Z jednání zastupitelstva města dne 28.4. 2014                       
Majetkové záležitosti.  Z majetkových záležitostí běžného typu se vymyká především usnesení o převodu budovy gymnázia na Pardubický kraj. O tento převod požádal Pardubický kraje podáním dne 9. dubna 2014, odůvodnění je dáno požadavkem, aby gymnázium Česká Třebová jako příspěvková organizace  Pardubického kraje  působila v budově vlastněné krajem. Z pozemků navrhovaných Pardubickým krajem byla převedena na nového majitele jen vlastní stavební parcela zejména proto, že další pozemky v areálu školy jsou mimo čas školní výuky využívány jako veřejně přístupné sportoviště. Pardubický kraj je  zřizovatelem celkem 17 gymnázií, z toho jen tři působily dosud v budovách vlastněných městy (Česká Třebová, Vysoké Mýto a Lanškroun). Zastupitelstvo města s převodem budovy souhlasilo, převádí budovu č. 970 a st. parcelu 1046 ovšem s tím, že se nabyvatel smluvně zaváže převést tuto nemovitost zpět městu Česká Třebová v případě, že zde nebude provozovat střední školu se všeobecným zaměřením. Vlastní převod budovy  se uskuteční ke konci roku 2014. Nájemné za rok tuto školní budovu bude v roce 2014 Pardubickým krajem řádně uhrazeno ve výši 753 560 Kč a současně v budově proběhnou městem naplánované a hrazené opravy v hodnotě 770 tis. Kč.
Zajímavým bodem programu byl návrh na změnu katastrální hranice v areálu firmy Drumel a Co, s.r.o. stojící  z části na katastru České Třebové a z části na katastru Rybníka. Důvodem návrhu na změnu  je sjednotit umístění areálu firmy pod jedno katastrální území (do České Třebové, kam patří větší část areálu). Ke změně se musí vyjádřit také zastupitelstvo obce Rybník.
Výkup pozemků pro rodinné domy. Vlastníkům pozemků označených dle územního plánu města jako 18/R Podhorka byla rozeslána nabídka na zjištění ochoty převést pozemky v této lokalitě na město. Pozemky zatím nejsou napojeny na inženýrské sítě, ale připojení je řešitelné. Zastupitelé na návrh rady města schválili výkup pozemků jen od těch majitelů, kteří požadují rozumné výkupní ceny. Jde o majetkovou přípravu další lokality pro rodinné domky. Celkem by v této lokalitě mohlo být nejméně12 stavebních parcel, zatím se vykupuje  asi třetina plochy. Výkup spoluvlastnického podílu pozemků kolem bytových domů v Riegrově ulici na žádost bytového družstva Riegrova 1773. Zastupitelé schválili výkup 50% spoluvlastnického podílu k pozemku o celkové rozloze 1295 m2. Tento úkon má zabránit spekulaci s těmito pozemky a umožní obsluhu veřejných komunikací, chodníku, stanoviště kontejnerů a veřejné zeleně.   Jako poslední bod majetkových záležitostí zastupitelé projednali naložení s domy čp. 801 a 800 v sousedství hlavní budovy ZUŠ v Kozlovské ulici, které jsou určeny k demolici. Návrh rady města nabídnout domy k prodeji s tím, že by nový majitel měl povinnost domy nejprve zdemolovat, byl  nakonec odložen s tím, že o něm bude jednat již nově zvolené zastupitelstvo.
Návrh na pořízení další změny územního plánu města.  Územní plán města Česká Třebová byl schválen v červnu 2005 a od této doby prošel již osmi změnami. V současné době město registruje další žádosti o změnu funkčního využití některých parcel, což je třeba řešit jen v další změně územního plánu města č.9. Zastupitelé schválili aby do nově připravované změny č. 9 byly včleněny žádosti čtyř žadatelů v katastrálním území Lhotka a Česká Třebová.
Strategie pro rozvoj města Česká Třebová.
Město Česká Třebová obdrželo finanční prostředky z EU fondu ESFR pro projekt „Strategie pro rozvoj města Česká Třebová".  Zpracovatelem Strategického plánu města Česká Třebová na léta 2014 - 2020 je společnost GRANTIKA České spořitelny, a.s. Brno, dnes přejmenovaná na Erste Grantika Advisory. Strategický plán je složen z několika dílčích dokumentů, které byly vytvořeny ve fázi analytické i návrhové. V rámci analytické části vznikla Socioekonomická analýza nabízející přehledné zmapování současného stavu a trendů vývoje ve všech významných sférách života a Průzkum potřeb občanů České Třebové přinášející názorový vhled do hodnocení vybraných témat ze strany veřejnosti. Shrnující stěžejní informace přestavuje SWOT analýza, která byla předložena zastupitelstvu k posouzení.  Na základě SWOT analýzy byl zpracován i návrh strategického skeletu. Zastupitelé oba dokumenty vzali na vědomí, budou součástí Strategického plánu města.
 
Dovybavení sběrného dvora. Odbor rozvoje města a investic připravil ve spolupráci se společností Eko Bi, s.r.o. podklady pro podání žádosti o dotaci z Operačního programu Životní prostředí "Zkvalitnění práce s odpady. Celková hodnota  projektu činí 3 212 tis.Kč. Podíl města Česká Třebová na dofinancování projektu má mít hodnotu minimálně 10%, tedy cca 321 tis. Kč. plánovaná akce obsahuje dodávku nového štěpkovače, 9 ks nových oceloplechových kontejnerů a doplnění zabezpečovacího systému o infrazávory. Zastupitelé podání žádosti podpořili, financování spoluúčasti města bude řešeno v rámci I. rozpočtové změny v červnu t.r.
 
Dotace sportovním organizacím.
Zastupitelstvo projednávalo dva druhy dotací. Jednak šlo o dotace na činnost mládeže a odměny trenérů mládeže, které se poskytují podle schválených zásad z roku 2011. V roce 2014 byl podle částky schválené v rozpočtu města určen příspěvek na registrovaného sportovce do 18 let  ve výši 1450 Kč, na neregistrovaného sportovce 500 Kč. Celkem tak bylo sportovním oddílům formou dotace na mládež  poskytnuto 1 566 tis. Kč a  trenérům mládeže pak 1104 tis. Kč. V České Třebové máme 974 registrovaných sportovců a 308 neregistrovaných. Z celkového počtu 186 trenérů mládeže má 32 nejvyšší kvalifikaci (příspěvek 9800 Kč), 104 trenérů 2. kvalifikační stupeň (příspěvek 6500 Kč)  a ve 3. skupině je 50 trenérů (příspěvek 2300 Kč).  Dotace na mládežnický sport celkem činila 2 6770 tis. Kč.    Další dotace do oblasti sportu jsou dotace na údržbu, rekonstrukci a modernizaci sportovních zařízení. Pro tento účel je letos v rozpočtu města určena částka 650 tis. Kč, stejně jako loni. Požadavky sportovních organizací vlastnících  sportovní zařízení byly však vyšší a činily 829 tis. Kč. Proto bylo nutné požadavky sportovních organizací úměrně snížit. Zastupitelé na návrh rady města schválili dotace v této snížené hodnotě:
FK Česká Třebová, s.r.o.  190 tis. Kč na výměnu rozvodů vody a topení, stavební úpravy včetně obkladů a dřevěného obložení, podlah a nové elektroinstalace, výmalbu a pokládku nového PVC;
TK Česká Třebová 148 tis. Kč na rekonstrukci provozní budovy tenisového klubu - zateplení venkovních stěn včetně fasády, a zateplení stropů;
FK Česká Třebová, o.s. 110 tis. Kč na doplnění výbavy nových šaten, ozvučení tribuny, osvětlení hřiště č.2, doplnění ochranných sítí u kabin;
T.J. Sokol Česká Třebová 110 tis. Kč na rekonstrukci - opravu střechy a vchodových dveří T.J. Sokol.
JUDO Česká Třebová, o.s. 60 000 tis. Kč na nákup nového tatami (cvičební žíněnky). JUDO. a.s. získalo dotaci loni, ale vrátilo ji, nepodařilo se jim zajistit dokončení zakázky v loňském roce. To je důvod, proč žádalo o dotaci na stejný účel znovu v roce 2014.
 
Obecně závazná vyhláška č. 1/2014 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města a systému nakládání se stavebním odpadem.  Důvodem změny vyhlášky je stanovení limitu pro ukládání stavebního dopadu zdarma ve sběrném dvoře. Z původní vyhlášky byly dále vypuštěny články 5 - 7 pro jejich nadbytečnost , jejich obsah je stanoven v jiných právních normách. Text nově schválené vyhlášky je uveden na dalších stranách, obsáhlé přílohy jsou na webové stránce města www.ceska-trebova.cz.

Různé:

Zastupitelstvo města schválilo nové zakladatelské listiny městských společností TEZA, s.r.o., Eko Bi, s.r.o. a Vodárenské společnosti, s.r.o.  Novelizace zakladatelských listin je vynucena nabytím zákona č. 90/2012 Sb o obchodních společnostech. Nově schválené zakladatelské listiny jsou součástí usnesení ZM z 28.4. 2014 na webové stránce města.

Orlicko-Třebovský bike rezort - poskytnutí účelové dotace.
Region Orlicko - Třebovsko představil na úvodním jednání dne 10. 3. 2014 zástupcům dotčených měst a obcí připravovaný projekt „Orlicko - Třebovský bike resort". Jedná se o propojené okruhy a trasy pro horská kola na území regionů měst Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a Litomyšl a obcí Řetová, Dlouhá Třebová, Semanín, Rybník, Třebovice, Přívrat, Janov a Strakov. Pořizovatelem přípravné fáze I - podrobné studie bude svazek obcí Region Orlicko - Třebovsko, finančně se na pořízení studie bude podílet Pardubický kraj, města Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a Litomyšl a symbolicky obce Řetová, Dlouhá Třebová, Semanín, Rybník, Třebovice a Přívrat. K zajištění financování přípravné fáze (podrobné studie) schválilo zastupitelstvo města poskytnutí dotace ve výši 250 tis. Kč, která bude předmětem I. změny rozpočtu města. Pořizovací náklady na přípravnou fázi dle rozpočtu činí 1020 tis.Kč, realizace v letech 2015-16 má odhadované náklady cca 55 mil. Kč. Investorem bude buď svazek obcí Region Orlicko -Třebovsko nebo města. Akce bude dotována z evropských zdrojů a spolufinancována městy a případně obcemi (v reálné dimenzi jejich rozpočtových možností, řádově rozdílná a hlavní tíže bude vždy na městech).

Žádost o podporu projektu Konsolidace IT a nové služby TC obcí
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR vyhlásilo výzvu č. 22 k předkládání žádostí o finanční podporu z Integrovaného operačního programu pro projekt „Konsolidace IT a nové služby TC obcí". V květnu se realizuje Studie proveditelnosti je květen 2014žádost bude podána do 30. 6. 2014. Výše způsobilých výdajů projektu je minimálně 1. mil. Kč a maximum je 6mil Kč. Je předpokládána výše podpory 85% z celkových způsobilých výdajů a dofinancování prostředky města je výši minimálně 15% nákladů.