90 let lyžařského sportu v České Třebové                             

V sobotu 17. května 2014 se v malém sále Národního domu sešla početná skupina lyžařů, aby oslavila 90 let od založení organizovaného lyžařského sportu v České Třebové klubem čsl. turistů  v roce 1924. Následně v roce 1931 vznikl lyžařský oddíl. Vzpomínat přišlo 65 bývalých aktivních závodníků, činovníků a příznivců.  
V úvodu bylo vzpomenuto na všechny, kteří se tohoto setkání již nedožili. Byly promítány medailonky bývalých významných členů z řad trenérů, závodníků a funkcionářů jakými byli Jan Felcman, Miroslav Kváč, Ing. Zdeněk Lang, Karel Hájek, Josef Appl, Dana Prokopcová - Kváčová a mnoho dalších.   V průběhu setkání byli přítomní seznámeni s úspěšným meziválečným obdobím, tak i obdobím poválečným až do současnosti. Vzpomínalo se na začátky budování střediska v Čenkovicích, výstavby sjezdovky a vleků na Bukovou horu. Bylo to tehdy období velkého nadšení a pracovního elánu všech členů lyžařského oddílu.
Dále bylo hodnoceno období závodního lyžování a péče o mladé talenty ve sportovních třídách a tréninkovém středisku mládeže. Mnozí následně dosáhli významných úspěchů ve svých disciplinách.
Zejména v 70. letech sjezdař Bohuslav Vaňous a v 90. letech běžkyně Iveta Zelingerová, účastnice 3 zimních olympiád. V současnosti je to odchovankyně sportovních tříd Lea Johanidesová, která v dospělosti reprezentuje v biatlonu.
Setkání to bylo radostné až dojemné, neboť někteří z přítomných se se svými kolegy z mládí neviděli téměř 50 let.
                                                                                                                                                                          Oldřich Stránský