ČESKOTŘEBOVSKÝ DENÍK 124/2014  (16/5)                  

Konkurz  

Asi před dvěma měsíci jsem napsal v internetovém zpravodaji, že jsem hrdý na to, že jsem Třebovák. Bylo to v reakci na velký úspěch českotřebovského klavíristy Lukáše Tomeše, který bezkonkurenčně zvítězil v krajském finále soutěže ZUŠ. A není to tak dávno, co Lukáš získal čestné uznání dokonce i ve finále republikovém…
Sám se velmi často jako divák zúčastňuji akcí, které pořádá naše „hudebka“ a myslím si, že tyto besídky a koncerty jsou velmi oblíbené a líbí se jak učinkujícím žákům, tak i vždy početnému publiku. Možná škoda, že je poměrně málo navštěvují zástupci města. Mohli by mít trochu jednodušší pozici při rozhodování ve vypsaném výběrovém řízení na nového ředitele ZUŠ.
Protože naši ZUŠ navštěvuje moje dcera, tak mi není lhostejný její další vývoj. Jelikož jsem před pár lety řešil problém ve zdejším fotbalovém oddílu, když byl po dlouholeté práci odejit zkušený mládežnický trenér Zdeněk Kocman a jeho téměř desetileté úsilí  a celá jedna generace mladých fotbalistů byla během půl roku téměř rozprášena (až na několik výjimek), tak mám obavy, aby se podobným směrem nevydala naše ZUŠ. Jelikož se objevila „kauza“ vypsaného výběrového řízení na místo ředitele ZUŠ, věřím, že pan Bohuslav Mimra svoji pozici obhájí a bude dál pokračovat se svým kolektivem ve skvělé práci.
A kdyby to náhodou nedopadlo, tak panu Mimrovi velice děkuji za všechny ty roky poctivé práce a přátelského a čestného přístupu jak k žákům, tak i k rodičům.    Jaroslav Plocek
 
Krajské kolo Středoškolské odborné činnosti 

Poté, co jsme my dva studenti Gymnázia Česká Třebová, tedy Dominika Kubištová a Martin Bednář, úspěšně obhájili svou několikaměsíční práci v okresním kole Středoškolské odborné činnosti, vydali jsme se 7. května 2014 do kola krajského, které se konalo v Chrudimi. Jelikož jsme se této soutěže zúčastnili poprvé, jeli jsme spíše tak nějak „na zkušenou“.Cesta vlakem byla poněkud zdlouhavá, ale nakonec jsme se zdárně dostali do místa soutěže. Na chrudimském gymnáziu jsme byli několika větami přivítáni ředitelkou školy a starostou města. Jejich slova měla motivovat všechny přítomné a zřejmě svůj účel splnila. Následně jsme se všichni odebrali obhajovat své práce do přidělených místností. Moje byla zařazena do kategorie Teorie kultury, umění a umělecké tvorby a týkala se života a díla českotřebovského výtvarníka Stanislava Víši. Martinova měla název Multifunkční dopravní terminál Jana Pernera v České Třebové a soutěžila v oboru Stavebnictví, architektura a design interiérů.
Účelem obhajoby není vysvětlit, v čem práce spočívá, ale říci, jaké jsou její cíle a záměry do budoucna. Myslím si, že v tu chvíli každý ze soutěžících ze sebe vydal to nejlepší. Nejen proto, aby se mohl zúčastnit celostátního kola, kam postoupila z každé kategorie vždy pouze vítězná práce, ale také, aby se mu dostalo alespoň špetky uznání za odvedenou dřinu. A to mi věřte, že dřina to byla...
Všechny práce se nakonec podařilo zdárně obhájit, ale pak následovaly dlouhé chvíle plné napětí a očekávání před vyhlášením výsledků. Říká se: „Dočkej času jako husa klasu,“ a my jsme tedy vyčkávali.
Nakonec jsme se klasu skutečně dočkali. Martin obsadil ve své kategorii třetí místo, což je velký úspěch, já první a moje práce tedy postoupila do celostátního kola. Upřímně, tuto možnost jsme neočekávali a byla pro nás (stále ještě nevím, jestli příjemným nebo nepříjemným) překvapením. Ale když použiji slova jednoho ze svých pedagogů – „nedá se svítit“ – tak tedy pojedu v červnu do Plzně svoji práci opět obhajovat... Nakonec ještě připojuji poděkování své učitelce Evě Vašinové za podporu a pomoc.
Dominika Kubištová, septima
 

 

Horolezecký klub Česká Třebová Vás zve na 3. ročník lezecké soutěže pro děti a mládež
„O Třebovského Stěnoleza 2014“

Závody jsou určeny široké žákovské veřejnosti, tedy i úplným začátečníkům, kteří nikdy nelezli. Závodníci budou jištěni zkušenými lezci, takže je téměř vyloučena možnost úrazu.
Místo konání: Česká Třebová, venkovní lezecká stěna ZŠ Habrmanova (areál gymnázia), parkování v ulici Krátká.
Datum: 7.6. 2014.  Prezentace: 9 – 9:30 hod.  Začátek: 10 hod.
 
O titul Vesnice roku soutěží letos 16 obcí z kraje

Pardubice (13. 5. 2014) – Celkem 16 obcí z Pardubického kraje se přihlásilo do jubilejního 20. ročníku soutěže Vesnice roku. Jedna z nich získá tradiční symbol pro vítěze v podobě Zlaté stuhy a postoupí do celostátního kola. Přihlášku podaly například Valy na Pardubicku, Vysočina na Chrudimsku, Osík na Svitavsku nebo Zářecká Lhota na Orlickoústecku.
Konkurence v celostátním kole bude velká, celkem se utká 306 vesnic z celé České republiky.  „V květnu a červnu budou obce hodnoceny v krajských kolech, kdy všechny navštíví krajská hodnotitelská komise,“ vysvětlil krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. „Mám radost, že soutěž Vesnice roku stále povzbuzuje obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova. Obce tímto získávají prostor ukázat své úspěchy,“ dodal radní. Loni se soutěže zúčastnilo 19 obcí Pardubického kraje. Krajská komise bude hodnotit například péči o veřejná prostranství, občanskou vybavenost, přírodní prvky a zeleň v obci, společenský život, ale také využívání informačních technologií. V komisi budou zastoupeni představitelé vítězných obcí z minulých let, Pardubického kraje, Spolku pro obnovu venkova, Svazu města a obcí, knihovníků a informačních pracovníků a také příslušných ministerstev.
Vítězná obec krajského kola postupuje do kola celostátního, které se bude konat od 31. srpna do 6. září. Vítěze celostátního kola a nositele titulu Vesnice roku 2014 oznámí ministryně Věra Jourová 20. září 2014 v Luhačovicích v rámci Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem. Zástupce našeho regionu bodoval v anketě už v loňském roce. Třetí příčku tehdy získal Dolní Újezd na Svitavsku. Největší úspěch zaznamenaly Kameničky, které v roce 2001 získaly celostátní titul.
Soutěž Vesnice roku se poprvé uskutečnila v roce 1995. Jejím vyhlašovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo zemědělství, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR. Mezi spoluvyhlašovatele soutěže patří Kancelář prezidenta republiky, Ministerstvo kultury, Ministerstvo životního prostředí, Svaz knihovníků a informačních pracovníků, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Folklorní sdružení ČR, Sdružení místních samospráv ČR a jednotlivé kraje v případě krajských kol soutěže.

V Pardubickém kraji se letos přihlásily tyto obce z následujících okresů:  

Bítovany

Chrudim

Hošťalovice

Chrudim

Vysočina

Chrudim

Borek

Pardubice

Břehy

Pardubice

Dříteč

Pardubice

Valy

Pardubice

Veliny

Pardubice

Veselí

Pardubice

Voleč

Pardubice

Biskupice

Svitavy

Osík

Svitavy

Pustá Kamenice

Svitavy

Lukavice

Ústí nad Orlicí

Oucmanice

Ústí nad Orlicí

Zářecká Lhota

Ústí nad Orlicí