Nová vyhláška o odpadech vyžaduje vydání dalších informací, které zatím nikde nejsou
Z nové vyhlášky:

Obecně závazná vyhláška č. 1/2014

o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Česká Třebová a o systému nakládání se stavebním odpadem uvádí:

Článek 4. Nakládání se stavebním odpadem

1.      Poplatníci platící místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů mohou stavební odpad, vzniklý při jejich stavební činnosti (tj. při stavební činnosti fyzických osob), do celkové hmotnosti 500 kg za kalendářní rok odložit ve sběrném dvoře.

2.        Tento stavební odpad musí být vytříděn od ostatních skupin odpadu tak, aby mohl být při jeho odložení ve sběrném dvoře samostatně zvážen.

 

Takto formulovaná vyhláška nikde neuvádí další informace jako je cena za ukládání stavebního odpadu, přesahujícím uvedenou mez. Je to logické, protože vyhláška zůstane beze změny i když se bude cena za ukládání nadlimitního množství stavebního odpadu průběžně měnit tak, aby nebylo nutné za tuto službu doplácet horentní sumy z městského rozpočtu.Cena za ukládání 1 kg stavebního odpadu za množství přesahujícím hranici 500 kg na osobu má nyní činit 1 Kč/kg, takovou informaci jsem dostal od starosty města na jednání zastupitelstva města dne 28.4., když se vyhláška schvalovala. Zatím to však není nikde uvedeno ani na webu města ani na webové stránce městské společnosti Eko Bi, kde je jinak o problematice ukládání odpadů dost jiných informací. Není uveden ani způsob platby (hotovost,  platba kartou nebo městskou kartou, fakturace....) Zdá se, že se zaspalo. Má-li nová městská vyhláška platit již za několik dnů, je nejvyšší čas, aby zde byly informace inovovány a zohledněno zde zejména vše nově stanovené. Stejná informace by měla být také umístěna neprodleně na webové stránce města. Systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a také stavebního odpadu je v gesci odboru životního prostředí a vyvěsit informaci o novém způsobu odkládání stavebního odpadu tedy  je jeho povinností.  

 

Ve sběrném dvoře chápou novou vyhlášku po svém

Nejde  jen o zveřejnění ceny za odkládání nadlimitního množství stavebního odpadu. Nová OZV č. 1/2014 obsahuje ještě jeden problém. Spočívá v tom, že ve výše uvedeném odstavci (1) je uvedeno limitní množství 500 kg na poplatníka, tedy na občana platícího poplatek za odpady. Když jsem se dnes dopoledne ptal jsem  pracovníků ve sběrném dvoře jak budou příjem stavebního odpadu od občanů praktikovat, dozvěděl jsem se, že to chápou jinak, že limit 500 kg se vztahuje na jeden čip, tedy pro celou rodinu (domácnost) bez ohledu na to, zda je dvoučlenná či pětičlenná tedy zda platí do systému  např. 2 x 588 Kč nebo třeba několikrát tolik. Přitom mají v počítači samozřejmě uvedeny nejen data vlastníků čipu, ale všechna data daňových poplatníků ve městě včetně údajů o tom, zda poplatek za odpady v daném roce zaplatili. Systém je tedy připraven na to, aby pracovníci  určili správně limit na odkládání odpadů pro celou rodinu vlastnící čip. Limit 500 kg se totiž podle vyhlášky vztahuje na jednotlivce a celá domácnost má limit větší podle počtu jejich členů, kteří se účastní systému odpadového hospodářství v České Třebové, tedy včetně dětí od tří měsíců. Nevím, zda to takto tvůrci nové vyhlášky zamýšleli, ale formulace je zcela jasná. 

 

Zda bude takové omezení stačit, se teprve při provozu sběrného dvora ukáže. Jsem zvědav na to, kolik "nadlimitních" kg bude podle nové vyhlášky letos vybráno na jak se nová vyhláška projeví v množství odloženého odpadu. Možná mohlo být omezení ještě větší, ale to bude třeba vyzkoušet.  Rozhodně není možné stanovit limit množství zdarma odloženého stavebního odpadu pro celou rodinu, město stanovuje poplatek ne na rodinu (domácnost), ale na poplatníka a určuje mu i povinnosti.

                                                                                                                                                    Milan Mikolecký 10.5. 2014

Čipová pravidla    (viz www.ekobi.cz)

Pravidla pro přidělování čipů „Sběrný dvůr Česká Třebová“
1. Odložení odpadů ve sběrném dvoru je možné pouze na základě předložení čipu.
2. Čip bude vydán fyzické osobě obsluhou zdarma při její první návštěvě sběrného dvoru, po předložení občanského průkazu.
3. Čip bude vydán fyzické osobě, která má trvalé bydliště v České Třebové, nebo která vlastní nemovitost určenou k rekreaci na území města Česká Třebová.
4. Čip bude vydán společně pro celou domácnost pouze jedné fyzické osobě.
5. Čip je v rámci domácnosti přenosný.
6. Čip není dovoleno půjčit ani předat osobě, která nežije ve společné domácnosti, jako fyzická osoba, která čip převzala.
7. Čip zůstává v trvalém vlastnictví Města Česká Třebová a bude vydán na základě podepsaného předávacího protokolu.
8. V případě ztráty nebo poškození čipu je povinností fyzické osoby, které převzala čip, tuto skutečnost nahlásit bez prodlení obsluze sběrného dvoru.
9. Při ztrátě čipu, nebo jeho poškození je fyzická osoba, které převzala čip, povinna nahradit Městu Česká Třebová škodu tím vzniklou.
10. Při ztrátě podmínek nároku na vydání čipu dle bodu 2. a 3. je fyzická osoba, které převzala čip, nebo její dědic povinna čip odevzdat obsluze sběrného dvoru do 30 dnů ode dne, kdy nastala skutečnost zakládající ztrátu těchto podmínek.
11. Pracovníci sběrného dvoru mohou namátkově kontrolovat majitele čipu.
Fyzická osoba je povinna předložit ke kontrole svůj občanský průkaz.
12. Při zjištění, že fyzická osoba vlastní čip jiné fyzické osoby než je oprávněna vlastnit, je obsluha dvoru povinna tento čip odebrat. Tato osoba musí tento čip vydat.
13. Tato pravidla jsou platná dnem vydání a platí do vydání nových pravidel, nebo do zrušení těchto pravidel pro přidělování čipů. 
 
V České Třebové dne: 9.12.2011
Ing. Miloslav Cink,  jednatel společnosti  Eko Bi s.r.o.