Českotřebovský zpravodaj 131/2014 (22/5)                           
Kulturní překvapení jako dárek k svátku matek

V pátek odpoledne jsem s Kati na pozvání sociální pracovnice přijela do DD v České Třebové - pilně se tam starají o rozptýlení obyvatel a každý týden pro ně připravují různé akce. Ve výtahu vidím plán akcí na celý měsíc. Jsem zvědavá, jak je pojmenováno vystoupení mé esperantské fenky, které říkám KATIDO.  To znamená v esperantu kotě, protože ta malá neplecha se chová jako kotě. Mazlí se, jen když má pro mazlení náladu, a nechá se hladit, jen když ona sama chce.
Čtu: KULTURNÍ PŘEKVAPENÍ JAKO DÁREK K SVÁTKU MATEK.
To je tedy úplné utajení! Zvědavost snad nějaké obecenstvo přitáhne. Již půl hodiny  před začátkem se začínají trousit obyvatelky a před 14 hodinou přivážejí sestry a bratr nechodící na vozíčcích. Chystám rekvizity a mlsky na odměnu a Kati provádí průzkum obecenstva.  Začínáme. Povídám o esperantu, umělém jazyku , který dokáže získat přátele v celém světě a je mnohem snadnější než jakýkoliv jazyk národní. Ledasčemu z něj rozumí i Kati a já ji využívám jako „učitelku“ esperanta pro děti. Ty jí dávají esperantské rozkazy, ona je poslouchá. Na české rozkazy  nereaguje. I teď obecenstvo slyší dvojjazyčně: Sedni – sidu, lehni – kušu, tancuj – dancu, táhni vagón – tiru vagonon, skoč – saltu, počítej – kalkulu, hledej – serču, válej sudy – bareloj  atd. Největší zájem o cvičení s Kati má štíhlá dívenka  Renátka. Drží provaz, aby mohla fenka skákat, Kati jí nosí psaníčko, hledá u ní skrytou klíčenku, táhne k ní vagónek. Také další lidé chtějí psaníčko, ukrýt klíčenku a hlavně Katince dávat příklady  na sečítání, odčítání, dělení a násobení. Musím jí je říkat esperantem. Je šikovná, ani jednou se nezmýlila. “Vyštěkala“ všechny výsledky dobře. Zklamala mne jako obvykle při podávání kapesníku, když kýchám. Udělala z něj několik kousků a donesla mi jen část. Ale přece jen nakonec ten použitý kousek odnesla do koše.
„Kulturní překvapení trvalo asi hodinu a zdálo se, že vládla spokojenost. Slíbila jsem i za Kati,  že zas někdy přijdeme, až nacvičím
další kousky.                                                                                                                                                      Zdenka Novotná
 
LETNÍ ZAHRÁDKA U LENINA 

Zahájení provozu 12. června 2014
Příjemné zastřešené posezení - klobásy a steaky na grilu
1x týdně živá country hudba
Otevřeno denně od 14 hodin
Pejskům vstup povolen   -   telefon 603 295 527
Setkání esperantistů v Litomyšli

Klub přátel esperanta ve Svitavách pozval tentokrát esperantisty v sobotu 26. dubna 2014 na setkání do Litomyšle. Sjelo se jich 26 z 13 míst České republiky. Libuše Dvořáková s dalšími členy klubu připravila opět velmi zajímavý program.
V průmyslové zóně za Litomyšlí nás k návštěvě zlákal závod CIMBRIA HMD Litomyšl, jehož majitelem je z 50 % dánská společnost. Poněkud jsme bloudili a vyhlíželi nápis CIMBRIA, ale před podnikem nás již čekal výrobní ředitel Ing. Miloslav Krejbych a pověděl nám historii závodu i zajímavosti z výroby. Bylo vidět, že je to člověk zapálený pro své zaměstnání, který díky němu poznal mnoho zemí světa.   Provedl nás projekčními kancelářemi, výrobními halami, sklady a vyprávěl, do kterých zemí odsud výrobky „cestují“. Jsou to vlastně všechny kontinenty světa. Vyrábějí zde mořičky obilí, dopravníky, jeřáby.. Viděli jsme výrobky již připravené pro odvoz do Afriky, USA, Číny. V Dánsku mají práci již zcela zrobotizovánu. Tady ne. V závodě pracuje 120 lidí. Po skončení prohlídky jsme měli možnost se ptát. Náš průvodce nám odpověděl i na všetečné otázky. Prošel všemi profesemi výroby a mohl pak bez problémů jezdit do různých zemí výrobky instalovat a učit s nimi tamní lidi zacházet. Svěřil se nám, že nejsrdečnější lidi poznal na severu, kde pracovali ve velmi primitivních podmínkách, ale dokázali se rozdělit o to málo, co měli.
Ještě fotografie před závodem. Esperantisté tam nejsou všichni. Kdo se opozdil, čeká v restauraci “Bludička“, kam jdeme na oběd. Před ním je možnost popřát jednomu z nejaktivnějších esperantistů k životnímu jubileu. Ten však tentokrát spěchá, má účinkovat v odpoledním programu. My si můžeme ještě povědět o práci kroužků a pozvat přátele na esperantské akce. Nejblíže je esperantská výstava v Lanškrouně, setkání v Bludově a Esperantský den v Pardubicích. Taky esperantská fenka Kati ukáže, že už pokročila ve vzdělání a umí počítat.
Odpoledne je teprve „bohaté“. V piaristickém kostele z velké části opraveném stíháme vyslechnout jeho historii. A pak ten pestrý průvod na Zahájení 3.  litomyšlské lázeňské sezóny ducha!!! To oči přecházejí . A na své si přišli milovníci historických vozidel i děti. Ty mohly malovat a tvořit. Asi se tam mnoho z vás, podobně jako esperantisté, bylo podívat, proto nemusím  o všem psát.
Autor: Zdenka Novotná

 

ČESKOTŘEBOVŠTÍ CYKLISTÉ SE DEŠTĚ NEZALEKLI.

V pátek 16. května uspořádal Region Orlicko-Třebovsko, pod záštitou 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Linka, 13. ročník mezinárodní cyklistické akce v česko-polském příhraničí CYKLO-GLACENSIS.
Z polských startovních měst  vyjelo osm týmů, 11 družstev vyjelo z jedenácti českých měst.
Akce se pravidelně zúčastňují i českotřebovští cyklisté. Ani letos se hrozící vody nezalekli. Bohužel, v tento den mračna, zoufalá mračna oblohu zatáhla…
Z Chocně do Náchoda se účastníci svezli vláčkem, následně již na svých velocipédech zdolali 70 km dlouhou trať do polské Nošen Rudy. Cíl byl v její místní části Ludwikowice. Zde připravili polští pořadatelé pro cykloturisty kulturní a společenský program.
M. Richter

 

Evropský dům bude centrální příjem pro žadatele o dotaci

Jihlava (22. 5. 2014) - Ve čtvrtek se v Jihlavě sešli zástupci vyjednávacího týmu Asociace krajů ČR se všemi vedoucími odborů regionálního rozvoje krajských úřadů. Hlavním tématem jednání byla příprava na čerpání prostředků z fondů Evropské unie až do roku 2020, v krajích by měly vzniknout Evropské domy.  „Hovořili jsme nejen o potřebách krajů, ale také o nezbytných investicích pro města, obce a podnikatele v území. Kraje samotné se soustředí hlavně na stav silnic 2. a 3. třídy, vybavení regionálních nemocnic špičkovými technologiemi, zajištění sociálních služeb a podporu středního odborného školství,“ sdělil hlavní vyjednavač za Asociaci krajů hejtman Martin Netolický. Podle jeho vyjádření slíbené prostředky z daní pro kraje nestačí na celkovou údržbu a obnovu krajského majetku. „Ministr financí Andrej Babiš slíbil a vydal již pokyn ke změně zákona o rozpočtovém určení daní pro kraje tak, aby kompenzoval více jak 4 miliardový výpadek způsobený poslední Kalouskovou úpravou. Tyto peníze však zdaleka nestačí, proto budeme nadále maximálně využívat možností evropských fondů,“ doplnil hejtman Netolický. Předpokládá, že kraje si v součtu mohou sáhnout až na 80 miliard korun do konce plánovacího období, přičemž Pardubický kraj identifikoval možné potřeby až do výše 6 miliard korun.  Dalším tématem setkání bylo projednání požadavku Ministerstva pro místní rozvoj, které již oslovilo kraje k vytipování vhodných prostor pro všechny instituce, které by na území krajů měly zprostředkovávat čerpání evropských peněz. „Pracovní název pro úředníky administrující podpořené projekty je Evropský dům. Osobně takové místo vnímám jako přínos a zpřehlednění systému pro žadatele. Vznikne jakýsi centrální příjem, odkud bude žadatel nasměrován do správných dveří k člověku, který mu podá potřebné informace. Ideální bude, pokud se podaří zajistit prostory tak, aby byli všichni pod jednou střechou,“ upřesnil informace Netolický.

 

Na soutěži muzeí bodovala publikace o Václavu Boštíkovi a Museum fara Křenov 

Praha (22. 5. 2014) – Na XII. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2013 byl Pardubický kraj úspěšný. V kategorii Muzejní publikace získalo 3. místo Regionální muzeum v Litomyšli za publikaci Václav Boštík. V kategorii Muzejní počin roku pak obdrželo  zvláštní ocenění Museum fara Křenov. Vyhlášení soutěže se zúčastnila i náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jana Pernicová, která poblahopřála oceněným  na slavnostním vyhlášení v Praze.
Knihu o uznávaném malíři Václavu Boštíkovi vydalo Regionální muzeum v Litomyšli ve spolupráci s Nakladatelstvím Arbor vitae. Autoři Martin Boštík, Stanislav Vosyka a Jaromír Zemina ji připravili ke stému výročí malířova narození. Vedle pochvalných recenzí a zmínek v tisku se této knize dostalo dalšího ocenění také tím, že postoupila do užšího výběru v soutěži o Nejkrásnější knihu roku 2013, kterou vyhlašuje Památník národního písemnictví a Ministerstvo kultury ČR.
„Těší mě, že žijeme v kraji, který byl inspirací pro mnoho významných malířů v naší historii. Václav Boštík mezi ně jistě patří. A proto mé poděkování regionálnímu muzeu a jeho historikovi Martinu Boštíkovi, který je spoluautorem tak krásné publikace,“ poděkovala při vyhlášení výsledků Jana Pernicová, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje.
Museum fara Křenov je soukromým subjektem. Jeho majitel Petr Koudelka připomněl významnou podporu a podíl Pardubického kraje na jeho vzniku: „Mimo odbornou pomoc z oddělení kultury a památkové péče jsme obdrželi od roku 2008 do roku 2014 dotace z grantových programů kultury ve výši 610 tisíc korun.“ Předmětem této kategorie byly takové aktivity muzeí, jejichž výsledkem bylo významné či dlouhodobé zkvalitnění sbírkotvorné činnosti, péče o sbírky a zvláště významné obohacení sbírek.
„Jsem potěšena, že v tak silné konkurenci bylo nejvýše oceněno soukromé muzeum v našem kraji, které svým jedinečným zaměřením přibližuje a rozšiřuje povědomí o části historie naší společnosti,“ uvedla při gratulaci náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Barokní fara v Křenově byla postavena v roce 1732, od roku 2007 byla budova a spolu s interiéry restaurována a je využívána jako muzeum a stylový hostinec. Asociace muzeí a galerií ČR vyhlašuje každoročně soutěž ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. Ve XII. ročníku soutěžilo 90 projektů muzeí a galerií z celé České republiky.
 
Zámek Pardubice ožije v pátek muzejní nocí také chaloupka Maxe Švabinského  v Kozlově ...

Pardubice (21. 5. 2014) – Příležitost navštívit krajské muzeum i galerii zdarma, a navíc i v nočních hodinách, bude mít široká veřejnost už tento pátek.  V Pardubicích se k Východočeskému muzeu a Východočeské galerii připojily také Galerie města Pardubic, Krematorium Pardubice a Museum MHD Rosice nad Labem. Kromě výstav a expozic je pro návštěvníky připraven zajímavý program, který propojuje akce Roku hudby a Roku Artura Krause, obsahuje řadu tvůrčích dílen, besed, komentovaných prohlídek a jiných lákadel.  „V minulých letech dělaly jednotlivé organizace své Muzejní noci v různých termínech, proto jsem ráda, že se letos všichni domluvili, a své aktivity propojili. Pro návštěvníky to bude příležitost vidět a zažít mnoho zajímavého v jeden den,“ komentovala přípravy Muzejní noci v Pardubicích náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, která má na starosti školství a kulturu.  Mimo dění v Pardubicích se otevírají i jiné památky  Tradiční akcí v České Třebové bude Muzejní noc v Kozlově  v Chaloupce Maxe Švabinského a také na okolní zahradě. také v Semaníně.
Mineralogická olympiáda po třiačtyřicáté

Zeptali jsme se geologa Dr. Petra Rajlicha z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, proč se rozhodli této soutěže zúčastnit.
„O existenci Mineralogické olympiády jsme se dozvěděli prostřednictvím webových stránek Mineralogického klubu Česká Třebová. Je jasné, že tato soutěž je v Česku ojedinělá a co do délky nepřetržitého trvání nemá zcela jistě konkurenci. Při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích vedu mineralogický kroužek, který sdružuje zájemce z řad mládeže o neživou přírodu. V našem regionu však nemáme možnost porovnat, na jaké úrovni jsou znalosti našich studentů v mineralogii a geologických vědách, a proto jsme se rozhodli do České Třebové přijet. Přivedla nás sem i zvědavost, jak taková olympiáda probíhá a také snaha, získat cenné informace. Chtěli bychom se po vzoru Třebováků pustit do budoucna do podobné soutěže i u nás, ale největší problém vidím v získávání soutěžících. Podchytit u mládeže zájem o neživou přírodu není tak jednoduché, vyžaduje to i letitou spolupráci se školami a také s učiteli, kteří děti na soutěž připraví. A tento problém již Třebováci dávno nemají. Velmi se mi líbí i nově vybudovaný Geopark na pozemku ZŠ Habrmanova, který výuku nejen zpestřuje, ale i podporuje zájem o geologické vědy."
Když vznikal tento rozhovor, netušili jsme, že pro vzdálené Jihočechy bude Mineralogická olympiáda tak úspěšná. Ve věkové kategorii do 16 let získali první dvě místa, třetí obsadilo Gymnázium J. Ressela Chrudim. Stejná škola z Chrudimi dominovala i v kategorii starších, kde bezkonkurenčně obsadila všechny stupně vítězů.
Ne každý může vyhrát, ale originální diplom a atraktivní kamínek na památku, tentokrát to byly kalcitové pizolity z Vitošova, jsou vždy vítanou památkou pro každého soutěžícího.Tradičními účastníky Mineralogické olympiády jsou samozřejmě i školy z nejbližšího okolí. Mnozí  učitelé, kteří soutěžící doprovázejí, byli před lety na místě svých dnešních svěřenců. Paní učitelka Alena Jirásková ze ZŠ Bří Čapků v Ústí vzpomíná.
„Letos je to přesně 40 let, kdy jsem se jako soutěžící  zúčastnila této olympiády. Pamatuji si to, jako by to bylo dnes. Na olympiádu nás připravovala paní učitelka Jedličková a obsadila jsem páté místo. Soutěž tehdy vyhrál spolužák, který  v současnosti působí jako lékař ve Švýcarsku. Dodnes mám uschovaný originální diplom s nádherným křišťálem. Jako úspěšní soutěžící jsme byli vybráni i na mineralogický zájezd do Českého ráje a na poli  pod Kozákovem jsme  sbírali drahé kameny".
V příštím roce se uskuteční již 44. ročník Regionálního kola mineralogické olympiády, a tak zveme všechny zájemce o kameny, aby si v květnu rezervovali čas pro tuto ojedinělou přírodovědnou soutěž. Text a foto: Milan Michalski
 
Výsledky regionálního kola – kategorie A do 16 let (do 10. místa):
1. Petr Vaněk, Gymn. Jírovcova, Č. Budějovice
8. – 9. Daniel Sláma, ZŠ Habrmanova Česká Třebová  8.  – 9. Dominik Habiger,    ZŠ Habrmanova Česká Třebová
 
Výsledky regionálního kola – kategorie B nad 16 let:
1. Lucie Macháčková, Gymn. J. Ressela Chrudim  7. Daniel Bubeníček, Gymnázium Č. Třebová   (Podle Orlického deníku)