Česká Třebová potřebuje novou budovu pro ZUŠ nejen v plánu, ale i ve skutečnosti

Podmínkou ovšem je, abychom zakotvili záměr v nyní připravovaném strategickém plánu města. Současný stav je totiž ve skutečnosti určitým provizoriem. Škola jednak nemá odpovídající prostorové podmínky a je rozmístěna ve dvou budovách na Kozlovské ulici a na Tyršově náměstí. Je zřejmé, že rekonstrukcí Malé scény vznikla vlastně budova třetí. Je zde klidně možné část výuky také realizovat až 4 dny v týdnu (dokonce bez vlivu na provozní náklady školy). Pro chod školy je to však nadměrné zatížení, i když by to podmínky pro výuku může zlepšit. Pokud by však měla být řešením jen přístavba  budovy na Kozlovské ulici, tak bychom na poměrně velké peníze prvky provizoria jen vylepšili a nový sál a další prostory by vznikly v těsném sousedství málo využité Malé scény  Pořád by škola pracovala rozdělená ve dvou budovách. Za komplexním řešení tedy považuji vybudovat takovou novou budovu ZUŠ, kde by bylo možné vytvořit podmínky pro výuku všech čtyř oborů školy včetně potřebného sálku, zkušebny atd, aby nebylo třeba brát ohledy na provoz např. Kulturního centra, kde by se konaly jen "velké akce". V příštích letech ještě bude možné počítat s financováním takové akce pomocí fondů EU. Místo pro budovu jistě navrhne městský architekt. Je zřejmé, že by bylo velmi výhodné, aby byla v centru v návaznosti na areál škol. Bylo by to komplexní řešení pro město a volnočasové aktivity mládeže i proto, že bychom tím současně uvolnili budovu na Tyršové náměstí 81, kterou by jistě rád využil Dům dětí a mládeže Kamarád, který nyní pracuje v neuvěřitelně těsných podmínkách na Sadové ulici.
 
Na posledním dubnovém jednání zastupitelstva města 28.4. se měla na návrh rady města projednávat otázka odprodeje nyní prázdných domů čp. 801 a 800 v sousedství ZUŠ v Kozlovské ulici. Na jejich místě bylo dříve uvažováno s přístavbou sálu pro ZUŠ. Bohužel to však není v žádném plánu rozvoje města zakotveno. Právě na návrh zastupitelů Koalice pro Českou Třebovou (Mikolecký, Menšík, Poldauf) se nám podařilo přesvědčit další zastupitele jiných seskupení a tento unáhlený návrh odmítnout. Podařilo se nám přehlasovat radu města a její podporovatele a návrh byl odložen až pro další zastupitelstvo, které vzejde z podzimních komunálních voleb. Prodej těchto již k demolici odsouzených domů by totiž definitivně uzavřel úvahy o rozšíření budovy ZUŠ Kozlovská 775. Pokud bychom upřednostnili  výstavbu nové budovy pro  ZUŠ v jiné lokalitě a získali pro tento projekt finanční příslib dotace, nebude sice pozemek  zmíněných  domů potřeba, ale vznikne možnost nového komplexního posouzení  rozvoje a využití této lokality pro budoucnost města bez nějakého flikování, které by hrozilo při postupném vývoji a odprodání domů.
 
Na zmíněném jednání zastupitelů  vystoupily také dvě učitelky ZUŠ a vysvětlovaly zastupitelům, jak moc potřebují vylepšit současné podmínky pro práci hudebního a literárně dramatického oboru školy. Myslím, že nám při prosazování odkladu hlasování prodeje sousedních domů pomohly a současně ukázaly, v jakém provizóriu dnešní ZUŠ žije a pracuje a přesto její učitelé a žáci podávají vynikající výkony a dobře reprezentují školu a město na soutěžích, jsou úspěšní  při přijímání ke studiu na vyšší umělecké školy. Škoda, že  provizórium v práci ZUŠ  nijak nezmiňují první výstupy práce tvůrců strategického plánu města a nikde potřebu stavby nové budovy ZUŠ nebo potřebu její přístavby neuvádějí. Právě dva takové dokumenty (které se stanou součástí Strategického plánu města) na jednání dne 28. 4. Zastupitelstvo města vzalo na vědomí. Jednalo se o zpracovanou SWOT analýzu a návrh strategického skeletu.
 
Proto jsem vlastně již po termínu dne 12/5 na výzvu zhotovitelů Strategického plánu podal projektový záměr na stavbu nové budovy ZUŠ, neboť její realizace bude základem pro komplexní řešení  využití volného času školní mládeže v našem městě. Podle informace zhotovitele takový návrh v té době podán nebyl. Stavba nové budovy ZUŠ by současně vyřešila prostorové podmínky DDM.  Obě tato zařízení jsou zřizovaná městem a profesionálně odborníky vedená, každé zlepšení podmínek pro jejich práce se současně projeví v nabídce ZUŠ i DDM a následně se projeví ve smysluplném využití volného času mládeže a účinně zabrání rozvoji negativních jevů. Žádná jiná investice (např. do stavby sportovní haly) nebude tak dobře využita.
 
Kde na realizaci stavby budovy pro ZUŠ vzít, půjčovat si nesmíme, naše dluhová služba je a ještě 4 roky bude stále velká (cca 15 milionů ročně).  Myslím, že bychom měli ustoupit od nákladného projektu přestěhovat městskou knihovnu do uvolňované budovy pracoviště Dislokovaného pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera. Tuto budovu bychom si měli dle představ fakulty koupit za 4,5 milionu  co nejdříve (fakulta na to naléhá), a následně ji pak i s pomocí nějakých dotací (snad z MŠMT a MŽP - zelená úsporám) a s potřebou vlastních prostředků jistě 20 milionů (a možná i mnohem více, zmíněné dotace nám nikdo na uvedených ministerstvech totiž nenabízí) přestavět, rekonstruovat. Pokud ponecháme městskou knihovnu ve vlastní budově čp. 173 na Smetanově ulici (napřesrok je možnost ukončit nájem Ge Money bank) tak nekoupením  budovy pracoviště DFJP ušetříme 20 - 25 milionů, které bude možné použít třeba pro stavbu nové budovy ZUŠ. Tato akce by měla mít v zhledem k možnosti využít evropskou dotaci prioritu. Ge Money bank bychom přitom z knihovny nevyhodili na dlažbu, neboť město má k dispozici  volné nebytové prostory v přízemí nyní k rekonstrukci připravovaného hotelového domu ČD. Město by tak ani nepřišlo o příjem z nájmu z nebytových prostor. Městská knihovna by konečně získala celou svou budovu, konečně bychom mohli do knihovny po 24 letech vcházet hlavním vchodem, konečně bychom nemuseli do patra po obtížných schodech, neboť v dnešní části, která je pronajatá bance je jediný výtah, nyní mimo provoz.  Jistě by úprava nebyla zadarmo, ale ve srovnání s investicí do budovy Dislokovaného pracoviště DFJP to je zlomek ceny.  I zde v budově knihovny bychom si zachovali možnost přístavby, t.j. rozšíření bud do dalšího podlaží, kde by mohl vzniknou tak potřebný přednáškový sál se zázemím a případně i nějaké sklady knih  jako přístavba v zadním traktu.... 
 
Je to více myšlenek a námětů najednou, je to jako pohádka o kohoutkovi a slepičce. Jakmile se pohne řešení jednoho problému, vyvolá to potřebu změnit jiné. Je třeba také nastolena otázka jak vyřešit budovu pracoviště DFJP (vysoká škola, potřebuje jen malou část budovy)  To je ovšem problém vysoké školy, se které jistě budeme pomáhat. Měli bychom přednostně řešit problémy vlastních škol a školských a kulturních zařízení. Ovšem vše se točí kolem možnosti a ve skutečnosti  řešení podmínek pro práci Základní umělecké školy Tento problémy bychom měli řešit co nejkomplexněji a s výhledem do budoucnosti. Šance postavit novou budovu pro ZUŠ se už nemusí v historii opakovat a proto by měla mít přednost před jakýmkoliv dílčím řešením. 
                                                                                                                                             Milan Mikolecký   29.5.2014