic vede Tomáš Gottvald

Externí odborníky, kteří pomáhají s fúzí krajských nemocnic, posílila od května také renomovaná poradenská firma KPMG, která provede nemocnice procesem ekonomického, personálního a IT sjednocení. Ta byla Pardubickým krajem vybrána ve výběrovém řízení.  „Vedením pracovního týmu byl za dosavadní vedení nemocnic schválen ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald a byly určeny i další osoby, členové představenstva a pracovníci managementu nemocnic, kteří budou po odborné stránce zodpovědní za konkrétní oblasti a budou, spolupracovat s externími poradci a koordinovat interně práci dalších specialistů,“ informoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Chci přispět k souhře týmu  vstřícností a v komunikaci a respektem ke každému členu,“ uvedl po schválení radou Tomáš Gottvald.
 
Záchranka plně zajistila svou roli

Rada kraje se zabývala vyhodnocením organizačních změn ve Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje provedených k 1. lednu 2014. Ředitel Pavel Svoboda předložil analýzu výjezdů za první čtvrtletí na dotčených základnách. Konstatoval, že  nedostatek lékařů sice stále trvá, ale změny se nedotkly činnosti ZZS s ohledem na její celokrajskou působnost. Zvýšilo se spádové území lékařských posádek, které více zasahují i v sousedních územích,  došlo k jejich vyššímu a efektivnějšímu využití při zachování dojezdové doby. „Poměr lékařských posádek zůstává v kraji nadále na jedné z nejvyšších hodnot ve srovnání s ostatními kraji České republiky. V kraji nemáme žádná území, která by v případě potřeby nebyla pokryta záchranářskými, případně lékařskými profesionály,“ uvedl Roman Línek.
Podařilo se snížit přesčasovou práci lékařů na zákonnou hranici a lékařům se zvýšily tarifní platy. Současná organizace se potvrdila jako funkční , a proto zůstává nadále v platnosti.
 
Vznikl Energeticko-technický inovační klastr 

Pardubice (15. 5. 2014) – Rada Pardubického kraje vzala na vědomí vznik Energeticko-technického inovačního klastru. Jeho činnost byla před několika dny oficiálně zahájena ustavující valnou hromadou. Předsedkyní výkonné rady klastru byla zvolena Ludmila Navrátilová, členka Rady Pardubického kraje zodpovědná za investice a majetek. Výkonným ředitelem klastru pak byl zvolen Richard Červenka, který je zároveň ředitelem Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje.
„Cílem klastru, který má zkratku ETIK, je čerpat a smysluplně využívat evropské dotace na inovace a vývoj zejména v energetice a dalších oblastech. Stejně tak důležité bude realizovat pilotní inovační projekty v soukromé sféře,“ uvedla radní pro investice a majetek Ludmila Navrátilová. „Některé z nich totiž  není schopen uskutečnit jeden komerční subjekt samostatně, ale pouze ve spolupráci s ostatními členy klastru. Ten má právní subjektivitu spolku a je zajímavým partnerem pro investory. Pardubický kraj sice není přímo členem klastru, ale vidíme v něm příležitost zaujmout nové investory a také do budoucna využít know-how z jeho projektů zvláště pro naše příspěvkové organizace.“
V této oblasti jsou nejdále na severní Moravě, kde funguje Moravskoslezský energetický klastr. Podařilo se jim například získat dotaci na vývoj nového systému vytápění pomocí takzvané trigenerační jednotky, kterou provozují a zdokonalují  u jednoho ze svých členů. Díky tomu tak získávají navíc know-how v této oblasti a také prostředky na svou další činnost.
„V Pardubickém kraji máme ambici dostat se do mezinárodních projektů zejména v oblasti zvyšování energetické účinnosti a ochrany životního prostředí. Pro firmy i veřejné instituce to je zajímavé, protože výrazně sníží náklady na energie a navíc to ušetří i životní prostředí,“ řekl ředitel klastru ETIK Richard Červenka.
Dále bude ETIK podporovat inovační procesy, výzkum a rozvoj činností svých členů, bude podporovat komunikaci mezi podnikatelskými, veřejnoprávními, samosprávnými a neziskovými organizacemi nebo pořádat semináře související s aktivitami klastru. ETIK je také připraven vstupovat do partnerství v rámci tuzemských i mezinárodních projektů, které budou podporovat aktivity svých členů za finanční podpory evropských fondů.
Mezi úkoly, které byly navrženy valnou hromadou na nejbližší období, patří zejména rozšíření členské základny, příprava projektových záměrů ETIK ve spolupráci s členy klastru a energetickým manažerem Pardubického kraje, dále zapojení Univerzity Pardubice či navázání aktivní spolupráce s Pardubickým krajem.
 
Členy klastru v současné době jsou:
ARBOR, spol. s r.o. ENESA a.s. LOYD GROUP s.r.o.  Krajská hospodářská komora Pardubického kraje
RIGHT POWER ENERGY, s.r.o.
 
Silnice na hranicích se vylepší z české i polské strany 

Pardubice (15. 5. 2014) - Pardubický kraj zahájil přípravu projektů pro Operační program přeshraniční spolupráce České republiky s Polskem na období 2014-2020. Pro náš kraj byla ve spolupráci s polskou stranou vybrána modernizace několika silnic v pohraničí poblíž Mladkova a Pastvin.
„Spolupracujeme na tom s  Dolnoslezskou správou silnic a dohodli jsme se na dvou společných projektech, z nichž jeden povede polská strana a druhý česká,“ informoval krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Zdeněk Křišťál. 
První z projektů má na české straně zahrnovat modernizaci silnic II/311 z Jablonného nad Orlicí  do Mladkova a III/04314 z Boříkovic do Červené Vody. Na polské straně to bude modernizaci silnice 392 Żelazno – Lądek Zdrój - Idzików. Vedoucím partnerem projektu se stane Dolnoslezská správa silnic.  
Druhý z projektů bude na české straně řešit modernizaci silnice III/31218 z Pastvin do Klášterce nad Orlicí  a Žamberka, na polské straně modernizaci silnice 389 Spalona-Gniewoszów. Vedoucím partnerem tohoto projektu má být Pardubický kraj. 
Z předpokládaných nákladů každého z projektů na české straně hranice ve výši přibližně šest milionů eur by Pardubický kraj mohl obdržet dotaci z evropských fondů ve výši 85 procent. Podmínkou Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR s Polskem je společná příprava a realizace projektů obou partnerů. Na rozdíl od jiných programů je v tomto programu dotace vyplácena v eurech a řízení programu zabezpečuje Ministerstvo pro místní rozvoj.