Básnířka a spisovatelka Mgr. Irena Kopecká

v knihovně v České Třebové


V pátek 16. května se v prostorách knihovny uskutečnilo autorské čtení paní Ireny Kopecké, rodačky z Příbora. Městu Příbor zůstala autorka věrná až do prosince loňského roku, kdy se přestěhovala do Francovy Lhoty. Čtenáři znají paní Irenu Kopeckou nejen jako autorku podmanivých básnických sbírek, ale i jako výbornou prozaičku. Má na svém kontě již 21 vydaných knížek. Svoji tvorbu začala vydávat knižně v r.1996. Její verše vycházely v Učitelských novinách, ve Vlastě, v Pochodni, ve zpravodaji Šrámkovy Sobotky. Zazněly v Českém rozhlase. Účastnila se různých literárních soutěží v Ostravě, Opavě, Frýdku-Místku, v Novém Jičíně, v Nymburku, Tachově, v Sobotce a v Praze, kde získala v roce 2002 I. místo v soutěži Pražská inspirace.

Pro literární podvečer v České Třebové vybrala autorka ukázky ze čtyř svých prozaických děl. V jejích rukou se jako první objevila knížka STOLETÉ SVĚDECTVÍ. Ukázky z knihy, jež přináší autentické záznamy dopisů Rudolfa Kalmuse, strýce Ireny Kopecké, které posílal z fronty v I. světové válce otci autorky, Adolfu Kalmusovi, nepotřebují dalších slov: "Až jednou, budu-li tak šťasten a přijdu domů, povím vám vše, jak vojna vypadá. Šťasten každý, kdo sem nepřijde. Piš mi zase brzy a piš víc, třeba já tak málo píšu, já nemůžu..." V knize OŽIVIL KÁMEN, KOVU DAL ŘEČ spisovatelka představila příborského rodáka, sochaře Františka Juraně. Jeho sochy, reliéfy a pomníky jsou "věčně živými odkazy dlaní člověka". PROMĚNY MYSLI – další autorčina knížka – to bylo předvedení moudra, zkušeností, předání energie. Pro představu krátký výňatek z povídky Kdy bude mír: "Až síla lásky přemůže lásku k síle." Na závěr autorského čtení zvolila paní Kopecká čtení ze své kouzelné knížky pohádek nazvané prostě POHÁDKY.

 Autorka sama nás s citem a jemnou perfektností uváděla do obsahu ukázek. Kultivovaným a přitom velmi přirozeným hlasovým projevem při interpretaci ukázek zaujala paní Ludmila Hanáková, která autorku na literárních vystoupeních doprovází a je doslova její pravou rukou. A vše dramaticky umocnil svým zpěvem s akustickou kytarou známý ústecký kulturní propagátor Milan Richter, jehož přizvala k spoluúčinkování sama autorka na základě doporučení principála Literárně dramatické společnosti Místecká Viola, Jana Kukuczky. Je ironií osudu, že nízká účast posluchačů na autorském čtení v České Třebové byla ovlivněna ve stejném termínu pořádaným koncertem Velkého swingového orchestru, který uváděl Alfred Strejček. A právě Alfred Strejček takto hodnotí poezii paní Kopecké: "...Vaše verše jsou překrásné. Upřímné, probolené, čisté. Dotýkáte se v nich podstaty života - lásky. Jsou zpěvem srdce. Žijeme v době, která poesii nepřeje, ale jedině ona může dobu zachránit před absolutním vykolejením. Jsem rád, že jste mne svými verši pohladila a děkuji Vám za to..." My děkujeme paní Ireně Kopecké, paní Ludmile Hanákové a panu Milanu Richterovi za krásný, nezapomenutelný kulturní zážitek, který se nám nadlouho uchová v paměti.

D. a V. Polákovi