Komorní Filharmonie Pardubice
a vynikající britský sólista 


Onrej Lenárd, v Pardubicích hostující šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu spolu s pardubickou Komorní filharmonií přivezl i mladého vynikajícího britského houslistu Hugo Ticciatiho. Byl to skutečně geniální tah, neboť ve velkém sále Kulturního centra předvedli publiku na závěr festivalu skutečně dílo, které nikdo u nás ještě naživo neslyšel - Koncert pro housle a orchestr Johna Adamse.
Bylo to skutečně tak, jak řekl sám interpret v úvodním slovu před prezentací skladby. Bylo nutné se oprostit od všeho pozemského a vnímat hudbu jako při meditaci.
Ve skladbě bylo všechno co dokázalo, že Hugo Ticciati je vynikající houslista: rytmicky složité pasáže, procítěné largo i neuvěřitelné tempo zejména v závěru skladby.
Složitý úkol měl i orchestr, který musel skladbu bez sólisty s tak výrazným partem nacvičit. Přes opět ne příliš velkou účast publika, snad způsobenou poměrně vysokým vstupným, bylo vystoupení Komorní filharmonie Pardubice důstojným zakončením 16. ročníku festivalu. (mm)

1