Českotřebovský deník 127/2014 (19.5.)                                  

Vynikající úspěch žáka 9. ročníku v Olympiádě v anglickém jazyce


  Dne 13. 5. 2014 se Michal Peňáz zúčastnil celorepublikového kola Olympiády v anglickém jazyce. Ve velké konkurenci obsadil úžasné třetí místo. Svoji účast zahájil gramatickým cvičením, které se skládalo z poslechové části a pochopení textu, spellingu a gramatického testu. Následovaly ústní pohovory zaměřené na schopnost rychlé reakce na zadané téma.

A jak vše prožíval Michal?
Jaký čas jsi věnoval přípravě na tak náročnou soutěž?
Pravidelně sleduji filmy a televizní pořady v anglickém jazyce, čtu anglické knihy a komunikuji s rodilými mluvčími přes internet. Což byla veškerá moje příprava.

 

Jak probíhal vývoj zájmu pro anglický jazyk?
Od útlého věku jsem toužil umět mluvit anglicky. Postupem času díky sledování filmů s titulky se rozvíjela moje slovní zásoba a touha po dalším rozvoji mých schopností.
Která část olympiády byla pro Tebe nejnáročnější?
Ačkoliv to vypadá nejjednodušeji, velmi náročný byl spelling neobvyklých slov.
Změnil tento úspěch nějak Tvé plány do budoucna?
Více méně ne. Vždy jsem se zajímal o anglický jazyk a hledal jsem způsob, jak své znalosti budu moci dále rozvíjet.
Myslíš, že budeš mít vysoké požadavky na Tvoji budoucí přítelkyni?
Hlavně - ať umí anglicky. J
Tak přejeme hodně dalších úspěchů ve Tvé budoucí kariéře a doufáme, že se děvčata budou učit anglicky.                ZŠ Nádražní

 


ÚSPĚCH TANEČNÍ ŠKOLY VE FINÁLE  SKUPIN ROKU 2014                    

Naprostým soutěžním vyvrcholením taneční sezóny v České republice bylo finále Taneční skupiny roku. Taneční škola se zúčastnila této akce poprvé a probojovala se krajskými i regionálními soutěžemi mistrovské soutěže. Regionální kolo proběhlo v Chrudimi, zemské kolo (Čechy) v Praze a finále znovu v Praze, a to v areálu Slavie Praha – vršovickém Edenu.  Neuvěřitelná show, kterou jako moderátor provázel Ondra Vodný (Evropa 2), provázela toto nejprestižnější soutěžní klání již od prvních kol. Finále v Praze bylo dech beroucí i pro nás dospělé, jak silně to museli  vnímat naši malí tanečníci si lze jen představovat.
Marnivé sestřenice nasadily tanečním výrazem a strhujícím výkonem laťku hodně vysoko již v prvním finálovém kole. Díky tomu si je porota pozvala také do kola druhého. Celkově si děvčata zasloužila překrásné celkově čtvrté místo MČR.
Skupina Angels zaujala svou technicky náročnou choreografií, skvělým mixem hudby a v neposlední řadě velmi originálními kostýmy. Maximální nasazení a bezprecedentní taneční výkon jim umožnily zaujmout zaslouženou pátou příčku – a to bez ohledu na fakt, že vítězící kluby zjevně vsadily na starší tanečníky.
Koncerty světových hvězd připomínající jeviště, k prasknutí narvané hlediště a úžasná atmosféra – tak by se v kostce daly shrnout naše pocity. Na takové akci je již bez debat, že se z našich malých tanečníků stávají velcí reprezentanti. Prezentují nejen školu, své rodiče a město, ale především svou práci, um a píli. Za vše co se zvládli naučit a skvěle odprezentovat jim patří náš maximální respekt. Název taneční školy (zahrnující také název našeho města) defilující na obřích LED obrazovkách v jedné z největších pražských sportovních hal je potom vzornou ukázkou reprezentace.
Výsledky:  4. místo – Marnivé sestřenice (z 8)   5. místo – The Game (z 7)                                                             (TZ)
 
 
Děti v Ústí nad Orlicí slavnostně otevřely nové Rákosníčkovo hřiště  

I přes nepřízeň počasí si obyvatelé Ústí nad Orlicí a okolí nenechali ujít první den na zbrusu novém Rákosníčkově hřišti, které se slavnostně otevřelo v neděli 18.května. Hřiště vzniklo na sídlišti na Štěpnici a místní ho získali od společnosti Lidl díky aktivnímu hlasování. Den plný her a soutěží si náležitě užily hlavně děti.
Celodenní zábavný program, vystoupení Míši Růžičkové nebo divadelní představení o Rákosníčkovi. To všechno čekalo na dětské návštěvníky, kteří se svými rodiči či prarodiči dorazili o víkendu do Ústí nad Orlicí. Společnost Lidl zde předala symbolický klič od nového hřiště zástupcům města.
"Přestože naše město v posledních třech letech realizovalo výstavbu pěti dětských hřišť, přivítal jsem iniciativu našich obyvatel v hlasování o Rákosníčkovo hřiště. Sám jsem osobní výzvou hlasování podpořil a mám radost, že se našemu městu podařilo uspět. S podobou hřiště jsem se byl seznámit v sousedním městě a musím konstatovat, že společnost Lidl při realizaci hřiště sází na kvalitu, funkčnost a estetiku a to je moc dobře. Na umístění Rákosníčkova hřiště jsme se v našem městě shodli s Mateřským centrem Medvídek, které se největší měrou podílelo na občanské iniciativě při hlasování,“ uvedl starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek. Hlasování o Rákosníčkova hřiště probíhalo v únoru.  Města byla rozdělena do kategorií dle počtu obyvatel, aby šance na získání hřiště byla férová. Město Ústí nad Orlicí si výstavbu dětského hřiště v hodnotě 1,5 mil. Kč zajistilo získáním 4968 hlasů.
„Společně se zástupci města byla vybrána lokalita v hustě obydlené části města, ve které dětské hřiště chybělo, a lidé v této městské části nové dětské hřiště uvítali. Rákosníčkovo hřiště vyrostlo ve velice pěkné a klidné lokalitě se zelení.
V blízkosti se navíc nachází dvě základní školy a mateřská škola,“
dodala Anna Těžká, koordinátorka projektu Rákosníčkova hřiště. (TZ)
 
Den matek v Kozlově 

Teprve dodatečně jsem obdržel fotografii z oslav letošního Dne matek v sále U Siťařů. 
Svátek zde slavili s předstihem, zahrála kapela ze Svinné a ze Zhoře. Dobrá nálada panovala po celý večer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Finále školní ligy plaveckých štafet v Rychnově nad Kněžnou 


První místo obsadila štafeta z Gymnázia v Ústí nad Orlicí

Superfinále Okresní školní ligy plaveckých štafet se konalo v pátek 16. 5. 2014 v Rychnově nad Kněžnou. Gymnázium Ústí nad Orlicí vyhrálo první místo plavecké štafety nejstarších žáků s časem 2:32:94 minut. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích v počtu 50 žáků.

V České Třebové se takováto soutěž neplave, je to škoda, jistě by to pomohlo jak školákům, tak prosperitě krytého bazénu, který má větší kapacitu než ten orlickoústecký, kde tato soutěž pravidelně od jeho rekonstrukce probíhá. Region je již celkem rozdělen, ale pro soutěže škol z České Třebové a Lanškrouna by byl ten českotřebovský bazén přece ideální.

„Naši reprezentanti se umístili na těchto místech. V  kategorii A (6. třída) 2. místo ZŠ 28. října Žamberk, kategorii B (7. třída) 3. místo ZŠ Bratří Čapku Ústí nad Orlicí, kategorii C (8. třída) 3. Místo ZŠ 28. října Žamberk, kategorii D (9. třída) 1. místo Gymnázium Ústí nad Orlicí. Blahopřejeme všem vítězům a vážíme si jejich výkonů. Konkurence byla velká a všichni statečně bojovali“ uvedla Jana Hurychová, hlavní organizátorka Okresní školní ligy v Ústí nad Orlicí a pracovnice městské společnosti TEPVOS.

Soutěžící si odnesli za první místa plakety a všichni drobné dárky partnerů. V Ústí nad Orlicí připravuje Krytý plavecký bazén další ročník Okresní školní ligy a těší se na účast všech škol, které se přihlásily už v minulém ročníku.                                                 (re)