Českotřebovský deník 126/2014 (18.5.)                                  
Budeme stěhovat radnici? 

Kdy už to bude? Nebo snad změníme své uvažování? Kde je centrum našeho města? Staré náměstí, Nové náměstí, jejich blízké okolí, nebo snad komerční zóna na Parníku - Tesco, Kaufland?! Co mě vede k těmto úvahám?
Zavřená zelenina Na Splavě, zavřená mlékárna nad kostelem, různé krátké obchodní pokusy v Hýblově ulici a Na Splavě a další krachy, které jsem možná ani nestačil postřehnout. Od začátku května v sobotu zavřená lékárna Mellisa u Billy. To vše není dobrým znamením. Co za tím je?  Na straně obchodníků, podnikatelů, možná představa, že vše půjde snadno a rychle, nedostatek propagace. Ale to snad jen u skutečně nezkušených, kteří nevědí, že doba rychlého úspěchu je dávno pryč. A tak bych se spíš vrátil na stranu zákazníků spotřebitelů.  Uvažujeme, jestli se nám cestování za lepším, levnějším nákupem nakonec vyplatí? Byť je to jen na Parník nebo třeba do blízké Litomyšle. Nejsou to jen cestovní náklady, ale my své peníze odesíláme pryč z města ne-li země. Odesíláme někam, kde ztrácíme kontrolu nad tím, čemu poslouží, kdo a jakou vilu si za ně postaví.
Ztrácíme možnost třeba požádat, aby se nám část zase vrátila ve formě podpory místní kultury, sportu nebo jiné činnosti. Jak to dopadne třeba se žádostí o příspěvek do tomboly na ples u velkých nebo malých? Odpovězte si sami, nebo se zeptejte někoho, kdo to dělal.  Vrátím se tam, kde jsem víc než doma, do lékárny. Naše lékárna Anna na Novém náměstí je nyní jedinou v sobotu otevřenou lékárnou v centru města a přesto je tento provoz ekonomicky nezajímavý. Počítám stejně jako majitel lékárny Mellisa, ale beru to jako službu a nebudu to měnit stejně, jako se nebude stěhovat radnice.                                               Richard Záveský - lékárník
 
V úterý 20.5.2014 Vás zveme na diagnostiku pleti a dermokosmetické poradenství. Tato služba bude probíhat od 10 do 16 hodin a je zdarma. Zároveň proběhne prodejní akce na opalovací přípravky Avène.
 
Radnici nestěhujme, zkusme pomoci oživit centrum města!  

Česká Třebová má své centrum proti jiným městům obdobné velikosti tak trochu "roztáhnuté" do širšího prostoru. Návštěvníci z okolí přijíždějí bohužel především jen do "nákupní zóny Primona",  do centra pak už dojede málokdo. Máme v okolí konkurenční města, obchodníci se přetahují o zákazníky pomocí reklamních tiskovin dodávaných do schránek v širokém okolí. Navíc mají Třebováci tradiční snahu dojet si vlakem  třeba do Pardubic i dále.  Další konkurencí je internetový prodej, e - shopům se daří, zásilkové služby každý den křižují město a rozvážejí objednané zboží. V místním obchodě si "zákazník" zboží nechá předvést vychválit, ale pak si ho objedná na internetu a do obchodu pak přijde až když nefunguje podle jeho představ.   čekáme na dobu, kdy se začnou zákazníci vracet i do malých obchodů a tedy i zpět do centra města, bude třeba ho oživit. Jedním z úkolů nového vedení města, které vznikne po podzimních volbách bude nejen obstarávat  pozemky pro Metrans, ale také realizovat projekt na oživení městského centra.  Město to ale nemůže dělat samo, ale jen ve spolupráci s obchodníky. Mám první symptomy toho, že se obchodníci v centru dávají dohromady, aby vznikl nějaký lépe fungující model, který změní stávající (zoufalou) situaci.  (mm)
 
Putování za třebovským kohoutem: počasí po celý víkend nepřálo.... 

Fotografie: Václav Polák (zmoklý cyklista)


XXI. ročník mezinárodního volejbalového turnaje J. Lakomého,
kategorie mladších žákyň, 16. až 18. 5. 2014, Přerov. 

Vrcholem letošní volejbalové sezóny byl pro mladé českotřebovské volejbalistky Sokola Česká Třebová třídenní turnaj v Přerově. Jedná se o prestižní turnaj, tradičně se zde střetávají nejlepší mládežnické oddíly. Celé naše družstvo je složeno z mladých hráček (ročník 2001 a 2002), které budou tuto kategorii hrát ještě příští rok. S tímto vědomím jsme jeli do Přerova spíše na zkušenou, nechat holky tzv. ohrát a rozkoukat. Ale děvčata měla očividně jiné plány. Od prvního zápasu bez respektu ze soupeře bojovaly o každý míč, jak v poli tak i na síti. Pohybově předčívaly i některá starší děvčata a evidentně chtěly ukázat maximum toho, co se naučily. Jejich výkon neunikl ani pozornosti trenérů ostatních družstev, kteří kladně hovořili o jejich volejbalovém umu. 
Turnaje se zúčastnilo celkem dvanáct družstev (Olymp Praha, VK Agel Prostějov, VK Přerov A, B, Žilina, Bratislava, Junior Brno, Mikulova Praha, Demlova Jihlava, Orion Praha, Slavia Praha, Sokol Česká Třebová). Během tří dnů každé družstvo odehrálo 10 zápasů na dva vítězné sety do 25ti bodů, což je pořádná porce. Děvčata z České Třebové měla zřejmě síly dost, protože většinu našich zápasů rozhodoval až třetí zkrácený set. V celkovém pořadí jsme se umístili na výborném 7. místě, když jsme v utkání o toto umístnění porazili družstvo z Jihlavy až v tiebreaku 16:14. 
Stručně ze sportu v Ústí nad Orlicí

l V Ústí nad Orlicí bude letos už po druhé II. atletická liga mužů a žen. Startovat bude opět 13 družstev ve 34 disciplinách. Termín je určený na sobotu 21. června se začátkem v 11 hodin.
l Fotbal v Ústí nad Orlicí bude slavit 100 let svého trvání Termín je v sobotu 28.června a oslavy proběhnou po celý den na ústeckém stadionu. Začátek je už v 9 hodin ráno, slavnostní zahájení bude ve 14,15 hodin.
Hlavním lákadlem bude utkání současného divizního mužstva proti hráčům, kteří oddílem v minulosti prošli /Casko, Dittrich, Vacek, Falta, Bertelman/ Toto mužstvo sestavuje bývalý ústecký trenér Jiří Saňák. Začátek tohoto zápasu bude v 17 hodin.
 
l V pondělí 30.června bude na tenisových kurtech v Ústí nad Orlicí zahájen již 18.ročník turnaje mužů a žen RIETER CUP. Hrát se bude opět o tituly mistrů České republiky ve dvouhrách a čtyřhrách. Hraje se denně od 10 hodin až do pátku 4.června, kdy je na pořadu finále.