Českotřebovský deník 129/2014 (20.5.)                                  

Stavební sezóna na silnicích začala. Kraj do nich investuje miliony ze svého                                     

Pardubice (20. 5. 2014) – Více než 49 milionů korun se rozhodl kraj investovat do oprav silnic v regionu ze svého rozpočtu. Peníze dá i na nové technologie či zpřesnění diagnostiky mostních objektů. Po dlouhých letech tak zahajuje několik rekonstrukcí a oprav silnic III. třídy bez přispění z fondů Evropské unie. Opravy zajišťuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk). Nového kabátu se například dočká most ve Chvaleticích, silnice III/31118 Výprachtice – Čenkovice nebo III/31512 Česká Třebová – Skuhrov. U poslední jmenované stavby se byl hejtman Martin Netolický podívat, jak započaly práce.
„Doposud jsme se výhradně soustředili na kompletní rekonstrukce silnic spolufinancované regionálním operačním programem. Kraj kvůli hospodářské recesi neměl dostatek vlastních finančních prostředků na plošnou obnovu silničního povrchu,“ objasnil dosavadní strategii hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Situace se však podle něj změnila. „Díky zlepšenému hospodaření jsme letos schopni provádět úpravy povrchů z vlastních peněz. V hospodaření se pozitivně projevila i mírnější zima, kde se podařilo ušetřit 12 milionů korun. Rozhodli jsme, že tyto peníze půjdou zpět do silnic. Dalších deset milionů korun měla správa a údržba silnic kraje se zapojením prostředků od Státního fondu dopravní infrastruktury ve schváleném investičním plánu. Z krajského rozpočtu jsme již uvolnili přes čtyři miliony, k tomu po projednání zastupitelstvem přidáme dalších 13 milionů korun navíc,“ upřesnil hejtman Netolický.
Klíčem pro výběr stavebních akcí byl stav vozovek a intenzita provozu. „Vybrali jsme silnice, které se dlouhodobě nachází v dezolátním stavu a vyžadují okamžité opravy. Takovým příkladem jsou silnice Letohrad – Červená nebo Česká Třebová - Skuhrov. V případě silnice Výprachtice – Čenkovice se jedná i o pomoc cestovnímu ruchu, neboť je to komunikace vedoucí přímo do lyžařského areálu. Její stav je tragický a vozovka zde díky intenzitě dopravy trpí,“ uzavřel hejtman Netolický. Rekonstrukce se dočká i propustek na silnici II/315 Hrádek, silnice Andrlův Chlum – Ústí nad Orlicí a silnice III/34019 v ulici Škroupova v Chrudimi.
Základní umělecká škola vás srdečně zve na poslední akce v měsíci červnu 2014

Úterý        4.6. 2014 - I. závěrečný koncert žáků       -   Malá scéna                     -    18.00 
Úterý     10.6. 2014 - II. závěrečný koncert žáků     -    Velký sál Kul.centra     -      19.00
Čtvrtek   12.6. 2014 - Koncert elektr. kláves             - Malá scéna                     -     18.00 
Středa     18.6. 2014 - Koncert odd. zobc. fléten        -  Kostel sv.Jakuba Č.T.  -      16.00
Čtvrtek   19.6. 2014 - Závěr. vyst. Lit.dram.oboru -     Malá scéna                     -     18.00 
               
16. a 17. června 2014 bude opět probíhat zápis do přípravných oddělení pro školní rok 2014/2015 
viz podrobný rozpis časů i místa konání. 
 
Jak skončilo Ústřední kolo Soutěže žáků ZUŠ ČR ve hře na klavír?  

Vynikajícím výkonem se prezentoval ve hře na klavír v Ústředním kole, konaném
1. – 4.5. 2014 v Praze Lukáš Tomeš - pedagogické vedení BcA. Miluše Mimrová, který získal v náročné 10. kategorii ve hře na klavír z devíti soutěžících čestné uznání. V této kategorii nebylo uděleno první místo. Lukáši Tomšovi a jeho učitelce patří velké poděkování a gratulace, protože dostat se přes všechna kola až do ústředního, klade pro žáka i pedagoga velké nároky na přípravu mimo rámec vyučovacích hodin. V Lukášově případě to znamenalo cvičit ještě soutěžní program kromě skladeb, které hrál na přijímacích zkouškách na pardubickou konzervatoř, kde byl přijat do druhého ročníku studia.
Jménem svých kolegů i jménem svým děkuji všem žákům za vzornou reprezentaci školy a města, rodičům za spolupráci, návštěvníkům našich koncertů za jejich přízeň. Přeji všem přátelům ZUŠ krásnou dovolenou, našim žákům příjemně prožité prázdniny a hodně zdraví a elánu do nového školního roku 2014/2015.                                 MgA. Bohuslav Mimra, ředitel ZUŠ v České Třebové
 
Kynologické centrum JAVORKA Závod Speciál Javorka  10.5. 2014  

Letošní ročník specielní soutěže  se díky počasí opravdu vydařil - krásné slunné počasí mezi propršenými dny, jako na objednávku. Akci posuzovali dva rozhodčí,  Petr Vyčítal z Vysokého Mýta a Iveta Skalická z České Třebové, takže časový harmonogram vycházel naprosto přesně. Figurantskou práci opět precizně zvládl Pavel Hylák. Domácímu týmu se opravdu dařilo – 10 startů nám „přineslo“ 5 oceněných umístění a cenu pro Nejúspěšnější ZKO. Nejlépe si vedl domácí tým Maruška Stráníková s Branwen, který vyhrál nejvyšší třídu IPO3. V IPO1 vyhrála Eva Mihalíková s Canem ze Sudkova. V této kategorii měly úspěšnou premiéru domácí týmy Renata Zárubová s Indym a Karel Brulík s Artem, Renata obsadila 2. a Karel 3.místo.Třináctiletý Karel navíc zvládl na soutěži start hned s 2 psy, mimo jiné je letos mezi nominovanými na MČR mládeže.
Velmi kvalitně byla obsazena kategorie ZZO, kde bylo bodové rozmezí mezi všemi startujícími velmi těsné a muselo se dokonce o umístění losovat. I zde na svoji premiéru nastoupila nová členka našeho Družstva mládeže Eliška Filipiová z Vysokého Mýta a vedla si opravdu skvěle. Vítězem se stal pan Michal Jakoubek se stafordem Sorbonem.  Kategorii ZVV1-P, která je letos novou oficielní zkouškou ČR, vyhrála Iveta Luňáčková z Letohradu, naše členka Věra Elsingr se svým dobrmanem Bártem obsadila 2.místo.  V kategorii ZM/ZMMP excelovala Dana Řeháková se svojí belgičankou Jarrou, nejmladší účastník – teprve 9ti-letá Karolínka Hyláková z našeho týmu ČT Javorka obsadila krásné 3.místo, přestože její ovčačka Ace je větší než psovod.   V klasické třídě  ZVV1 zvítězila Lída Nosková s ovčákem Vitto Niox z Vrchlabí, která získala cenu i Nejlepší poslušnost. Titul Nejlepší obranář obdržel Karel Vadlejch s ovčákem Heikem z ústecké organizace a nejlepším stopařem se stala borderkolie Can Work paní Michalíkové.
Celou akci cenami pro všechny závodníky bohatě podpořili sponzoři – generálním partnerem byla klasicky firma Vétoquinol Nymburk a nově  firma NATIVIA Letohrad Žamberk. Hlavními sponzory byly firmy Dog Trace Němčice – výrobce výcvikových pomůcek a Tomil Vysoké Mýto.  První ze soutěžního seriálu 2014 zvládl celý tým Javorky na výbornou a nyní se může pilně připravovat na nejdůležitější kynologické projekty v Kraji – Východočeské mistrovství kynologické mládeže, MČR Obedience mládeže a  nově na první MČR mládeže v Dogdancingu. Dalšími v pořadí pak budou dva závody Obedience s mezinárodní účastí a Specielní soutěž v ovladatelnosti. Rovněž přípravy Letního tábora pro děti a psy jsou již v plném proudu.
Více informací o této soutěži a dalších akcích včetně fotografií lze nalézt na www.sweb.cz/zkoctj
Po třicáté za studánkami 

Na sobotu 7. června je v nedalekém Vlčkově připraven již 30. ročník Putování za studánkami. Slavnost k poctě místního učitele Josefa Karla, který popsal, jak se tu vždy poslední sobotu v máji rituálně čistívaly prameny, začne na návsi U Studýnky ve 13 hodin. Nejprve přijde na řadu opravdové putování za studánkami, tedy obchůzka pramenů v okolí vesnice spojená s příležitostnými zpěvy. Ve 14:30 hodin zazní v přírodním amfiteátru první tóny koncertu. Tentokrát budou jeho protagonisty sólisté opery Národního divadla v Praze Jana Sibera a Jiří Hájek, Pardubický dětský sbor, Sdružení pěveckého sboru Rubeš a Slavoj – pěvecký a hudební spolek, oba z Chrudimi, a Chrudimská komorní filharmonie. Na programu je Te Deum, op. 103 Antonína Dvořáka a kantáta Bohuslava Martinů na slova Miloslava Bureše Otvírání studánek. V 15:45 vystoupí U Studýnky žákyně Taneční školy z České Třebové a v 16 hodin přijdou k mikrofonům hvězdy Šlágr TV Petr Šimáček a Dana Sokolová, kteří tvoří „kapesní kapelu“ Kapka. Na závěr programu se v 18 hodin rozhoří tradiční táborák. Že k Putování za studánkami patří proslulé vlčkovské koláče, opékané sele, moravská vína, správně vychlazené pivo a voňavé klobásy z udírny netřeba příznivcům této akce připomínat, pro ostatní může být dobrým důvodem udělat si v diáři k první červnové sobotě poznámku a červený vykřičník. Pořadatelé – Smetanův dům Litomyšl a Obecní úřad Vlčkov – slibují, že si poradí i s počasím. Nezbývá, než držet palce.                                                                                             Dagmar Burdová
 
Kraj vsadí na vědu a výzkum

Pardubice (19. 5. 2014) - Poprvé se tento týden na Krajském úřadě Pardubického kraje sešla ke svému jednání nově ustavená Krajská rada pro inovace (KRPI). Jde o poradní orgán samosprávy Pardubického kraje složený z vrcholných zástupců samospráv, firem zabývajících se aplikovaným i základním výzkumem, základního, středního a vysokého školství i dalších subjektů.  Úkolem KRPI je zejména připravit krajskou přílohu národní Strategie inteligentní specializace, tzv. ANNEX, jako nutnou podmínku pro čerpání evropských dotací v oblasti školství, vědy a výzkumu pro období let 2014-2020. Kraj si od toho slibuje rozvoj znalostní ekonomiky a zkvalitnění vzdělávání. Předsedou 28členné Krajské rady pro inovace byl zvolen hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a místopředsedu se stal Vladimír Velebný, ředitel firmy Contipro Group, s.r.o.
„Na ANNEXu pracuje sedm pracovních týmů, které se specializují na problematiku jednotlivých odvětví s důrazem na tradičně silná odvětví v regionu, jako je chemie, elektrotechnika, doprava a některé strojírenské obory. V pracovních skupinách je zapojena Synthesia, velmi úzce spolupracujeme také s Univerzitou Pardubice. Osobně této problematice přikládám klíčový význam. Naším cílem je dostat Pardubický kraj z pohledu čerpání evropských fondů na inovace mezi nejúspěšnější regiony v republice. Vidíme v tom budoucnost rozvoje ekonomiky v kraji. V minulosti se na tuto oblast nekladl takový důraz, v  tomto ohledu máme co dohánět,“ řekl hejtman Martin Netolický. Ten se proto již v loňském roce spolu s rektorem Univerzity Pardubice Miroslavem Ludwigem seznámil s fungováním inovačního centra v Brně, které je ukázkou fungující spolupráce univerzit, veřejného a soukromého sektoru. Krajská rada pro inovace má v současnosti dokument připravený v obecné rovině a bude jej upřesňovat. „Již dnes patříme k nejatraktivnějším regionům pro investory. Toho je třeba využít. V dalším kroku se zaměříme na konkrétní aktivity šité přímo na míru zejména firmám, ale i univerzitě a středním či základním školám,“ vysvětlil hejtman a předseda Krajské rady pro inovace Martin Netolický.
Zaměření pracovních skupin tedy do značné míry odpovídá těm odvětvím, kde je kraj již nyní konkurenceschopný nejen na úrovni České republiky, ale i ve srovnání s vyspělými zahraničními státy. „Pracovní skupiny byly ustaveny i pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů, podporu inovací a informační technologie Chtěl bych poděkovat všem, kteří se do těchto diskusí zapojili. Projednaný dokument budeme nyní předkládat na červnové jednání Zastupitelstva Pardubického kraje a následně ho dále rozpracovávat do podoby realizačního dokumentu. Fakticky vznikla platforma, která usnadňuje spolupráci veřejného a soukromého sektoru,“ uzavřel gesční krajský radní Zdenek Křišťál.