Českotřebovský deník 128/2014 (20/5)                                   
Semináře pro začínající rodopisce přitahují návštěvníky i z okolí

Mezi úspěšné akce českotřebovského městského muzea nepatří jen "místní" seminář Martina Šebely zaměřený na  místopis staré České Třebové, ale také další semináře určení zase pro jiné okruhy zájemců.  za velmi zajímavý považují účastníci také seminář pro začínající rodopisce, na který dojíždí také zájemci z okolí. Ukazuje se, že Městské muzeum dokáže aktivně spolupracovat s různými cílovými skupinami a přibližovat tak historii po částech jak mládeži, tak i dospělým. Za dobu od svého znovuotevření v závěru září 2012 vykonalo velký kus práce. Nejbližší velkou akcí bude již tradiční Muzejní noc v  Chaloupce Maxe Švabinského v kozlově, kde městské muzeum zajišťuje po celé léto službu pro návštěvníky z celé republiky. Mnoho jich sem jezdí např. z Litomyšle. Dnes jim může navíc nabídnou také návštěvu v zajímavé expozici Městského muzea u nás ve městě. To dlouhá léta nebývalo. (Foto Měst. muzeum)

Za Vilémem Balcarem  

V úterý dne 29. dubna 2014 jsme se v městském krematoriu rozloučili s panem  Vilémem Balcarem. Bohužel zemřel měsíc a několik dnů před svými narozeninami, kdy by mu bylo rovných 100 let. Je škoda, že se tohoto významného jubilea nedožil. Vilík patřil do naší lyžařské rodiny jako nejstarší žijící závodník v běhu na lyžích. Byl pamětníkem začátků lyžařského sportu v České Třebové. Od mládí se věnoval závodnímu lyžování a patřil ke skupině výborných běžců na lyžích, jako byli bratři Hájkové a František Habrman. Závodil ještě v poválečných letech. Celý svůj aktivní život pracoval na dráze jako topič lokomotiv a později jako pomocník strojvedoucího. Do vysokého věku se zajímal o sport, byl plný optimismu a přátelské povahy. My lyžaři jsme se těšili na datum 27. května, kdy v den jeho narozenin mu půjdeme gratulovat. Bohužel nás zarmoutil a odešel do lyžařského nebe.  Čest jeho památce! Oldřich Stránský

 

Vzpomínka 

Dne 30.6.2014 uplyne již 40 smutných let od chvíle, kdy nás navždy opustil syn a bratr pan Michal Daneš. Kdo jste jej znali, věnujte mu prosím společně s námi tichou vzpomínku. Rodina Danešova a Jebouskova. 


  • Fotografie z celoměstské akce pořádané 15.5.2014 na Starém náměstí najdete na

    Jarní rekondice pacientů s roztroušenou sklerózou 

    Reg.organizace Roska Ústí nad Orlicí uspořádala pro své členy, pacienty s roztroušenou sklerózou, ve dnech 26.4. až 2.5.2014 rekondiční pobyt na Pastvinách v bezbariérovém penzionu uprostřed přírody.  Celotýdenní  program byl sestaven ze cvičení, přednášek, kultury i zábavy. Pohybová aktivita a cvičení je pro onemocnění RS  nezbytné, proto probíhalo 2x denně a bylo zaměřeno na jednotlivé svalové skupiny s cílem posilování,  protažení, uvolnění a dýchání. Z pomůcek jsme využili malé i velké overbaly, gumy, ale i ručník nebo hole. Díky krásnému počasí jsme mohli některá cvičení provádět venku a využili tak svěží jarní přírody. Nově jsme se dozvěděli o Feldenkraisově metodě a prakticky si ji vyzkoušeli. Neobvyklá a inspirativní byla i lekce jógy smíchu. Na doplnění každý účastník absolvoval 2 masáže a perličkovou koupel. Na přednáškách  jsme vyslechli zajímavé téma:  radiace a její vliv na zdraví a povídání o cestování po Peru. Nechyběly ani důležité informace o léčbě RS doplněné zkušenostmi přítomných a aktuální informace ohledně průkazek, dávek a změn v r.2014 pro osoby se zdravotním postižením.
    A protože jsme na Pastvinách pobývali v době čarodějnic a 1.máje, proto jsme také tyto oslavy plně respektovali a oslavili je s plným nasazením.  Rekondice se zúčastnilo 25 členů, všichni se rozjížděli spokojeni s bohatými dojmy a již nyní se těší na společné setkání opět na podzim, kdy je rekondice naplánovaná v termínu 13.9. – 19.9.2014. Více informací na www.roskauo.cz.
    Rádi bychom touto cestou poděkovali Městu Česká Třebová za finanční podporu, která umožňuje reg.organizaci Roska UO organizování rekondičních pobytů a ostatních činností, které přispívají k začlenění pacientů s RS do aktivního života a dává jim naději, kterou velmi potřebují.                                                                                                                                     Hana Pauková